Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 07:36

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: BC 18sub 4ks na stranu , co na vrch ?
PříspěvekNapsal: 06 srp 2012 20:28 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
ahoj , řeším zase dilema , mám postavených 8kusů BC SUB18 s 18NW100 a řeším co navrch nad to ?

teď používám 3 kusy RCF ART312A na stranu , ale zdá se mi to moc tahání . a ideální taky to nebude , i když se to dá i sladit , bez větších problémů :-)

Chtěl bych ideálně 1 kus na stranu cca 1000W - 1500W asi nejlíp s 15" repro a 2" driver s hornou

něco asi v tomto stylu " http://www.prodance.cz/protokoly/bc_15n ... a7570u.pdf "
... ale asi stejně budu stavět 2 kusy na stranu .

PS: nemíním vyrábět lineáry , ale jen slušný aparát , na tancovačky.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: BC 18sub 4ks na stranu , co na vrch ?
PříspěvekNapsal: 07 srp 2012 07:41 
Řádný člen

Kraj: ČR - Zlínský
když už máš 8ks subů, tak by to chtělo i pořádné vrchy.
Neuvažuješ nad třípásmem? Přece jenom, třípásmo je třípásmo.
např:
http://www.splacoustics.cz/A960.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 srp 2012 15:33 

Kraj: SR - Košický
3-pasmovka so stredovým repro na zvukovode by mohla byt schodná cesta pokiaľ nevadí vyššia váha. Vďaka horne je dosterl na stredoch čosi väčší. Ešte by možno stálo skúsiť koncepciu 2*12+2 napr 2x RCF MB12N351 + B&C Speakers DE750TN + ME60 citlivost cez 101dB a výkon 1300W, navyse 60* horna umžňuje dať aj viac ks na jednu stranu. Sú aj lacnejšie menej výkonne varianty tejto koncepcie. Menšie 2*10 by asi bol už problém na MT18 naviazať.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 srp 2012 17:04 

Kraj: ČR - Středočeský
teď máš 3 "odposlechový" aktivky na straně a chystáš se vyrábět bedny? Co zesilovače? 2ks na stranu sice může bejt výhodný pro směrování na určitý prostory, ale nebyly by jednodušší nějaký ty aktivky? Jen od RCF je x možností ... z dvoupásmovejch asi nejlíp TT25-A (slabší 4PRO série možná tak víc ks na stranu, koukam, že 4001čky se už nedělaj, i když výběr je celkově větší, z týhle série bych raději rovnou sáhl po třípásmu - s 6001-A neuděláš chybu, neni sice nejlepší dávat víc jak 1ks na stranu, ale i ten 1ks toho uhraje dost, jen je dobrý je dávat dostatečně vysoko už kvůli tomu vejškáči uprostřed bedny... )
edit: v jakejch přesně bednách že to ty repra máš a jak je máš laděný? Vyloženě jenom subbasový se mi ty 18NW100 nezdaj, budou hrát i nad 100Hz, byť je doporučujou ladit na 37Hz a maj relativně vysoký Bl, ale ne tak velkej Vas (252l), ideálně pro použití s BR, např.MT18sub je na ně skoro velká bedna ... pokud hrajou dost i nad 80(100)Hz, možná by to dvoupásmo s 15" byla lepší volba než 6001-A, ty hrajou dost i na basech už od těch 80Hz ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 srp 2012 13:50 

Proč řešíte MT18SUB, když píše že to má v bassreflexu BC SUB18?
Pokud nad to dávat 2pásmo, tak něco ve stylu TT25, tedy velmi citlivou bednu s příkon blížícímu se 1kW, a určitě bych šel do aktivního dělení. Ode mne třeba MH950.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 srp 2012 16:30 

Kraj: SR - Trenčianský
A cim by ste to dvojpasmo MH950 v Biampu doporucil krmit?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 srp 2012 17:32 

Martin S. : protože jsem zmiňovanej typ nenašel (vim, že na dřívější verzi stránek B&C se k nějakejm plánkům proklikat dalo, u tý nový verze se mi to nepovedlo) a protože by imho (dle parametrů repra) měl bejt i zvukovod kratší než u MT, tj. bych čekal, že to bude hrát i něco nad 100Hz dobře ...
ple: při provozu MH950/8Ohm 1ks na stranu je to tak na 4050HD (2*800W/8Ohm), příp. nějakej menší D-čkovej a na vejšky nějaký dobrý AB-čko ;) (stačí s polovičním výkonem než RMX850 ... )

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 srp 2012 19:09 

Plánek na webu stále mají, a my ho tu máme také viewtopic.php?f=22&t=146.
Je to bedna, která s MT18SUB nemá absolutně nic společného. Nedoporučuji jakýkoliv subwoofer dělit na 100Hz, výjimečně něco do 120Hz, jinak ano samozřejmě jde, 18" v bassreflexu hraje vysoko nad 100Hz. Nicméně pokud satelit není schopen na 100Hz navázat na subbas, tak něco není v pořádku, samozřejmě předpokládám velikostně a výkonově vyvážený ke zbytku.

K MH950 pokud se má plně využít doporučuji pro 15" zesilovač nad 1kW a 300W a více pro driver.
Třeba 4kanál FP10000Q - 4x1350W + kvalitní DSP.
S RMX4050HD nebude možné pokrýt špičky, samozřejmě je možné tím ten 15" živit, ale potenciál je tam větší. Pro driver je lepší mít raději silnější zesilovač, driver nemá rád zkreslený, zalimitovaný signál, zato zvládá až 4x násobný příkon, chvilkově samozřejmě, ale potřebuje čistý signál, žádné obdélníky. Je mnohem častější že se odpálí driver slabým zesilovačem, něž-li silnějším.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 srp 2012 22:18 

Ok, možná jsem (po zkušenostech) skoro až "postiženej" blbuvzdorností (a taky jsem se nechal trochu "rozmazlit" aktivkama) a s těma vejškama bych ti dal za pravdu určitě, i když každej konec se chová před limitem trošku jinak, ale tý 4050HD bych se ani u limitu nebál a skoro bych řekl, že je i vhodnější než třeba 5050tka (která je na stejnym základu a přitom dá 1050W(8R)/kanál)
Myslel jsem, že ta bedna je "na tohle brdo", tj. určitě má k MT18SUB daleko blíž než třeba k (obvykle) čistě subbasovejm hornám s delším zvukovodem (folded horn, ap.), který jsou obvykle i víc "dálkový" a nad 100Hz už (podle délky zvukovodu více či méně) zkreslujou, tam je potřeba u satelitů koukat i na průběh pod 100Hz narozdíl od takovejchhle subů, který jsou zas lepší na vnitřní prostory a dá se s nima líp pohrát s koherencí (tvarem hroznu), ale taky se toho s nima dá na zvuku víc "zku*vit" v kombinaci se satelitama silnejma i na basech ... nevim, jak moc jsou ty BC18SUB zvukově rozdílný od MT18SUB, ale mam zkušenost, že min. veknu je lepší ty MTčka nechat hrát "přímo" řekněme do 120Hz, zatimco vevnitř (je schůdnější to ladit třeba i jen do těch 80Hz a) se mi osvědčilo jim zúžit pásmo (jak HP, tak LP) a vršky zpožďovat víc ("na zvukovod") ... ale na měření obvykle "neni čas" a třeba by řeklo něco úplně jinýho než subjektivní dojmy (zvukaře s hladinkou a posluchačů s ještě větší hladinkou ;) ), popř. může bejt rozdíl ve zvuku MT/BC opravdu velkej - to nejsem schopnej posoudit ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 srp 2012 22:35 

Ahoj , díky za názory

netvrdím že musím Stavět za každou cenu .
Mám možnost si postavit levněji , než originál . ( mám čím a kde )
Ale nebráním se i aktivní verzi třeba TT od RCF , SPL nebo podobné ...

Řeším :
1) váhu
2) akustický tlak . + " dostřel "
3) příkon vhodný k příkonu rovnající se 4 kusům BC 18sub na stranu
4) počet kusů na stranu
5) rozměr - chci , aby to vypadalo tak že je to od "jednoho výrobce " , takže šířka podobná Basovým bednám , samozřejmě vrchy v úkosu

To je moje představa , skutečnost bude asi kompromis všeho :-)

Byla tady ještě otázka zesilovače

takže :
Digitál: 12Kg :-)
1x RamAudio 4004 4* 450W do 8 ohm / 800w do 4 ohm / 950w do 2 ohm // můstek 2x 1300w 8ohm / 1700w 4ohm ( interní pojistka 15A ) na síťi :-) pěkně umí blikat na rozvodech

Klasika s toroidem 34Kg ! :-(
1x RamAudio BUX 3.4 2x 1000W 8 ohm/ 2x 1900W 4Ohm / 3000W 2 ohmy // můstek 2500w 8Ohm / 5800W 4 ohm ( interní pojistka 32A ) na síťi :-)
( přesný výkon si z hlavy nepamatuji )

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2012 00:44 

Fanda: Ať se ten zesilovač chová před a při limitu jakkoliv, je vždy lepší mít silnější, samozřejmě předpokládám slušné DSP a správně nastavené kompresory. Hornflex (MT18SUB) má blíže k bassreflexu, než-li ke klasickým hornám a vlastně jde bassreflex s vysokým Q (to díky té délce, chová se to trochu už jako zvukovod) a díky velké ploše také velká účinnost. Nicméně k bassreflexu se to opravdu přirovnávat nedá, opravdové basy to nezahraje, basa z toho prostě neleze, nahoře zas bučí. Potřebuje řezat do 80Hz, jinak je to pěknej bučák. Moje SB1080 ho zvukově převálcuje jak malinu. Kolega teď bude právě MTčka měnit za moje SB1080, před nějakým měsícem jsme je porovnávali a když si to člověk poslechne vedle sebe, tak teprve pořádně slyší ty rozdíly.

jirimitura:
Váha MH950 cca 32kg, akustický tlak teoretických 130dB, 136dB max, stejně jako u TT25 nebo podobných beden. Dostřel si myslím pro tancovačky dostatečný, ale bylo třeba abys to trochu upřesnil, jaké akce zvučíš, jinak dostřel je možné zvýšit použitím užší horny (HF64), bude to méně hrát do strany, než nemusí vadit, záleží co potřebuješ, někdy to může být i výhodou. Počet kusů je zas závislý na tom jaký se použije vyzařovací úhel, 90x40 se používá v jednom kuse, 60x40 je vhodná k klastrování. Jinak rozměrově MH950 přesně sedí k těm BC SUB18:-)
Co se zesilovače týká, tak určitě ten 1kW a více pro 15". Pokud neurazí kopie LabGruppenu tak FP10000Q, 4x1350W/8R, 2100W/4R, 14kg a vyřeší živení celého satelitu + kvalitní DSP, pokud již nemáš. Potom můžu změřit celý aparát s basovkami a odladit kompletně preset pro tvůj apec.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2012 20:18 

Slyšel jsem hrát DVX 12 od db Technologies , 750W aktiv něco takového ve dvou kusech na stranu . , ale líp asi bude kombinace DVX15 , nebo co navrhuje Martin S. případně i něco od Petra Vinše .

Chtěl bych, pokud se rozhodnu stavět nejspíš dvoupásmo . Už jen pro " jednoduchost " a váhu , repro neodym !
mám představu že skelet postavím z 10mm překližky , a vyztužím pomocí žeber , přední stěna samozřejmě 18mm + asi 10mm jako zahloubení kolem reproduktorů a slepit k sobě. zaoblení , síto . molitan , warnex 2x Speakon :-)

DPS zatím dbx PX na všem se pracuje ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 srp 2012 14:33 

Martine,kolik těch MTsubů kolega má,čím jsou osazeny a za kolik by je prodal?Napiš kdyžtak SZ.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]