Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 20:49

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Dvoupásmy s 15"Deltama 400W
PříspěvekNapsal: 19 čer 2010 22:00 

Ahoj rádci,

mám prosbičku o radu. Získal jsem dvoupásmové kompakty od FKTechnics (jak a proč, to je jedno.. :? ). Nehráli špatně, ale žádná extra kvalita (navíc je jedno pieso mrtvý) a protože mám dvě 15" Delty od Eminence, rozhodl jsem se je předělat. Zkusil jsem jen v jedné bedně prohodtit rero a už je to i s původní vyhybkou a piesem k poslechu, ale...

Jaký by se k Deltám hodil vejškáček a kam naladit vyhybku?

Díky

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Dvoupásmy s 15"Deltama 400W
PříspěvekNapsal: 19 čer 2010 23:21 

Můžeš vybírat:
http://www.prodance.cz/protokoly.php?AnchorID=69&Lng=CZ

To už rovnou nakup horny, správné drivery, vyhybku Ti (pokud to nezvládneš sám) tu můžeme udělat (Lukyss), a budeš mít slušnej odměřenej projekt. Jen asi škoda té bedny. Ta už tak "kvalitní" nebude.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 čer 2010 23:24 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Ahoj,

předpokládám že máš klasické DELTY 15.

Sestavy:
Eminence Delta-15 + Selenium D220Ti + Selenium HM25-25
Eminence Delta-15 + B&C Speakers DE12 + Megaton A7570
Eminence Delta-15 + PSD2002 + Fane FH305
Eminence Delta-15 + Fane CD140 + Megaton A8080

Odladěné projekty na to jsou, pokud by sis dokázal výhybku sám vyrobit, tak součástky mám skladem na http://www.speakershop.cz případně výhybku bych mohl celou vyrobit. Ale rozhodnutí už nechám na Tobě.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 čer 2010 07:53 

Díky. Koukal jsem na ty sestavy a půjdu do tý první. Dokonce mám kšeft přímo v Pardubicích.. :-) :P

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 čer 2010 20:14 

Kraj: SR - Košický
Len sa uisti že horna pre výškoví driver ti vojde do bedne (ma rozmer 274x164mm), lebo kolegovi sa stal prípad keď chcel podobnu úpravu spraviť na boxoch omnitronic, jednoducho tam bolo malo miesta na všku...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 čer 2010 20:44 

A jejej....

djmayo : Dík za varování... Šířka je přesná, jako u HM25-25, ale je o 4cm vyšší, než půcodní... A o 1cm větší, než se vejde na ozvučnici... :?

Co teď?? Buď upravit zvukovod, oměřit si původní a použít jej pro seleniou (šlo by to vůbec ??) a nebo se na to vys... a postavit novou celou bednu... Hmmm... Škoda korpusů, jsou dost zachovalý...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 črc 2010 19:17 

Tak... Protože jsem nepřišel na to, jak narvat do korpusu zvukodod pro selenium, roahodl jem se pro výrobu nových beden dle osvědčeného plánu...

Takže... Delty mám... Selenia + zvukovody jsem koupil... Kabely,konektory mám...

VYHYBKA... Starou nechci použít, abych selenia neodpálil.. Koukal jsem na Prodance a je k mání za 1 457,-... Jednen kus... Hmm.. Tady jsem našel na foru něco o tvorbě. Je tami schema a obrázek...

To LuKys : Co je na výhubce tak drahého? Součástky, nebo práce? Nejsem František Křizík, ale podle obrázku to nemůže být nic strašidelného propájet pár součástek...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 črc 2010 19:38 

No, kvalitní kondenzátory jsou dosti drahé, výroba nesériové výhybky taky jistě bude alespoň dvě hodiny, a za pade na hodinu už dneska ani ukrajinec nedělá.... Takže obojí.
Záleží co to je za vyhybku, ale pokud je nějaká jednodušší, jistě by to Lukáš zvládnul mnohem levněji.

Na vyhybce je důležité pečlivé rozmístění součástek - aby se neovlivňovaly (indukčnost, kapacita), ale taky tepelné a výkonové dymenzování, správné sestavení, pevnost... Rozhodně nedoporučím součástky na PCB naplácat jentak jak se to bude hodit podle seskládání kvůli místu a zjevu. Je potřeba tam zapojit i jiné aspekty, a jednat podle toho.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 črc 2010 19:50 

Ve foru v viewtopic.php?f=37&t=1502 je tohle schema... Ale co je to za typ ?!?

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 črc 2010 19:55 

Typ čeho? nějak jsem neporozuměl otázce.
Hlavně se z toho postnutého tématu pouč, a nedělej blbiny a "práci nahovno" :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 črc 2010 20:18 

Proto se na to ptám... Určitě bych se nepouštěl do nějakých úprav, jako dotyčný elektrokutil...

Koukal jsem se na stránky LuKysse a má tam jak součástky, tak i hotové vyhybky, ale ty jsou pro mně nepoužitelné.. Tak jsem myslel, jestli jsme něco nepřehládl a tahle (pro Deltu a Selenium) pod nějakým označením typu je tam taky...

Navíc, i když bych chtěl u něj nakoupit součástky, nevím jaké. Na schematu je např. cívka 0,9mH, ale není už pr.drátu... Nebo je to jedno???.. Takže kdyby mně poslal v pytlíčku konkrétní součástky pro tuhle srandu, už bych si to napájel.. :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 črc 2010 20:42 

Lukáš dělá vyhybky na zakázku, takže pokud je schéma a typ reproduktorů, měl by to zvládnout bezproblému udělat. Dymenzování je nejlepší co největší s tím, že čím víc to dymenzuješ, tím více se blížíš mechanickým i finančním možnostem takového řešení.
Na výškový reproduktor je potřeba použít drát alespoň 0.8-1mm, na bas většinou ještě větší.
Lukáš na to má cajky, takže správnou cívku umí vyrobit (odvinout a změřit) podle potřeby. To, zda pošle samotné součástky je na něm. Kšeft jako kšeft, i když se zvyšuje riziko špatné manipulace či montáže.
Jak říkám - není to zas tak úplně sranda, a jestli o tom nic nevíš, radši pár stovek zainvestuj, ať ti pak kvůli nim neshořej bedny za 20 litrů :idea:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 črc 2010 20:51 
Administrátor

Ahoj,

cena výhybek je hodně závislá na ceně použitých součástek, stačí se podívat a spočítat si, na kolik výjdou kondenzátory do jedné výhybky, a na kolik výjdou cívky. Mělo by ti vyjít, že o něco více než polovinu ceny tvoří jen tyto součástky. Dále je potřeba započítat DPS a výrobu. Většinou se jedná o zakázky individuální, takže já navrhuji plošné spoje sám a vytvářím je ještě starou metodou překreslováním.

Samozřejmě se můžeme domluvit, že ti mohu prodat součástky a doporučit jak pokračovat dále. Třeba ty cívky, tam už je potřeba mít mírné Know-how, na basy 1,25mm a na výšky 0,85mm používáme. Cívky ti můžu odvinout na přesnou hodnotu, dodám ti dostatek rezistorů, kondenzátoru a přichystám ti to přesně tak, jako bych měl dělat výhybky já sám. Jestli souhlasíš, tak tě to takto výjde levněji, než kdyby jsi je měl kupovat ty výhybky hotové.

Schema pro níže uvedenou sestavu zasílám ještě raději jednou, mělo by to být na sestavu, kterou sis v příspěvcích výše vybral:
Eminence Delta-15 + Selenium D220Ti + Selenium HM25-25

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 črc 2010 21:22 

Tak teď se ukáže, že jsem úplný pako... :?

Našel jsem papíry k reproduktorům (kupoval jsem je nový) a zjistil jsem, že to nejsou Delty, ale Bety... :oops: Nejlepší je se nakopat do hlavy... Moc se všem přítomným omlouvám.. Ale je to alespoň ukázka tolerance na RM.. I takový debil jako já se tu může vyjevit..

Musím běžet zítra do kšeftu a vrátit Selenia... Na Prodance jsem našel jiný, ale ty v tomhle kšeftu nemaj (na e-shopu jsem je nenašel)...

LuKyssi.. Pošli mi prosím na e-mail cenu hotové vyhybky pro Betu + DT150.. Sice mně láká udělat si je sám, ale pokud to nebude ranec, tak nějaká ta stovka nehraje roly. Přeci jen to jsou bedny za pár tisíc..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 črc 2010 21:24 
Administrátor

Zítra ti zašlu kalkulaci na maila.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 črc 2010 21:42 

Tak tohle je spíš hodně smutné pro tebe . Bety už jsou opravdu hodně podprůměrné reproduktory, a i to měření s nimi už nedopadlo nejlépe. Navíc potřebují 150~200l ozvučnici, takže box pro EM151 začíná být dost malý. Opravdu do tohodle chceš jít, když máš v ruce víceméně jen dva špatné reproduktory, a před sebou i tak mnohatisícové výdaje na stavbu?

Moc ti doporučím ty Selenia nejít vrátit, zato se zbavit těch Bet, a šupajdit si alespoň pro Delty. Nebudeš na tom tratit nijak závažně, zato rozdíl bude naprosto ZÁSADNÍ.
Popřemýšlej o tom.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 črc 2010 21:56 

No, ono to vzniklo celé kvůli zachovalým korpusům a reproduktorům, které jsem měl doma... Navíc ty selenia DT150 stojí cca 750,-, což je o půlku míň, než ty původní... A navíc se mi vejdou do původních korpusů.. :P

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 črc 2010 22:01 

No, a mají ty původní korpusy 150 litrů?
Dejme tomu, že to i přes horší výsledek vyjde zásadně levněji - tak moc levně, že se to vyplatí udělat, a kdyby to nevyhovovalo, tak to rozumně prodat jako funkční celek, a kdyby vyhovovalo, tak hej, budou levné bedny...
Teď už jen, aby dobře dopadla stavba těch vyhybek.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 črc 2010 18:51 

No... Obsah beden je cca 110l... Jsou tam stále ještě původní basreflexy a jak jsem psel nahoře, po výměně původních Conrádovských reproduktorů se zvuk vyjasnil a celkově hrajou o 100% líp..

Já mám normálně kompakty 2x15 + 2" driver (obrázek v levo) a tohle by byli na menší akce a dovnitř... Proto si myslím, že když je dodělám, tak svoji službu udělají...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 črc 2010 20:49 

Kraj: SR - Košický
Vyrobca piše doporučený objem od 99l čiže v 110 by to akotak zahrať malo. Beta15 podľa mňa nieje zlý repro pokiaľ maš k dispozícii slabši zosilňovač tak do 200-250W/8ohm. Akurad ten hrb na charakteristike je dobre dorovnat equalizerom (cca na 90-100Hz -5dB na 60Hz +2dB ) ak to vadí. Na basoch dokonca hra o trocha viac než delta a preto sa hodí pre plnopasmové využitie v menších priestoroch. Vzhľadom na to že sa nový reproduktor dá zohnať za 50-55€ nieje až tak zlý, lebo v takej cene sa da zohnat lôen cina ako Zomax, alphard a tie nehraju ani tolko... a na preosadenie tiež nie príliž kvalitných bední sa hodí. Basreflexi stači poznať priemer a dížka sa da prepočítať.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]