Vlhkom vydutú stredičku možno znova impregnovať a vylisovať. A pri tej príležitosti sa dajú vyrovnať aj iné jej deformácie, pretlačeniny a pod. Pri vyrovnávaní stredičky ide jednak o to, aby mala +/- pôvodnú tuhosť, ale hlavne aby bola
napnutá . To sa dá dosiahnuť jej impregnovaním niečím, čo po zaschnutí vytvorí pevnú a tvrdú neelastickú hmotu. Aj na toto sa mi osvedčil stolársky Duvilax LS50. Treba len uhádnuť resp. vopred si na niečom vyskúšať jeho vhodnú koncentráciu, aby stredička po zaschnutí mala požadovanú pôvodnú tuhosť. Napríklad keď som opravoval totálne vyduté stredičky ARZ 668, použil som roztok 25 ml teplej vody a 1,5 malej čajovej lyžičky Duvilaxu.
V prvom rade treba kmitací systém reproduktora vybrať z koša a na základe rozmerov stredičky si vyrobiť lisovací prípravok. Ja som narýchlo zbúchal niečo takéto:
Příloha:
lis.jpg
Popis - do otvoru uprostred sa vsúva cievka, stredička automaticky obopne kruh a na ňu sa priložia tie dve polmesiacovité dierkované formy, ktoré treba zaťažiť buď nejakými závažiami alebo jemne zaistiť svorkami – podľa závažnosti deformácie a hmotnosti membrány. Na povrchu kruhu aj foriem je nesavá fólia, aby sa stredička napustená lepidlom neprilepila, no napriek tomu to treba – hlavne na začiatku – pravidelne každých cca 10 minút opatrne rozobrať, skontrolovať a prípadne odlepiť.
Keď už máme celý kmitací systém reproduktora vybraný von z koša, stredičku na zadnej strane jemným štetcom rovnomerne natrieme roztokom. Musí byť dokonale rozmiešaný. Spočiatku bude natieranie ťažké, do toho vysušeného textilu sa to spočiatku bude vpíjať ťažko, ale časom sa to umúdri. Po natretí zadnej strany stredičky vložíme opatrne cievku do otvoru, stredičku navlečieme na kruh a natrieme aj prednú stranu stredičky – pozor na vývody cievky! Priložíme formy, zaťažíme ich a snažíme sa do toho nebúchať a neposúvať to. Najlepšie to schne pri izbovej teplote. Ako som spomínal, každých cca 10 minút opatrne rozoberieme a odlepíme (asi by to chcelo teflónový povrch

). Po zaschnutí na zadnej strane stredičky štetcom postierame alebo nechtom olúpeme prípadné 'špony' lepidla, aby sa neolúpali pri kmitaní a nenapadali do vzduchovej medzery reproduktora. A tým je to hotové. Už zostáva len reproduktor vycentrovať a poskladať. Výsledok vyzerá napríklad takto:
Příloha:
ARZ668opraveny.jpg
Reproduktory sú 100% funkčné, ako keby im nikdy nič nebolo.