Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:00

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Konstrukce boxu typu EM215 - jak na to ?
PříspěvekNapsal: 04 říj 2009 21:28 

Ahoj :-)
abych to nastínil co vlastně potřebuju, tak musím popsat, jak to mám teď. Mám vyrobené bedny konstrukce podobné s EM215 z 13mm plastových desek osazené 2x DAS Audio 15P + B&C Speakers DE82TN + Megaton B8575 podle konstrukcí PRODANCE.CZ které můžete vidět zde http://martin.seritech.cz/repro09/ na posledních fotografiích. Po zvukové stránce perfektní, akorát že tato bedna váží cca 100kg :-) a na převážení, teda spíš přenášení je to katastrofa. Objednal jsem si tedy nařezané překližky podle originál výkresu EM215, A jelikož jsem z těchto materiálů bedny nikdy nestavěl, tak bych chtěl poprosti o několik rad:

Čím spojovat jednotlivé díly ? - doporučená délka a průměr šroubů - nejspíš asi zapuštěné hlavy tvaru Y, typ lepidla kterým desky mimo šrouby lepit k sobě a na co nezapomenout při takovéto konstrukci. Dále pak jaký doporučujete typ povrchové úpravy ? Je samozřejmě možnost bedny natřít "černou matnou" a ohranovat duralem, ale dnes jsem viděl, že se bedny hojně potahují kobercem, tak doporučte prosím typ jako jestli takový potahovací koberec máí nějakou obchodní značku, případně tloušťku, dale pak čím jej lepit ? V příspěvcích jsem četl, že se lepí chemoprenem nebo nějakým duvilaxem, nejde mi o cenu, jako klidně zvolím dražší variantu, ale abych si nějak nenaběhl, jako třeba to, že jsem četl tady v příspěvcích, že někomu chemopren prosákl kobercem apod.

Pracovní postup předpokládám tedy desky natřít na spojovaných místech lepidlem, přiložit k sobě a sešroubovat, mít předvrtané třeba díry na krajích a uprostřed desek a další srouby pak doplňovat ?

Zkompletovat včetně přední stěny a pak potahovat kobercem tak aby nebyly vidět žádné srouby ?

Je zapotřebí hrany bedny uvnitř doplnit zpevňujícíma hranolkama ?

Přední díl se uchytí prošroubováním zboku bedny nebo přes hranolky ?

Možná mám těch dotazů příliš, ale nerad bych něco udělal špatně.
Co se týče vnitřní tlumící výplně, tak jsem použil u původních mých beden 50mm GH Isover skelnou vatu. Je to vhodný materiál i pro tento typ konstrukce z překližky ?
Možná by třeba stačil i odkaz na nějakou fotogalerii kde jsou bedny nafocené krok za krokem při výrobě, já jsem si kdysi takto nafotil ty svoje velmi těžké :-)

Děkuji za případné rady od Vás, odborníků

Martin[url][/url]

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Konstrukce boxu typu EM215 - jak na to ?
PříspěvekNapsal: 05 říj 2009 08:36 

Ahoj. Nepovím ti všecko, neb to nevím, ale co vím, poradím...

Šrouby - Ano, tam se běžně používají mosazné vruty s kónickou hlavou, někde mezi 4x40mm až 5x60mm. Desky rozhodně před šroubováním k sobě lepit dobrým lepidlem na dřevo, a pak zevnitř ještě dále lepidlem nebo dalším tmelem viditelně utěsnit spoje. Metodu spojování máš poměrně dobře, pokud je lepidlo opravdu dobré, už moc dalších rutů není potřeba přidávat. To lepidlo je pak silnější než ty vruty, a slabé místo začne být né ve spoji, ale těsně vedle. K tomu jsou dobré ty hranolky - které tomu určitě pomůžou k enormní pevnosti. To pak můžeš hodit ze schodů, a bedně se jen odštípne růžek...

Koberec nedoporučuju, jediné jeho výhody jsou, že se to lehce vyrábí a že se jentak nepoškrábe při nakládání do auta. Jinak z toho plyne samej průšvih. Když ho poleješ, protrhneš, zapálíš, tak náprava je drahá, neli nemožná. V případě montáže koberce to uděláš tak, že vruty zašroubuješ do roviny s deskou, v tomhle případě vol ty delší - tedy cca 4x50 nebo 5x50.
Tebou uvedenou montáž přední stěny vidím jako správnou...
To je vše co můžu poradit. Nejlepší ale je, když si to někde předem zkušíš. Toí vydá za tisíce slov.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2009 10:12 

Kraj: ČR - Středočeský
Základ je lepidlo, za sebe můžu doporučit Pattex wood express. Šroubama to dotáhneš aby desky na sebe dosedli, je vhodné si díry na šroub lehce předvrtat. Žádné hranolky zapotřebí nejsou, přední stěnu prostě přilepíš a přišroubuješ. Také by bylo vhodné dát do bedny nějakou výztuhu, pro inspiraci asi nějak jak to je tady.

Povrchovka: Koberec je fuj! viz.: Petr... Takže lak. Šroubky hezky zakituješ, doporučuji dvousložkový tmel na dřevo. Hrany reprobedny hezky zaoblit, nejlépe frézou. Tak a k laku, buď si to nechat nalakovat, stejně tak jako jsou lakovány bedny EAW, RCF... nebo se dá vcelku slušně udělat lak doma.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2009 13:02 

S tím každopádne souhlasim,Koberec ne.Kdyz ti to nekdo polije pivem smrdi to.Kobercovane bedny se uz moc nevidi

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2009 17:09 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Tady to si ještě můžeš pročíst.

Koberec se stále používá, má výhodu v tom, že je levný a zakryje případné povrchové neduhy ozvučnice. Já ho lepím chemoprénem v plechovce. Nevýhoda je, že nasákává vodu, váže na sebe pach.

Strukturovaný lak je dražší pokud to má být kvalitní, ale při správném a nešetřivém nátěru je schopen opravdu hodně odolávat odřeninám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 říj 2009 15:19 

Ahoj, děkuji moc za veškeré rady. Takže moje poznání z toho vyplývá takto:
Materiál mám 18mm originál z prodance.cz na EM215. Šrouby jsem koupil 5x40mm ale mosazné neměli, tak jsem koupil nerezové, tak doufám že to nevadí (cenu jsem neřešil). Lepidlo mám takové takže doufám, že bude vhodné. Desky tedy slepím a sešroubuji a bedny by se měly v hranách utěsnit. Je k tomuto vhodný nějaký "silikon" v tubě nebo raději nějaký jiný tmel ? Něco co rezonancí nepopraská, silikon je pružný, tak nevím zda je vhodný. Ještě maličkost - v běžné praxi se desky bedny sešroubují a slepí komplet a potom teprve reprootvory se dává dovnitř tlumící materiál a další jako vyhybka atd ? To bych vcelku pochopil, že by tak mohlo jít, ale potom nevím, jak přišroubovat zvenku reproduktory tak, abych uvnitř mohl "chytit" matice proti protáčení, nebo tento úkon se provede "ušima" bedny a potom teprve se montují ucha ? pro inspiraci jsem se díval i na tuto fotogalerii, kde dokonce ještě ani otvory na ucha v průběhu montáže nebyly vyrobeny - řezány až později před nátěrem asi. No a k té povrchovce - samozřejmě svoje pro i proti mají jak koberec tak lak. Každopádně bedny jsou určeny pro malou rockovou kapelu která hraje někdy i bez použití výrobníku mlhy, protože je na sále tak nahuleno, že se to dá krájet, takže bedny budou smrdět, samozřejmě když na to někdo chrstne pivo, nebo nedejbůh něco horšího, tak by se to asi z toho koberce velmi blbě preparovalo ven. Takže v tomto případě by asi byl vhodnější lak, ovšem nastává otázka, jak chránit hrany bedny, když nejou v úhlu 90°. Kdyby byly, tak není problém koupit duralové 20mm hrany které by na to přesně sedly, ale bedna má tvar půdorysem jako lichoběžník, tak na svislé hrany bych toto použít nemohl. Nebo dají se pořídit nějaké "gumové" hrany které se nalepí ? Pokud ano, tak asi by se měly lepit před lakováním, nebo až po ? Pokud je to ode mne moc otázek najednou tak se omlouvám, ale raději dle přísloví 2x se zeptej než kupovat znova novy desky na montáž :-)

Děkuji za Váš čas při čtení a případné rady co a jak.

s pozdravem Martin

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 říj 2009 15:39 

Kraj: ČR - Olomoucký
Nevím co Petr myslel mosaznými vruty, ale já standartně dávám obyčejné vruty 5x50 (někde psané jako tvrzené do dřevotřísky). Není to z mosazi, ale z nějaké tvrdé slitiny, s povrchovou úpravou buď zinkování, nebo potažení mosazí. Mosaz jako taková se mi na vruty zdá měkká. Dá se ale říct, že se bedna dá spojit jakejmakoli vrutama rozumné délky a průměru. Jako lepidlo používám Dispercoll. Je levnej, pevnej a hlavně je v dílně :D. Spokojenost maximální-po zatuhnutí zprůhlední. Na tmelení nerovností zvenku používám karosářský tmel, kterej se následně vybrousí a na utěsnění používám silikon, nebo akrylátovej tmel. Na utěsnění a přilepení předního a zadního čela používám taky silikon místo lepidla (těsní a drží jak čert-prakticky neurvatelny ani po oddělání šroubů). Rohy beru kovovy - když seš šikovnej daj se na vhodnym místě naříznout a ohnout na požadovanej uhel. Vhodny by možná byly rohy s tou "bambulou". Nejsou sice moc pěkny, ale po ohnutí pacek sednou na jakejkoli úhel. Když si ale mluvil o duralových vinklech, tak ty si můžeš nařezat prakticky na jakejkoliv tvar a bednu s něma celou obložit. O gumovejch rozích jsem nic neslyšel.

Pronájem a prodej ozvučovací techniky.
Ozvučování a technické zajišťování akcí, DJ's.
Návrhy ozvučovacích systémů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 říj 2009 16:00 

Ohledně hran - já měl na mysli hrany montované svisle a například na zadní straně je to úhel 102° jako myšlen úhel mezi zadní stěnou a bočnicí a originál V duraly mají 90° takže tam bych to nedostal, na přední hraně je to 78° podle výkresu takže by nedoléhala na dřevo úplně. Nahoře a dole jako olemování "stropu" a podstavy bedny by bylo v pohodě, protože tam je to na všechny strany 90° a zakončení jako zašikmení jako hran na sebe to není problém.

M

kalvoj píše:
Nevím co Petr myslel mosaznými vruty, ale já standartně dávám obyčejné vruty 5x50 (někde psané jako tvrzené do dřevotřísky). Není to z mosazi, ale z nějaké tvrdé slitiny, s povrchovou úpravou buď zinkování, nebo potažení mosazí. Mosaz jako taková se mi na vruty zdá měkká. Dá se ale říct, že se bedna dá spojit jakejmakoli vrutama rozumné délky a průměru. Jako lepidlo používám Dispercoll. Je levnej, pevnej a hlavně je v dílně :D. Spokojenost maximální-po zatuhnutí zprůhlední. Na tmelení nerovností zvenku používám karosářský tmel, kterej se následně vybrousí a na utěsnění používám silikon, nebo akrylátovej tmel. Na utěsnění a přilepení předního a zadního čela používám taky silikon místo lepidla (těsní a drží jak čert-prakticky neurvatelny ani po oddělání šroubů). Rohy beru kovovy - když seš šikovnej daj se na vhodnym místě naříznout a ohnout na požadovanej uhel. Vhodny by možná byly rohy s tou "bambulou". Nejsou sice moc pěkny, ale po ohnutí pacek sednou na jakejkoli úhel. Když si ale mluvil o duralových vinklech, tak ty si můžeš nařezat prakticky na jakejkoliv tvar a bednu s něma celou obložit. O gumovejch rozích jsem nic neslyšel.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 říj 2009 16:49 

Kraj: ČR - Olomoucký
Jo takhle. Špatně jsem tě pochopil Promiň. No vím že něco gumovyho se dělá na účely zakončení (ochrany hrany) schodů potaženejch linem. Nedokážu si ale představit jak to bude vypadat na reprobednách. Dalo by se taky experimentovat přímo s pásky gumy, ktery by se ohly a přilepily na hranu. Hledal bych matroš někde v nábytku, prodejnách řeziva atd... Mimochodem myslím že když s bednama budeš rozumně zacházet tak tyhle hrany nepřijdou k újmě. Nejvíc ohroženy jsou rohy a hrany spodní a horní podstavy.

Pronájem a prodej ozvučovací techniky.
Ozvučování a technické zajišťování akcí, DJ's.
Návrhy ozvučovacích systémů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 říj 2009 18:29 

Silikon je podlě mě nevhodnej, já k utěsnění používám lepidlo. Narážení matice je nejlépe do desky dát dřív než se začne lepit. kovové rohy jsou myslím naprosto zbytečné, překližka přežije hodně, pokud se hrany bedny zablí frézou, tak žádné požkození jentak nehrozí, nicméně na lak se musí dávat bacha a nemlátit bednou o každej roh kterej potkám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 říj 2009 20:06 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Reproduktory připevňuji k čelu imbusama a z druhé (vnitřek bedny) strany narážecíma maticema. Viz. foto.

Otvory na madla byly u toho mého projektu vyřezány ještě před tím černým nátěrem, který slouží pouze pro to, aby se dřevo násaklo a lépe na tom držel koberec. Jinak ten projekt neber jako etalon, materiál dřevotříska nemohu doporučit - píšu to i v projektu, že je to využité ze zásob co jsem měl.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 říj 2009 22:41 

Kalvoj:
ano, je pravda, že pokud bych ohranoval pouze vrchní a spodní podstavu, tak by tímto byly rohy chráněné. To co se prodává na lemování schodů je asi celkem těžké a zbytečně rozměrné ke svému pravému účelu použití, s nášlapnou hranou, to by určitě vhodné nebylo.

Martin S.:
silikonu se teda zkusím vyhnout a hrany přetmelím lepidlem. o existenci "narážecích" matic jsem neměl ani potuchy, takže zakoupím, to bude ideální řešení. Imbusy mám už nakoupené. Frézu bohužel na zaoblení hran nemám :-(

LuKyss:
projekt samozřejmě jako etalon neberu, materiál, jak jsem psal, mám nakoupený, originální předřezané sady na EM215 z baltské břízy přímo z prodance.cz teda aspoň píšou že by to měl být ten materiál. jednalo se mi spíše o nejlépe podle těch fotogalerií vyjádřený pracovní postup při výrobě beden touto technologií. Škoda že galerie nezachycuje postup lepení toho koberce kdybych se pro konečnou vizáž beden nakonec v této podobě rozhodl, jednalo se mi především o to, jak zhruba se postupuje, jestli odzadu bedny, potom pravá a levá bočnice a nakonec vrch a spodek, ale jak to má vypadat, jako přes hrany, mezi bokem a spodkem, kde se dělá spojení jako překrytí tam kde to bylo rozstřižené a jak to potom zakončit vepředu, aby se to nedejbůh nezačalo odlepovat, ale na výše uvedeném projektu nevypadá, že by přes konec koberce na přední straně byla nějaká lišta nebo tak podobně.

Martin

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2009 08:34 

Rozhodneš-li se pro lak, tak je hrany zapotřebí zaoblit, protože se někdo může o ten roh poranit, zaobléné rohy se jentak neomlátí a vypadá to lépe. Takže budťo si frézu půjčit je-li od koho, nebo nechat zaoblit u truhláře.
Jinak lak se dá udělat velice jednoduše a poměrně levně, potřebuješ k tomu molitanový váleček (ale ne ten veliký jako mají malíři), koupíš ho v Hornbachu (v Obi myslím že ho také mají) za cca 20Kč, rukojeť jestli se nemýlím stojí 50Kč. Černou matnou barvu (já použil Revital od Ethernalu) do té nasypeš dětský zásyp (200g do 0,7l barvy), romícháš, případně můžeš trošku naředit. Válečkem naseneš na bednu. Pokud ta černá bude vypadat vyblitě, tak se to přetře ještě barvou ale bez toho zásypu a nakonec dvě vrstvy Polyurexu.
Tady máš ještě foto jak má vypadat to zaoblení, a bedny v laku, podle postupu, který jsem popsal výše.
Obrázek
Obrázek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2009 14:06 

Martin S:
Tak to vypadá fakt moc pěkně, díky za tip při postupu výroby té černé barvy. Ten polyurex předpokládám, že je nějaký kvalitní krycí lak. Frézu já nevlastním, takže se asi budu muset obrátit na stoláře, předpokládám, že ofrézovávat bude jednotlivé desky, nikoliv složenou bednu, vzhledem k tomu že tloušťka materiálu je 18mm tak rádius na bočních hranách by měl být tak kolem 8mm maximálně kvůli dírám na šrouby, aby se to s nima nepotkalo. Ještě ohledně té krycí mřížky: já mám na současných bednách pouze tzv. grill síta 15" na basových repro, toto vypada daleko lépe, to máš vyrobené přesně podle rozměru bedny ? Soudím podle toho, že dírky jsou jen do určité vzdálenosti od okraje, kdybych použil takovouto mříž, tak bych měl lépe chráněné i výškové drivery, ovšem nevím, kde se takovéto mřížky prodávají nebo nechávají vyrobit přesně na míru. Její uchycení je realizováno přes pomocnou dřevěnnou lištu, tipoval bych tak max 15mm vysokou, vlastně by to mohl být hranolek 15x15 mm, samozřejmě nejlépe lepený. A předpokládám že takovou mřížkou nejsou problémy jako s případným "drnčením" neboli nechtěnou rezonancí tohoto plechu.

Děkuji za případné vyvrácení či potvrzení mých doměnek :-)

Martin

P.S. - ten dětský zásyp máš nějakou oblíbenou osvědčenou značku ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2009 15:01 

Polyurex je lak na parkety, zde má jak ty píšeš funkci krycího laku, protože je velice odolný. Ne, frézuje se, až po složení bedny.
Krycí mříž je dělaná na zakázku, což je taky pěkně drahé. Jinak za pětikilo ve Feroně koupíš děrovaný plech o rozměru myslím 2x1,5m ale musíš si to sám nastříhat. Uchycená je na "liště" která je taktéž z překližky a její výška je 18mm, ale reproduktor ja zapuštěný v čelní stěně, jinak by ta vzdálenost byla nedostatečná. Zásyp používám od Alpy je to modrý pytlík a je na něm zelená rybka, jestli se nemýlím, 100g stojí 13Kč, mají třeba v Tescu.
Tady je dobře vidět jak je udělané uchycení mříže (na fotce chybí horní lišty):
Obrázek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2009 15:24 

Děkuju za foto i za informace ohledně frézování, mříže a prášku. Tak v mém případě zapuštění repro nehrozí, protože na to nejsem vybaven. V původních bednách jsem měl reproduktory připevněné zevnitř bedny, nikoliv zvenku, takže i vzdálenost ke grillům byla dostačující, mám tedy potom obavu, když bych montoval repro zvenku a použil pouze ty grilly, tak by mohla membrána do grillu narážet, i když jeho původní určení je právě asi přímo na gumu reproduktoru.

Martin

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2009 18:25 
Řádný člen

Kraj:
Martine to vypadá velmi pěkně a profesionálně ta bedna ;) PA není moje hobby ale za tohle zasloužíš za 1.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 pro 2009 13:34 

souhlasim s thalesem to je prostě profi výstup. Dal sis s tim hodně práce. Congratulations!

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]