Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 09:23

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 3 pásma
PříspěvekNapsal: 19 pro 2009 21:10 

Zdravím.Chtěl bych se zeptat,jestli někdo nemáte nějaký schéma odleděný výhybky na nějaký 3 pásmo.Na prodancu jsou co jsem našel jen dvoupásma.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: 3 pásma
PříspěvekNapsal: 19 pro 2009 23:06 

Kraj: ČR - Středočeský
Z jakého důvodu chceš 3pásmo?
Dnes už se tak moc nedělají, dřív se dělali hlavně z důvodu že nebyly drivery (výškáče), které by se dali rozumně dělit s 12" či 15", dnes už to problém není. Klasické 3pásmo, tedy 15" (či 12") + 6" (8") + tweeter, které předpokládám, že máš na mysli, se už nedělají, moderní 2pásmo je zvukově předčí.

3pásma se dnes dělají úplně jinak, dělení pásem se řešení poloaktivně - tedy basák je dělený aktivně zbytek v pasivu, nebo kompletně aktivně. Dalším věcí je že střeďák se používá se zvukovodem. Taková sestava je poměrně finančně náročná a na výrobu také.
Pro ilustraci nějaké foto moderního 3pásma
Obrázek Obrázek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2009 11:07 

Jeden známý zvukař měl ještě do nedávna 3p bedny.Byly to klasicky 15",8" a výšky nějaký takový malý horny.Docela se mi ten zvuk z toho líbil.Porovnával jsem to s EM151,ta byla o dost lepší na reprodukovanou hudbu.Na ozvučení živé kapely se mi ale trošku víc líbily ty jeho 3p.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2009 11:38 

http://www.danacoustic.sk/download/E/D15.htm
http://www.danacoustic.sk/dan_tovar.php?id=2260&od=0

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2009 13:30 

S APT-50 případně ST322 na nic moc nebude. Raději investovat do slušného 2pásma. Doporučil bych poslechnout i lepší 2pásma než je EM151, to má driver D220Ti (nebo starší D210Ti) od Selenia, ty mají trošku specifický zvuk, takový "nakřáplý", s B&C, RCF či BMS na výškách to bude o něčem jiném.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2009 19:51 

Kraj: SR - Košický
Na 3-pásmovkách je dačo pravdy...s papierovej membrány zneje spev krajšie ako s driveru, každopádne papierový stred + tweeter má menší "dostrel" ako tlakový výškový driver... Iné uplatnenie ako 3p boxov ako v kapele nema veľký význam. Dnes sa väčšinou dva riešia satelity s 8-10" stredobasom+ HF a pod to subbas...podanie spevu s 8-10" repra je príjemnejšie ako s "veľkého" 15"

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2009 20:24 

Dobře.Tak pokud by to mělo být 2p.Doporučte mi nějakou kombinaci.Bylo by to především na ozvučení živé hudby různých žánrů (velice příležitostné zvučení).Požaduji co největší citlivost (minimálně takovou,jako má EM151),dobrou reprodukci zpěvu a aby bez problémů zvládaly provoz na zesu 2x500W.Pokud i existuje nějaká kombinace,která dokáže i slušně zabasovat bez subů tak by to bylo fajn.Ještě ale zpět k 3 pásmu.Jsem členem jednoho big bandu a když někde hrajem,tak zvukaři tak v 80% používají právě 3 pásma (pokaždé nás zvučí někdo jiný ale hodny z nich právě takové bedny používá).Můžete mi někdo teda vysvětlit proč?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2009 21:33 
Řádný člen

Kraj:
Myslím že 3p se dnes už moc nedělají jen z ekonomických a též z hmotnostních důvodů. Nicméně je fakt že pokud by chtěl někdo opravdu kvalitu tak se tomu stejně nevyhne - fyzika je neúprosná. 2p je vždy jen kompromis. Někdy větší, někdy menší ale je.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2009 21:42 

Já bych s velikostí ani s hmotností až tak problém neměl pokud by to nebyly nějaký extra krávy.Pro představu taková EM151 mi ani moc velká nepřijde.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2009 21:47 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Vidím to tak, že pro lidi co požadují fullrange bedny do nějakého baru, aby zahráli obstojně celé pásmo, a vědí, že subwoofery nebudou výhledově pořizovat, tak je třípásmo výhodou. Mohou si zvolit do beden opravdové basáky, nikoliv středobasy, a zvuk bude stále vyrovnaný a například oproti EM151 s basovou DELTOU 15LF určitě třípásmo zahraje daleko lépe a přesněji střední pásmo kmitočtů, než kompromisní fullrange dvoupásmo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2009 22:34 

Ano.Přesně o něco takového mi jde.Chci aby dobře basovali i bez subbasů,a zároveň dobře hráli i střední pásmo.Se subbasy by se ale používali taky.A protože se mí více líbí středy ze střeďáku než z horny,napadlo mě 3 pásmo no.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2009 01:41 

Nemám nic proti 3pásmu, ale musí to být osazené nějak smysluplně, ne jako ty 3p z DANu, na výškách to nejlevnější co je na trhu, v tom opravdu nevidím cestu. Pokud někdo se pustí do pořádného 3pásma, pod čím si představuji na basech RCF MB15N401, na středech RCF MR8N301 na horně k tomu slušný 1,4" , tak to je jiné kafe, to schvaluji.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2009 02:16 
Řádný člen

Kraj:
Nejde jen o basy ale i o středy. Bedny jsou velice citlivý a vyvážený systém. Všechno se projeví všude. Sledujme tuto úvahu:
Dvoupásmo:
Nemůžeme tam dát opravdový basák protože potřebujeme aby to opravdu hrálo středy. Ty budou beztak zkreslené protože budou trpět vysokou výchylkou středobasu a bude to mít špatnou směrovku. Na to navážeme nějaký ten driver s hornou. když bude maličký bude trpět přetížením a středy budou na prd protože ho nelze beztrestně tahat moc dolů. I když to nějak funguje OK to nebude. A sice pojede vysoko ale výšky stejně budou na prd protože to bude mít velikou výchylku a zkreslení protože to budeme nutit chodit dolu. Úplně ta samá situace jak s tím středobasem. Když se tam dá veliký driver tak nějak kompromisně zvládne navázat na středy ale zas budou stát za prd výšky. Nepojede to moc nahoru a stejně tam bude to zkreslení protože tak veliký reprák prostě nemůže zahrát rozumně výšky. Navíc čím víc nahlas to bude hrát tím to bude horší. Moderní měniče jsou oproti svým předchůdcům mnohem dokonalejší takže to dokáží "nějak" zvládat což by bylo dříve nemyslitelné. To ale neznamená že je to OK

Třípásmo má jiné děličky než dvoupásmo se subem. Je možné dělit o něco výše což je úleva pro střeďák. Ten může být tak menší a s lehčí membránou než běžný středobas a nebude trpět tak velikou výchylkou. Současně má větší aktivní plochu a celkově lepší předpoklady pro vyzařování středů než libovolný driver ve dvoupásmu. To se velice pozitivně projeví na středech. Konkrétně na čistotě jejich přednesu, menší únavnosti, lepší směrovce a to zejména při větším zatížení. zrovna tak pozitivně se to projeví na výškách. Je možné zvolit menší a svižnější driver který pojede výš a díky vyšší děličce bude mít menší zkreslení a vůbec celkově se situace opakuje. Prostě to nebude jen obvyklý kravál ale bude to hrát. To je fyzika a tu vochcat nejde. I kdyby existovaly sebedokonalejší reproduktory tak na principu současných elektrodynamických měničů to fakt nejde.

Pro jistotu ještě jednou opakuju - neodsuzuju tím dvoupásma, jen připomínám že jde o (silný) kompromis kterých děláme v životě spoustu. Jen se mi nelíbí že se zcela běžně hází třípásma předem do koše a jediný Lukyss je ochotný uznat že na tom něco je. Velicí výrobci si to u svých dosti drahých aparátů také uvědomují. Ač se o PA systémy nikterak zhluboka nezajímám tak se domnívám že problém je v tom že třípásma se obvykle staví jako špičkové aparáty se kterými asi málokdo běžně pracuje (pokud se s nimi vůbec setká) a nebo naopak jako nějaký šroty které to samozřejmě projedou. Opět jde o úvahu založenou na fyzikálních principech které platí ve světě HiFi i PA.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2009 13:22 

Začnu od konce, neříkám že 3pásma jsou špatná a už vůbec je neházím předem do koše. Ale s koncepcí 3pásma jako prodává DAN, říkám běžte do prdele. Pokud u toho uvádí příkon 500W, tedy 1000W ve špičce tak to v žádném případě nemůže ten střeďák vydržet a ten sranda výškáč (APT80) už vůbec ne. Dnešní střeďáky mají citlivost nějakých 100dB, ještě k tomu se dávají do horny, což dá nějakých 107dB/1W! Navíc takový reprák má ještě chladič - viz MR8N301 kde koš tvoří i chladič. A proč tohle všechno asi?
Výhoda na basech u 3pásma bude stejně jen při Bi-Ampu, což už je prakticky jako subwoofer a 2p satelit. Sestava se subwooferem, tedy speciálně navrženou bednu pro reprodukci nejniších kmitočtů, bude na basech vždy lepší. To co Thales píše o děličkách 3pásma v 2p + sub, je ohromná nevýhoda pro reprodukci basů, tedy co jsem psal předtím, takže se jak u 2p i 3p dopracujeme k tomu že pod to dáme subwoofery. Ještě k té výchylce u středobasu ve 2p, pokud je pod tím subwoofer, tak výchylkou přiliš zatěžován není, v některých případech vůbec - např u mého PA - což je 4x sub MS SBF15 a 2x satelit 12+1, děleno na 120Hz - k viditelné výchylce středobasu v satelitu vůbec nedochází.
ZNOVU opakuji že 3pásma neházím do koše! Pokud to bude nějak smysluplně udělané 3pásmo, tak nejsem vůbec proti. Jako takové minimum u 3p si představuji toto pasivní 3p od Petra Vinše.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2009 15:59 

Je potřeba si uvědomit, že slušné třípásmo vás bude stát skoro jak dvoupásmo a subbasy dohromady, a to včetně zesilovačů. Pokud se s tím nechce někdo smířit, doporučuju zvolit to kompromisnější řešení slušného dvoupásma, nebo rovnou jít hrát kuličky. za 20 000 ani 30 000 totiž nic kvalitního na pokrytí celého frekvenčního spektra s kvalitou a razancí (větší SPL) není možné pořídit.
To já jen tak aby jsme si nalili čisté číše o tom, jak se věci mají.

Možností je mnoho:
Třípásmo
Fullrange dvoupásmo
Malé dvoupásmo + suby.

Všechno má své pro a proti, a pokud bych měl stanovit stejně náročné podmínky pro všechny modely, verze a situace, nebudu se bát říct, že to třípásmo z nich bude uplně nejdražší. Tak bacha na to.

Nejsme tu ale od toho, aby jsme si navzájem odsuzovali své poznatky či teorie, někdo tu potřebuje poradit. Začneme otázkou, kolika lidem, kde a co se bude hrát, a co to má stát. Předem upozorním že PA třípásmo by pod 20-22 000Kč/ks nemělo jít :-)

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2009 20:51 

Ja to myslím vážne či si to počul hrať. Prečo bezdôvodne mažeš príspevky ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2009 21:42 

Smazal jsem to proto, že jsem odhadl, kam se asi bude diskuse vyvíjet - v offtopic a osobní napadání. Nebudu ale nic ospravedlňovat, dokud neuslyším, co máš zalubem.
Ne, od Danu jsem neslyšel snad ještě nic.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2009 21:48 

Netřeba slyšet celou bednu, stačí vědět jak hraje APT80. Osazení bedny je prostě nevyvážené, bude to krásně hořet...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2009 22:07 

Taky se mohu trochu zúčastnit diskuse ;)
Já už mám hodně letitý PA systém v třípásmovém provedení a za roky co se s ním protloukám po drobných štacích, mám svou klientelu. Podotýkám, že nezvučím reprodukovanou hudbu, ale jako letitý muzikant živou muziku. Zvuk to má slušný, jak poznamenali dva odborníci – zvuk je Hi-Fi Není divu, staré aparáty hrály dobře díky svým litrům, exponenciálním středům. Bohužel stará koncepce obnáší spoustu krámů. Samozřejmě bych uvítal slušný sub na každou stranu a nějaké Megatony s 2x BC 12NDL76“ + 2“, abych to najednou odvezl v nejmenším Tranzitu. Nemíním ale do toho zvlášť navíc investovat, pokud mám nějaké zvučení čas od času, mnohem raději stojím na podiu jako muzikant :lol:

Osazení sbiranika: ARM převinuté v Rolay na suby; EVM-18B druhé suby; větší expa ARM9408, menší expa JBL E-120, v rezervě jsou Gauss 2841, výšky Celestion DCR-100; Bullet Tweeter Fane HF-250
Crossovery 2x EV-18X třípásmové, plynule přeladitelná pásma
Nastavené dělící frekvence: suby 90Hz; středy jedou do 2,5kHz; na výškách DCR-100 je přes pasívní 12dB/4,8kHz připojen HF-250
Výkon 2x 1200 Watt při více než 100dB účinnosti je pro mé nenáročné zvučení naprosto dostečný.
Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek

…všechny zesilovače jsem stavil osobně, ale podle mě se už nikdo neřiďte :shock: :D

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2009 00:01 
Řádný člen

Kraj:
Předem říkám že to co tu píšu nemá být nějaké rýpání, berte to jako debatu u piva a teoretizování nad některými faktory.

To co jsem napsal jsem myslel čistě obecně a ne jako konkrétní radu. samozřejmě předpoklad je že to bude postavené správně.

Cite:
"pokud je pod tím subwoofer, tak výchylkou příliš zatěžován není, v některých případech vůbec - např u mého PA - což je 4x sub MS SBF15 a 2x satelit 12+1, děleno na 120Hz - k viditelné výchylce středobasu v satelitu vůbec nedochází."

Myslím že na frekvencích které se tem vyskytují bys nic neviděl dokud by to nemělo výchylku jak hrom. To ale neznamená že tam není. I výchylka dejme tomu 2mm stačí k tomu aby to zvuk ovlivnilo. Všimni si kde se obvykle dělí střeďák u větších třípásem v HiFi. Klidně kolem 500Hz. Proč, Aby byly středy co nejméně ovlivněné basy. Je jasné že v PA panují poněkud jiné poměry ale dejme tomu že na tom stále cosi je takže dejme tomu že ve třípásmovém PA by bylo možné dělit třeba na 200Hz (možná i 250Hz?) což už by bylo na normální sub moc (pochopitelně). Zdá se že 100hz není tak moc aby to dokázalo změnit projev střeďáku ale přesto se domnívám že v tomto pásmu je dost energie o kterou když se na středech uleví stačil tomu aby se projev pročistil.

Cite:
Sestava se subwooferem, tedy speciálně navrženou bednu pro reprodukci nejniších kmitočtů, bude na basech vždy lepší.

3p přece neslouží ke zlepšení basů ale ke zlepšení kvality (nikoliv kvantity) středů a výšek.

Cite:
Je potřeba si uvědomit, že slušné třípásmo vás bude stát skoro jak dvoupásmo a subbasy dohromady, a to včetně zesilovačů. Pokud se s tím nechce někdo smířit, doporučuju zvolit to kompromisnější řešení slušného dvoupásma, nebo rovnou jít hrát kuličky.

Tohle je bohužel pravda.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]