Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 20:48

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Tesla reproduktory
PříspěvekNapsal: 24 úno 2012 16:15 
Řádný člen

Kraj:
U těch ARVček sice výrobce toto udával ale optimální to zcela jistě není. Při nízkém dělení hrají hrozně. Dají se skousnout při vysokém a strmém dělení. Tesla prostě nemuměla vyrobit výškáč co by se dal bez problému dělit nízko. A vysoko to při této koncepci dělit nejde. Jak to může vypadal jsem napsal výše. Ten kevlarový reprák se k ARNku svým projevem i ušatým vzhledem hodí. Přeci jen kevlarové reproduktory mají co jsem si všiml měkčí a méně agresivní projev a hrají pěkně na středech. Papír a kevlar jdou dohromady nebude to tedy nijak zvukově kontrastovat. Také k tomu kevlaru asi nebude takový problém hledat vhodný výškáč. Má je v navídce na reproobchod.cz i tady Lukyss takže není problém je sehnat, ale pravda je že se dají sehnat i levněji.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2012 15:41 

Kraj: SR - Žilinský
Ten Monacor SPH-165KEP sa mi zdá celkom drahý, teda nie že by za tie peniaze nestál (to viete posúdiť skôr Vy), ale mal som predstavu neinvestovať do toho toľko. Našiel som na nižšie stredy takýto : SP-100/8. Podľa popisu je papierový. Mohol by byť?

Alebo ma ešte napadla alternatíva stredov ku ARN8608 z toho čo mám doma:
2x ARO567 sériovo (nižšie stredy) + 2x ARZ 3604 sériovo (vyššie stredy). Tieto mám doma, preto by som ich možno využil. A na to by som dal tie výšky ARV3608.
Asi to nebude najlepšie riešenie a Vy by ste to radšej riešili inak. Ale možno to za vyskúšanie stojí, keď už mám tie meniče doma.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2012 16:48 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
To, čo by si dal za 4-pásmovú výhybku s takýmito reprákmi môžeš rovno vysoliť za SPH-165KEP a budeš to mať jednoduchšie. A to si ešte nemyslím, že ARN8604 je vhodný K ARO567.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2012 16:58 
Řádný člen

Kraj:
ARO567 se nad ARN860x nehodí. Ne že by to vůbec nešlo ale je to prostě nevhodné. Používat dvě ARZ360x v sétii je naprostá blbost - tudy cesta nevede. Také si uvědom jak by to byla drahá a složitá výhybka. No dělej jak myslíš, jak bych to udělal já jsem tu psal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2012 17:27 

A ten lacnejší stredobas SP-100/8 ?
http://www.monacor.sk/product/show/94/SP-100-8

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2012 18:26 
Řádný člen

Kraj:
No to je sice o něco lepší ale... Chceš to jako třípásmovky ne?

Důvod pro instalaci toho 6,5" středobasu mám ten že ARN860x je prostě línej reprák a vyšší basy stojí za prd. Tak bych ho nechal hrát jen nejnižší pásmo, místo střeďáku bych použil vhodný středobas a k tomu nízkodělitelný výškáč aby si to dobře sedlo. V podstatě by se to chovalo jako dvoupásmo se subem v jedné bedně. Když použiješ nějaký malý hajzlík a budeš pokračovat v myšlence klasického třípásma tak to vždycky bude kiompromisní. Buď tam budeš mít ty blbé basy a nebo dojedeš na zkreslení a zatížitelnost toho malého hajzlíku. Ale stejně myslím že ty debaty jsopu o ničem protože novou výhybku an to navrhovat nebudeš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2012 19:30 
Řádný člen

Thales: Kdyby tam strčil SPH-135/AD + DT-300? Ty ARV3608 a ARZ by prodal (ARV-čka se prodávají dost draho) takže by měl na DT-300.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2012 19:50 
Řádný člen

Kraj:
No to sice může ale když už by tam strkal tu DT-300 tak to už tam rovnou může strčit tu 165 KEP ne? Když člověk není línej tak není zas tak nedostupný. Když tam dá 135 tak k tomu mi zas přijde zbytečný dávat hovadskou DT-300 a stačil by menší a lepší výškáč ale nezmiznou tím ty líné basy co jsem chtěl odstranit tou 165. Mimochodem přesně to s tou 135 se tu už přece nedávno řešilo, není to ještě ani měsíc. Chodíme v začarovaném kruhu.

Naposledy upravil Thales dne 28 úno 2012 00:13, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2012 23:38 

Ďakujem za cenné rady. Netušil som, že odpoveď na otázku, čo medzi ARN8608 a ARV3608 je pre mňa na realizáciu taká zložitá. Každopádne som sa dosť naučil a získal podnety, aby som sa do teórie viac zahĺbil a naštudoval to. Zatiaľ to asi budem riešiť kópiou ARS1058 s prípadnou náhradou ARZ4608 za ARN (alebo ARX) 150. Ale k tomu SPH-165KEP a DT-300 sa možno časom vrátim, až budem vedieť navrhnúť k nim výhybku.
Ešte možno otázka - keby som začínal na "zelenej lúke", t.j. nebol by tu ten limitujúci faktor líných basú z ARZ8608, a chcel by som stavať HiFi reprosústavy 8 ohm s výkonom (príkonom) porovnateľným ako ARS1058, ale s vyrovnanou frekvenčnou a smerovou charakteristikou a aby to hralo pekne "odspodu", aké meniče by ste mi odporučili?
Ešte raz ďakujem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2012 00:19 
Řádný člen

Kraj:
Obecně platí že při stejném počtu pásem (v tomto případě tři) čím větší zvolíš basák tím větší musíš dělat někde kompromisy. Kde ty kompromisy budou je věcí konstruktéra (optimálně tebe) který si pak volí kde je udělá podle toho co mu víc na zvuku leze na nervy. Vždy totiž platí že je něco za něco, nikdy nic není zadarmo. Ale to je na delší debatu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2012 10:32 
Řádný člen

Thales: Já vím, už jsme to probírali. Tady jde jen o to, že lidi nejsou ochotný SPH-165KEP zaplatit, protože každý vidí jen prvotní náklady na nákup měničů a co bude dál řeší až pak. Že se s těma žluťáskama pak výborně pracuje a krásně makají s jednoduchou výhybkou 2. řádu ocení až při ladění vexle a následném kupování součástek. S tím DT-300 máš pravdu...k 5" je zbytečný dávat tankoidní výšku.

kaktus80: Kópie ARS1058 by som ja už nestaval. Je to strata času.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2012 12:12 
Řádný člen

Kraj:
Přesně tak. Za prvé když člověk není línej není problém si najít dobrou cenu. Za druhé výhybka nebude nijak složitá takže se ušetří při nákupu součástek. Za třetí se s tím dobře pracuje jak si řekl a čas jsou peníze.

Myslím že by nebylo od věci něco takového realizovat, ARN8608 tu s námi budou asi ještě dlouho a s nimi i dotazy na tohle téma :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2012 15:06 

Bude to asi najlepšia alternatíva, ako hovoríte. Má to už niekto postavené? Aké výšky by k tomu boli vhodné - tie DT-300?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2012 15:22 
Řádný člen

Kraj:
Postavené to nikdo nemá jinak by to tu už zřejmě vioselo nebo se o tom mluvilo. Jako výšky je možné použít DT-300, technicky to ničemu nevadí, ale mám za to že to SPHčko by si zasloužilo i něco lepšího. Jenže něco lepšího zase víc stojí a pak by to dosti kontrastovalo s dost lowendovým ARNkem. Je to tedy na tobě.

Ještě jsem teď koukal - ty SPHčky by pasovaly citlivostí spíš k 8604. Ten má nominální citlivost 87dB (ta pak s kmitočtem ještě klesá), SPH má 89dB ale je 8R takže -3dB, to máme 86dB. To vyjde jen tak tak aby se to nemuselo tlumit (což by bylo u takového repráku trochu blbý). Chybí tam rezerva na kompenzaci bafflestepu, ale pokud bedny budou stát u zdi tak to vadit moc nebude.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2012 17:27 

Kraj: ČR - Pardubický
A co takhle třeba TB 25-669C, sehnat se dá, dokonce i u nás, o tolik dražší než DT-300 není a snad by šel dělit taky pěkně nízko. Sice by se vzhledově hodil o něco míň, ale zase žádná tragédie..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2012 18:10 
Řádný člen

Kraj:
Tak šel by tam, coby ne. Cena je přijatelná, ale zdá se že ho evde jen jeden obchod. Také se mi zrovna designově moc nelíbí. Nevadí mi že je jiný, jen mi prostě nesedne. Ale to není technický argument tak jako bych nic neřekl. Mě by spíš zajímalo jak si na něj přišel ty? Válí se ti doma? Já bych také něco vhodného doma měl, ale bylo by to škoda. Tedy ne k tomu SPHčku, k tomu by se to hodilo výborně, ale byl by to přesně ten případ kdy by mi bylo blbý tam nechávat ARN.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2012 18:39 

Kraj: ČR - Pardubický
Fyzicky jsem je v rukou měl, bohužel ne v činnosti, takže nic neposkytnu. Na druhou stranu ten obchod, kde je mají, nemám chvílema zrovna daleko... Tak mě napadlo - podle datasheetu by to snad šlo i s určitýma ústupkama dělit dostatečně nízko na začátečnický projekt.

EDIT - ten faceplate se mi sice nelíbí, ale neměl by třeba výhodu v tom, že při nezafrézování díry by to bylo o něco míň špatný s difrakcema?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2012 18:47 
Řádný člen

Kraj:
Hele co vylezlo z vedlejšího threadu na stejné téma

http://www.d-s-t.com.au/data/Vifa/D27TG-35-06.pdf

Teoreticky by je mohl mít Barleta (Xavian), ve starém ceníku byly za necelého litra, ale od té doby ceny klesly. Pokud by se předpoklad potvrdil tak by se to ještě cenově dalo a k té 165 by to byl luxus - zasloužila by si to. Ale pokud je to moc drahé tak to lze brát jen jako zajímavost a upozornění na zajímavý reproš pro jiný projekt.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2012 19:44 
Řádný člen

To vypadá slušně. SPH-165KEP je skvělý reprák, snese mnohem lepší věci jako DT-300...jinak bych řekl, že ho lze dělit klidně i výš, než na 2kHz. Těch 2500Hz by to mělo snést, takže těch výšek by mohlo být na výběr víc. Mně se líbí i DT-254...ale to už je dosti drahý reproduktor.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2012 20:00 
Řádný člen

Kraj:
To záleží na naměřených směrovkách.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]