Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 22:49

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Stavba satelitu a SUBu
PříspěvekNapsal: 12 led 2009 22:43 

Kraj: ČR - Středočeský
Plánuji stavbu satelitů Eminence Kappalite 3015 + B&C Speakers DE250 + Megaton A7570 Tato sestava se mi docela zamlouvá ty kapality jsem ješte neslyšel ale ty 250 se mi líběj chtěl jsem to dat do EM151.
Tim se dotavam pravě k problemu bude to na prehrávání hudby na naše akce v menších prostorách ale občas na ven a budu to chtit doplnit SUBem ale nevim jakým.
Docela se mi zamlouvá RCF LF18G401 8 ohm asi do nejakyho BR(třeba ta ozvučnice s 18" co chce drobek) nebo do nejaky skladnější bedny ale problem je v tom že ta EM151 je dosti široká a na většině plánků přečuhuje do stran(byla by širší než sub pod ní) :( což by asi vypadalo poněkud divně
Ale našel jsem plánek na http://www.dexon.cz B-13/3 a zajímalo by mě jestli by se nějak musel upravit plánek. :geek:
když je ta bedna proti EM151užší a mělčí :?:

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Stavba satelitu a SUBu
PříspěvekNapsal: 12 led 2009 22:46 

obrázek B-13/3

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 led 2009 09:40 

Plánek se vždycky musí upravit na správný objem pro reproduktory, na správnou velikost aby reproduktor pasoval, na správné výřezy v čelní stěně (hlavně pro hornu driveru) , musí se upravit ladění bassreflexu.. Drtivou většinu zvládne žák základní školy, snad krom toho ladění bassreflexu.

Pokud tě moc netrápí váha, přidal bych pár korun, a šáhl bch po BC 15PLB76 místo té eminence. Bude přesnější a zatižitelnější.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 led 2009 18:33 

Tu cenu bych ještě tak tak utáh ale tohle bych chtěl hlavně jako satelit až budou SUBy.Pouze občas by jel bez SUBu teda než je postavim zatim by musel bez něj. :D
Zatim bych ho dělil aktivně na 2KHz což je pro BC horní hranice ale to BC ma nižší příkon a citlivos sice 1db ale nerozumim tí s tim přesnější a pokud bych chtěl pak dat odladěnou výhybku z prodance tak bych musel měnit kmitačku z 8ohm na 16ohm :? (myslim že to snad i jde. pokud se pletu tak mě oprav).
S tou hornou je mi jasny že budu muset změnit rozměr otvoru. Ale ladit basreflex teda neumim.
Navíc ta horna se kterou je to odladěný na prodance se mi total nelíbí :(

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 led 2009 19:48 

Měnit reproduktor za jenom trochu lepší „až potom“ nemá cenu. To by chtělo osadit rovnou. Eminence má příkony často nadhodnocené. BC naprotitomu nikoli, má větší BL (silový faktor), zkrátka trochu lepší reprák za podobné peníze. To samý driver – to se musí udělat napoprvé a ne měnit kmitačku. Pokud to udělat nechceš, tak rozhodně udělej ověřenou věc i s těma Eminencema.
Kterou hornu myslíš? U těch Eminencí nebo BC?
Bassreflex se ladí nejdřív uvažováním – jestli to má víc basovat (nad laděním větší výchylka, a z toho vycházející menší zatižitelnost) nebo to nemusí moc basovat, a jdou do toho prát trochu větší příkony. Pak se ladí simulací, a pak se dolaďuje hotová bedna pomocí měření impedance, nebo v nouzi poslechem a pozorováním výchylky...
Záleží co požaduješ.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 led 2009 21:49 

Můžu poučtět do eminence delty signál bez dělícího kmitoču? Bez výhybky? PRostě pustit tam signál a co zahraje, to zahraje?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 led 2009 21:52 

Ohledně toho repra bych si nechal klidně poradit a dal bych na tebou doporučené BC pokud jsi ho už slyšel, ja neznam ani jedno z těch dvou ale u driveru je problem protože jsem už byl rozhodnuty pro stavbu a mam ho doma :(
Takže by asi bylo nejlepší to zatim osadit tim 8ohm co mam a později bych nechal vyměnit někým nebo sám.
Navíc ho zatim budu mit v bi-amp takže stredobasy bude budit stavající EP2500 a na výšky by byl zatím starej zes co dává 2*75W/8ohmten zes. časem bude lepší(ale za déle tenhle opravdu hraje slušně) :ugeek: ale na kolika to dělit výhybku mam cx3400(pls nekomentovat je to nejlevnější funkční)
K te horně ta Megaton A9090 se mi nezda (prostě se mi nelíbi) a navíc mám už doma doma Megaton A7570 to je zatim vse co doma mam.
Takže podle tebe raději koupit to BC a DE250 tu si bud upravim vymenim kmit. domluvil bych se člověkem co mi bude ladit pasivní výhybku bude jestli 8 nebo vyměnit kmit za 16ohm :?:
To ladění bassreflexu chtěl bych aby to bylo schopné hrát občas bez spodků, ale jak jsem řekl převážně to bude hrat se spodkem takže spíš středobas čili to basovat zas tak moc nemusí na to bude určená ta 18" :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 led 2009 21:56 

pepeq píše:
Můžu poučtět do eminence delty signál bez dělícího kmitoču? Bez výhybky? PRostě pustit tam signál a co zahraje, to zahraje?

Pustit tam mužeš co chces :twisted: ovšem to repro tě asi nebude mit moc rádo ;) nebude mu to dělat dobře a asi mu zkrátíš životnost(dofam že neplácám)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 led 2009 22:09 

Ještě bych se chtěl zaptat co si myslíš o tom bassreflexu s tim RCF :?: cenově si myslim že je to asi už strop ale myslim že by to za ty peníze mohlo pořádně zahrát nejspíš by to živil QSC 5050 :twisted: když na něj ušetřim tenhle zes se mi líbí protože budu mít možnost později rozšířit o další pár.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 led 2009 23:57 

Tak to už nepředělávej. Výsledek nebude o tolik lepší, aby byla cena laborování a úprav ospravedlnitelná.

Ano, na subbasy je to přesně ta cenová kategorie reproduktorů, kdy už jde ochutnat pořádný výkon i kvalitu. V klasických bassreflexech pošlapou prakticky všechny podobné. V úvahu v této ceně ještě přichází BC 18TBX100. je méně citlivý ale trochu "basovější", ve větším pohraje trošku níž. Záleží na vkusu. RCFko můžu doporučit.

pepeq:
pokud tam budeš pouštět signál o malých příkonech, tak se nestane nic. bude to hrát, akorát se zvýšenou výchylkou = menší zatižitelnost, a výšky se zatlumí ve velké cívce napojené na těžkou membránu = menší výkonová zatižitelnost kvůli ohřevu cívky, nepohraje to výšky...

Pokud do toho budeš prát signály velké, dojde buď k mechanickému poškození, nebo ke spálení cívky, podle toho, co obsahoval signál "víc".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 led 2009 21:46 

Tak jsem spočítal objem na 156L při vnitřních rozměrech výška 72,2cm šířka 43,2 cm a hloubka 50,2 pro BC Vas: 154 litrů nebo 51,2 a 159L něco zaberou reproduktory a příčky doufám že to zatim chapu dobře.
Ale porteboval bych poradit jak na ty bassreflexy.budu potrebovat aby to trochu basovalo pro případy že to pojede bez spodků(na komorní akce jen pro pár kamarádu)
Ale nevim k čemu je ta X-PIECE příčka resp. jestli je tam nutná myslim že tam byla pouze jako opora pro zvukovod a driver. Jestli ji tam musim dávat???

Potřeboval bych se zeptat jestli by se musela nějak upravovat ozvučnice pro ten sub když bych tam chtěl dát do RCF místo BC (zatim nejsem ještě rozhodnutej kterou verzi použiju) Jestli se musi zase prepocitat objem a bassreflexy nebo jen ten objem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 led 2009 21:52 

Ještě bych se chtěl zeptat kde seženu koberec na potažení beden. Nebo je to obyčejnej koberec z krámu s kobercema :?:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 led 2009 23:48 

Bednu rozhodně předem odzkoušet nasimulovat pro každý konkrétní reprák. Takže ujasni spíš jakej reprák bys tam rád. Simulovat bednu na tucet repráků není tak uplně švanda.
K objemům - neplést si Vas s doporučeným objemem ozvučnice. to je něco jiného, a pro basáky tohodle "kalíibru", se většinou hodí 170-200 litrů čistého objemu ozvučnice + výztuhy a bassreflex. méně je škoda, a rozdíl velikostí není velký.

Ta příčka bude taky záležet třeba na tom, jaká horna a driver tam bude. Je snad jasné, že 3kg driver na malé umělohmnotné horně prostě při manipulaci nemusí držet, mohl by se ulomit i s kusem horny. Naopak, větší kovové horny s lehčími drivery s tím nemají problémy.

//ad koberce: všeobecně je s tím problém. Jakou nouzovka umí posloužit klasický zátěžák z krámu. Ale pozor, opravdu KLASICKÝ ZÁTĚŽÁK. žádné "jakobyzátěžáky koberce" nebo pogumované, nebo klasické koberce. to silně nedoporučuju. Něco míval dexon, dá se to najít i ve zboží na seznamu, ale podle mě je to šíleně drahé :-( S tímhle problémem se bude potýkat víc lidí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 led 2009 22:54 

Ta hona je hliniková neco přes 1kg je dost masivní takže si mysli že 2kg driver v klidu unese. K tomu středobasu tak jsem se rozhodl že dám na tebe a půjdu do BC 15PLB76(snad budu spokojenej věřem že víš co radíš) a jaký objem ozvučnice by jsi doporučil na ten středobas.
200L doufam že myslíš na SUB.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2009 00:26 

Na té horně to vydrží když s tím nikdo nebude mlátit jak kretén. Jestli to padne ze dvou metrů na šišku, bůhví co se tomu může krom zlomenin stát :-)

Jak jsem řekl - je to o trošku lepší reprák, ale je těžší a bude to stát hodně. ještě jednou si spočítej jestli se ti to vyplatí. ani já bych to nedělal kdybych to měl předělávat.
Objem zruba 70 litrů a 60Hz ladění v případě že to pohraje se subama, až 100 litrů a ladění 50Hz bez subů. správný kompromis těžko radit. Zkus si to taky nasimulovat.

Ano 200litrů na subwoofer, ale taky bude záležet na tom, co tam umístíš za reprák, a kolik wattů do něj poteče.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2009 22:25 

nad touhle sestavou jsem přemýšlel dost, ale nevím proč nebo co bych měl předělávat :?: Asi dneska nějak pomalu chapu. ohledně to ho ladění nasimulovat jsem si to zkusil v programu WinISD beta ale moc tomu nerozumim.
Jasně že stim nikdo nebude mlátit jinak bych praštil já s nim :P

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2009 22:43 

Asi bych to udělal na 100L a těch 50Hz ale nevim jak se dopočítat k šířce a délce bassreflexu. Přeci jen to pojede nějakou dobu bez spodků.
Těch 100L by bylo při vnitřních rozměrech v 72,2cm, š 43,2cm, h 32,2cm

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 úno 2009 20:15 

Chtěl bych se zeptat kde se da sehnat přední mříž na reprobox? Chtěl bych něco jako ma shot na PA.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2009 00:34 

zeptej se uživatele JKL a nebo zavolej do Ferony...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 dub 2009 23:16 

Tak mám téměř nařezný desky ale řešim čím a kde nalakovat zvukovody??? Prej se to lakuje komaxitem ale nevim jestli to zvládnu sám nebo to mám dát někam nalakovat a nakolik to vyjde???

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]