Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 16:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: EAW BH760
PříspěvekNapsal: 11 říj 2011 17:15 
Řádný člen

Kraj:
Na DEMO3 se mi líbily tyto boxy a tak jsem se poohlídl po podobném plánku, který se dá sehnat na webu. Našel jsem, v rychlosti nakoukl pod okličku a zvažuju, že udělám jeden vzorek této bedny pro 2x10"(resp.2x12")... Zvukovod vychází cca na 50Hz laděním, jeho délka 1,8m zní hezky, mohlo by to hrát. Jde o klasickou velkou hornu podobnou ARS2100, o které víme, že hrát umí.
Tím, že má BH760 jinak zalomený zvukovod, by se mohlo odstranit oné nežádoucí hučení, které u horen někdy nastane nad 70Hz...
Proč zrovna to a né něco jiného? Vyloženě jde o vzorek, pokus, test. Potřebuju něco postavit, odladit a odměřit a tohle mi připadá jako zajímavá bedna...

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: EAW BH760
PříspěvekNapsal: 11 říj 2011 17:17 

Kraj: ČR - Středočeský
Tak nevím co máš za plánek, ale BH760 má zvukovod dlouhý cca 3metry a je laděný o dost níž... Takže o nějaké podobnosti s BH760 se dá těžko hovořit.

1,8m je cca délka při které začínají jít o basovou hornu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2011 17:30 
Řádný člen

Kraj:
No přesný plánek to asi nebude, teď koukám,, že toho koluje více podobného.
http://forum.speakerplans.com/eaw-punis ... 21023.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2011 17:40 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Co do toho Jirko plánuješ za reproduktor?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2011 17:49 
Řádný člen

Kraj:
Aha, koukal jsem na verzi "změnšenou" už to vidím. Dle rozměrů na PD to ty 3m opravdu vychází, máš pravdu Martine.
Každopádně ta konstrukce není nijak složitá na výrobu. První třetina zvukovodu konstantní 1:1, druhá 1:2, třetí 1:3 (vstup/výstup). Velkou roli hraje délka zvukovodu a taky reprák, preset, dělení, EQ, Q, ...

Pod reprem deska s čtvercovým výřezem - ty hodnoty vyčíst nejde, třeba domysle podle nějakého jiného plánku třeba anebo prostě zkusit. Bez té desky asi nedávat, mohlo by to dělat binec.
Repro zatím neuvažuju co tam dát. Nejpreve to asi postavím, odměřím na něčím, co bude po ruce a skrze toho , co naměříma poslechnu uchem se rozhodnu zda to má smysl kopírovat, nebo nemá. Ostatně jako cokoliv jiného... Na vrchy jsme plánovat (viz rozhovor na Demu) 2x700W RCF s DE64TN, ale teď to asi nedopadne, nejsou finance. Prozatím bue muset postačit 2x10NDL64s tou de64TN/FH285.
Luky, ty máš doma nějaký použitelný 12" na odzkoušení? krmit to můžu QSC1850, tedy 350W/8ohm, 500W/4ohm, 900W/2ohm, 1x1800/4ohm bridge, 1x1200W/4ohm bridge. Takže nějaké repro pro tyto výkony no :) Líbíly by se mi tam neodymy anebo 12TBX100 či něco takového silného. Uvidíme. Vzorek bude z DTD 15 (cena), finalka by byla z překližky 18mm (kvalita). Kdyby někdo chtěl zafinancovat dva kusy (včetně práce), které bych mu pak dal, ať se ozve.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2011 17:54 
Zabanovaný

nepsals tu jirko, že 12" basovky jsou o ničem :D?
menším reprákům ses vyloženě vysmál, co že jsi tak radikálně změnil názor :D:D?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2011 17:57 
Řádný člen

Kraj:
Jak kdy, jak na co, a jak kde. Taky jsem tady psal, že chci malou 12" pro super malé akce. Jo proč ne.
Lidi se mění, i názory, gor, když slyšíš časem více a více beden, na některé si zazvučíš, zahraješ disko,.. TO jsou cenné zkušenosti. Pak z toho máš hlavu jak jelen a nevíš CO postavit, když toho hraje tolik dobře :)))

Já to mám jako koníček, neživí mě to a ani živit nebude a tak když se v práci nudím (údržbář), vymýšlím, kreslím, simuluju-ale málokdy postavím, neb co pak s tím :-D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 říj 2011 16:27 

martin77: také jsem to říkal, ale v návaznosti na přímovyzařující bedny nebo krátké zvukovody. BH760 je dost jinde, ale i tak smečka 12" překvapí!

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 říj 2011 10:35 
Řádný člen

Kraj:
Ono na Demu to hrálo dobře, ale jen díky tomu, že tam byly 4ks na straně. Ostatně prostor na test basů absolutně nevhodný. Šel jsem na WC a tam mi málem ty basy ustřelily koule, jdu si zpátky sednout a basy kde nic tu nic. Proto jsem psal na PD že by chtělo Demo někde na louce... Ne v amfiteártu, kde i ubohé 10" hrajou jako Bůh... a to jen díky suprové akustice prostoru. To je klamaní zákazníka...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 říj 2011 12:28 

Jak "díky tomu, že tam byly 4 kusy na straně"? Snad mají být 4 kusy na straně, ne? Jestli máš v plánu dělat jednu na stranu, tak to nemá velký význam.
A prosím tě, co jezdíš za akce, že bys to upotřebil? Taky sem tam zajdu na předváděčku a sem tam se mi i něco líbí, ale měl bys sis pořizovat takovou techniku, která by zapadala do zbytku vybavení, ne se pokusit dělat bednu s těžce reprodukovatelným výsledkem - myslím tím, že ti to stejně nebude hrát jako originál. Dobře se shánějí a dělají bedny jako kramperovy basy, SB litry apod., jejichž kopie můžeš buď zakoupit hotové (P.Vinš, ze zdejších se tím snad zabývá moderátor Martin), nebo si nechat udělat skelety a sám osadit, případně si je celé udělat sám a pokud nejsi trdlo, tak to hrát bude a třeba už 4 ks class A basů na straně taky nehrají špatně a na vesnické tancovačce udělají v tomto počtu obvykle kladný dojem. Na ples vezmeš jednu na stranu, do klubu dvě na stranu a vždycky to bude hrát uspokojivě, pro malou ozvučovací firmu je to určitě praktičtější řešení, než kupovat horny nebo se snažit dělat boxy jako BH apod.
A mimochodem, ve většině sálů je přece mnohem horší akustika než někde ve venkovním amfíku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 říj 2011 12:56 
Řádný člen

Kraj:
Neexistuje žádné optimum, na country postačí 1 basovka, na technopárty jich 8 bude málo... Nikde neí napsané, že musí být 4ks.
Já psal amfiteátr vs louka, né sál. Jaké jezdím akce? Svatba, dětský den, ozvučení hasičské soutěže, plesovky s kapelou, letní tancovačky, disco v hale pro 3tis lidí, centrál ozvučení náměstí, narozeniny ve vinném sklípku a pod...
Je težké mít jeden aparát a na jednu akci 1ks na jinou 2,3,4ks na stranu. Uznávám "výrobce" ala Petr V, Matin S a plno dalších (krom Cimbaly), kteří umí vyrobit bednu. Já si tu bednu vyrobit umím taky. A není kopie jako kopie, už jen typ spojů desek, počet kolíků na 1m délky a typ lepidla ti můžou bednu hodně vylepšit nebo naopak úplně zmršit. A to že neexistuje univerzální ovučnice je jasné, každý reprák hraje jinak a je jasné, že tím pádem bude zvuk pokaždé jiný a bude třeba buď doladit bassreflex či (popř) preset na EQ.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 říj 2011 14:06 

BH760 je zrovna bedna, která si myslím bude umět hrát v jednom kuse, udělat kopii nemusí být až tak velký problém, žádné složitosti uvnitř nejsou, až tedy na reprák, je zakázková Eminence.
Já se chystám někdy zkusit udělat velikostně podobný tapped horn, něco jako je toto http://www.danleysoundlabs.com/tapped_h ... L=TH%20412, ale jen se dvěma 12", tedy poloviční bedna, ale o něco větší. Vím jak to vypadá uvnitř - velmi jednoduché, jednoduší než BH760 a vím co tam je za repráky.
Problém většiny horen, které jste někdy měli možnost slyšet, je vcelku krátký zvukovod (kolem 170cm), což je tak na pomezí kdy se zvukovod začíná chovat jako zvukovod a ne jako rezonátor. Dlouhé horny jsou úplně o něčem jiném. Příští měsíc bych měl dělat 18" THčko se skoro 3metrovým zvukovodem (cca 280cm). Ne není to bedna jako kráva, je to o něco větší než MT18SUB.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]