Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 22:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: náhrada ARZ 4604
PříspěvekNapsal: 12 pro 2011 21:43 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Ahoj, měl bych dotaz a možná nebudu sám :-)
Nemáte někdo tip, čím by se dal nahradit ARZ 4604, aby byl zvukově lepší a nemuselo se zasahovat do konstrukce bedny. Nedaří se mi najít nic podobného (střeďáky vůbec nějak z trhu mizí).
V nějakém fóru jsem zahlédl záměnu za Tonsil, autor příspěvku ale neuvádí jaký typ. Popisuje však přesně to, jaký to mělo přínos na zvuk a "rozjasnění" přednesu beden.
S ARZ mám pocit, jak když jsou středy za nějakou plentou.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: náhrada ARZ 4604
PříspěvekNapsal: 12 pro 2011 22:06 
Řádný člen

Kraj:
O ARZ460x se toho nejen tady namluvilo už kvanta. Z produkce TVM se nejčastěji nahrazoval ARX130-20 + případné zatlumení. Bohužel s TVM je konec s a tak je konec i tomuto reproduktoru. Ale jistě jsou i jiné vhodné reproduktory. U Tonsilu by se také asi dalo něco najít ale s Tonsilem je také konec. Ta výhybka v ARS sice není tak precizně laděná jako je zvykem dnes u seriozních projektů, ale přesto tam nelze zcela bez zásahu měnit repráky jak člověka napadne. I se vhodným reproduktorem je možné že bude třeba do té výhybky hrábnout. Další věc je že ARZ460x má dosti netypický tvar a tak jsou tam i mechanické komplikace. Já jsem jednou předělával čelní stěnu ARS1054 z ARZ460x na ARP150. Není to na vraždu ale nějaká práce to přeci jen je pokud člověk chce aby to i nějak vypadalo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 pro 2011 22:08 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Myslím, že ARX130-20/4 dokážu stále ještě sehnat. Kdyby byl zájem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 pro 2011 10:53 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Díky !!
Pokušel jsem se prohrabat diskuzemi, ale zabralo by to spoustu času, protože po několika hoďkách hledání jsem nebyl chytřejší, tak jsem vznesl téma takto napřímo.
ARZ je skutečně atyp, byl mě na tom sympatický kyblík, že střeďák není ovlivňován tlakem basáku, ale to je u tohoto repro tak všechno :-)

Vidím že nakonec budu bednu mechanicky upravovat, že přímá podobnost strčit repro a zapojit nebude. Ten ARX je asi rozumnou volbou. Minimálně je ze stejné "myšlenkové dílny", takže by si mohl rozumnět s výhybkou a holt "pižlání" bedny bude nutnou daní v pokusničení a honbě za lepším zvukem :-)
Jen snad nebude příliš stresovám basákem (ARN8604).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 pro 2011 12:30 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
ARX 130 nie je z rovnakej myšlienkovej dielne, je to univerzálne použiteľný širokopásmak, zatiaľ čo pôvodný ARZ 460x je (alebo mal byť) špecializovaný stredový reproduktor. Akurát sa nepodaril. Jediná jeho výhoda je naozaj len v tom, že je zabudovaný v kýbliku, ktorý zabraňuje ovplyvňovaniu od basového reproduktora, a že tým odpadajú starosti s konštruovaním samostatnej stredovej ozvučnice, ale zvukovo je to chabé... Ak použiješ ARX, tak pre ten budeš musieť dodatočne zhotoviť nejakú malú búdku. Inak ho ten basák veru stresovať bude a to tak, že veľmi. :)

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]