Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 14:34

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Upgrade měniču v MT18 sub
PříspěvekNapsal: 27 črc 2013 07:09 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Prosím vysvětli mi ten výpočet klidně víc ,který znáš . Dík
Takže i 4 ohm TBX je lína jak veš ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 črc 2013 10:34 

Můj výpočet suché "síly" samotného pohonu vychází prakticky stejně jako Zorgův, jen jsem na to šel malinko logičtější a jednodušší cestou. Spočetl jsem, kolik proudu(stejnosměrný napětí pro Re) teče reproduktorem, aby měl příkon 1Watt. Tímto proudem jsem vynásobil Bl, a vyšla jednoduše síla při 1Watt příkonu.

Na technice se dá počítat kde co, a že vyjdou hezká čísla neznamená, že to vždy k něčemu je. Prvně si nemyslím, že je dvakrát důležité počítat s Re, když v akci a dynamickém ději se děje něco dost jiného. To samozřejmě rozhodí nikoli špatný výpočet Bl/sqrt(Re).
Druhá věc jsou zbylé parametry reproduktoru, jako je Mms a Cms. Leč ani dva 18TBX100 nelze porovnat, ten osmiohmový model má Cms větší. To je další znevýhodnění 4Ohm reproduktoru při porovnávačce, které se promítne i do měření, a už to pak nemusí být rozdíl jen 10%, ale víc.
Myslím, že zrovna teď se rýpem v reproduktorech, kde to nemá smysl, a Zorg tu má víceméně pravdu v tom, že to je skoro jedno. Ty reproduktory nejsou tak moc rozdílné. Myslím si ale, že je nemálo reproduktorů, kde to rozhodně jedno není.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 črc 2013 11:54 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Díkec za další technickou pomůcku .
Já sem v rozmyšleni krapec pokročil :

Na neodym nemám zkušenosti a vim že by na tuhle musiku trpěl ( jeden známy mel na jedné straně zesu přihlouplou sigmu a na druhe PD čko 18BR40 tuším a světe div se upekl to PDčko zastavilo se nad polakama a tam se upeklo)

V ČR nemám moc šanci sehnat feritový rychlejší 4 ohm se zatížitelností nad 1 kw

Takže jsem usoudil že 8 ohm mě nemine a ve feritu... na jejich živení bude ve stereu 2x 1100W

tam BC ztrácí kandidáty protže do pzb100 jít nechci, takže zbývá RCF

S801 slabá zatížitelnost , malá x max
G401 dalo by se uvažovat (už sem je i měl bazarové ale jeden byl v kopru)
P300 dalo by se uvažovat
P400 pomalý do BR
X401 dělo ale 1500W ..
G400 dalo by se uvažovat , ale vyšší cena
X400 přes rozpočet
H400 přes rozpočet
Vyšší modeli přes rozpočet a nedostatečný výkon zesu

takže mi tu zbyli :
G401 5500 kč 2ks 11000
P300 6200 kč 2ks 12400
G400 7100 kč 2ks 14200

teď už mi nezbyde než poradne prohrabat strejdu googla a datasheety a samo že vaše rady . Užijte si slunnej víkend ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 črc 2013 12:30 

Vzhledem k tomu, že vybíráš podle ceny, nemáš dost příkonu, a vlastně nejdeš po ničem specifickém, mile rád doporučím klasiku G401. Je to velmi dobrý reproduktor, co by ten příkon měl snadno vydržet (když vídím co s tím někdy dělal Martin (15G401)), vyznačuje se velmi kultivovaným a tichým chodem i přes Xmax, a parametry má na MT18SUB víceméně slušné až výborné. Neboj se ho. I tak ale nezapomenu podotknout, že daný pár uší má každý ten svůj, a že někomu na ucho může znít mnohem lépe ten horší reproduktor (respektive v méně vhodné aplikaci), proto to není tak snadné rozhodnutí.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 srp 2013 12:44 

Kraj: ČR - Středočeský
Já bych tam zas LF18G401 asi vůbec nedával, s ním bych osobně šel asi jedině do bandpassu. To bych spíš šel do toho 18TBX100/18NW100. Žádné líné mrchy to nejsou, pohon mají dost silný. TBX tam může mít relativně na ucho pěkný spodek vzhledem k vyšším Qčkám. Otázkou je, co se stane kolem 80Hz, kde je MT18SUB taková dost bučivá. Nicméně když tam 18SW100 hraje pěkně a papírově se tam ale vůbec nehodí... Každopádně to chce řezat niž, tak na těch 80Hz.

Do scoopů právě že vůbec repráky jako 18NW100 ani PD.1850 nepatří. Původně tento typ ozvučnice byl navržený pro repráky s lehkými membránami a Qéčka byla jistě také podstatně vyšší. Sice ty moderní konstrukce scoopů jsou navržené pro tyto moderní reproduktory, což ale ovšem neznamená že to funguje ideálně.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]