Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 21:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tip na stavbu reprobeden
PříspěvekNapsal: 20 kvě 2013 23:07 

Kraj: ČR - Středočeský
Zdravím všechny repromaniaky,
v poslední době mě uchvátila myšlenka stavby vlastních reprobeden. Avšak zkušenosti nulové. Moje představa byla taková, že bych si postavil reprobedny tak o velikosti +- 60x33x25 za účelem reprodukování hudby převážně v exteriérech na různých oslavách, ale samozřejmě vnitřní použití se nevylučuje. Další podmínkou je dostatečný výkon +150 W (pokud je moje představa zcestná, opravte mě). Zároveň by měly zvládat dobře basy (chápu, že subwoofer by byl lepší, ale je to další věc na transport).
Jsem otevřen jak dvoupásmovým bednám, tak třípásmovým. Osobně nevím, co by bylo lepší.
A já bych se vás chtěl zeptat, zda-li neznáte nějaký projekt, podle kterého bych to zvládl sestavit, aby odpovídal mým představám. Pokud ne, tak jestli jste mi schopni doporučit jmenovitě reproduktory ke koupi a i hotovou výhybku taky ke koupi. Nevyžaduji žádnou kdovíjakou kvalitu, ale šmejd to taky nemá být. Ozvučnici zvládnu vyrobit sám (už mám pár hezkých designových představ :) ). A jako finále bych uvítal radu ohledně zesilovače k vámi zvolenému řešení :D
Vím, že chci po vás příliš, ale nevím, kam jinam pro radu
Díky moc
Marek

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Tip na stavbu reprobeden
PříspěvekNapsal: 21 kvě 2013 11:50 
Řádný člen

Kraj:
Dvoupásmo bys zvládl, ale basově na tom nic moc nebude, třípasmo je složitější, především výhybka, pokud by to vůbec šlo pasivně, v 99% případů se pasivní výhybka dává mezi střed a výšku a střed s basem se dělí aktivně, neb je třeba taky delayovat.
3 pásmo dělá třeba http://www.mikesound.com Sice asi ne na zakázku, ale plánek a nastavení dsp tam má.
Další třípásma prodává http://www.prodance.cz ale cenově jsem trochu jinde, neb krom jejich prototypu jsou to jen značkové bedny, což asi není to, co chceš.

Další věc je nechat si bednu vymyslet, postavit, odladit a postavit výhybku.
na 3 pásmo budeš potřebovat minimálně 2 zesáky nebo jeden 4 kanál (Prodává martin s. http://www.ms-sound.cz), ale pálky to taky jsou :)

Určitě doma sám, bez zkušenosti neuděláš dobré 3 pásmo. 2 pásmo ještě jo, k nim existuje plno ověřených sestav http://prodance.cz/protokoly.php?AnchorID=69&Lng=CZ
Jednoduše nakoupíš věci a složíš bednu. Levně vyjde EM151 nebo EM121 + sub. Na venek ten sub bude potřeba vždy, pokud nebudeš hrát/zvučit fakt pro 10lidí těsně u beden.

Jistou výhodou pro lepší basy je větší objem ozvučnice, ale jak píšu, bez znalosti, měřící techniky a vhodných programů sám stejně nic "nevytuníš" když nevíš jak proč co kde.

Doporučuji nad tím popřemýšlet. Jelikož jsi z Čech, zkus napsat někomu od tama, kdo by ti bedny udělal. Já jsem od Olomouce a není problém, abych ti 2-3pásmo udělal.Počítej však, že to nebude zadarmo, neb jak je klasikou, vybereš si ty nejnevhodnější repráky a to dá kurde hodně práce :D
Napiš cenouvý strop za 2/3 pásmo a hned bude jasné, zda je to vůbec reálné. Orientačně si to vypočteš jednoduše: cena repro+ 2500 ozvučnice+ 1500 výhybka+ (1500-3000) za práci, to jsme někde na 12-16tis za jednu dvoupásmovku a ne že né :) S osazením BC či RCF 15+1,4 700W. Jirka

Kdybys měl zájem, pisni SZ.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 kvě 2013 22:18 

Kraj: ČR - Středočeský
Já děkuju za vyčerpávající informace:) Věřím, že třípásmo je složitější na výrobu. Ale moje představa byla trošku jiná. Jelikož to chci pojmout jenom jako takovou zkoušku stavby reproduktorů, tak nepožaduju buhvíjakou kvalitu. Plán byl takový, že najdu někde plánek s přesně danými reproduktory, k tomu koupím výhybku (viděl jsem nějaké prodávat, tak věřím, že k nějakým reproduktorům fungovat budou) a ještě nejlíp budu mít návod na velikost ozvučnice. Když jsem viděl reproduktory od TVM, tak se cena u nich pohybovala dost nízko (jestli se nepletu, už se neprodávají), ale proto očekávám, že najdu podobný výrobek obstojné kvality za dobrou cenu. Strop k výrobě obou beden je tak 6-7000 Kč. Zároveň děkuju za nabídku, ale rád bych si sám vyzkoušel, jaký to je něco sám postavit vlastníma rukama:)
Pokud takový můj vysněný projekt neexistuje, prosím vás, jestli byste byli schopni přesně napsat jména reproduktorů a k tomu se hodící výhybku podle vašich nejlepších úsudků.
Stále by ale měly platit rozměry a výkon z předchozího postu.
Díky moc!!!
Marek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 črc 2013 12:26 
Řádný člen

Kraj:
Pisni SZ domluvíme se

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 črc 2013 12:42 

Kraj: ČR - Plzeňský
MarekU > Univerzální výhybka, kterou jsi někde viděl je opravdu k ničemu. Hrát to nebude, natož hezky. Výhybka musí báýt odladěná pro konkrétní reproduktory, počítej s 1300Kč za jeden kus. Reproduktory TVM nejsou použitelné na hraní venku pro víc jak 5 lidí. Nic horšího, než sestava např. http://prodance.cz/protokoly/15pw3+st322.pdf nebo nějaká 12"+1" na venkovní hraní nejde použít. Teda jde, ale jsou to vyhozené peníze.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 črc 2013 15:20 
Řádný člen

Kraj:
exxxi myslíš že PA řada (bavíme se o PA ne?) reproduktorů TVM se nehodí více než pro ozvučení pěti lidí? Vím že jsou dnes lepší repráky než třeba ARA390, ale pokud s tím člověk nechce zvučit kapelu pro xxx lidí ale chce to na nějakou párty tak nadělají rambajzu dost. To jen tak bokem protože dneska už nemá cenu to řešit.

Mimochodem proč když se tu řeší PA tak to je v sekci HiFi? Nebo se tu zase motají dohromady HiFi repráky na PA použití?

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]