Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 14:19

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Receiver Tesla nebo japonské staré stroje?
PříspěvekNapsal: 28 srp 2014 07:50 

Kraj: ČR - Středočeský
Chci koupit teslácký receiver 813/814, na poslouchání v pracovně, používaný hlavně jako zesilovač+int.rádio přes vstupy, možná občas FM. Když procházím bazary a aukro, nacházím krásné "staré" japonské stroje /Pioneer, Sansui-moje oblíbené, Marantz apod/. Můžu poprosit zkušenější o srovnání s Teslou co se týče zvuku? Cenově to zas takový rozdíl není /když beru do úvahy tu "fenomenální" :D teslu/, investice by měla být tak do 2-3 tis. Připojené repro asi teslácké ARS 844, nebo něco menšího. Popřípadě co za nástrahy můžu očekávat? Moc děkuji za názory a Váš čas.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Receiver Tesla nebo japonské staré stroje?
PříspěvekNapsal: 28 srp 2014 08:53 

Kraj: ČR - Liberecký
Tak já osobně bych šel určitě do toho japonce, a to už jenom kvůli tomu že vypadají většinou lépe. Třeba zrovna Marantz má nádherný starý receivery. Pioneer je kapitola sama pro sebe když vezmu v potaz takový stroje jako řadu SX nebo SPEC nebo třeba i Blue line a Silver line. Naprosto nádherný stroje, ovšem občas mimo finanční rámec spousty lidí.
Znalec nejsem ale na 100% to nebude zvukově horší jako ta Tesla. Když trochu pohledáš na fóru určitě najdeš pár příspěvků od Ransoma, Unicorna nebo Laminata ohledně srovnání Tesly s ostaníma značkama. Zrovna nedávno mi Ransom opravoval ruský zesilovač Amfiton 002, který jsem koupil na aukru za 500 Kč jako funkční ale bohužel prodejce zatajil že jeden kanál hraje slabě. Při převzetí mi Ransom srovnával s Teslou ze stejné doby a Amfiton ji totálně podrtil ve všech směrech. Ono je to smutný slyšet ale ona se ta Tesla u nás opravdu poměrně dost přeceňuje...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 srp 2014 15:47 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Pokud jsi sentimentální fanda značky a chceš nenáročně hrající stylovou dekoraci, pořiď Teslu. Pokud chceš slušně hrající mašinu, na Teslu se vybodni. Investice do nějaké údržby či oprav bude podobná, výsledek ale nesrovnatelný jak v NF části (zesilovač) tak v přijímačové části (selektivita, citlivost, stabilita naladění).
Mimochodem, chystám se na kritickou pitvu T820. Už si brousím zuby.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 srp 2014 15:56 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Pokud chceš občas využít i FM, nezapomeň také na to, že 813/814 ladí jen do 100 MHz, takže třeba v Praze jsou ti tři ze čtyř použitekných stanic zapovězeny.
Jestli chceš, prodám ti za pětikilo nenáročný receiver Loewe ST 262, cca. na úrovni Sopránu/Sextetu ale s nesrovnatelně lepším příjmem. Ladí do 104 MHz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 srp 2014 18:59 

Moc děkuji za nabídku, jedná se mi spíš o ten zesilovač, tuner je tam pro mně spíš do počtu. Takže to budu ladit do toho "japonce". Když už budu investovat, chci aby to stálo za to. Když vidím na netu ty G-čkové modely od Sansui, tak jsem vzrušený jak 17-tiletý panic :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 srp 2014 19:08 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Jo, jsou krásné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 srp 2014 17:50 
Moderátor

Počítej jenom s tím, že starší zesilovač je jako starší auto. Pravděpodobně budou potřeba rozvody, olej, brzdové destičky, filtry, doplnit klimatizaci - aby další roky sloužil jak má.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 srp 2014 19:15 

Budu úpřimný, bylo mi blbý se zeptat, jestli se můžu na Vás obrátit, protože předpokládám, že to je určitým způsobem loterie /někdy stačí jenom pročistit kontakty, někdy zdroj atd/ jinak s vícenákladami se počítá, je to jak s tím autem, když si kupuješ veterána, přesně jak ríkáš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 srp 2014 21:32 
Moderátor

A prosím tě, to se ptáš konkrétně koho?
Ono to nemusí vždycky nutně znamenat generálku. Viděl jem třicet roků staré zesilovače, které byly naprosto v pořádku a v podstatě nebylo co s nimi dělat. Ale je lepší s tím nepočítat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 srp 2014 22:21 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Zrovna nedávno jsem jen tak z nostalgie vydražil za pár stokorun starý receiver Grundig R 7200. Dnes jsem jej zprovoznil (měl "odpálený" levý koncový stupeň) a byl jsem velmi příjemně překvapen - po těch 30ti letech od výroby nechrastí jediný posuvný potenciometr, všechny jdou krásně kluzně, potenciometry předvoleb ladí zcela spolehlivě, naladěná stanice drží jak "přibitá" a nikam neujíždí, citlivost dobrá, správně funguje AFC, zvukově vynikající - jako je už u Grundigu obvyklé. Kromě opravy vadného konce nebylo nutno cokoliv dalšího měnit.
Srovnám-li to s mojí Teslou T820, kde je po letech na předvolbách problém cokoliv stabilně naladit, potenciomety chrastí, stanice ujíždí tak, že to neudrží ani AFC, tak jasně vítězí úplně stejně starý Grundig.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 zář 2014 07:14 

to ransom - ptám se kohokoliv, kdo bude ochotný /samozřejmě ne za "dobré slovo"/, nejraději z okolí Prahy-Kladna, na poštu bych raději nemyslel. Bydlím právě mezi Prahou a Kladnem. Odborníka aby člověk dneska pohledal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 zář 2014 11:57 
Moderátor

Slibem neurazíš, ale já toho mám už naslibováno poměrně dost...

Elyt: Jestli chrastí potenciometry u původního nepředělávaného předzesilovače tak to teda potěš prdel, když to proleze i skrze A273D/A274D. Já nedávno dával kolegovi do zesilovače nový TP289 a ta svině chrastila a vynechávala už jako nová nepoužitá. Musel jsem ho zrovna prolít Kontoxem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2014 10:52 

hm, jak zde v bazaru kolega palov63 poptával T813/814 a teď tady i tento link – ve mně evokovalo vyhrabat ze sbírky přijímačů můj Tesla 814. Původně jsem měl ve sbírce tři kousky, ten který jsem si nechal dodnes je nějaký podařený – výborná citlivost VKV i na kus drátu! Takže po létech jsem jej znovu instaloval k provozu, tentokrát do kuchyně – výborný zvuk ladění! Před několika léty jsem vyměnil všechny zelené plastové elyty a „hovňáky“

Měl jsem ve sbírce i T820, ale fakt mizérium – špatná citlivost na VKV i AM rozsazích a s brumem, i když jako samostatný zesilovač je přístroj slušný.
Současně jsem vytáhl na světlo boží i T816, a jak zjišťuji, nejde VKV, i když co vím, chodil vždy výborně. Někdy se na to podívám…
Dodnes mám i samostatný tuner Tesla 3606A, který jsem používal nejdéle. Koupil jsem jej asi v r. 1983

Co se týká ladění stanic – nemám rád „skokové“ ladění stanic tlačítkem. Od poloviny devadesátých let mám (už jen v dílně) receiver Technics SA-EX100, který je právě s tím nesympatickým vyhledáváním stanic…

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2014 14:52 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Pokud tvrdíš, že 820A má nedostatečnou citlivost, tak jej nemáš zcela v pořádku. Mám celou řadu těchto strojů od Tesly - 814, 816, 820 a všechny mají citlivost velmi dobrou. Tesla Bratislava byla známá svou lajdáckou výrobou, hlavně co týče slaďování jejich produktů jak v části vf, tak i mf. To bývalo často velmi odbyté, ale pokud se jim to zrovna vydařilo, tak dodnes i po letech mají jejich receivery citlivost dobrou. Slabinou je, že v tehdejší době nemohl výrobce použít kvalitnější dovozové komponenty, takže po těch letech slouží nadále velmi dobře jen nadšencům, kteří jsou schopni si je hýčkat a udržovat v dobrém stavu.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]