Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 15:26

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Baskytarový box s Celestion bn15-400s
PříspěvekNapsal: 09 led 2010 22:22 

Zdravím, rád bych se pozeptal na pár věcí ohledně výše zmíněného.
Podle winISD jsem si navrhl baskytarový box s Celestion bn15-300s. Box jsem postavil, bn15-300s ale následně nesehnal a tak jsem objednal bn15-400s http://professional.celestion.com/bass/pdf/BN15-400S8.pdf. Box má čistý vnitřní objem 125l (po odečtení BR nátrubků, držadel apod.), bassreflex je vyladěn na 52Hz, rozměry jsou 680x600x460. Podle winISD by takto ani s bn15-400s neměl být problém, charakteristika je vyrovnaná, group delay max. 13ms na 50Hz. Nyní pár dotazů:
a) Pár lidí se pozastavilo nad malou Xmax tohoto repra (2mm). Tyto Celestiony jsem vybral schválně, protože jsou rychlé a měly by mít konkrétní tón (na basovku nepotřebuju žádné velké pumpy). Ale zase mám obavu, jestli v relativně velkém boxu snese reproduktor větší nebo plný příkon, aniž by se poškodil. Je to moje první bedna, tak se raději ptám.

b) Bassreflex. nátrubky: mám čtyři o průměru 100mm, vent mach vychází 0,01. Je to dobrý přístup, snažit se mít vent mach co nejmenší, nebo se postupuje optimálně jinak? (vyměnit přední desku boxu by eventuálně nebyl problém)

c) Box je vyroben z 18mm laťovky, přední deska zdvojená (36mm), odnímatelná. Plánuju udělat vnitřní výztuhy. Myslíte, že žebrování z MDF nebo HDF by byl dobrý nápad? Jaký je optimální postup?

d) Bassreflex a vytlumení boxu. Četl jsem, že bassreflex se nezatlumuje vůbec, nebo jen minimálně. Vytlumení prý snižuje efekt bassreflexu a fyzikálně zvětšuje vnitřní objem. Počítám, že si s tím budu hodně hrát, ale dotaz: dá se zatlumením BR boxu něco pokazit? (třeba kdybych ho hodně zatlumil, reproduktoru by se zdálo, že má za sebou velký vnitřní objem a byl by náchylnější k utržení?)

Předem díky. :)

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Baskytarový box s Celestion bn15-400s
PříspěvekNapsal: 09 led 2010 22:41 

http://kytary.cz/celestion-bn15-300s/HN098552/
A čo takto napísať do kytary cz, ja čo som chcel to mi doviezli. Síce to neboli gitarové repráky, ale aj tak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 led 2010 22:45 

danco píše:
http://kytary.cz/celestion-bn15-300s/HN098552/
A čo takto napísať do kytary cz, ja čo som chcel to mi doviezli. Síce to neboli gitarové repráky, ale aj tak.

Hehe, tam jsem měl objednávku rok a nic. Dalšího půlroku jsem to zkoušel s Dancefloor, kteří jsou výhradní dovozci Celestion pro ČR a nic. Psal jsem i do Anglie do Celestionu, bn15-300s prostě nejsou (zřejmě malý odbyt-tudíž se nevyrábí, ale jistě to nevím).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 led 2010 22:50 

Tak to je potom iná vec, ak sa už nevyrába....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 led 2010 22:54 

danco píše:
Tak to je potom iná vec, ak sa už nevyrába....

Oni ho v nabídce pořád mají. Ale ani v naší korespondenci mi nepřiznali, proč není k dostání. Pořád si vymýšleli nějaké výmluvy (odklad zavedení na trh, problémy ve výrobě, potom zase, že tento typ není pro koncové zákazníky), ale podle všeho to vypadá, že není poptávka, takže ho momentálně nevyrábí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 led 2010 15:49 

Doufám, že ty dotazy nejsou nějak nemístné, zcestné, nebo úplně blbé. :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2010 01:38 

Čau,

dotazy určitě nejsou nemístné, zcestné, nebo úplně blbé, právě naopak, svědčí o tom, že máš o danou věc zájem a nesnažíš se jen tupě kopírovat nějaký plánek, je to až zarážející, protože většina muzikantů o takových věcech nemá ani ponětí, resp. nejsou schopni svoje dojmy nijak technicky podložit. Do nástrojových aparátů nedělám, napíšu ti alespoň to, o čem si myslím, že mám ponětí:

a) na tom skoro vůbec nezáleží, jestli tam bude 1,6 nebo 3,3 mm, čert to vem. Při větších výkonech a nižších frekvencích lineární výchylku pravděpodobně překročíš, jde o to, jestli vzniknuvší zkreslení budeš hodnotit negativně nebo ne (spíše si toho nevšimneš nebo ti to vadit nebude). 1,5 kW ten reprák zřejmě nevydrží ani hudebně, ale to po něm asi chtít nebudeš. Na basu se většinou hodí spíše středobasy až středostředobasy :) než vyloženě basové reproduktory, snad to není potřeba rozepisovat.

b) nevím, co je to vent match, mám asi starší verzi winISD, nebo si na to teď nevzpomínám...

c) to není špatný nápad, box má sice relativně malé rozměry, no když výztuhami zmenšíš nevyztužené volné plochy, přispěješ tím k rigiditě boxu. Předozadní výztuha se ti asi nepovede udělat, ale ostatní stěny můžeš zpevnit, laťovka není nejtužší materiál, takže můžeš zmenšit parazitní chování ozvučnice. Optimální postup neznám.

d) ne, zkus to podle ucha, například nejdřív netlum vůbec a pak box zatlum hodně, určitě uslyšíš rozdíl a budeš si moc vybrat, co z toho ti sedne víc. Kolem bassreflexů by měl vzduch proudit volně (teda aby měly fungovat podle simulace).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2010 10:58 

Díky za reakci.
a) takže tohle považuju za vyřešené. Šlo mi jenom o to, že většině basáků se zdál ten box právě až moc velký (dneska je móda 70 litrových bedniček) a já se bál, jestli to nemůže reprák nějak poškodit.

b) vent machem jsem myslel rychlost proudění vzduchu v bassreflex. nátrubcích. Z vlastní zkušenosti vím, že u některých beden je to fičení vzduchu při vyšších hlasitostech slyšet, takže jsem se snažil srazit to co nejníže. Napadlo mě ovšem, jestli takový postup nemá nějaké negativní vedlejší účinky.

c) je tedy dobré použít na výztuhy mdf nebo hdf? V jednom tématu tady se o mdf a jeho tuhosti vedl zrovna spor.

d) takže tohle nechám až bude všechno postaveno.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2010 12:38 

sakra, vypnuli proud těsně před tím, než jsem odeslal odpověď, to je jak naschvál, tak jen ve zkratce:

b) obecně čím menší rychlost proudění vzduchu v nátrubku, tím lépe. Čtyři 10 cm bassreflexy by měly stačit (od oka), to už je obvykle dostatečná plocha pro jednu 15", problém by nastal, např. pokud bys místo těchto čtyř použil jeden nebo dva o průměru plácnu šest centimetrů. Potom by s klesající frekvencí a rostoucím příkonem příliš vzrůstala rychlost kmitajícího sloupce vzduchu v bassreflexu a to nedělá dobrotu (viskozita vzduchu, ztráty, nepříjemné vedlejší zvukové efekty). Nevím, jakou verzi winISD máš, ale zkus někam do sekce signal zadat do system power input třeba 300 W a uvidíš závislost rychlosti na frekvenci.

c) použij cokoliv kromě papíru :) na spory nehleď, záleží na tom, jak chytře výztuhy nasekáš, je třeba zmenšit volné kmitající plochy, nějak chytře je k něčemu připevnit. Mrkni na pár návrhů profi boxů a trochu se inspiruj, ale zase aby všechny výztuhy nevážily víc, než zbytek boxu :)

http://www.eighteensound.com/staticCont ... _kit18.pdf
http://www.eighteensound.com/staticCont ... 5_dual.pdf

neříkám, že tady jsou nasekané nejlépe, ale jen tak pro inspiraci, jak to třeba může vypadat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2010 15:55 

Proud nás tady na Vysočině zlobí momentálně tady :)

b) zkoušel jsem to už na nějaké internetové kalkulačce a pro max. příkon (400W) to bylo 0,07mach, takže by to mělo být OK.

c) díky za ty nákresy, o těch pravoúhlých trojúhelníkových vzpěrách jsem uvažoval, ale zatím spíš počítám s hranolky do rohů boxu + žebrování, abych nějak rozbyl tu velkou plochu zadní stěny.
S váhou problém není, můj záměr byl postavit to z lehké laťovky a potom pořádně vyztužit, navíc něco unesu.
Ještě mě napadlo: u profi boxů, pokud je odnímatelná přední stěna, používají se nějaké závitnice, nebo je to vždy vrut do dřeva?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2010 19:56 

Já jsem sice od Pardubic, ale občas jezdím hrát do oblasti mezi Hlinskem, Poličkou a Novým Městem na Moravě, s regionálníma zábavovkama (Normal03, Na Ex, apod.), třeba se známe.

b) to neřeš, 4 nátrubky každý o d=10 cm jsou pro jeden 15" poměrně velká plocha, průser by byly dva nebo jeden o d=6 cm.

Proč vlastně chceš dělat odnímatelnou přední stěnu? Reproduktor má být namontován z vnitřku? Odnímatelná stěna se u moderních boxů nepoužívá, není důvod, no jestli to tak chceš dělat, musíš dobře vyřešit její neprodyšnost, resp. utěsnění. Lépe než vrut drží samořezné matice do dřeva, ale taky to s nima může být k vzteku.

do beden používám něco takového:

Příloha:
100_2451.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2010 20:14 

Já jsem víc směrem na Brno, v té oblasti, cos popisoval se moc nepohybuju. :)

Jo, tyhle závitnice jsou přesně to, co jsem myslel. Reprák bude na zadní straně, vzhledem k tloušťce (36mm) přední desky mi to přišlo jako lepší způsob (navíc jsem někde četl, že z hlediska směrového vyzařování je to trochu lepší způsob, má to takto takový skoro čtyřcentimetrový zvukovod :)). Těsnost by neměla být problém, přední strana je zapuštěná dovnitř, přišroubovaná na rámeček z hranolků, už teď tam sedí přesně, až se to potáhne koženkou, sotva to tam kvůli záhybům dostanu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2010 20:33 

Super, tak až to bude hotové, napiš dojmy a vůbec jak to hraje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2010 20:38 

Rozhodně se pochlubím, bude-li čím. Nějaký čas to ale ještě zabere. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 led 2010 00:13 

Zdárně mi dorazil reproduktor a už musím žádat o další radu. :D
Rád bych se zeptal, jak je to při přichycení reproduktoru s těsněním. V teorii zde na webu se těsnění vyskytuje. Očekával jsem, že ho dostanu spolu s reproduktorem, ale bohužel nic. Po obvodu přední strany reproduktoru je napevno přiděláno něco, co jako těsnění vypadá (asi jako tady), lehounce to přečuhuje záhyb koše -tzn. v případě montáže na zadní stranu stěny by to byla styčná plocha. Co ale těch 98% lidí, co repro přichycují klasicky zepředu? Aneb, mám shánět těsnění? (přichycuji repro zezadu)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 led 2010 00:57 

V případě, že přichytáváš reproduktor zezadu ozvučnice, stačí tam opravdu ta pěnová/papírová obroučka, a jen při přehnané pečlivosti, nebo když nepracuje jak má, tak se dál něco vymýšlí.
Popravdě hodně výrobců už dnes pomalu ani nepočítá, že by se reproduktor montoval "čelem" ku stěně...
V případě montáže zepředu ozvučnice se pod koš reproduktoru musí opravdu dát vlastní.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2011 12:09 

Vzpomněl jsem si na staré téma, tak abych ho nějak uzavřel, tady je výsledek snažení:
http://ulozna.soulslavers.com/soubory/mistergo-121110-152459-p1010166.jpg
Bednu zatím nemám úplně stoprocentně dokončenou, i když ji normálně používám. Zvuk je podle mých představ, reprák je hodně středový, box dost klame tělem, podle rozměrů všichni čekají klasický nabasovaný patnáctkový huhel a nic víc - a ono je to jinak :) Zatím tam mám v konektorové misce jen dvě zející díry pro speakony, takže nemůžu moc hodnotit, kolik toho reproduktor, potažmo box, snesou, ale mám trochu obavu, že smrková laťovka (navíc ne zrovna úplně AAA kvality) nebude úplně to pravé. Proto zatím nemám potaženo - pokud to nebude bedna stíhat, půjde do kamen a začne se znovu. :)
Každopádně ještě jednou díky všem za rady.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2011 16:21 

Kraj: ČR - Olomoucký
Kvalitu bedny by celkově zlepšila překližka (březový multiplex 18mm 13vrstev). Dobře se opracovává a je pevná. Taky používáním tolik netrpí. Cena je cca 220-250/m2.

Pronájem a prodej ozvučovací techniky.
Ozvučování a technické zajišťování akcí, DJ's.
Návrhy ozvučovacích systémů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2011 14:17 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Máš to hezké mistře. Určitě by se Ti líbil na baskytaru některý z původních Tesel ARO 94xx. Toho bych viděl vedle Celestionu jako dobrého partnera. Ještě se mi líbí Electrovoice 15B. To jsou moje srdcové záležitosti. Tu laťovku tolik neřeš, na nástrojovku to stačí, v případě, že je to dobře slepené a vyztužené. Na stěny se mi osvědčila jako slabé tlumení hobra.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2011 17:54 

kalvoj: Souhlas - plánuju ještě jednu až dvě bedny a o ničem jiném než o překližce (bříza nebo buk) už neuvažuju. Samozřejmě, že alfou a omegou je vždycky i vyztužení, ale smrk fakt není úplně to pravé.

Vikhor: Dík za tip, ale spíš plánuju zůstat u neodymů od Celestionu, hraje to moc dobře a navíc to skoro nic neváží. Tuhle almaru unesu jednou rukou a kdyby to nebylo tak velké, tak bych si troufnul i na menší špacír.
Ale EV jsem měl kdysi v hledáčku taky - odradilo mě, že se špatně shánějí.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]