Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 21:44

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 122 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: rada ohledně reproduktoru
PříspěvekNapsal: 25 bře 2012 14:06 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Přeji krásný den. Potřeboval bych prosím poradit. Dostal jsem od kamaráda 2ks basových reproduktorů a chtěl bych zkusit z nich postavit reprobedny nejlépe 3pásmové. Jen nevím jaký obsah,jakou velikost beden by bylo vhodný použít na tento reproduktor. Jsou mě známé tyto údaje-magnet 122mm,RE-6,4ohm,QMS-3,3,QES-0,7,QTS-058,Resonanzfrequenz-68Hz,Magnetische Induktion-0,9T,Magnetischer Fluss-840Wb,BI-13,5Tm. 120W,96db,8Ohm,0.035-5khz. To je vše co jsem zjistil,německy neumím tak jsem to napsal jak to je. Když budete tak ochotní a poradíte budu moc rád. Díky.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: rada ohledně reproduktoru
PříspěvekNapsal: 25 bře 2012 15:38 

Kraj: SR - Žilinský
Boli by vhodné uzavreté reprobedne, možno výnimočne bassreflexovej, aký majú priemer? príp. nejaká foto by možno pomohla..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 bře 2012 18:19 

Reproduktor s Qt 0.6 této velikosti bych už do BR asi nedával, ale to je nic proti tomu, co se bude dít výš, a jaká bude vyhybka :-)

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 bře 2012 21:22 

Dobrý den. Jako výškový reproduktor bych mohl použít reproduktory Beyma CP22,které mě doma zůstaly ležet. Nad středem ještě musím popřemýšlet. Vyhybku mám domluvenou s kamarádem,slíbil že mi s tím pomůže. Bedny bych chtěl do obýváku cca20m,poslouchám rockovou a metalovou hudbu. Zesilovač mám Technics SU V-505,nebo Soundway 1100. Materiál na bedny mám nachystanou dřevotřísku 19mm na plášt a 30mm zadní a přední desky. Jen právě nevím jestli jít do uzavřené nebo BR a jak velké je mám udělat. Pokud mě poradíte i nad středem(jaký by měl mít parametry) tak budu rád.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2012 12:29 

Ty basové reproduktory jsou značky Tonsil a mají průměr 30cm. Fotky jsem zkoušel dát ale strašně dlouho mě to načítá fotku a stejně nenačte. S tou vyhybkou mě kamarád pomůže,spočítá a odladí mě podle použitých reproduktorů. Basový mám,výškový eventuálně taky,pokud by tedy pasoval k tomu Tonsilu a ted ještě středobas. Chtěl bych si začat právě stavět ozvučnice,jen tedy nevím zda bude lepší s BS nebo uzavřená a jakou velikost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2012 13:47 

Kraj: ČR - Pardubický
Kamarád ať nic nepočítá (pokud z toho má vzejít něco relativně seriózního) - i kdyby postupoval správně, tak dnes je to přežitá metoda a nejsou v ní zahrnuta všechna specifika chování reproduktorů. Dnes už jedině měřit a simulovat.
Ale od jednodušších věcí - ozvučnici uzavřenou, jak velkou těžko říct - jednak TS parametry jsou nekompletní (bude potřeba je změřit) a za druhé velikost celé ozvučnice se bude odvíjet od použitého středu (a že bude potřeba skutečný střed, ne středobas - potřebuješ, aby šel hodně vysoko).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2012 19:57 
Řádný člen

Kraj:
No jo, jenže vyložený střeďák, který jede bez problému do pěti kil, tak je v rozporu zas s tím basákem. Navrhuju výškáče prodat a pořídit něco vhodnějšího rpotože takto to buď bude mít blbé vyšší basy/středy, nebo vysoké zkreslení a nízkou zatížitelnost, nebo špatnmé směrovky a nebo nejspíš vševhno dohromady. Tohle je prostě špatný koncept.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2012 21:06 

Vzhledem k rezonanci u 70Hz při 12" mám za to, že to bude nějaký PA, repro do kytarovýho komba nebo něco v tom smyslu. Takže by to mohlo jít někam k 1kHz. To jsou úvahy, ze kterých vycházím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2012 21:47 
Řádný člen

Kraj:
1KHz možná, ale s jakým vyzařovacím úhlem a s jakým zkreslením když to byť jen trošku voroštuje?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2012 22:28 

Vzhledem k vysoký citlivost a nejspíš dost malý výchylce by to snad až tak hrozný být nemuselo. Každopádně pokud by se mělo využít toho, co je, a aby to za něco stálo, tak by nejspíš bylo potřeba 4 pásmo a to tak úplně neodpovídá účelu. Ale jinak souhlasím - prodat výškáče a vymyslet jinou cestu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2012 23:11 

Takže zkusit prodat výškové reproduktory. A ten basový nechat a k tomu dokoupit středy a výšky? Na jaké parametry bych se měl zaměřit při koupy středového a výškového repra aby to k sobě pasovalo? Díky moc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 bře 2012 01:22 
Řádný člen

Kraj:
Hlavně než cokoliv začneš dělat tak nejdřív zkus najít co je to přesně za basáky a pak na to mrkneme.
Také promysli jak to bude s výhybkou. Sám si jí dělat nebudeš to je jasné. Kdyby ano tak se tak neptáš. Takže předpokládám že asi někomu zaplatíš za odladění seriozního návrhu ne?

Také bys měl specifikovat rozpočet, jaký hudební žánr na tom budeš nejvíc poslouchat (abychom znali tvé preference), jestli to chceš poslouchat jen tak na pohodu a nebo jestli s tím chceš dělat bordel atd. Prostě rozeber to. hlavně neříkej že tam dáš nějakou tzv. univerzální výhybku z krámu, to slyšet nechceme :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 bře 2012 12:40 

Tak jsem zjistil že ten basový reproduktor je značky Tonsil GTC 30/70. Ještě bych mohl mít k dispozici basový reproduktor Speaka 180-8ohm,180W,max-200W,fregvenční rozsah-28-1200Hz,resonanční fregvence-28Hz. Pokud bych k tomu koupil ostatní komponenty jako středy a výšky,dalo by se to použít na třípásmo? Samozřejmě že žádné univerzální vyhýbky nebudou. Chtěl bych to na poslech rockové a metalové hudby. Díky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 bře 2012 15:46 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Určitě by se z toho něco postavit dalo, ale nějaké extra basy od těch tonsilů nečekej. Je to PA reprák. Rock a metal sice nepotřebuje rozsah od 25Hz pro -3dB, ale s tím tonsilem by vyšla 75L bedna, která s problémem hraje 50Hz. Krom toho má ten reprák velkou citlivost a z toho pak vyvstává docela problém, co k tomu.
Ty SpeakA nejsou z těch Conrad sad na stavbu beden? To asi taky nebude žádná hitparáda, nicméně by to chtělo změřit TS-ka a něco by se s tím asi vymyslet dalo. Jaká je Tvoje představa, co se finální ceny týče?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 bře 2012 23:42 

No tak to vypadá na pěknou fušku postavit něco aby to přijatelně hrálo, tak na to asi nemám. Nemám vůbec šajnu co vybrat za reproduktory,jaké by měly mít parametry,i když jsem si pročetl diskuze,projekty Vás co jste se do toho pustili a postavily si vlastní bedny-máte můj obdiv a respekt! Já si na to asi netroufnu,prodám ty reproduktory co mám a bud okopíruju nějaký stávající projekt,nebo koupím stare regálovky Videoton 2580 které bych mohl odkoupit od kolegy z práce. Sice jsem je ještě neslyšel tak nevím jaký mají hudební projev.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 bře 2012 23:58 
Řádný člen

Kraj:
Myslím že to GTCčko by nemuselo být vůbec od věci. Bude to hrát zajímavě - žádná ludra líná, po kompenzaci bafflestepu to bude mít ještě stále solidní citlivost kolem 90dB (to by chtělo nasimulovat), což klade trošičku nároky na výběr střeďáku a výškáče ale nic dramatického ani nesplnitelného. Bezpodmínečně to k tomu bude chtít ale sub! Sub současně může pořešit problémy v akusticky problematické místnosti. Bude to taková trošku specialitka ale šel bych do toho.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 bře 2012 11:41 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Thalesi, sub vyřeší ten scházející spodek, to je pravda...ale nebude takový projekt na začátečníka trochu moc velké a drahé sousto?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 bře 2012 13:23 

Mám stejný pocit, nehledě na to, že tam by to celý stavby bylo potřeba ještě zakomponovat aktivní výhybku a zesilovač pro sub.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 bře 2012 16:30 
Řádný člen

Kraj:
To je sice pravda, ale já chtěl naznačit že v tomto případě to není technický problém (jak jsem pochopil, že se dotyčný domnívá), ale spíš schopností a finančních možností. Teď když to dotyčný ví má serioznější možnosti se rozhodovat. Buď uzná že je to na něj moc, reproduktory prodá a pokusí se uplácat něco jednoduššího, levnějšího ale mnohem víc kompromisního, nebo přišetří a zkusí to, třeba i s něčí pomocí. Hlavní je to že to neprodá s mylnou domněnkou že to nejde a že je tato cesta zcela nevhodná.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 bře 2012 17:03 

Jo, v tomhle absolutní souhlas. A přitom by stačilo, aby od kamaráda dostal místo GTC 30/70 typ 30/80 a měl by vystaráno. Dvanáctipalec na pěně na doma, rezonance pod 30Hz a dost slušná citlivost.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 122 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]