Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 14:19

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nedostatečná vstupní citlivost pro TDA7293
PříspěvekNapsal: 14 srp 2014 21:51 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Dobrý den,
koupil jsem si stavebnici s TDA7293 z tipy. Všechno funguje dobře, akorát nemůžu dosáhnout maximálního výkonu. Zesilovač hraje asi jen z poloviny, protože v technických údajích je psáno "vstupní citlivost 600 mV", jenže já mám signál z mobilu a po měření na maximální hlasitost jsem naměřil výstup z mobilu jen 300 mV.

Nevíte prosím někdo jak by se dala citlivost zvýšit ?

Když jsem dále četl návod, všiml jsem si, že výkon se dá omezit zvýšením odporu R2 nebo snížením R3 kvůli menšímu chladiči. Tak mě tedy napadlo, jestli by to nešlo i opačným způsobem, jenže nemůže se poškodit třeba zesilovač pokud bych snížil, respektive zvýšil jeden ze dvou odporů na dvojnásobek ? A nemůže se například poškodit i mobil ?

Taky mě napadlo jestli by nešlo spojit pravý a levý kanál, že by se citlivost zvedla na těch požadovaných 600 mV a pak to napojit paralelně na oba zesilovače - tohle je jen moje domněnka.

Předem děkuji za jakékoliv rady a připomínky.
Doufám, že tenhle problém půjde jednoduše vyřešit a pokud chybí nějaké další info pokusím se doplnit.

http://stavebnice.postreh.com/select.php?link=PT005

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Nedostatečná vstupní citlivost pro TDA7293
PříspěvekNapsal: 15 srp 2014 07:10 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
midar07 píše:
Když jsem dále četl návod, všiml jsem si, že výkon se dá omezit zvýšením odporu R2 nebo snížením R3 kvůli menšímu chladiči. Tak mě tedy napadlo, jestli by to nešlo i opačným způsobem, jenže nemůže se poškodit třeba zesilovač pokud bych snížil, respektive zvýšil jeden ze dvou odporů na dvojnásobek ?

Tím se nezmění výkon, ani to nemá nic společného s chladičem. Tím se nastavuje zisk, neboli právě citlivost.
U většiny zesilovačů stačí zmenšit R2 na polovinu, čili v tomto případě dát 330R, nebo k původnímu ještě jeden 680R paralelně. Není to úplně ideální (zesilovač správně chodí jen v určitém rozmezí zisku), lépe je předřadit předzesilovač, nicméně fungovat to bude. Pro lepší stabilitu pak je dobré dát paralelně k R3 ještě sériový RC člen 22k + 68p.
midar07 píše:
Taky mě napadlo jestli by nešlo spojit pravý a levý kanál, že by se citlivost zvedla na těch požadovaných 600 mV a pak to napojit paralelně na oba zesilovače - tohle je jen moje domněnka

To je nesmysl...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 srp 2014 08:33 

Děkuji za odpověď, jen by mě ještě zajímalo jak moc velký vliv může mít stabilita zesilovače na vstupní popřípadě výstupní signál ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 srp 2014 12:32 
Moderátor

Se vstupem to neudělá nic. Vstup jen přijímá signál zvenčí. Pokud zesilovač neshoří na škvarek, nemělo by se do vstupu nikdy nic nebezpečného dostat. Není totiž jak.
Nestabilní zesilovač při určité velikosti a tvaru signálu zakmitává, což se projeví nepříjemným zkreslením zvuku. Může se až i rozkmitat na nadzvukovém kmitočtu, což není slyšet, ale je pak trvale přetížený, silně se hřeje a silně zkresluje.
Když zvětšíš zisk koncového zesilovače, RC členem se zisk omezí na nadzvukových frekvencích. Výrobce švába zaručuje stabilitu a malé zkreslení při určitém rozsahu zesílení, které je nastaveno poměrem R2 a R3. Pokud se s tím hýbe moc (nejen při zvětšování ale často i při zmenšování zisku), může to dělat neplechu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 srp 2014 19:13 

Teď si akorát nejsem jist jak by ten RC měl vypadat a jak by tam měl být napojen. Z wiki jsem to moc nepochopil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 srp 2014 19:26 
Moderátor

Wiki není zrovna nejlepší zdroj informací o elektronice...

Příloha:
zpetnav.png

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 srp 2014 06:19 

Jo děkuji, až tak jednoduché jsem to opravdu nečekal :D

Ještě mě napadlo, jakým vzorcem vypočítám ten odpor a kondenzátor ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 srp 2014 12:43 
Moderátor

Kurva, nikdo mě tady neupozorní. Upsal jsem se, když jsem to kreslil. Na tom obrázku to samozřejmě má být připojené kolem odporu R3 a ne R2, pokud vycházím ze schématu na odkazu.
Samotný vzoreček je jednoduchý, ale vysvětlit předchozí rozbor (proč a nad jakou frekvenci začít omezovat zisk, na jakou hodnotu ho omezit, co tím získám a co naopak ztratím), to je nad rámec diskuze. Je to otázka citu, zkušeností, znalosti teorie a často je potřeba i měření. Tady jsem ti to střelil od boku na základě zkušenosti a mělo by to chodit a přitom neškodit.
Poměr (R2+R3)/R2 by každopádně neměl být větší než 70. Pokud ani teď koncák nevybudíš, bude potřeba přidat předzesilovací stupeň.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 srp 2014 12:58 

Zatím jsem si udělal i pořádné káblíky k bednám a začaly hrát o dost hlasitěji. Chladiče se téměř vůbec nezahřívají i když dám všechno na maximum. A mám v zásobě dva odpory 300R a výsledný odpor z toho vzorce (R2+R3)/R2 mi vychází okolo 74 tak nevím jestli to tam mám dávat nebo koupit silnější rezistory.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 srp 2014 13:59 
Moderátor

Popravdě si nedovedu představit, čím jsi měl repráky připojené, že hrály o poznání slaběji. Mokrým provázkem?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 srp 2014 08:46 

Nn obyčejným RCA kabelem :D Ale bylo mi divné, jak to může snést takový výkon...

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]