Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 21:11

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Prechod od Hifi k PA, ako na to? poraďte!
PříspěvekNapsal: 17 pro 2010 21:30 

Kraj: SR - Nitrianský
Ahojte
Momentálne používam aparát bedne 2x TVM 8608,4608,3608 a pod to sub s Eminence LAB 12 so zosilom 300W/8R a 2x80W/8R na vrchy. S kvalitou zvuku som spokojný, ale potreboval by som vyššiu hlasitosť.
Premýšľal som nad zámenou tohoto aparátu za 2x DAN Taurus 122 /Emi.Delta12LF, Sel. D2500Ti/ + 1 - 2x sub s Emi. Kappa 15 LF PRO, alebo niečo drahšie, najlepšie v bassreflexe.
Použitie : Miestnosť cca 10x10m na malé grill párty, keď sú dvere a okná otvorené počúva sa /nie tancuje/ aj vonku. Počúvam iba hudbu - 70 a 80 roky, dosť pomalých vecí /prog rock/.

Rozpočet : Satelity do 700 Eur, sub-y do 400 Eur /menič-e, bednu urobím/

Rád by som vedel, či sa dostanem kvalitou zvuku na úroveň toho čo mám.
Zosilovače a ost. veci si nechám poradiť tiež.
Čo si o tom myslíte Vy??? Alebo máte iné návrhy? Ďakujem.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Prechod od Hifi k PA, ako na to? poraďte!
PříspěvekNapsal: 18 pro 2010 10:43 

S DANem se tam tedy rozhodně nedostaneš. Chtít kvalitu a SPL za pár korun, to nepůjde. Reprosoustavy DAN acoustic trpí na plno nedostatků, a je to hodně vidět i slyšet. To s kvalitou byl absolutně úlet. Tobě by se asi za svou cenu maximálně vyplatily aktivky. Klasika RCF ART 310A, nebo nové 4/7 modely. Budeš to mít i se zesilovačem, takže vyšší cena je opodstatněná, a bude to fungovat více než uspokojivě.
Subwoofery se asi ještě finančně vyplatí pasivní, ale šel bych na to jinak - stav jich méně a lepší.
18" jsou relativně levnější vzhledem k vlastnostem, a jelikož jsi zvyklý na hlubší basy, obecně se s 18" dostaneš níž než s 15"....

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2010 12:31 

RCF 310 A som už počul a hrali O.K. Avšak vnútri mám trochu subjektívnu averziu voči plastovým skeletom a neviem sa toho zbaviť. Nevyhoveli by napr. dB tech OPERA 12 nejde o cenu, ale skôr o vzhľad.
Inak dali by sa tie 10" naviazať na 18" sub v pohode? Na akej frekvencii?
Aký 18" menič a typ ozvučnice na sub doporučuješ?
Okrem toho aktív bude určite potrebovať nejaký mix?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2010 12:42 

Kraj: ČR - Středočeský
Na DEMU jsme slyšeli Taurusy 122K, tam je Kappa místo Delty, špatné to nebylo a v téhle cenové kategorii to asi ani lepší nebude.
Pokud jsi schopen si bednu postavit, tak si postav i satelity podle měření z Prodance. Na doma bych klidně dal 10".
http://www.prodance.cz/protokoly/10PS26+DE12+A1185.pdf (Variantu 2)
http://www.prodance.cz/protokoly/BETA10+DE10+A8080.pdf
Nebo z 12" je zajímavé toto:
http://www.prodance.cz/protokoly/das12p+de12+a9090.pdf

Případně si s tím rozpočtem můžeš vybrat i něco dražšího. Třeba http://www.prodance.cz/protokoly/LF12G_fin..pdf.
Do subwooferu bych pořídil něco lepšího než Kappu. Na domácí chlastačky Ti vystačí i jeden sub. Možností je spousta - LF15G401, LF18G401...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2010 13:38 

Veľmi ďakujem za odpovede. Chcem to totiž urobiť naozaj tak, aby som už tému aparát nemusel viac riešiť. Neprivyrábam si tým, ale beriem to ako hobby a našťastie fin. otázky nie sú až také rozhodujúce.
Prešiel som odpoveď Martina S. a ak môžem mám znovu pár otázok.
Postaviť skelety nieje veľký problém, to by šlo. Pozrel som si odkazy na PD, ale mám záujem iba o odladené skelety vrátane výhybky, aby som nevymýšľal už vymyslené.
Sú niekde na stránke PD aj plániky skeletov k tým návrhom? Týka sa aj subu.
Návrh s Beta10+De asi kvalit. lepší nebude?!?

p.s. googliť môžem, ale je lepšie mať odporúčané veci od skúsenejších

Naposledy upravil nanafaki dne 18 pro 2010 16:20, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2010 14:57 

Osobně bych si tím trošku pohrál, předpokládám že se jedná o normálně obývanou místnost, tzn není používána jen na grilovačky, a postavil velké sloupové ozvučnice, tak že v jedné bedně bude středovýška a subwoofer, prostě jako takové 3pásmo - bednu na výšku 100cm až 120cm, dolů dát 15" basák, nahoru do odděleného objemu umístit tu 10" s hornu a driverem.
Na PD jsou jen odladěné výhybky, bednu si už musíš vymyslet sám, podstatné je dát hornu a středobas co nejblíže k sobě a v ose.
Plánků je na netu spousta, ale když si to budeš stavět tak bych to více přizpůsobil tomu že to bude používané doma, třeba jak už jsem zmínil - dát to jednoho velkého sloupu.
Pokud bys jsi si na tom pouštěl i filmy tak je vcelku zajímavé basák dát do tapped hornu, taková bedna může být vysoký sloup a když to uděláš hezky, tak je to pěkný kus nábytku, navíc se z této konstrukce dají dostat dost nízké frekvence (proto jsem zmiňoval filmy) a to stále při slušné citlivosti, o které by se Ti v bassrefelxu mohlo jen zdát. Konstrukce tapped hornu může být velice jednoduchá, dá se říci že to na stavbu není složitější než bassreflex.
Basák bych Ti doporučil RCF LF15G401, je to takový univerzál co pasuje skoro do každého typu bedny.
Ta sestava s 10PS26 bude určitě kvalitně než ta s Betou, někde ta cena musí být zdát, nicméně Betu10 nezatracovat, nehraje vůbec špatně. U té PSky je lepší driver, takže pokud jsou finance, šel bych do sestavy s 10PS26.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2010 15:02 

Martine, jde o situaci. Tazatel si pohledává nějaký přechod z hifi, a nejlépe do lepšího. Tady bych řekl, že mu taurus s D220Ti musí urvat uši. Není to ani dobrá hifi bedna, ani dobrá PA bedna.
Celá ta cenová kategorie není nic moc. Musel by zahučet na (nebo přelézt) 10 000kč za bednu, aby to o něčem rozumném bylo.

nanafaki: pokud si bednu budeš umět postavit sám, bude to levnější než těch 10 000 za bednu, ale výběrem z toho nejlevnějšího si opravdu nepřipravíš světlou budoucnost. Pokud bys vybral třeba tu Betu, na driveru rozhodně nešetři, a vybírej někde od mylarových BC (DE12,DE160) výš.
Plánky skeletů na prodance nejsou. Pokud skelet úplně nezkazíš, jediné co je tam důležité dodržet je ladění bassreflexu, a měniče blízko u sebe.

// dobrý nápad Martine. Teď jen, jestli to bude opravdu jen na grilovačku, nebo s tím bude i něco někde zvučit...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2010 15:23 

Petře pozor, v tom Taurusu není D220Ti (to bych už nadával) ale D2500Ti Nd. Jinak rozhodně souhlasím že driver to chce od B&C. Možná bych ani neutrácel víc penež za středobas než za tu Betu10, ale napasovat k ní slušný driver (DE12 a výš) na A9090. Hubert by byl snad ochotný to odladit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2010 16:32 

Chcel by som najradšej zostať na schéme 2.1 Aké dvojpásmo s 12" by ste teda doporučili pre lepšiu kvalitu /dostatočné SPL urobí aj Delta/.
Simulacie v WinIsd by som zvládol ale neviem ako je to s realitou vs. simulácia. Preto chcem niečo odladené už vyskúšané.

Financie sa dajú navýšiť do max 14000 Kč za1xsat!!!
Chcem to len na hudbu nie filmy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2010 17:59 

Já mám doma LF12G301 + DE250 + A9090 viz.: http://www.repromania.net/projekty-hifi ... -de250.php. A to Ti můžu jen doporučit. K tomu sub s LF15G401 nebo LF18G401 a máš parádní sestavu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2010 18:53 

Prezrel som si ten tvoj projekt s RCF 12G301 a bude O.K. Mne by však skôr vyhovovala menšia bedňa aj keby sa zmenšil frekv. rozsah /pod tým bude stále sub/
Stačí tomu aj 65Hz. Si ochotný poradiť mi s bassreflexom keď to nasimulujem?
Všetko čo som doteraz robil bolo v uzatvorenej bedni.
Ešte k jednej veci - nemám praktické skúsenosti so zvukom 15" a 18" ale pri simulácii idú v podstate 15 a18-ky rovnako hlboko. Rozdiel je vraj len v charaktere zvuku /mäkší bas pri 18 alebo razantnejší kopák v 15/. Je to taký veľký rozdiel aby som išiel radšej do 18" "almary"?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2010 19:36 

Udělat menší bednu není problém, i já nevyužil pro basák celý objem bedny. Objem dej tak 40l a ladění 50-55Hz.
Nevím jaké reproduktory jsi simuloval, nicméně obecně se s 15" stejně nízko jako s 18" nedostaneš. Záleží to na konkrétních reproduktorech, případně i na konstrukci, třeba již zmíněný tapped horn umí pěkně spodky a není třeba tam dávat 18", ale odpovídá tomu potom i velikost ozvučnice.
Nicméně chceš-li subwoofer stavět podle vlastního návrhu, tak je třeba mít možnost změřit průběh impedance, aby jsi měl jistotu že to máš naladěné, tak kam to naladěné má být.
Obecně se dá říci že 15" má dynamičtější zvuk, ale jen obecně, ono to mnohem víc záleží na ozvučnici, než na reproduktoru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2010 19:56 

Objem 40l je super. Takže s kvalitou pri RCF12"+BC250 budem niekde inde ako EMI. To by bolo super - do toho by som išiel. Btw túto zostavu používaš doma v interiéri - čím to potom krmíš?

Sub nechcem robiť podľa vlastného návrhu, ale použiť osvedčený a najlepšie bassreflex. Pri bandpasoch mi vadilo to, že bas bol taký rozmazaný a nepresný. Tapped horn som videl iba na obrázku a čítal, že do uzatv. priestorov nieje vhodný.Tak sa nechcem púšťať do experimentov.

Na simulácie mám len Winisd, unibox a sbd ale výsledky sú rôzne, preto sa radšej pýtam.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2010 21:50 

Martin S.: jo, vidíš. D2500Ti. Každopádně to stejně stojí zaprd :-) Jinak souhlasím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 pro 2010 01:32 

Jo to mi hraje doma, živené to je nějakým starším Pioneerem. Chystám se udělat nové bedny - 3pásmo, respektive 2pásmo se subem v jedné bedně, LF12G301 půjde do tapped hornu, DE250 s A9090 zůstane a doplním to nějakou 10". Dole to bude dělné aktivně pomocí procesoru. Zesilovače Leach na středovýšky a basy buď nějaký poladěný Leach s větším výkonem, nebo nějaké dělo od Aldaxu.

Sub si můžeš postavit podle tohoto plánku http://www.bcspeakers.com/suggested.php?id=0000000007.
S nevhodností horen do interiéru je to asi tak, že problém je s krátkými hornami, respektive badnpass hornamy (např.: Megaton EM15BASS), což vlastně ani horna není. Tapped horny mají dlouhý zvukovod, jinak by ani nemohli zahrát nízké tony a je to docela odlišná konstrukce od klasických horen. Na zahraničních Hifi fórech se občas objevují nadšenci, kteří si staví obrovské tapped horny. Viděl jsem něco i s LAB12... Například toto http://www.speakerstore.nl/constructions/61 a jde to udělat i jednodušeji, ta prostřední deska (v které je uchycený reprák) může být rovná.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2010 10:54 

Martin S.: Preto som sa pýtal, či ti to hrá doma, pretože mi niektorí hovorili, že vzhľadom na to, že PA majú tvrdý záves tak to treba vyhuliť, aby sa repro rozohralo. To znamená, že nebude hrať potichu?!?.

Petr Berka: Prečo je D250Ti naprd veď nieje cenou až tak vzdialený BC DE250? Je jeho zvukový prejav až tak otrasný?

Vyhovoval by podľa vás 18G401 do tohto subu? Máte s touto konštrukciou skúsenosť?
http://www.stefanorosa.com/progettidiff ... 15''_1.pdf
Má také vyhovujúce rozmery a páčia sa mi aj BR v rohoch.
Inak aj SUB BC15 je O.K.

Pokiaľ objednám výhybku na Martinovu RCF zostavu v PD nadimenzujú mi súčiastky, alebo to mám niekde zistiť?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2010 13:03 

Blbost, i PA umí hrát potichu.
D220Ti je levný driver, výhodu má v relativně velkém příkonu, takže se používá do levných sestav. Hraje opravdu dost ostře, B&C mají takový sametový zvuk.
Píšeš o 18" a bedny máš 15". Já měl podobný 15" bassreflex, ale výš laděný, špatně to nehrálo, nicméně hornflexy mi vyhovují více.

Oni s tím poraděj, nebo výhybky dělá Lukyss a má to o něco levnější než PD.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2010 13:49 

Prepáč ja somár som si nevšimol, že ten link je na 15". Myslel som tento http://repromania.net/forum/viewtopic.php?f=22&t=397
Skúsim tie rozdiely medzi 15" a 18" niekde napočúvať, potom sa rozhodnem.
Pôjdem do tej RCF 12G301 + BC DE250 zostavy nebudem špekulovať, cenový rozdiel je nezaujímavý /až na tú robotu pri skeletoch/ a kvalitka to istí + mega výkonová rezerva.
Ešte otázka: tá súčasná zostava 2x80W/8R RMS + Hypex 4.0 /niečo ako SPD400+subsenior bez subsoniku/na sub bude asi stačiť zatiaľ na prevádzku? Alebo zmeniť.
Subsonic asi nebude pri príkonoch do 250W potrebný?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2010 01:54 

Kraj: SR - Žilinský
nanafaki, myslím že to čo hľadáš je hotové , overné , odskúšané, funkčné aj k príp. ozvučeniu a hlavne nevyužité v mojej skúšobni . Ja mám opačný problém, poriešiť niečo poriadné do obývačky a to buďto prestavbou alebo výmenou . Neviem či by Tvoje Hi-FI uspokojilo moje očakávanie ,ale som si viac ako istý, že moje PA Tvoje zadanie tak ako to tu popisuješ a ako to bolo diskutované určite spľňa. Stojí Ti to za odskúšanie, to mi ver. Viac som o tom popísal v téme K 200 od Kalvoja. Mrkni na to a v prípade záujmu Ti podám ďaľšie info.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2011 21:21 

To Jan M.:
Pozrel som sa na ten aparát, ďakujem za ponuku, ale sorry ja chcem vyrobiť nový.

To Martin S.:
Martine mám rozhodnuté - idem robiť ten tvoj projekt, ale chcel by som ta poprosiť ,či je možné mi poslať návrh boxu /velkosť BR - plocha a dlžka/. Nebudem na tom projekte nič meniť t.j. meniče, výhybka, čistý objem /55L, 53Hz/,ale ten rozmer BR budem potrebovať. Pod to pôjde asi LF18G401 v basreflexe SBR1 originál od http://www.speaker-box.wbl.sk/Skelety-- ... rafii.html. Je ešte možnosť naladiť satelity vyššie/40L, 65Hz,pretože pod to bude sub/, aby hrali lepšie na stredoch, ale k tomu či je to vhodné sa musíš vyjadriť.
Ešte by si mohol odporučiť vhodné zosilovače na sat + sub. Asi by stačili výkony 2x200Wsin + 1xneviem koľkoW (nepotrebujem s tým ozvučovať) s dobrým pomerom cena/kvalita.
Ja som našiel napr.: sat.EAW CAZ 800,RELOOP AMPIRE D720,TAPCO J1400,QSC RMX850
sub.TAPCO J1400,RELOOP AMPEROR 3003 ...ale abs. neviem ?

Naposledy upravil nanafaki dne 08 led 2011 22:24, celkově upraveno 2

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]