Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 611 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 31  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Projekt TWR (2,5pásmo 2xWS20E, BRT25/30/01,8)
PříspěvekNapsal: 08 srp 2016 13:48 
Řádný člen

Kraj: ČR - Liberecký
Po pravde, ja jsem ze zvuku TWR nadsen (porad jen jedna bedna). Posloucham to celkem dlouho a presto každý den se tesim, az to zase pustim... Docela by mne zajímalo srovnani s necim plnotucnym, jako je 1518, nebo nejaky Checkovi VMA apod. Mozna je to i castecne mym poslechovym prostorem, na kterej sem zvyklej....
Co se tyce civek. Mne osobne by se lehce pricilo něco delat s vedomim, ze to delam spatne. Pritom naprava je v tomdle pripade pomerne snadna....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 srp 2016 17:39 

Já si to tak úplně nemyslím. Má mnohaletá poslechová zkušenost mi říká, že při přímém srovnání je sice slyšet změna, ale stačí pár hodin či dní a původní stav je zapomenut. Mé staré bedny prošly asi třemi fázemi inovací výhybky, několika experimenty s tlumením a s basreflexem a ve výsledku jsem vlastně nikdy nemohl úplně přesně říct, co bylo lepší. Hrálo to jinak, ale vždycky podobně. Naproti tomu změna vstupních tranzistorů (z bipolárů na JFety) v mém DPA380 či typu OZ v předzesilovači je pro mě dost zásadní a nepřeslechnutelná.
Ano, samozřejmě, že korektní verze je nejlepší volba, to nechci nijak snižovat.
Jen pro zajímavost: někdo tu někde psal, že cvičně sestavil bedny tak, že středobas zapojil přímo bez výhybky a výškáč jen přes kondenzátor. A moc se mu to líbilo. :lol: No a pan Janda - dej mu Pán Bůh nebe - dokonce svého času nějaké bedničky dělal taky tak :shock:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 srp 2016 18:38 

pet007 píše:
Co se tyce civek. Mne osobne by se lehce pricilo něco delat s vedomim, ze to delam spatne. Pritom naprava je v tomdle pripade pomerne snadna....

Vřele souhlasím, už jsem to snad napravil:
Cívky otočené, použity kondenzátory na vyšší napětí, desky rozdělené.
Součástky budou fixované horkotavným lepidlem, cívky upevněné zdrhovací páskou.
Ještě by mě zajímalo, jak připevňujete desky do boxů.
Příloha:
pcb_ rev2.jpg

Jo, zapomněl jsem na díry pro upevnění tlumivky 0,3mH. Ale s tím nebude problém vrtnout kam bude třeba.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 srp 2016 20:41 

Royal píše:
Já si to tak úplně nemyslím. Má mnohaletá poslechová zkušenost mi říká, že při přímém srovnání je sice slyšet změna, ale stačí pár hodin či dní a původní stav je zapomenut. Mé staré bedny prošly asi třemi fázemi inovací výhybky, několika experimenty s tlumením a s basreflexem a ve výsledku jsem vlastně nikdy nemohl úplně přesně říct, co bylo lepší. Hrálo to jinak, ale vždycky podobně. Naproti tomu změna vstupních tranzistorů (z bipolárů na JFety) v mém DPA380 či typu OZ v předzesilovači je pro mě dost zásadní a nepřeslechnutelná.
Ano, samozřejmě, že korektní verze je nejlepší volba, to nechci nijak snižovat.
Jen pro zajímavost: někdo tu někde psal, že cvičně sestavil bedny tak, že středobas zapojil přímo bez výhybky a výškáč jen přes kondenzátor. A moc se mu to líbilo. :lol: No a pan Janda - dej mu Pán Bůh nebe - dokonce svého času nějaké bedničky dělal taky tak :shock:

Podle tohohle by si pak člověk zvyknul na všechno...elyty před vejškou, feritový cívky..vždyť to taky funguje, ne? Ono si vlastně jde zvyknout i na ten piezáč s nějakým slabým kytarákem v malém vysokolazeném BR, zvuk je takový prezenční :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 srp 2016 22:03 

No, podívej, ono to asi napsané vypadá jinak, než bylo myšleno. Nejde ani tak o to, že si zvykneš. Spíš o to, že do určité míry jsou změny nepříliš kulervoucí. Sice změnu slyšíš, ale nedokážeš se rozhodnout, zda je to lepší před nebo po. Asi bych mohl vyprávět příběhy hifistů, kteří nasimulovali a posléze naměřili bednu a když bylo vše OK, tak zjistili, že něco tahá za ucho. Nepomohlo nic, než vyměnit reprák. A to se bavím o bednách o nulu dražších, než "naše" TWRka. Mohl bych vyprávět o lidech, kteří se domnívali, že HighEnd konečná je Krampera. Než si našli čas a poslechli si to pořádně. Ruce bych si omlátil o klávesnici vyprávěním o tom, jaké hrůzy je možno slyšet na hájendových výstavách a o zklamání lidí, kteří podlehli svodům namazlené prezentace a koupili za velké peníze něco, co by asi TWRkám nedosáhlo nad hroty nožiček. Stejně tak bych mohl vyprávět o dlouhých hodinách poslechových testů, kde se porovnávaly třeba různé kabely i o tom, co skutečně slyšet je a co není. Ale tím si asi každý musí projít sám, nebo si říct, že Oktávka sice není BMW ale holt nám bude muset stačit. Takže třeba proto jsem po všech těch letech získávání zkušeností sáhl po TWR, protože za patnáct tisíc Nautilusy neseženu ani odřené.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 srp 2016 22:28 

Tak nízko jako high end naleštěné prdy tu ale nechceme klesnout ;)

Royal píše:
Sice změnu slyšíš, ale nedokážeš se rozhodnout, zda je to lepší před nebo po.
To není pravda, posluchač si sluchem prokazatelně (jsou na to studie) vybírá líp měřící bedny, pokud není ovlivněn jinými vlivy (zrakem, ...).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 srp 2016 23:48 

Už asi sklouzáváme od tématu a diskuse se dostává do abstraktních sfér. Mezi hifisty se říká, že dobré měření je nutný, nikoliv však jediný předpoklad dobrého zvuku. Pod to se můžu podepsat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 srp 2016 23:57 

Ano, celá věda je přece k ničemu :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2016 07:08 
Řádný člen

Ano, tydle reci uz nechci dal přiživovat, to nikam nevede. Jen poslední dve pripominky. Prijde mi, ze ten kdo si neumi zmerit bedny (nemyslim to ted nejak zle, ani nikoho konkretniho), tak hleda vsemozny i velice chaby argumenty, ze to prece hraje dobře. Zkratka cely audio retezec NEMA do vyslednyho zvuku jakkoliv zasahovat (neberu ted nejaky lampovy zesilovace). Zesilovac a bedny mají zahrat to, co do nich pustim.
Ja si porad nechavam ARS820. Ano, je to krasne citlive, hraje to tak nejak pekne nahlas, ale opravdu strasnej zvuk. Na to si uz nezvyknu nikdy.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2016 10:53 

Zorg píše:
Ano, celá věda je přece k ničemu :lol:

Co bylo nejasného na "dobré měření je nutný, nikoliv však jediný předpoklad dobrého zvuku?"

Celé generace konstruktérů a bastlířů hifi přísahaly na formulku "Když to nezkresluje, tak to MUSÍ hrát dobře." Jenže ono to mnohdy dobře nehrálo. Trvalo možná víc, než dvě desetiletí, než technici pochopili, že je třeba měřit víc a lépe. A že konečný rozhodčí stejně je ovar. Protože nikde není jistota, že víme všechno, že umíme změřit všechny vlivy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2016 11:07 

pet007 píše:
Zesilovac a bedny mají zahrat to, co do nich pustim.

O tom snad není sporu. Háček je jen v tom, že každé bedny a každý zesilovač to zahrají jinak. Ano, pokud je vše OK, tak slyším stejnou nahrávku prakticky bez zkreslení. Přesto to není stejné, každý komponent vnáší do reprodukce kousek svého já, nějaké jemné zabarvení. Vezměme si třeba zesilovač s korekcemi. Vždycky hraje v zásadě to, co přišlo na vstup. Jen v závislosti na otočení knoflíků "TO" jde víc do basů či do výšek. Nebo výměna operáku třeba. Je tu někdo, kdo by mi chtěl tvrdit, že OPA134 hraje líp nebo hůř než OPA627? A přesto každý hraje jinak. Atd...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2016 13:53 

Promiň, to jsou divný řeči a úplně to bije do očí: zes s korekcemi ti samozřejmě - z principu! - nezahraje to, co do něho pustíš, minimálně výsledná chára je absolutně jiná, což je naprosto zásadní.

Všechno se dá změřit, více či méně dobře, ale dá. Na šamanismus (hifismus) není prostor (ad tvoje "Mezi hifisty se říká, že dobré měření je nutný, nikoliv však jediný předpoklad dobrého zvuku").

Pokud nemám nic v ruce (měření) a netuším, jestli bude lepší to či ono, může nastoupit statistika (opět věda, btw) a komparační poslechové testy, které ale není vůbec sranda udělat dobře (ad tvoje "Protože nikde není jistota, že víme všechno, že umíme změřit všechny vlivy"). Zbytek je zase jen šamanismus.

Sice to asi chceš myslet dobře, ale přijde mi, že si protiřečíš ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2016 19:58 

No, v prostoru "šamanismu a hifismu" se pohybuju už pěkných pár let, takže s dovolením nebo bez něho trošku tuším, o čem věrná reprodukce asi tak je. Proto třeba už se můžu jenom smát přesvědčení, že měření je jediný předpoklad dobrého zvuku. Zrovna tak už se jen směju názoru, že HighEnd jsou jen "naleštěné prdy" (tedy že to nehraje). A když už, tak mi není jasné, co je špatného na tvrzení že "dobré měření je nutný, nikoliv však jediný předpoklad dobrého zvuku". No, jistě příklad se zesilovačem s korekcemi je přitažený za vlasy. Lepší příklad jsou třeba ty operáky a jistě bych dovedl přinést mnoho jiných. Bohužel zkušenosti mé a mých známých z okruhu HighEndu jsou samozřejmě nepřenositelné a proto bych raději s touto debatou skončil a vrátil se k tématu.
Ke konstrukci TWR je jistě ještě dost co říci, například o tom, zda můj návrh PCB výhybky má ještě nějaké nedostatky. Dávám to sem k volnému využití, takže bych byl rád, aby to bylo bezvadné.

Naposledy upravil Royal dne 10 srp 2016 00:36, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2016 20:51 

Kraj: ČR - Středočeský
Royal toho o konstrukci a měření beden moc neví, zato to ví nejlíp :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2016 20:52 
Řádný člen

Co se tyce te PCB; s jakymi kondenzatory se tam pocita ? Jejich rozmery mi prijdou nejak divne... (ja pouzivam bud axialni svitky Benic/Monacor nebo radialni elektrolity Benic a ty vypadaji rozmerove jinak).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 srp 2016 00:13 

mabat píše:

Mýlíš se mabate - já o konstrukci a měření beden nevím NIC :lol: Ostatně proto jsem přišel sem. Ovšem to neznamená, že nevím nic o hifi či elektronice.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 srp 2016 00:16 

pet007 píše:
Co se tyce te PCB; s jakymi kondenzatory se tam pocita ? Jejich rozmery mi prijdou nejak divne... (ja pouzivam bud axialni svitky Benic/Monacor nebo radialni elektrolity Benic a ty vypadaji rozmerove jinak).

10, 22 a 33uF jsou axiální MKT, ostatní radiální. Všechno jsou svitky nejméně na 160V.
Monacory jsou štíhlejší a trošičku delší, hádám, ale teď to neprověřím

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 srp 2016 07:51 

Kraj: ČR - Středočeský
Royal píše:
mabat píše:

Mýlíš se mabate - já o konstrukci a měření beden nevím NIC :lol: Ostatně proto jsem přišel sem. Ovšem to neznamená, že nevím nic o hifi či elektronice.

Ještě jinak řečeno, nevím nic o anatomii a fyziologii, to ovšem neznamená, že nevím nic o voodoo :)
- Neber to ve zlém, já už to neřeším.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 srp 2016 09:25 

Royale, jestli můžu mluvit za sebe: udělej to rozměrově tak, aby se tam vešly součástky z Prodance (Bennic). To je cesta nejmenšího odporu, jsou v tuzemsku imho nejdostupnější, dostatečně kvalitní a za rozumné peníze.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 srp 2016 15:19 

Zorg píše:
Royale, jestli můžu mluvit za sebe: udělej to rozměrově tak, aby se tam vešly součástky z Prodance (Bennic). To je cesta nejmenšího odporu, jsou v tuzemsku imho nejdostupnější, dostatečně kvalitní a za rozumné peníze.

Já už součástky mám a z nich vychází tato deska. Teď dělám pro případné zájemce desku s kondenzátory Monacor. Posléze zjistím, zda je tam nějaká významná neshoda s Bennic a udělal bych případně další variantu.
edit: kondenzátory Bennic jsou stejně velké jako Monacor, takže příští deska se bude hodit na obě značky. Podotýkám, že na všech pozicích používám výhradně svitky.

Naposledy upravil Royal dne 10 srp 2016 16:07, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 611 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 31  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]