Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 3 pásmové repro s Wooferem
PříspěvekNapsal: 02 říj 2012 20:55 

Kraj: ČR - Ústecký
Zdravím ... zajímal by mě váš názor na to. Zda lze postavit 3 pásmové reprobedny s tím, že se místo basového reprodukotru použije subwoofer reproduktor.

Například výška a střed od Selenium a subbas od JBL, který se používá do auto hifi. Šlo by mi o to použít basový reproduktor (subbas) který by hrál od 20-30Hz a tím měla bedna charakter zvuku bez nutnosti použití subwooferu.

Zajímá mě, zda by toto řešení bylo úplná hloupost, nebo zda se to dá kompromisem nějak vyřešit a dát dohromady ...

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: 3 pásmové repro s Wooferem
PříspěvekNapsal: 02 říj 2012 22:58 

Ano, je to úplná hloupost. Nějaký slušnější autohifi reproduktor by se použít dal, ale asi dost jinak než zamýšlíš.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 říj 2012 01:35 
Řádný člen

Kraj:
Tak v zásadě by to šlo za předpokladu, že by ty reproduktory k sobě seděly, ovšem na výhybce by to vyšlo dosti draho, eventuálně by se muselo jednat o poloaktivní či aktivní řešení (takže zase žádná láce). Toť čistě technicky. No a subjektivně? Jen málokterý reproduktor, který je primárně určený jako sub do aute, je natolik kvalitní, abych se nestyděl jej strkat do seriozních beden pro kvalitní domácí poslech. Ono to přeci jen něco stojí a dá to práci a výsledek takovéhoto řešení nebude přeci jen zcela adekvátní.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 říj 2012 16:49 

Ještě bych dodal přesnější popis...

Reproduktory jsem zamýšlel postavit tak, že výška a středobas by měli svuj prostor oddělený s prostorem pro subwoofer, takže v jedné bedně by byly dvě ozvučnice. Myslel jsem to tak že středobas a výškáč by měly svou dvoupásmovou vyhýbku a na subbas bych použil druhou k tomu určenou, která by subwoofer JBL odřízla klasicky někde kolem 120-150Hz jak u normálního subwooferu. Krmil bych to Yamahou HTR 6130 která umožnuje výstup stereo na čtyři kanály. Výstupem pro přední repro bych živil středobas s výškáčem (jako satelity) a zadní kanály bych připojil na subwoofery. Takže bych měl dvě reprobedny a v každé znich oddělený satelit a sub, jenom by to bylo v jedné reprobedně a připojeno na 4 kanály ze zesíku ... Výstup by měl být dle technických parametrů zesilovače 4x 105W, stím že se samozřejmě v menu dájí jednotlivé kanáli individuálně nastavovat.

To by mělo komplikace o dost zjednodušit, hlavně co se týče vyhýbek ... nebo?

Jestli postavím klasický set kde budu mít 2x satelit + 2x subwoofer a nebo jestli satelit a subwoofer budou v jedné bedně rozděleny příčkou aby vznikly dvě ozvučnic je přeci jedno...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 říj 2012 17:22 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Tady jde spíš o to, že repráky na sub do auta se na doma moc nehodí. Jsou dělané spíš na design a klimatickou odolnost, mají malou citlivost a zvukově většinou nic moc - rozmázlé dunění v autě nevadí zdaleka tolik jako doma.

Nejsem si jistý, jestli nastavení toho levného receiveru umožní pustit stereo signál do předních i zadních kanálů současně, ale zato jsem si jistý, že bude mít ve skutečnosti 4x25W při současném vybuzení všech kanálů - ve spojení s malou citlivostí autorepra velké minus. V autech se musí malá citlivost repráků dohánět velkými výkony zesilovačů, které pak laiky ohromují, ve skutečnosti ale slouží víc ke zahřívání cívek repráků, než k vyšší hlasitosti.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 říj 2012 17:54 

Tak k tomu autohifi subwooferu ... má citlivost 93dB což myslím neni zase až taková hrůza...

odkaz zde:
http://www.ahifi.cz/subwoofer-jbl-gt5-12.html

Pár autosubwooferů jsem už za život slyšel. Pravda že reproduktory od značek US Blaster, Streetbass atd. opravdu více huní než hrajou. Stavěl jsem před pár lety do auta subwoofer právě s repro od JBL v uzavřené ozvučnici a musím říct, že jsem byl překvapenej co z toho oproti jinym subwooferům lezlo za čistý přednes. Žádné dunění hunění, ale opravdu srozumitelné subbasy.

K tomu reciveru:

Ve stereu jde pustit do 4 kanálu na 100%,vyzkoušeno!
Teď je připojen na sloupech Pure Acoustics a že by to hrálo na 2x 25W se řict nedá ... bedny mají psáno 130W sinus (dobře, reálně řekněme 80W) a neni problém je s reciverem dostat do skreslení ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 říj 2012 19:02 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
BL=15Tm a Mms=220g...to bude solidní bláto. Řeknu to, co kluci přede mnou. Do auta dobrý, ale na doma bych si v tý ceně pořídil raději tohle:
http://monacor.sk/product/show/2097/SPH-315
nebo tohle:
http://www.dexon.cz/katalog/reproduktor ... -hifi.html
a udělal to buď jako samostatný aktivní sub(y), nebo klasický velký třípásma (pod nima musí být alespoň 6" středobas a dělit tak na 300Hz). To, co zamýšlíš je kravina a vyhazování peněz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 říj 2012 20:44 

Můžeš trochu specifikovat proč bláto? Ty čisla mi toho moc neříkají.

Jinak jsem myslel že JBL je výrobce solidních reprosoustav a od toho jsem odvozoval, že bude mít kvalitní i samotné reproduktory. Dá se někde pořídit basový reproduktor od JBL, který nebude pro autohifi ale normálka do hofi soustav. Nebo stojí tyto reproduktory za stejnou belu jako ten woofer do auta?

Trochu mě zaskakuje totiž to že místo JBL mi doporučuješ Dexon, na který jsem zrovna moc chváli neslyšel...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 říj 2012 20:54 
Řádný člen

Ty čísla...těžká membrána a její slabý pohon. Obdoba toho, jako když vezmeš obludnou a těžkou kastli S-kovýho mercedesu a nacpeš tam motor 200D s výkonem 55kW. V případě reproduktoru jde o vládu pohonu nad membránou.
To, co jsem Ti doporučoval není Dexon, ale Beyma. Dexon to jen prodává. Není to žádný High-End (stejně jako ani ten Monacor ne), ale na domácí použití imho daleko lepší volba. Jestli lze sehnat něco od JBL pro domácí použití...tak to nevím. Tedy určitě ne o něčem oficiálním.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 říj 2012 20:59 

Díky za vysvětlení a to že to je repro od Beymy jsem si všiml až po napsání odpovědi ...

Nevyplatilo by se třeba za tu cenupořídit něco takového?
http://elektro.aukro.cz/pioneer-cs-901-i2687526891.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 00:10 
Řádný člen

Kraj:
Záleží jak se na to díváš. Já se domnívám že nikoliv neb je to spotřební ojebový shit konstruovaný s důrazem na cenu a design, nikoliv na to aby to kvalitně hrálo. Pokud se nebojíš práce, nemáš v kapse poslední dva tisícovky a nevadí ti že to není jak v krámu že přijdeš, koupíš, doma rozbalíš a hraješ, pak se dá za cenu rozumných nákladů samostatně postavit nesrovnatelně lepší soustava, než za tu cenu koupíš v krámu. Příkladem jsou Cheeckovy VMA ať už ve verzi I. pro ty movitější nebo verzi II. pro méně movité. Za tu cenu si troufám říci že je to velmi dobrý kup. Dejme tomu že pro tebe by připadala v úvahu ta levnější verze, případně kdybys na tom byl finančně ještě více zle tak si můžeš na reproobchod.cz koupit celý set na lowendovou soustavu Totem 100. k tomu si můžeš klidně ubastlit ten sub jak chceš, třeba i s tím tvým reprákem co tam chceš mermo mocí protlačit (ty máš už doma?). Až pak časem přijdeš na to, že to není ono, tak suba vyhodíš nebo nahradíš rozumnější variantou a přitom ti zůstanou slušné sloupové soustavy, do kterých nebudeš muset hrabat.

Ještě jedna věc. Psal si že normální suby se dělí někde mezi 120Hz a 150Hz. To ale není pravda. To je jen nouzovka tam, kde už normální bedny nezahrají - tj typicky autoinstalace (kde to prostě nelze uspokojivě technicky vyřešit v ozvučnici kterou tvoří dveře) a ojebové home cinema systémy. Pokud se sub použije správně tak jak má pak se dělí dle řady faktorů někde mezi 60 až 100Hz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 08:49 

Kraj: ČR - Pardubický
Jen tak mimochodem - zhruba někdy v době Vánoc bude k dispozici volně dostupný projekt většího bratříčka Totemů - autorem opět MaBat. Oproti Totemům už nebude důvod ke stěžování si na vzhled (kruhový WG místo biradiálu) ani nebude potřeba myslet na doplnění subem. Oproti nevhodnému třípásmu zde vymýšleném to bude zvukově nebe a dudy a k tomu to vyjde i levněji. To jen tak na okraj...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 12:53 
Řádný člen

Kraj:
To ano, ale oproti kombinaci VMA + sub bych se to stavět neopovážil ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 13:09 
Moderátor

K tomu receiveru: Vzhledem k váze je v něm malé trafo. Aby udělal 100W v pěti kanálech naráz, musel by mít trafo aspoň 750VA. I toroid pak bude vážit tolik, co ten receiver celý. Filtrační kapacita by musela být minimálně 30mF v každé větvi - a to určitě nebude. Malý rozdíl udávaného výkonu do dvou a čtyřech ohmů ukazuje na hodně měkký zdroj...A jsi si jistý, že začínají zkreslovat repráky a ne zesilovače?

K tomu JBLku: Prodejce uvádí citlivost 93dB, nicméně na stránkách JBL je toto:

Sensitivity (2.83V @1m): 90 dB

Čemuž odpovídá skutečná citlivost 87dB/1m/1W.

http://eu.jbl.com/jbl-product-detail-eu/gt5-12.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 16:28 

to Thales: Ty WMAčka vypadají opravdu slušně, jak po stránce optické, tak i výkonostní a technické. Ale dělat bedny za 20 000,- do garáže a na venkovní akce je trochu moc. To je asi věc kterou jsem měl taky zdůraznit. To že se má jednat o něco levnější na tyto účeli, nechci ty bedny do obýváku.

to ransom: Ten reciver ty bedny ustíhá ve stereo režimu na dva kanály, tam pak opravdu začnou skreslovat reproduktory, jelikož už asi lezou přez Xmax ... když přenu režim stereo na 4 kanály, tak se mi nezdá že by se výkon kanalů vydělil na polovic... Je ale možné že tam pokles výkonu nějaký je.

K tomu JBLku ... člověk aby měl vysokou školu aby si vypočital že z udaných 93dB je nakonec jen 87dB ... :-)

Ještě jednou zpět k tématu vlákna. Co by jste tedy doporučil použít za 12" basový reproduktor na místo autohifi subwooferu JBL a jaké by k tomu basovému hifi reproduktoru nejlépe odpovídal a ladil středový popřípadě středobasový reproduktor a výška + asi odpovídající vyhýbka. U té by bylo nejlepší nějaká varianta univerzál co lze koupyt, protože nejsem elektrotechnik abych si nějakou spájel sám, na tož jí vypočítal ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 17:26 

Kraj: SR - Košický
Výhybku treba odladiť a to niečo stojí a tiež treba fyzicky už postavene boxy na odladenie doviesť. Preto ty tu radia už odladene projekty. Púšťať sa do vývoja niečoho nového je v tvojom prípade trochu mimo. Určite by ty postačil set Totem 100.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 17:45 
Řádný člen

No pokud to má jít do garáže a ke chlastačkám...tak to bych určitě nestavěl Hifi bedny. Na Totem nebo VMA bych tím pádem zapoměl a šel bych po něčem odolnějším a levným. Na tyhle účely se spíš hodí nějaké PA. Tam už ale neporadím, páč se PA-čkem nezabývám (všechno co zavání PA nebo prioritou co nejvyššího SPL jde tak nějak mimo mně).
Zkus si najít nějaký již odladěný projekt a postav to. Kdybych měl pro někoho stavět velký levný třípásmo, tak bych asi vzal od Monacoru SPH-315, SP-150 a DT-99 nebo DT-101SK a postavil bych z toho. Vychází to 200€ za repra na dvě bedny. Není to ale PA.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 17:50 
Moderátor

Je pravda že na pařby by nebylo autorepráků škoda a bodla by i jejich jejich odolnost... Nicméně ta malá citlivost zas bude o to víc na škodu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 17:52 

Dobrá ... k čemu pak jsou na prodej teda vyhýbky na reproobchodu? To jsou tedy všechny k nepoužití?

Co třeba opačný postup? Vybrat vyhýbku a k ní určit reproduktory. To se potom ptám, když je totaková věda a optíž sestrojit něco vlastního, na co se pak prodávají stovky reproduktoru a 20 různých vyhýbek, když se tu pak dočtu že bez měření to je všechno na prd.

Ještě dodám že nnepotřebuji stavět nic špičkovího co má pruběch přez celí pásmu +-3dB na kvalitní poslech má biamp studiový monitory, toto má posloužit na akcičky ve sklepě a na zahrádce s tím aby to hrálo o něco líp než bedny typu Raveland, Omnitronic, Skytec atd.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 17:57 

TheLastUnicorn píše:
No pokud to má jít do garáže a ke chlastačkám...tak to bych určitě nestavěl Hifi bedny. Na tyhle účely se spíš hodí nějaké PA.

No mylsím že pokud do teď vystačila hifi věž Pioneer, tak je zase stavba PA repro trochu zbytečná. Na těch akcích se sejde max. 20 lidí. Neni teda třeba PAško pro 200 lidí aby se z metru neslišely ...

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]