Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 12:16

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: IRB 20 + SPH-102KEP + DT-99
PříspěvekNapsal: 09 kvě 2016 14:43 

Kraj: SR - Nitrianský
Robil som rekonštrukciu bední Jamo /asi S 160/ (pôvodné bedne sa vôbec nedali používať na počúvanie stereo hudby - vždy som musel mať zapnutý AV režim kde hral aj center, pretože na bedniach boli nevýrazné výšky a skoro žiadne stredy)

Čiže bedne pôvodné a nové osadenie:
- basy Dexon IRB 20/100/01,8
- stredy Monacor SPH-102KEP
- výšky Monacor DT-99
- výhybka Monacor DN-10 (ja viem, ale ...)

Stredový menič má nižšiu citlivosť.
Basák s vyššou citlivosťou mi vyhovuje (predtým som musel pridávať na receivery basy, teraz ich mám na nule).
Výškač s vyššou citlivosťou som utlmil odporom 2R7 do série a 13R9 paralelne, čo by malo dať útlm cca -3,7dB.

Celkovo ak hodnotím zvuk bední pred rekonštrukciou a po rekonštrukcii tak je to posun o 100% vpred.

Z hľadiska prejavu však nie sú rovnaké. Rozdielne sú stredy. Pravá bedňa má akokeby jemne o trochu výraznejšie výšky a výraznejšie stredy, ľavá bedňa má stredy hutnejšie (pre mňa prijateľnejšie), výšky sa zdajú OK.
Obe bedne majú určite rovnaké vnútorné zapojenie; všetko správne, stredy s opačnou polaritou.
Vylúčil som problém, že by mal zosilovač iný výstup na jednotlivých kanáloch.

Prosím, vie niekto poradiť čo s tým ?

Nájde sa niekto kto je ochotný za odplatu bedne zmerať a upraviť výhybku? Okolie NZ, NR, GA, KN.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: IRB 20 + SPH-102KEP + DT-99
PříspěvekNapsal: 09 kvě 2016 15:37 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Myslím, že problém bude v DT-99, ktorých konzistentnosť nebýva bohvieaká - často je každý iný. Aby boli rovnaké, treba ich patrične upraviť, no bez merania aspoň impedancie to nejde. Druhá vec je tá, že k SPH-102kep by som ja osobne dal niečo lepšie, ako je DT-99. Tá celú zostavu dosť deklasuje. Potom by som pristúpil k novej výhybke.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 kvě 2016 16:13 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
A pokiaľ si to ešte nerobil, bude treba celů bedŇu poriadne vystužiť, lebo rad Studio, to nebola ani drevotrieska, to bol skoro kartón.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 kvě 2016 16:19 

Veď to som si myslel aj ja, že problém je hlavne vo výškačoch - teda možno aj je, ale včera som ich fyzicky odpojil na obidvoch bedniach a tak som bedne porovnával. A práve tu sa mi potvrdilo, že aj stredy hrajú inak - ľavá bedňa má stredy hutnejšie (pre mňa prijateľnejšie), pravá akokeby jemne posunuté do výšok.

Výhybky sú tam tie isté.

Pri výbere meničov som sa zameral hlavne na stredy (keďže tie mi na pôvodných Jamo bedniach najviac chýbali a to bola motivácia na rekonštrukciu) a preto som zvolil drahší SHP-102KEP. Práve preto som teraz trochu prekvapený/rozčarovaný/zúfalý že nehrajú rovnako aj keď by mali (a je teraz asi jedno či odladene, alebo neodladene, ale jednoducho rovnako).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 kvě 2016 16:20 

laminat píše:
A pokiaľ si to ešte nerobil, bude treba celů bedŇu poriadne vystužiť, lebo rad Studio, to nebola ani drevotrieska, to bol skoro kartón.

Práveže už je hotová /bez výstuh/. viď. foto. Už len nejako doladiť zvukový prejav.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 kvě 2016 16:36 
Řádný člen

Tak prehoď streďáky medzi sebou, čo sa zmení. Alebo aj kanály zosilňovača...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 kvě 2016 20:09 

Kanály zosilovača sú rovnaké - odskúšané. Dokonca až tak, že bedne som cez relátko s dvomi prepínacími kontaktami pripojil na jeden kanál a "diaľkovo" pomocou relátka prepínal, ktorá bedňa je napojená. Predsalen zosilovač je už stará Yamaha RX-V350, takže najprv som myslel že je tam chyba. Ale nie, to je OK.

Prehodil som stredové meniče medzi bedňami a bedne sa zvukovo prejavujú tak isto ako pred zmenou (tak isto ľavá bedňa - výšky OK, stredy hlbšie a výraznejšie (zvukovo prijateľnejšia a vernejšia varianta); pravá bedňa - výšky výraznejšie a stredy vyššie). Tým sa potvrdilo, že meniče SPH-102KEP sú rovnaké a chyba nie je v nich. To som rád.

A teda celý problém je vo výhybke. Otázne je prečo sú rozdielne. Navonok použitými súčiastkami vyzerajú rovnako.

Čo teraz - risknúť to a kúpiť ešte jednu univerzálnu výhybku Monacor DN-10 (snáď z troch budú zvukovo dve podobné), alebo je tu niekto kto by vedel navrhnúť výhybku ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 kvě 2016 20:23 
Řádný člen

Presne to som si myslel...problém vo výhybke. Meničov SPH-102kep mi prešlo cez ruku 8ks a na všetkých bola konzistentnosť OK. Drobné odchýlky, ktoré ale nie sú počuť.
Nijaké univerzálne výhybky už nezháňaj. DT-99 predaj, osaď tam niečo lepšie (aspoň nejakú Vifu), Monacor DT-19SU, prípadne vyskúšaj toto:
http://www.aliexpress.com/item/Planar-A ... 62e6fc9d34
Viem, že výškač z aliexpressu vyzerá úsmevne, ale mám ich doma a nie je to vôbec nijaká katastrofa. Rozhodne lepšie, ako RBT-95 od Monacoru.
A daj si odladiť výhybku na mieru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 kvě 2016 21:11 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Od začiatku som sa chcel spýtať, akú tam máš výhybku ale desil som sa odpovede, že tam máš tú jednocievkovodvojkondíkovú z toho Jama alebo nejaký univerzál. Takže sprav, ako ti píše TLU + tie bedne rozhodne vystuž, bárs aj odrezkami z rúčky na metlu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 kvě 2016 21:39 

Ako sú kvalitou výšky RT-25S60-803 alebo TPA XT25-08 ?
Inak uvažujem aj nad tým aliexpresom. Vyzerá to zaujímavo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 kvě 2016 22:57 

TheLastUnicorn píše:
Planar AMT ribbon tweeter
Viem, že výškač z aliexpressu vyzerá úsmevne, ale mám ich doma a nie je to vôbec nijaká katastrofa. Rozhodne lepšie, ako RBT-95 od Monacoru.
Můžeš se podělit o měření toho žlutýho "pásku" v obou směrech? Horizontálně to může bejt dobrý (k tej 102), ale zajímalo by mě, jak to padá vertikálně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 kvě 2016 07:38 
Řádný člen

Zorg: Horizontálně OK, vertikálně to bude blbý jako každý pásek a je mi jasný, kam tím míříš. :) Něco málo na tom změřenýho mám. Je to sice v hranatý ozvučnici a nezapuštěný, ale něco z toho vidět bude.
petohl:
RT-25S60-803 - v pohode
TPA XT25-08 - zvukovo fajn, ale každý kus iný. Osobne neodporúčam.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 kvě 2016 22:47 

Na základe odporúčania som vymenil výškače za RT-25S60-803.

Myslím, že to výrazne pomohlo k lepšiemu.
Rozdiely v prejave pravej a ľavej bedne popisované v prvom príspevku sa výrazne eliminovali a teraz počuteľné rozdiely už môžu byť na úrovni rozdielov kanálov sterea a určite má na to vplyv aj nie práve ideálne umiestnenie nábytku v izbe.

Robil som si aj nejaké porovnávacie merania - obyčajným nekalibrovaným mikrofónom cez program HOLM Impulse.
Tu mi nebolo jasné ako zobraziť nameranú krivku - či "impulse time window", alebo "frequency smoothing".
Ale je tam vidieť určitý prepad na 2kHz a jemný hrb pri 6,5 kHz (deliace frekvencie majú byť 800 a 4500Hz).
Inak pre zaujímavosť prikladám aj moje meranie stareho centra Jamo CC 6000 a zadnej bedne Jamo SC 6000. Tie zadné efekktové vyzerajú lepšie - ale aj kvalita vyhotovenia je podstatne lepšia - osadená normálna výhybka /nie len kondenzátor/, výstelka molitanom (a pritom to boli všetko bedne z jednej rady).

Ešte sa chcem spýtať - ako si viem predstaviť porovnanie kvality týchto mojich vynovených predných bední v porovnaní s Jamo S 628 ?

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 kvě 2016 07:05 
Řádný člen

Vec sa má tak, že bez poriadnej výhybky to reálne môže byť ešte horšie, ako pôvodný výrobok. Na tých bezodrazových meraniach máš veľmi krátke okno a teda veľmi nízke rozlíšenie, na tých druhých to máš zas až príliš vyhladené. Ideálne je použivať meranie s eleminovanými odrazmi zo vzdialenosti bedne od mikrofónu min. 1m. Aby prvý odraz neoprichádzal príliš skoro a mal si aspoň 3,5ms okno, musíš mať okolo bedne dostatok voľného priestoru - min. 1m z každej strany. Takto si urobíš meranie, ktorému sa hovorí farfield. Aby si získal aj reálne zobrazenie vyžarovania dolu, musíš urobiť meranie cca 1cm od vrchlíku basáku + meranie bassreflexu (nearfield), zrovnať tomu všetkému úrovne a merania spojiť. Samozrejme to nie je úplne triviálna vec, ale nie je to ani raketová veda. Ako sa to všetko robí v Holme neviem, keďže Holm nepoužívam.
Najreálnejšie z toho všetkého vyzerá ten prvý graf. Z neho sa dá vyčítať, že bedňa má dosť vytiahnuté celé stredné pásmo a charka vandruje v rozsahu 15dB. Trochu mi to pripomína starú trojpásmovú teslu...
Treba zmerať každý menič zvlášť a urobiť novú výhybku na mieru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 kvě 2016 10:48 

Samozrejme nad tým meraním a úpravou/návrhom výhybky uvažujem.

Ešte mám otázku k novým bedniam Jamo S 628 alebo Jamo S 628. Totižto tú moju zostavu ktorú tu riešim mám v izbe, ale potrebujem ešte niečo poriešiť do obývačky - tu chcem niečo nové, žiadne skladačky, cenovo zhruba ako Jamo S 628. Prípadne iné návrhy ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 kvě 2016 11:01 
Řádný člen

Hocico. V tej cene to bude stat za prd vsetko. Za 350€ Ti nikto slusne repraky nepreda, lebo sa to neda.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]