Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 14:33

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: identifikace tesláku arn
PříspěvekNapsal: 30 bře 2013 00:07 

Kraj: ČR - Zlínský
mám basový reprák od tesly v uzavřené bedně a chci z toho udělat bassreflexovou. bohužel nevím přesně co je to za reproduktor, jediné co o něm vím: 4ohmy impedance, popisek ARN130, průměr 34,5cm, papírová membrána a na 100W hraje ještě pořád obstojně.
Vzhledem vypadá přesně takhle (http://www.repromania.net/tesla/tesla-b ... a-9918.php) až na ty plechy co jsou od magnetu k vnějším úchytům - ty plechy na mém jsou celé bílošedé.
Našel jsem na netu Arn130, ale nesedí rozměry, vzhled ani výkon.
Nějaké nápady? Předem díky za odpověď. :)

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: identifikace tesláku arn
PříspěvekNapsal: 30 bře 2013 01:17 
Řádný člen

Kraj:
To je ale dost problém když nevíme co to je. Nemohl by to být spíš ARN930 ? ARN930 byl jediný basák od Tesly velikosti 15" s gumovým závěsem. Takže zkontroluj z čeho má závěs - guma/textil/ papír a nejlépe to nafoť. Také napiš v jaké bedně ten reprák byl. Jsou ty bedny tovární výroby s typovým štítkem a nebo to je nějaké domorobo?

Mimochodem proč ten reprák chceš dávat do bassreflexové ozvučnice? Co tě k tomu vede?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 bře 2013 01:29 

nepoznám to.. řekl bych že papír nebo imp. textil (spíš asi papír bych řekl podle dotyku).. guma to není na 99,9% (horní závěs vypadá přesně jako u ARA 9918). Arn930 má vysokou impedanci, ten můj má 4 ohmy a rozměrově je to asi 12ka.
Odkoupil jsem to v bedně 55x55x29,5 (domácí výroba) a zdá se mi, že je tam bassreflex nutný.

PS: zdá se mi že to celé krapet rezonuje na basové H notě, což je cca 62Hz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 bře 2013 01:38 
Řádný člen

Kraj:
Nafoť to jinak se nehneme. Udělej fotku zepředu, udělej fotku zezadu (celek) a pak detailní fotku štítku a budeme mít jasno.

Taky napiš k jakému přesně (!) účelu to chceš používat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 bře 2013 01:43 

fotky budou zítra. jinak na to hraju zhruba třičtvrtě roku s basovou kytarou a 100W zesem a dneska jsem to konečně rozkuchal (přidal úchyty, mřížku...) a na repráku byl přilepený štítek ARN130.. původní majitel mi říkal že to dostal už ve stavu, kdy to pořádně nešlo přečíst, ale že je to nejspíš správně opsané.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 bře 2013 01:54 
Řádný člen

Kraj:
Myslím že na identifikaci známého typu stačí základní fotky - nějaké super netřeba takže bys to mohl vyfotit klidně i dnes, ale jak chceš. Je to pořád lepší než nějaké popisy které si vzájemně odporují. ARN130 víme že to není, opak si tvrdil že to vypadá jak ARA9918 a pak že je to 12". Žádný 12" od Tesly nemá koš podobný ARA. Žádný 12" s papírovým závěsem nemá označení začínající ARN. Ještě můžeme zkusit ARO711.

Fotky starší verze - novější byly bílé, modré a černé, koš a magnet vždy stejný, jen byla jiná membrána s vlnkou uprostřed
http://www.repromania.net/tesla/tesla-s ... ro-711.php

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 bře 2013 10:25 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Jedno ARN-ko s papírovým vlnkovým znám...ARN932. Ale to je taky 15". Dával se myslím do aktivů ARS641.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 bře 2013 14:16 

jsem to ale blbec, dneska jsem to rozebral a zjistil jsem že neumím číst :D je tam napsané ARN930 :roll: tak se omlouvám sa svoji blbost . Jak je to s tou impedancí a výkonem? tady http://www.repromania.net/tesla/tesla-b ... rn-930.php píšete že má 15 ohmů ale ten můj má 4ohmy. Jo a taky dají se k tomu dohledat nějaké parametry abych si mohl spočítat ten bassreflex? Děkuji za odpovědi

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 bře 2013 14:39 
Řádný člen

Kraj:
Tak znovu - vyfoť to. ARN930 nemá papírový závěs a nemá 4 ohmy. Jak si vlastně přišel na ty 4 ohmy? To si měřil nebo sis to někde na tom repráku přečetl? Bojím se aby to nebyla nějaká zmaštěná předělávka ala Cimbala.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 bře 2013 15:21 

4ohmy jsem změřil multimetrem (zhruba 3,9Ohm). Fotky v příloze.. Bohužel tu mřížku nechci teď oddělávat, přidělal jsem ji docela betelně a nemám moc času se s tím drbkat, proto sem přiložil ještě jednu fotku asi půl roku starou, kde mřížka není. Snad to bude stačit, jiný foťák k dispozici nemám.

PS: tak ono se to nějak neodeslalo, tak ještě strpení, hodím to teda na uložto

PS2: tak je to nakonec tady
Kód:
http://kozubik88.rajce.idnes.cz/tesla

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 bře 2013 17:15 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Kozubík: Překopávka.
Thales: To je zajímavé, jakou degradaci má za sebou Cimbala - kdysi upravoval reproduktory pro Sýkoru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 bře 2013 19:28 
Řádný člen

Kraj:
Souhlas - předělávka ARN932 a nebo 930. Obojí je blbost. Hrát to nějak bude, ale optimálně jistě ne.

Jestli to dávat do bassreflexu nevíme - chtělo by to změřit parametry konkrétního kusu. Každopádně v takto malé ozvučnici (od oka 60 litrů) by ladění vycházelo dost vysoko což nebude na baskytaru ideální. Jinak řečeno víc basů nebude, hlouběji to také nepůjde. To by ta bedna musela být tak 3x větší (odhad).

Jo, na ty zakázkovky pro Sýkoru taky pamatuju. Upravené ARA9918 od něj také nebyly špatné, ale čo bolo to bolo. Navíc chtít po něm aby 2x zopakoval to samé je problém.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]