Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 17:19

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ARM 9404 a D22O Ti, HM25-25
PříspěvekNapsal: 19 lis 2009 01:30 

Zdravím Vás, Potřebuju poradit. Mám doma 2 kousky ARM 9404 v orig. stavu, bedny mám stávající ale odešli výšky. Koupil jsem selenium D220 Ti a zvukovod HM25-25, výhybku mám hotovou, děl. kmitočet 2500 Hz/12dB. Bedna má objem 77 litrů. Potrebuju poradit nebo jestli bude někdo ochoten mě navrhnout bassreflex, moc se v tom nevyznám. Chci tam dát dva nátrubky, moc místa vepředu není, tak proto. ARM má rez kmitočet 20-50Hz tak nevím jak ten bassreflex ladit. Bedny používám jako satelity s podborou subbasů ale někdy i samoté, takže trochu měkčí basy bych uvítal. Prosím poraďte, už nevím na koho se mám obrátit, každej říká ať ty repraky zahodim, ale ja na ně nedam dopustit! Předem děkuji za vaše odpovědi a rady. S pozdravem Tomáš Ferbas

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: ARM 9404 a D22O Ti, HM25-25
PříspěvekNapsal: 19 lis 2009 12:00 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Já řeším stejnou sestavu, ale spíše mám problémy s výhybkou. Mám tam totiž nouzově výhybku ze sestavy eminence delta 15" + Selenium D220Ti a HM 25-25, což určitě není košer...Mohl bych vidět tu výhybku? Poradí někdo kdo tuhle sestavu měřil ?? Nicméně o ARM 9404 si myslím, že není moc vhodný do bassreflexu (viz parametry) - dal bych ho do uzavřené ozvučnice jako je v origo továrních bednách Tesla. Jo a je to skvělej reprák, takže bych si opravdu nenechal radit, ať ho vyhodím... Co mi ale neustále vrtá hlavou je, že v tech origo bednách ARS byl zapojen jako basák napřímo a u výškáčů (ARV 168) byl jenom kondik. Co si myslíte o vyrovnanosti charakteristiky této bedny? Nemá cenu ji v tomto směru nějak doladit?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2009 12:28 

Ahoj, hele bassreflex určitě nee, víš co umí bassreflex, když ho špatně navrhneš?? On totiž udělá to, že ti na rezonančním kmitočtu zvýší výchylku membrány a to často vede k destrukci, buď se ti přetrhají kablíky od cívky nebo třeba ti vyletí cívka a netrefí se zpět do mezery. Jsou to super repra, já do nich nepouštím frekvence pod 100Hz od toho máš Subwoofera ne?? Dopřej jím pečlivě spočítanou a udělanou vyhybku, silné vodiče, dobré zacházení, a ješte tvoji vnuci s nima budou blbnout po letech v garáži. ;-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2009 14:34 

Kraj: ČR - Středočeský
Gondis: Jsi vedle jak ta jedle, s tím bassreflexem. Spočítaná výhybka je s prominutím na hovno. Klucí, když už se s tím chcete srát, tak raději kontaktujte Jirku Klimenta nebo Petra Vinše, ať vám výhybku odměří. Sice to nebude zadarmo, ale bude to udělané pořádně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2009 16:40 

Kraj: SR - Trenčianský
Vikhor kde si prišiel na to že nemá vhodné parametre do BR? Qts 0,26 je málo? V uzavrenke bude hrať hovno. Bassreflex 70-80L/70Hz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2009 18:45 

Jestli máš přední stěnu tlustou 18mm, tak udělej jen dva otvory o průměru 120mm a vyjde Ti to na těch 70Hz
ad gondis: Bassreflex s rezonancí reproduktoru nemá nic společného a v žádném případě nezpůsobí že na Fs reproduktoru větší výchylku, navíc Fs je měřena ve volném prostoru, v bedně je zas vše jinak. Výchylka u bassreflexových ozvučnic se chová tak, že na Fb (rezonanční frekvence bassreflexu, tedy tam kam je naladěn) je výchylka minimální, nad Fb výchylka lehce stoupá a pak klesá až k nule. Pod Fb výchylka stoupá poměrně prudce A to prosím nemá nic společného s rezonancí reproduktoru!. Praxe je taková je třeba odříznou frekvence o nějakých 10-40Hz niž než je laděn bassreflex.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2009 12:45 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Sorry, já jsem se moc nerozepsal. Měl jsem na mysli to, že když se ten ARM bude zatěžovat moc nízkým kmitočtem - nízké ladění bassreflexu, tak nebude tolik výkonově zatížitelný (měl jsem na mysli jeho malou kontrolovatelnou výchylku). Pokud bude provozován s citem jako fulrange, tak proti tomu nemám ani popel. Když se ale podíváte na PA systém ARS 2300, kde je plně využit jeho potenciál, tak tam jede až od 200 Hz zavřenej a v horně. Já nevim, nechci tady nic zbytečně plácat (kdyžtak mě opravte), ale udělal bych bassreflex na 120 Hz a při použití s podporou subu bych to dělil ještě výš elektronicky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2009 13:01 

Ošetřený bassreflex má z principu větší zatižitelnost než uzavřená ozvučnice...

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2009 20:40 

Při volbě optimálního dělicího kmitočtu je třeba vzít v úvahu i jiné skutečnosti. Je nesmyslné a i dost nebezpečné tlačit děličku moc vysoko. Ono to sice dost svádí řezat to na středovrchách výše, aby se tomu dalo více naložit. Je ale třeba si uvědomit že se stoupajicí frekvencí sice klesá výchylka, ale výkonová ztráta na svorkách cívky v ideálním případě zůstává stená. Pokud té měmbráně nějaký ten milimetřík výchylky nedopřeješ, tak se kmitačka nemá moc šancí uchladit. Z vlastní zkušenosti s 15" bych nechodil nad 100 Hz. Nad 100 Hz se sice skoro nehne a krásně chřepčí, pak ale začne i vonět....:).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2009 21:09 

Kraj: ČR - Olomoucký
EDIT 2:
Doufám že jsem Jawise pochopil dobře.
Opravdu jsi chtěl říct, že to ARM chceš dělit nahoře na 100Hz??? Sem jakejsi zmatenej ale co je to za blbost dělit v dvojpásmu na 100Hz. Nechtěl jsi náhodou říct 1kHz? To už bych pochopil. A co říkáš o tom výkonu na svorkách se mi taky moc nezdá. Nejsem vubec odborník ale čím vyšší harmonická tím klesá výkonová složka signálu.

Pronájem a prodej ozvučovací techniky.
Ozvučování a technické zajišťování akcí, DJ's.
Návrhy ozvučovacích systémů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2009 21:38 

Měl na mysli odříznutí spodních kmitočtů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2009 22:43 

Kraj: ČR - Olomoucký
Jo tak. Sorry

Pronájem a prodej ozvučovací techniky.
Ozvučování a technické zajišťování akcí, DJ's.
Návrhy ozvučovacích systémů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2009 23:12 

Jistě že dělička suby-středovrchy. Reagoval jsem na závěr Vikhorova přispěvku, kde se o tohle otírá. A s tím výkonem je to myšleno asi tak, že pokud reproduktor obecně překrmíš (neořezaným signálem) jako první tě na problém upozorní nadměrná výchylka a jevy s ní spojené. Pokud ovšem řežeš příliš vysoko a použiješ stejné vybuzení jako v předchozím případě, nastane pouze zkreslení způsobené nelinearitou apod, které už nemusí být za všech okolností slyšitené a navíc jak už jsem napsal dříve mnohem méně chladíš cívku. Totální ignorant pak ještě trochu přidá protože to zatím nechrochtá a dokud to nechrochtá je přece všechno v pořádku.. :).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2009 03:54 
Řádný člen

Kraj:
Cite:
Ošetřený bassreflex má z principu větší zatižitelnost než uzavřená ozvučnice...

To je sice pravda ale pokud reproduktor jede v pásmu kde se neuplatní podobně jako v té horně s ARM v tom Tesláckém čtyřpásmu pak je tam poněkud na nic. Při nižší děličce už se však pozitivně uplatnit může.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]