Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 16:28

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Náhrada ARN 226-03/4 pro spodní pásmo do 300 Hz
PříspěvekNapsal: 25 čer 2013 09:30 

Kraj: ČR - Středočeský
Hledám náhradu za reproduktory ARN 226-03/4 pro použití ve 4-pásmové soustavě pro nejnižší pásmo do 300 Hz, impedance 4 Ohmy. Ozvučnice je uzavřená, čistý objem cca 25 l, možnost přestavby až na 35 l. Cena do 800 Kč/kus.

Na internetu jsem našel tyto nabídky přímé náhrady:
RN 226-120/4 - http://www.reproobchod.cz/rn-226-1204-p3311
Monacor SPM-205/4 - http://www.taelektro.sk/?p=101 v ČR http://www.reproobchod.cz/monacor-spm-2054-p2017
Zkoušel jsem také hledat podle parametrů, ale moc se v tom nevyznám. Snad by ještě přicházely v úvahu Monacor SP-202E, Visaton W 200/4, Visaton WS 20 E /4 .

Můžete mě na základě vlastní zkušenosti poradit vhodnou náhradu, která by byla případně i trochu lepší než to ARN?
Nebo jsou rozdíly nepodstatné a je lepší koupit něco použitého z řady ARN 6xxx / 226 ?

Předem děkuji.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Náhrada ARN 226-03/4 pro spodní pásmo do 300 Hz
PříspěvekNapsal: 25 čer 2013 10:00 

Kraj: ČR - Zlínský
čau, ono hodně záleží co máš za výhybku! Výhybka je srdce sestavy. pokud dáš univerzálku tak je úplně jedno jaký tam dáš reproň protože to nebude správně sfázované. Samozřejmě není to myšleno doslova a do písmene.
jinak ty RN to je co zač chlapi? to někdo koupil tvm ve valmezu a fušuje tam?
vypadá to jako naprostá kopie. Navíc to má slušné parametry.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 čer 2013 11:31 

Díky za odpověď. Výhybky jsou původní HECO, nedávno jsem totiž výhodně koupil 30 let staré 4 pásmové bedny HECO (4 Ohm, kaloty 25 a 50 mm, středobas 100 mm) s nefunkčními basovými reproduktory. Na zkoušku jsem si vypůjčil ARN 226-03/4 ze sloupových beden z obýváků a hraje to docela slušně (hudba k PC). Repro ale musím vrátit a tak si chci něco koupit. Také jsem zkoušel ARZ 669, ty jsou tam trochu lepší, ale mám strach, abych je neodpálil - což by byla určitě škoda.
Je to do kutlochu s PC, takže nové výhybky stavět nechci, maximálně podle sluchu upravit větev toho spodního basu.

Ty RN 226 dělá nějaká firma z Valmezu: http://www.esapvm.cz/products/rn-226-120-4-8-nahrada-za-arn-226-tvm/ a také si myslím, že je to jakési pokračování. Ten poslední model ARN 226 měl už také polypropylenovou membránu, údajně to bylo lepší než s papírovou.
Teď jde o to jak kvalitně to dělají a jestli to někdo slyšel.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 čer 2013 13:06 

Kraj: ČR - Zlínský
Ano o esapu vím. Někdy tam chodím nakupovat.Jsou to ale většinou kravinky. Nicméně kvalita reproduktorů RN je diskutabilní. Možná Kdyby jsi napsal emala tak by ještě mohli mít v obchodě i ARN226. Otázka je ale jaký typ.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 čer 2013 13:14 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Na úvod by bylo vhodné zjistit co nejvíce podrobností o těch bednách HECO, abychom se dobrali nejvhodnější náhrady.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 čer 2013 13:16 
Řádný člen

Kraj:
Souhlas. Chce to zjistit co jsou ty původní basáky zač a jestli se nedají rozumně opravit. To by byla totiž nejlepší cesta.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 čer 2013 19:13 

Děkuji všem za odpovědi, Esap zkusím. K těm původním repro - jsou to HECO Hecomp TC 300, 12" 4 Ohm. Koupil jsem je už bez závěsů, v ČR nemohu sehnat odpovídající rozměry. V Německu je nabízejí, ale s dopravou by to stálo víc než celé bedny.

Byla to stavebnice, šla přes několik lidí a zřejmě už se někdo o opravu pokoušel, zbytky starých závěsů jsou perfektně odstraněny, asi to pak vzdal. Navíc se domnívám, že korpusy nebyly dobře udělány, "dřevařsky" je to perfektní (dvojité stěny, dýhováné) ale čistý objem zbyl jen 24 l a to mě připadá na 12" málo. Zkusil jsem tam dát 10" HECO TC 240, ale nic moc, i ty dávalo Heco do objemu kolem 40l. Tak jsem tam zkusil dát ty ARN 226 a bylo to lepší, ještě lepší to je s ARZ 669, ale tam se bojím abych je neodrovnal, mám Yamahu AX492 (2x120W sinus/4Ohmy). Snímky současného stavu mého experimentu jsou na Audiowebu, kde jsem také položil stejnou otázku.

Je to k PC, bedny budu stejně předělávat z důvodu nevhodného tvaru, ale dostanu se nejvýše na 35 l, větší bedny se mě tam nevejdou. To mě stejně vede k výměně basového repra. Reprobedny jsem naposledy stavěl za totáče podle AR, teď mám více času a když náhodou na Aukru za malý peníz vidím to, o čem jsem tenkrát jen snil, tak neodolám a koupím. Jako referenci používám také bazarové Heco 4302 viz http://www.hifi-wiki.de/index.php/Heco_P_4302_SL a http://www.hifimuseum.de/heco-p4302-sl.html, které byly v té době považovány za kvalitní a údajně je používal v aktivní verzi Hesenský rozhlas. Už nyní s ARZ 669 se mě zvuk té stavebnice líbí víc než Heco 4302.

Proto hledám nějaké 8" repro, když se nic hodit nebude, tak asi nakoupím další ARZ669 abych měl do rezervy a nechám je tam. Nebo víte o něčem do 800 Kč, co by bylo pro rozsah do 300 Hz lepší než ARZ669?

Předem díky a berte ohled na to, že repra jsem naposled bastlil v roce 1985!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 čer 2013 19:38 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Co tohle: http://www.reproobchod.cz/horni-zaves-pu-30cm-p1763 ? A pak přendat do kastle odpovídající velikosti? Že vyjde oprava levně koupených beden dráže, než samotné bedny, je standard. Ty repra ale evidentně dobrý potenciál, HECO bývalo VELMI solidní firmou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 čer 2013 20:15 

Doma mám asi dva arn 226-7/8. Alespoň mám ten pocit. Byli by volné a za malou cenu.... zkouknu to a dám vědět.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 čer 2013 22:19 

Děkuji za názory,

2 laminát: na to jsem se díval, potřebuji 295/275/246/235, psal jsem i do Reproobchodu, změří gumové, uvidíme. To že HECO bylo dobré vím, proto jsem to koupil.

2 Petr Berka: děkuji za nabídku, ty zdvojené magnety jsou výhodou, potřebuji ale 4 Ohmy. Vyšší citlivost by to sice asi srovnala, musel bych ale upravit výhybku, teď je tam tlumivka 3 mH, řešit to odpory se mě nechce. Ideální by byly arn 226-7/4, pak neváhám ani minutu.

Pro obvesení přikládám fotky současného stavu mého experimentu a výhybky (jestli se mě to podaří, dělám poprvé):
Ty polystyreny tam nejsou pro vylepšení akustiky ale abych nepromáčkl kaloty když vexluji basáky.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 čer 2013 22:37 

Jo? koukej!

Obrázek

Obrázek

Omluv kvalitu fotek. Teď jsem to cvaknul mobilem. Jsou to čtyř-ohmové kusy, ne osm, jak jsem si myslel...

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 čer 2013 06:43 

Poslána SZ i mail, snad jsem to udělal dobře.

Pro ostatní - díky za rady a názory, zdá se že bude můj problém vyřešen.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 čer 2013 17:45 

Dnes jsem koupil od p. Petra Berky ARN 226-7/4 a musím říct, že je to lepší než jsem čekal. Ty zdvojené magnety a o 2 dB vyšší citlivosti jsou znát, asi tam dám nějaký drátový poťák, abych si to mohl doštelovávat. Myslím si, že 226 svým zvukem dobře navazuje na ostatní repro z 80-let.
Takže velké díky p. Berkovi jak za nabídku, tak rychlou realizaci.

Děkuji i ostatním diskutujícím za náměty, pomohlo mě to, a jsem rád, že jsem se do fóra přihlásil.

Nasadili jste mě ale brouka do hlavy, zda si přece jenom nepořídit něco lepšího, a to 4. pásmo odvézt na chalupu. Toto ale už je jiné téma, které asi patří do Reprosoustavy. Jeden dotaz mám a zveřejním ho asi ještě dnes.

Považujte prosím tímto toto téma za uzavřené.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 čer 2013 01:28 
Řádný člen

Kraj:
Ty chceš citlivost toho basáku regulovat poťákem?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 čer 2013 20:44 

Aby to bylo zřejmější, přikládám schéma výhybky.
Příloha:
vyhybka3.jpg

Abych vůbec věděl, o kolik se to bude muset utlumit, tak jsem do série s basákem dal potenciometr. Moc to nechtělo, stačí 1.2 Ohmu. Změnu charakteristiky výhybky jsem sluchově nepoznal. Vím, že správně se má k repru dát paralelní odpor tak, aby v bodech B1-B3 byla impedance 4 Ohmy, dokonce jsem k tomu kdysi něco měl stažené ale nevím kde, takže to budu muset zase hledat na internetu. Tj. mezi body B1-B2 bych pak dal paralelní odpor, mezi body B2-B3 přerušil plošňák a dal seriový odpor, který cílově bude menší než 1,2 Ohmu aby to dalo všechno dohromady 4 Ohmy, chápu to dobře?
Je nějaký lepší způsob jak snížit citlivost reproduktoru?

S výhybkou nic moc dělat nechci, už teď je to lepší než bedny Acoustique Quality 305, které mě v roce 1998 doporučili v místním "Hifi studiu", což podle mě žádná Quality není a musím to dohánět equalizerem.
Při té příležitosti bych Ti chtěl poděkovat, neboť nedávno jsem se z Tvého jiného příspěvku dozvěděl, že je to hlavně odfláknutými výhybkami a že by se to dalo vylepšit. Domnívám se, že ty Heco výhybky jsou na standardní úrovni 80-tých let, to mě stačí a s tím jsem to kupoval.

Zajímalo by mě, jestli nevíš o nějakém projektu regálovek do 35 l , které by byly o třídu lepší než ten můj bastl. Cena komponent v rozmezí 5-10 tis. Kč, bedny, výhybky včetně plošňáků si umím sestavit sám. Nemám totiž důvěru v "HiFi" časopisy, které se dokáží rozplývat nad kvalitou super-hyper repro kabelů z tisíce drátků navíc super stíněných a manipulují čtenáře, že si je musí koupit taky.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]