Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 15:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Kvalitní domácí PA
PříspěvekNapsal: 21 led 2009 00:56 

Ano zní to divně, ale jelikož poslouchám prakticky jen rock, chtěl bych nějaké PAčko na doma. Prostě hodně citlivá bedna i na slabší zesilovač přitom abych se s tím nemusel stydět na zahradní párty a zároveň to bylo dostatečně čistý na doma. Nic na velký stěhování, takže klidně almary, spíš jde o zvuk. Moc sem nechodím, ale vy pro takovej projekt budete mít větší pochopení než na audiowebu, kde by mě s tím určitě vyhodili - jestli to uvidí dawsoo, tak mě odstřelí :D No a ten shotův projekt mě inspiroval, takže je to minimálně výzva ho překonat 8-) Předpokládám, že na to budu dlouho šetřit, takže to bude takovej běh na dlouhou trať a dlouhodobý hraní si. Časem budu doplňovat, ale uvítal bych hlavně praktický postřehy.

Začnu s vejškou. Našel jsem si krásnou waveguide XT1086 od Eighteensoundu a k nim driver NSD1095N. Spolu je to jak když střelí, minimálně na PA poměry:

Obrázek

Chybí mi ale nějaký srovnání, zkreslení a podobně, co z datasheetu nevyčtu. Děličku zatím neřešim, to pak nějak vyplyne samo, každopádně ten měnič má páru, že 2k pohoda.

Pod to jsem myslel něco jako 8NMB420 která by byla doplněná ještě něčím vespod. Ale to zatím neřeším. Teď mě zajímá, jestli PA výška by byla poslouchatelná i doma na rozumný hlasitosti, kde jde spíš o jemnost a rozlišení než dB, tak aby se v tomhle vyrovnala alespoň nějakému hifi průměru...

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Kvalitní domácí PA
PříspěvekNapsal: 21 led 2009 01:26 

Kraj: ČR - Středočeský
Pro mě osobně jsou drivery (PA výškáče) zvukově mnohem příjemnější než kaloty. Od určité hlasitosti mi kaloty nepříjemně tahají za uši, jsou takové ukřičené.

K osazení: 18Sound drivery najdeš v bednách od EAW, hrají pěkně , hodně podobné driverům od B&C.
Osobně bych použil, to co je bez problémů dostupné, tedy něco z Prodance. Já bych dal RCF MB8G200, hornu Megaton A9090, driver BC DE12 až DE250, po dohodě Hubert takovouto kombinací odladí. K tomu bych dal aktivně dělené RCF LF15G401, pokud postačí 12" tak LF12G301. Pokud bys to chtěl dělit celé pasivně tak nevím jestli se Hubertovi do toho bude chtít, s tím by mohl pomoct JKL (možná se sám ozve) nebo Petr V. z fóra Prodance.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2009 09:54 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Jsou zde v ČR sehnatelné reproduktory značky 18 sound? Hledal jsem je ale nenarazil jsem na ně nikde.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2009 10:56 

shot: jo, DE250 v 9090 je dobrá volba. Nenašels někde měření zkreslení apod., nějaký srovnání asi jakýkoliv PA, nějakej seriózní zdroj, aby si člověk mohl udělat obrázek?
Jinak ta waveguide je hliníková - nevadí to něčemu? Spíš bych čekal plast. Oboje bude mít určitě jiný vlastnosti (tlumení, rezonance,...). Ještě se mi pozdávaly plastové WG od Daytonu. (díky Franku)

lukyss: zeptám se odkuď to kluci berou, taky mě to zajímá.

Celý dělený pasivně mi to přijde jako mrhání potenciálem repra, minimálně dělit tak 8" (nebo co tam půjde) s tím pod na basech (zatím představa 15"). Uvidím jak to celý dopadne, nejspíš něco koupím na oměření oposlechnutí, kdyžtak se to prodá. Jinak koukám, 18s bude asi mimo mojí cenovou, 200€ za jeden driver... :cry:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2009 12:29 

18Sound v ČR zastoupení nemá, jen na Slovensku.
Zkreslení: jistě by se něco našlo, osobně to moc neřeším, nebaví mě teoretizovaní nad měřením zkreslení, hifisti se o tom budou klidně budou hádat měsíc, já si to raději poslechnu...
Klidně si ty moje sploupky přijeď poslechnout, jestli to od Prahy-západ nemáš moc daleko.
Jestli plast nebo hliník je víceméně jedno, lepší je spíš hliník - odvádí teplo, funguje jako "chladič" driveru, a drivery jsou celkem těžké, takže se platová horna může při stěhování ulomit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2009 13:54 

Zorg: nevadí to ničemu. ba naopak - plastové horny uměl dobarvit zvuk docela hodně. pevné hliníkové jsou lepší a tužší. problém může být snad jen s povrchovkou.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 led 2009 13:31 

Pár zajímavých postřehů od lidí, co poslouchají PA doma. Přišel mi zajímavej názor, že detaily co jsou slyšet s kalotou, jsou tam vlastně navíc:

gedlee píše:
Personally, when I listen to dome tweeter now, this same "sizzle" drives me up a wall after a few minutes (many others have made this same comment). Initially it sounds like "detail" later on it sounds like ...

http://www.diyaudio.com/forums/showthread/t-135597.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 led 2009 22:22 

Navíc oproti čemu? a nechyběly tam spíš náhodou prve? co je "referenční" a co je dodělek?
Je jasné, že horna svou funkcí mění charakter zvuku. A to mnoha způsoby, ale to je přirozené. Zužuje vyzařovací charakteristiku. některé frekvence se v ní šíří líp, a dostanou tak několikadecibelový náskok před jinými, a horny taky trošku "kreslí". Nevidím v tom ale žádnou porovnatelnost. Je to jako porovnávat kafe s cukrem a bez - to s cukrem tam má v chuti něco navíc. Někomu to chutná, někomu ne.

Nerozumím tomu údivu nad tím, jak se lidé dokážou divit nad změnou zvuku nasazením horny, nebo jakého-koli jiného udělátka. Ano ZVUK SE OPRAVDU ZMĚNÍ :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 led 2009 20:44 

Ne, já se divil, že jim čistý a detailní :lol: zvuk kalot vadí a že z horny jim přijde ten pravej!
Horny prý kreslí kvůli ostrým hranám, kde vznikají difrakce a podobné prasárny. Proto s nějakým WG, ať už od Monacoru, Daytonu nebo Megatonu (ten prý taky někde peakuje) by to mohlo bejt lepší než s klasikou 4hranem. Ta 18s expo má taky trochu ostrou hranu na predělu faceplate, což snad tolik vadit nebude. Jinak je hliníková a moc libová. Fakt se mi zamlouvá.
Přirovnání s kafem je dvousečná zbraň, něco se mi může líbit, ale být to tak nemá. Já se přiznám, že si radši vyberu tu věrnost. V tom případě ale vyplývá, že pro věrnej poslech (HiFi ~ na doma) by se horny neměly používat. Resp. na nějaký druh hudby je to asi šumák... No trochu moc filozofuju. Prostě chtěl jsem co možná nejmíň kreslící PA do bytu ;)

Příliš drahá inspirace: http://www.visaton.de/de/bauvorschlaege ... index.html

Horny většinou už k 15k moc nehrajou, nebo je tam zvlnění, tak mě napadlo řezat to třeba na 8 až 10k a nad to posadit nějakej fešnej supertweetr (což by to ale zase celý prodražilo a moc toho na 15k asi v hudbě nebude, ale...):

http://www.bmm-electronics.com/Producte ... ep_A_ID=67
http://www.bmm-electronics.com/Product. ... ct_ID=6841

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 led 2009 21:08 

No, stejně jako tweetery by neměl být problém zapustit i hornu, a bylo by po ostrejch hranách.
S tím frekvenčním pásmem to taky není uplně žhavé. některé horny hrajou víc (kupodivu hlavně ty široké), tedy lineárněji držej SPL v úhlu, a drivery taky hrají různě, a hodně jich "padá" dost brzo.
Stojí za zamyšlení, jak to bude s reálným poslechovým úhlem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 led 2009 22:43 

To zkreslení bych neviděl až tak dramaticky. A9090 ostré hrany nemá, průběh má trošku zvlněný, dalo by se to srovnat složitější výhybkou, osobně bych to řešil elektronicky.
Třeba takové BC DE400TN s hornou RCF HF101 hraje až někam k 27kHz, Petr V. tuhle kombinaci dost vychvaluje.
Někdy kolem těch 15kHz citlivost padá, ale vše se dá napravit výhybkou, jukni na nějaké měření odladěné soustavy na prodance...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 led 2009 03:39 

crash: to není jen o zapuštění, prostě jakýkoliv zlom může dělat neplechu - všimni se hrany třeba na XT1086, resp. ono to není až tak hrana, spíš nepravidelný ostřejší předěl, kde se můžou tvořit difrakce. Waveguide jako je ta Daytoní by na tom s tímhle měla být líp. Samozřejmě klasické čtverhrané horny jsou na tom (teoreticky) nejhůř.
Spíš bych to zatím neřešil, než něco sposlechnu nebo oměřím. Chtěl bych koupit pár věcí na pokusy, ale třeba ta 18s stojí 40€, což je na mě na hraní si dost...

shot: díky, to jsem potřeboval slyšet, prostuduju si to.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 kvě 2009 16:37 
Řádný člen

Kolego Zorgu, pokračuješ nějak? ;) Jak :?:

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]