Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 122 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: rada ohledně reproduktoru
PříspěvekNapsal: 30 bře 2012 17:34 
Řádný člen

Kraj:
No jo no, coby kdyby - znáš to.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 bře 2012 23:56 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Tak jak tady bylo řečeno,je to otázka financí! Ale co dneska není.Řeknu to ještě jinak,je mi zrovna dnes 44let. Mám ženu a 1.dítě. Dcera má 21 a je na vysoké. Těm co jsou svobodní to asi nic říkat nebude,těm co jsou na tom podobně jako já jistě rozumí. Za ty peníze co dám na vzdělání dcery za 1rok bych si mohl dovolit uspokojit mého koníčka-muziku 100x. Boužel to nejde,tak vycházím z toho co je a na co momentálně mám. A ted k věci. Reproduktory co jsem popisoval výše půjdou na prodej. Díval jsem se do Vašich projektů a projektů na jiných stránkách o hifi a bude pro mě lepší a schůdnější,a v neposlední řadě možná i levnější,okopírovat nějaký již stávající projekt. Nové reprobedny nechci,jaksi mě nevyhovuje ten zvuk co z nich vychází,mám rád staré věci a proto mám i starý zesilovač a šel bych jen do starých Tesel nebo Videoton a jim podobné reprobedny. Ty měly ještě zvuk. Z toho důvodu jsem zakoupil dnes 2kusy basového reproduktoru ARN 8608 a od toho se budu odvíjet. Pohledám projekty v nichž je použit tento myslím si kvalitní reproduktor zkusím si splnit svůj sen.postavit si reprobedny pro svoje potěšení. Pokud budete mít nějaké návrhy jak na to,co postavit zda uzavřenou,nebo BS,tak Vám budu moc vděčný. Děkuju.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2012 01:49 
Řádný člen

Kraj:
Tu první polovinu chápu, tu druhou z určité části taktéž, kdybychom to měli ale prodebatovat bylo by to na delší dobu, problematika je přeci jen trochu širší. Škoda že nejsi blíž. Bych ti řekl zavolej a až budu mít někdy chvilku čs zajeď, sedneme na to a něco vymyslíme. Co si budeme povídat za jednu hodinu naživo se probere víc věcí než takhle po písmenkách za celý den.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2012 12:20 

Kraj: ČR - Pardubický
Obávám se, že dobrých projektů s Tesláckým 12" je uveřejněno...počkat, o žádném nevím (což neznamená, že někde nevisí). Na druhou stranu můžeš být jeden z mála, kdo ty basáky využije adekvátně a zvolí k tomu vhodně i zbytek osazení. Na audiowebu se momentálně pozvolna řeší kombinace ARN 312 + Beyma 5MP60/N + DT-101SK (ve zvukovodu - osobně si nemyslím, že by to bylo nutné), která má šanci na úspěch. Pokud to má i nějak vzhledově vypadat, tak bude potřeba vydat se trochu jinou cestou, ale inspiraci bych bral z toho, je to osazení, které dává smysl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2012 19:27 
Řádný člen

Kraj:
Tak jsem si ten thread přečetl. Na jednu stranu to vypadá že konečně s tímto reprákem vznikne něco použitelného, na druhou stranu tyhle basáky znám dost dlouho na to abych věděl že je to lenivá potvora a pokud MaBat tvrdí že to je bez problému tak se mi tomu prostě věřit nechce dokud se o tom nepřesvědčím na vlastní uši. Mě se líbí víc ten návrh s 6,5" na středech (SPH-165KEP) co tam navrhoval Milan a byl za to po zásluze odsouzen. Kdybych měl možnost si poslechnout obě verze vedle sebe byl bych ochoten vsadit na tu verzi s SPHčkem že bude o cosi lepší. Úplně nejlepší by mi ale přišlo použít ty ARNka jako nízkodělený sub aby se vůbec nepletl tam kde já subjektivně mám větší nároky na basy. Možná teď budu před MaBatem za debila ale tak to subjektivně cítím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2012 20:05 

Taky jsem se tam někde do toho threadu vecpal s tím, že je potřeba dělit 312ku co nejníž. Dělení někde kolem 400Hz mi přijde naprosto nesmyslný, nicméně jsem byl zticha, protože proti MaBaTovi já vím prd (bez špetky ironie), takže je tu reálná možnost, že můj názor je zcestný a pravdu má on.
SPH-165KEP je určitě varianta, ale to už se tu, za tvojí přítomnosti, taky rozebíralo několikrát - každého odradí počáteční viditelné náklady. Osobně mít páreček 8608 ve vzájemné parametrové toleranci, tak bych se do toho s radostí vrhnul. Ale nemám...
Každopádně mi ale furt přijde 312 s pětipalcovou Beymou celkem solidní kombinace a mám za to, že by to mohlo obstojně fungovat (v závislosti na výhybce - viz. spodní dělička). Jen ta Beyma se nedá v kombinaci s 860x použít, tady by jedině fungovalo ono SPHčko...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2012 20:56 
Řádný člen

Kraj:
Jo to už jsou takové debaty typu co by bylo lepší a ne o tom zda je to použitelné a nebo evidentní nesmysl jak v případě origo ARS1054 že?

Když už jsme u těch nesmyslů tak jsem tuhle viděl u nějakého DJe ARN930 a k tomu piezo :P

Naposledy upravil Thales dne 31 bře 2012 23:20, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2012 21:51 

Tak pochopitelně, že vhodnost je logicky až po použitelnosti, ale postavit něco, co vypadá hrozně by se mi osobně příčilo a ozak vypadá, že to chce udělat poctivě. A že ARN 860x spolu s SPH-165KEP by byl nádherný výtvor, na to bych se doma s radostí koukal... :) (k tomu 1 a 1/4" Wavecor a bylo by to)

Tak je pravda, že ač pofiderních DJ znám vícero, tak kombinace ARN 930 s píčem je opravdu extrém nejvyššího stupně nechutnosti průjmu. :x I když...na aukru se exotů podobného vyznání dá najít dost... :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2012 23:25 
Řádný člen

Kraj:
Přesně jak píšeš i s těmi výškáči, na to bych se také doma koukal rád :twisted: Bylo by to fajn esteticky i technicky. Sice jsem dříve měl s těmi žluťáky trochu problém ale zvykl jsem si a dneska se mi to i líbí. Je to takové pozitivní ozvláštnění té bedny. A kevlar je na středech prima, basáci jsou doma a nemají co na práci... No raději si to moc představovat nebudu :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2012 00:00 

Já basáky doma nemám, tak mám klid... :lol: Jakmile bych je získal, tak by prachy jen lítaly, ale výsledek by mě nepochybně těšil. Jak tak nad tím přemýšlím, tak mě napadá i ozvučnice, do který by to vzhledově krásně padlo... Jestli by tohle ozak postavil, tak bych mu hrozně záviděl... :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2012 01:20 
Řádný člen

Kraj:
Hele když si s tím dáš tu práci a odladíš na to hezkou výhybku tak ti dva půjčím. Mám je tu odložené a ošetřené na renovaci 1PFek, ale nemůžu se k tomu dostat. Když už na něčem dělám tak z čiré dobroty srdce na cizím a na něco svého jsem nesáhl už ani nepamatuju.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2012 09:47 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Opticky bych k ARN312 možná zkusil i SPH-175. Nevypadá sice nijak high-end (plechovej koš, papírová lakovaná membrána), ale zvukově mu není co vytknout a myslím, že by se k 312 krásně hodil. K tomubych dal nějakou nízkodělitelnou výšku...luxusní by byla třeba DT-254... :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2012 14:40 

Thales: rád bych tvou nabídku využil, ale bohužel než bych se dopracoval k výsledku, tak by to trvalo měsíce (stále přejíždím Pardubice - Praha a měřením a konstrukcím se můžu věnovat jen na jednom z míst, plus tu jsou určité dispoziční problémy (prostor a vliv místnosti na měření nízkých frekvencí). Navíc co si budeme povídat - momentálně jsem taky celkem socka. :lol: Ale pokud by se mi podařilo sehnat vlastní 8608 v perfektním stavu a parametrově k sobě ladící, tak se do toho pomalu pustím.

TheLastUnicorn: spíš když už, tak bych volil SPH-130. Myslím, že by pro obdobnou aplikaci byl vhodnější a líp by se s ním pracovalo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2012 18:22 
Řádný člen

To si nemyslím. SPH-130 je už pro tohle použití malá. To tak k 8 nebo max. 10". A nevidím duvod, proč by se s SPH-175 mělo pracovat huře, než s SPH-130. Pokud máš na mysli to převýšení na vyšších středech, tak to je v reálu spíš výhoda, než nevýhoda. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2012 20:10 

Tak výhoda to určitě není, alespoň pokud to budeme brát objektivně, tam by musela být kompenzace, ale to není to, oč mi šlo. Spíš tam vidím problém v použitým výškáči, směrovkách a zkreslení. Zkrátka si myslím, že by to bylo o něco kompromisnější, než s SPH-130, kde by tenhle problém nahoře nebyl. A dolů dokáže jít dostatečně, aby se to podařilo sladit s 312kou. Pochopitelně bez měření....však víme.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2012 22:06 
Řádný člen

Neměl jsem na mysli nějaké hrby (ty stejně nemá), spíš ten nárust citlivosti od 1,3k. To rozhodně není nevýhoda. Podobné navýšení má i SPH-102KEP, kde jsem si taky zpočátku myslel, že to může být starost navíc. Dawsoo mne ale ujistil, že je to spíš výhoda a měl pravdu. Nejlíp to člověk uvidí až při simulaci výhybky.
Ze zkušenosti taky vím, že SPH-130 bude k tak pomalému 12" málo. K mýmu 8" SPH-200KE je ten 4" SPH-102KEP jen tak tak. A to tu 200KE nemůžu srovnávat se žádnou teslou. Optimální by k ní byl SPH-135KEP, který by šel použít i k SPH-250KE. K velké SPH-300KE bych ho ale už taky nedával. Tam už rozhodně 6,5". A u líný ARN312 to platí dvojnásob.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2012 22:34 
Řádný člen

Kraj:
165KEP to jistí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2012 23:07 

Kraj: ČR - Středočeský
No, nechci se vám do toho míchat, jelikož už vím, že schopnost, nebo možná spíš ochota, vstřebat cokoliv, co tu člověk napíše, je obecně silně omezená - viz už jen nepochopení příspěvků z toho vlákna na audiowebu a navazující příspěvky výše, ale jsou to pořád nesmysly, co tu píšete. Hlavně používání pojmů jako "líný, pomalý basák", apod. Nic z toho nemá opodstatnění a ani jeden z vás se neobtěžuje vysvětlit, co tím myslí, natož popsat korelaci s něčím objektivním. Zato vyvozování závěrů, zhusta nesmyslných a uvařených z vody -v lepším případě-, vám jde dobře. Sorry, ale to je čirá dojmologie, přitom to není žádná alchymie, to jsou docela dobře popsatelné věci a zákonitosti. Viděli jste někdy, jak vypadá impulzní nebo skoková odezva basáku, odděleného ve výhybce dolní propustí 300 - 400Hz? Myslíte si snad, že existuje basák, a je úplně jedno, jestli to je 6,5" nebo 12", který by tuto odezvu nebyl schopný ve svém lineárním režimu sledovat? Mimochodem výhodu tu má prakticky vždy právě basák s větší plochou a vůbec celkově "větší". Evidentně tu chybí základní pochopení mechanismů, jak repráky a bedny s výhybkami fungují obecně (ale to chápe málokdo).

Takový ty řeči, že k "tak líný" dvanáctce se musí dát něco, co jde dostatečně nízko -přitom měření máte na webu-, jsou úplně mimo a musí zřejmě vycházet ze zkušeností, spojených s blbou aplikací, pokud možno bez jakéhokoliv měření, jinak si to neumím vysvětlit. Od basáku, který jde takhle nízko, se samozřejmě nedá v běžně neupravené místnosti očekávat, že bude výsledek bez problémů, ale to je úplně jiná kapitola, s "rychlostí" a tím, jak vysoko je ten basák dělitelný, to nemá co dočinění...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 dub 2012 16:29 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
No, tak já sice vím, co se tou "leností" myslí, protože to je přesně to, co mě už léta u tesláckých basáků vadí. ale fakt nevím, jak to jedním slovem popsat jinak...
Docela se těším, kdo se na tu tvou rejpavou chytne...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 dub 2012 19:06 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Zdravím všechny. Tak jsem zakoupil jako základ 1.pár reproduktorů ARN8608,zrenovované,přeměřené a naprosto v pořádku. Objevil se tady názor,že jsou lenivé,já jsem je slyšel u kamaráda,který vlastní reprobedny ARS638 právě s tímto basákem. Na to jak jsou ty bedny staré hrají výborně. Druhá stránka věci je,co ucho to jiný názor na hudbu. To co se líbí mě se nemusí líbit nekomu jinému. Já se těším na to,až si začnu stavět ty svoje bedny,který se budou líbit mě a budu je mít jen pro sebe. ;)

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 122 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]