Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 15:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Satelity Prodance na doma 2x 12" + 1"
PříspěvekNapsal: 07 led 2012 18:24 

Kraj: ČR - Zlínský
Zdravím.

Celkem mě padla do oka tato sestava 2x Eminence Delta 12LF + Selenium D210Ti + A7065. Bohužel D210Ti již není v prodeji, takže má otázka znní, jestli by tam šla dat horna novější to jest verze D220Ti. Při měření jsem nezaznamenal nějak výrazné rozdíly v charakteristice či citlivosti oproti verzi D210Ti. Dále bych chtěl zvukovod vyměnit za A9090 kvůli vyzařovacímu úhlu, když to bude aparát na doma. Jde mi o to, jestli bych touto výměnou nějak neovlivnil výrazně charakteristyku výšek na té samé vyhýbce. NO co si budem povídat, ale místnost sama o sobě udělá v charakteristice také veliký bordel.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Satelity Prodance na doma 2x 12" + 1"
PříspěvekNapsal: 07 led 2012 19:36 

Kraj: ČR - Středočeský
D210Ti a D220Ti zaměnitelné bez úpravy výhybky nejsou. S hornou je to opět to samé. A vůbec bych Ti nedoporučoval dávat s D220Ti na doma, respektive já bych ho nedoporučoval vůbec. Vyber si něco s lepším driverem, například DE12.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2012 19:48 

Tak to si mě moc nepotěšil. Osobně jsem měl políčeno si nechad od tebe udělat to 2.5 pásmo, ale nakonec se mi zdá ta cena pro mě až příliš vysoká, tak nyní uvažuji o něčem levnějším.

Eminence 12 lf sem zvolil i kvůli tomu, že mám již jednu doma, takže bych ji mohl teoreticky použít. Bohužel na prodancu již nění v měřění žádná sestava, která by mi vyhovovala. Použití těchto satelitu by bylo již bez subu, takže satelity musí i zabasovat a bojím se toho, že by doma satelity s jedním 12" moc nezabasovaly.

Navrhování vyhybek zkušenosti nemám a mikrofon na měření také ne, takže nějaké laborování nemá u mne cenu a musím vycházet z již odladěných konstrukcích.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2012 20:46 

Tak pokud si chceš bedny nechat udělat u mě, tak není problém také odladit výhybku. Doma se z jedné 12" dá dostat dost, ale nevím jak z Delty. Naprosto výborný reprák pro toto použití je RCF LF12G301, jsem schopen Ti dva LF12G301 k bednám ode mně dodat za cenu o 200Kč vyšší než-li by Tě stáli další 3 Delty. Nicméně počítej s tím, že takovýchto beden je nutná ekvalizace na spodku pásma, jinak to moc nezabasuje, po ekvalizaci není problém aby to hrálo od nějakých 35Hz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2012 21:10 

Nyní mám třípasmové bedny s reproduktorama TVM a jako sub mám již delší dobu Deltu 12 lf a basovat to trochu zabasuje, ale bylo to zvěrstvo dávat tu deltu do subu, to musím uznat :D.

Takže teoreticky by šlo použít tedy RCF LF12G301 + DE12 + A9090. Myslíš že by to mohlo stačit i bez subu? Ta ekvalizace je mi jasná, bez ní to prostě nepude.

Tahané by to bylo Leachem 200W

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2012 22:47 
Řádný člen

Kraj:
Delta 12LF nejen na doma ale i navenek OK, se suby luxus (za ty prachy)
Výhybku pro DE12 nebo 16 (teď nevím z hlavy) bych někde mohl najít, od Huberta...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 02:08 

Nemyslím, já to vím, že sub není třeba, tedy pokud nechceš aby Ti to hrálo ke 20Hz. Ano RCF LF12G301 + DE12 + A9090 by šlo. Úplně nejlepší by to bylo udělat v bi-ampu. K buzení driveru pořídit tak 50W zesilovač. K dělení použít modul DSP od Digisyntheticu, který prodává Seco, čímž by se vyřešila i ta ekvalizace.

Delta12LF asi něco zvládne ale určitě ne to co LF12G301, ono aby jeden reproduktor zmáknul pásmo od 40Hz až někam ke 2kHz, bez nějakého slyšitelného zkreslení středů není zrovna sranda a právě LF12G301 tohle zvládá velmi dobře.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 07:52 

Aby Martine při rozumném SPL delta nezvládla ještě víc než RCF. Křivka SPL je dokonce taky podobná, i když některé horší vlastnosti delty popřít nejde. Dělit by se muselo s driverem níž, a do domácího dvoupásma bych si to taky nedával. D220Ti by to pak úplně dobil.

A.J.: pokud by se to mělo zkoušet, asi bych nejdřív začal s jedním reproduktorem v každém satelitu. Beztak ty delty potřebují objem jako prase, pokud má jít o bassreflex.
Tudíž bych se vůbec nebál koupit DE12/DE16, k nim nějakou príma horničku, postavit provizorní budky 60-80l, odladit, a vidělo by se. Kdyby to nevyšlo, drivery se budou hodit, a prodělek bude jen v troše DTD a vyhybkách. Dvou a půl pásmo si představit objemově neumím. Horní pásmo by pak sic mohlo jít do uzavřenky, ale pořád bychom mluvili o nějakých skoro 150l čistého objemu. To je vražda.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 13:01 

Silně pochybuji, že i při té rozumné SPL by to Delta zmákla alespoň stejně dobře. To že v simulaci uděláš Deltě stejnou křivku jako LF12G301 absolutně nic neznamená. Navíc tu jde o mnohem více věcí než jen o křivku SPL.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 13:03 

Zvuk je brán z PC ze zvukovky M-Audio revolution 5.1 a hudba je pouštěna z Foobaru 2000 . Nejraději bych tyto bedny chtěl s pasivní vyhybkou. Vymýšlet něco s dvouma zesilovačema a řešit bi- amp je pro mě zbytečně moc složité.

Jak říkám, doma nemám na měření a experimentování žádné prostředky, takže vyladění a návrh vyhybky + stavbu samotných beden bych nechal na panu Mrtinovi S. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 13:27 

Martine souhlasím. také jsem to špatně napsal - křivku SPL jsem myslel na středech z měření prodance. Vůbec to neznamená, že to hraje snad stejně. To "víc" jsem myslel SPL v basech - tam má delta výhodu díky měkkčímu zavěšení a většímu Qes - není důvod aby to nemohlo hrát víc, dokud se nenarazí na Xmax. Už proto, že delta bezpodmínečně musí dostat větší objem, je v ohromné výhodě tam dole. Dávat jí do 55l je dost "šikana".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 13:56 

Měkčí zavěšení, vyšší Qes podle mne žádné výhody nejsou, stejně tak větší objem není žádná výhoda. Vždy je třeba posuzovat celek, všechno tohle dohromady. Objem závisí na použitém reproduktoru, větší objem pro Deltu ji nedává žádnou výhodu oproti LF12G301, je to o tom co ten reproduktor potřebuje. Jediná výhoda většího objemu je, že se podstatně zmenší délka bassreflexu, či je možno použít bassreflex o větší ploše.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 14:36 
Řádný člen

Kraj:
Já měl Delty cca v 60litrech a spokojenost na basech, podání středu oproti BC bylo horší, oproti RCF jsem neměl možnost srovnávat.
U Emi asi vyhrává cena a kdo nepozná rozdíl mezi RCF/Emi šáhne do Emi. A na doma ti je vyšší SPL či příkon celkem k ničemu, pokud s tím doma nechceš dělat večírky pro 100 lidí :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 14:47 

Ale to pozná skoro každej, pokud není hluchej a stačí mu DK z Elektrowordu za 10 litrů. Ono když si to člověk spočítá tak není tak velký cenový rozdíl mezi tím když se to osadí Deltou nebo LF12G301. Sám píšeš že je slyšet rozdíl mezi Deltou a BC, chtěl bys snad ušetřit nějakou vcelku nepatrnou částku oproti ceně celého projektu abys každodenně poslouchal podstatně horší zvuk? Asi ne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 14:57 
Řádný člen

Kraj:
Ušetřit 3tis je třeba si za ty 3tis pořídit o řadu lepší drivery.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 15:08 

A čím si pomůžu že dám k Deltě lepší drivery než DE12? Už takle ta DE12 je podstatně zvukově lepší než Delta.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 15:40 

Vlastnosti reprosoustavy prudce závisí na objemu, ne naopak. A to tak, že s větším objemem lze dosáhnout větší citlivosti, a to i s RCF. Stejně tak vlastnosti pohonu určují, co se bude tam dole dít nehledě na to, jestli je reproduktor z plechu a levného papíru, o dva tisíce levnější, nebo ne.... Netvrdil bych že je Delta nějak obecně lepší. Rozhodně tam dole ale snadno může hrát víc, a to výhoda je. Co to udělá na středech všichni víme, ale pokud by šlo o levné dvou a půl pásmo, není důvod jí na basy nedat.

Vím, že je to extrémní, ale když si hodím do winISD Delta12LF do 130l a 44Hz, vyjde mě, že je Delta od 20Hz do 80Hz přes celé basové pásmo o tři decibely citlivější, a to při podobném GD.
Měj napaměti, že narážím jen na tuto vlastnost, ne na celkovou vhodnost reproduktoru, tam bysme neměli o čem :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 15:43 
Řádný člen

Kraj:
Já měl původně 12LF+de12+A8080, upgrade na 12LF+de16+A8080 a ve finále to bylo 12LF+de25+A7570u. Hrálo to s 18TBX100.
První-druhá varianta na blízko, třetí na dálku a zvukově byly tady výšky nejlepší a hlavně i po stranách, což s A8080 nebyly, ikdyž má horna širší zvukovod-ale krátký.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 16:16 

Těch kombinací je strašně moc, já chci prostě jen takový zlatý střed co se týče ceny/kvality. Deltu 12 LF mám v subu 85 litru a cca 45 hz a musím říci že žádny zázrak a už jsem parkrát překročil Xmax. Ale pocitově to je prostě středobas a ne basák. Použité satelity budou v místností 4x4 metry, takže jak budou hrát do dálky mě nějak moc nezajíma, hlavně aby měla horna co největší vyzařovací úhel.

Nyní do oka mi padla sestava LF12G301 + DE12 + A9090. Budu na tom poslouchat elektronickou hudbu + sledovat filmy. Takže asi extra rozdíl mezi lepším výškáčem bych stejnak nepoznal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 16:35 
Řádný člen

Kraj:
Do subbasu se 12LF nehodí, ale i tak, bude se zdát, že bude basovat málo, když ale však do subbasu(pokud je to bassreflex) pustíš celé pásmo do 2kHz+nějaký výškáč, zjistíš, že to basuje celkem dobře. Jiný pocit je když hraje pouze bas a jinak to cítíš, když hraje i ten zbytek.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]