Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 16:29

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Možnosti zapojenia PA
PříspěvekNapsal: 24 črc 2009 12:48 

Zdravím, mám zosilňovče YAMAHA P4500 a Behringer EP 2500. V prílohe sú špecifikácie.
2 trojpásmové boxy ARC CUBE 323, robené, udávané parametre 500W 8 Ohm.
V boxoch sú: bass : RCF L15-542K 8 Ohm, RCF L10-561K 8Ohm, RCF N 255N 8Ohm.
A 2 trojpásmové boxy Dan PA 15-3 udávané parametre 400W 8 Ohm. Neviem čím su osadené.
Chcel by som sa opýtať na verzie zapojenia. Mám ich dve.
1. Na tú yamahu zapojím všetky štyri, tzn. na jeden kanál ARC+DAN paralelne a behringer sa mi zvýši na odposluchy.
2. Alebo na každý zosil. zapojím dva boxy a zosilnovače pôjdu do bridge.

Problém je v tom, že neviem či v 1. prípade tá yamaha to bude stíhať 2x900W pri 4 ohmoch?
No a keď to zapojím podľa 2. prípadu nebude to až moc pre tie boxy? A okrem iného yamaha je stavaná podľa parametrov v bridge na minimálne 8 ohmov. Čiže keď budú paralelne tak tam budu 4 ohmi.

Ďakujem za rady.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Možnosti zapojenia PA
PříspěvekNapsal: 28 črc 2009 09:04 

Zdravím, ty zesilovače jsou svými parametry velice podobné, yamaha nemá povolený můstkový režim do 4 ohmů.
Čili verzi 2 bych zavrhnul a udělal z ní případně verzi 3, kdy budeš budit každý box z jednoho kanálu zesilovače v mono režimu, tím z celého PA dostaneš nejvyšší možný výkon, protože ti na každý box půjde 450W (yamaha 460W, behringer 450W do 8ohmu). jelikož pojedou ty zesilovače do 8ohmu, tak budou méně namáhány, budou méně topit a na přívodních kabelech budou menší ztráty. Celkový výkon PA bude 2x900W(zaokrouhleno na nižší výkon zesilovače yamaha).
Při zapojeni dvou boxů paralelně na kazdý kanál zesilovače bude na každem boxu jen 310W v případě yamahy a 325W v případě použití behringera. celkový výkon PA bude v tomto případě 2x 620W (zaokrouhleno na nižší výkon zesilovače yamaha).

Pokud máš zesilovače dané poblíž beden tak je ta verze zesilovačů v mono režimu nejjednodušším řešením zapojení. Pokud je máš na kupě u jedné strany tak bych to řešil tak, že bych budil oba zesilovače stereo a jejích paralelním spojením a boxy DAN bych budil např. yamahou a boxy ARC behringerem.

Ještě k výkonům, výkon jako takový dodává do reprobedny zesilovač, zesilovači je jedno jestli hraje do bedny 100Watové nebo 1Watové, výkon psaný na reproduktoru udává maximum výkonu který snese bez poškození. Čili výkon PA systému udává výkon zesilovačů, psaný do příslušných zatěžovacích impedancí, nikoli výkon psaný na reproduktorech.
Nešlo mi na první přečtení do hlavy ta část, jestli bude stíhat těch 900W do 4 ohmu z yamahy a pak jsem pochopil že těmi 900W myslíš to, že bude dohromady spojená bedna 400W a 500W. Protože dohromady mají impedanci 4 ohmy, tak do nich ty zesilovače natlačí prostě těch 650 a 620 W celkově, a rozdělí se stejnoměrně na kazdý 8mi ohmový box, tak na každem bude těch 325 nebo 310W.

Pokud tě ještě nejaký dotaz napadne tak napiš.
S pozdravem Jarda Mikyska

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]