Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 17:04

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zesilovač s TDA7293 (výbuch)
PříspěvekNapsal: 31 bře 2014 22:29 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Dobrý den,
jsem si vědom problematiky TDA 7293 a také toho že se to nejspíš řešilo ale prošel jsem spoustu fór ale stále si s pár věcma nevím rady, předem upozornuji že nejsem z oboru elektrotechniky a tenhle projekt je pouze hobby, elektro mě prostě baví.

Dost k úvodu, takže chtěl jsem si postavit zesilovač okolo 100W (nemám v úmyslu z toho tahat maximální výkon) a jako jediný pro mne cenově přijatelný a s kompletní dokumentací je TDA7293, bohužel první pokus se nezdařil. Pro přehlednost jsem svůj projekt hodil na webovky http://hobby.webovka.eu najdete tam i popis zapojení prvního pokusu.

První otázka trochu obecná, co je špatně?
Kdyby náhodou v zapojení nebyla chyba:
Mohl destrukci způsobit ráz ze sítě při sepnutí? při prvním zapojení jsem nepoužil pojistky (vím jsem blázen)
Dále bych rád věděl zda jsou termistory dostačující ochrana proti rázům ze sítě nebo raději použít softstart popřípadě nejaký odzkoušený tip.
Jak je to s impedancí při zapojení přes výhybku? protože pak mě napadlo že když mam repro 4 a 8 ohmu tak to paralelně dá nějakých 2,666...ohmu (mohlo to přetížit TDA?) ale teď nevím co s tou výhybkou
dotazy a další poznámky jsou i na daných webovkách

Už jsem dokoupil pojistky a koupil jsem i termistory 15R nevím zda jsou správné protože jsem se dočetl že po sepnutí dost hřejou a jak jsem je zkoušel tak po zapojení mi přišly docela chladné.
Mám hotové i nové desky, nové součástky budu kupovat v GESu.

Předem děkuji za jakékoli rady a připomínky.
Pokud chybí nějaké info tak se omlouvám, napište a pokusím se doplnit.

Naposledy upravil Dave27 dne 01 dub 2014 09:49, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Zesilovač s TDA7293 (výbuch)
PříspěvekNapsal: 31 bře 2014 22:53 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Budu hádat: Všechno jsi osadil, pozapojoval dohromady a zapnul?
Poikud pominu několik zásadních chyb v celkové filozofii, v topologii zapojení a v úvahách o reprákách, zkusil jsi nejdřív oživit zvlášť zdroj a zvlášť jednotlivé koncáky?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2014 23:00 

Ano hádáš správně, hold chybama se člověk učí :D (ale přece jen něco, koncové moduly jsem kontroloval multimetrem zda někde není studený spoj)

zdroj jsem před zapojením do modulu zappojil a přeměřil, má něco okolo +-41V

koncáky jsem zvlášť nijak neoživoval jelikož cituji tipa.eu: Zařízení není nutno nijak oživovat. Při správné konstrukci a dostatečně dimenzovaném zdroji pracuje na první zapojení

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2014 23:11 
Moderátor

Tedy, už jen vysvětlit, co všechno tam máš špatně a proč, to bude na dost dlouho. Vypreparovat z toho konečnou příčinu exploze bude taky zajímavý.
Určitá zásada je oživovat jednotlivé části kus po kuse a teprve potom je dávat dohromady.
Ty moduly od Tipy mají blbou topologii zemních spojů. Pokud bys použil jeden, mnoho by se nestalo. Pokud vezmeš dva a spojíš zem u zdroje a pak ještě u vstupů, vzniknou nádherné zemní smyčky, které mohou vést i k rozkmitání zesilovačů. Nemá to odddělené silové a signálové země. Nemáš ničím zatížené vstupy (bývá tam aspoň potenciometr), takže se do nich může kdeco nakmitat. Máš aspoň nějakou základní výbavu na měření a dovedeš s ní zacházet?
Kam si představuješ dát termistory?
To, že Tipa napíše, že se modul nemusí oživovat, ještě neznamená, že se může zrovna prásknout neodzkoušený na nejištěný zdroj...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2014 23:21 

Na měření mam k dispozici pouze multimetr (Voltcraft VC130) bohužel momentálně je měření odporu mimo provoz (půjde na reklamaci), můžu měřit pouze napětí, možná proud ale to jsem ještě nezkoušel. co se týče potenciometru na vstupu, klidně bych ho tam dal jen nevím jak ho zapojit a jaký použít.
Termistory jsem měl v plánu připojit na přívod ze sítě (L,N) k trafu http://hobby.webovka.eu/images/termistory.jpg

Naposledy upravil Dave27 dne 31 bře 2014 23:58, celkově upraveno 2

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2014 23:23 
Moderátor

Je ti doufám jasný, že tohle se nevyřeší za jeden večer?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2014 23:26 

Ano jsem si toho vědom, jen doufám že se aspon nějak pohnu v tom jak co udělat a nějak se přiučit, a snad budu mít i dostatek času s kombinací se školou. Popravdě jsem čekal že mě hned všichni pošlou do ...... někam. Ale to asi taky přijde.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2014 06:18 
Moderátor

Už jsi prosím tě dělal někdy něco menšho? Nebo ses pustil zrovna do tohohle?
Měl jsi přišroubovaný ty TDA na chladiči?
Prsklo to hned nebo až po chvíli provozu?
Ozvalo se něco z repráků?
Jak jsi přišel na tu kombinaci repráků a výhybky? Co to je konkrétně zač? Zkoušel jsi to i s jiným zesilovačem?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2014 07:56 

Už jsem dělal něco menšího (regulátor ventilátorů, termostat) ale nic s audio technikou.
Ano TDA jsem měl přišroubovaný k chladiči.
Prsklo to ihned po sepnutí. Z repráku nic nestihlo vyjít.
Vím že repráky i výhybky stojí za prd ale hrajou, zkoušel jsem je na malém zesilovači ze starých repro s TDA7269 myslim ze 2x10W. Zesiluje pěkně jen to zkreslení je katastrofa.
Co jsem se tak dočetl tak výhybky se navrhují namíru ale na to nemam dostatek vědomostí ani financí. Vše jsem kupoval na tipa.eu
konkrétně tedy:
http://www.tipa.eu/cz/reproduktor-hw-2030/d-122521/
http://www.tipa.eu/cz/reproduktor-gt8-50/d-123036/
http://www.tipa.eu/cz/reprovyhybka-sh-611/d-82035/

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2014 17:23 
Moderátor

Ještě se zeptám:

Byl chladič s něčím vodivě spojený kromě kovového křídla TDA?

Ta kombinace repráků a výhybky je nesmyslná, ale příčinou katastrofy nebyla. Výsledná impedance se tady nedá počítat jako paralelní řazení odporů. Je kmitočtově závislá (je to složitý RLC obvod) a jednodušší je ji změřit než počítat. Až jednou zjistíš, že to není k poslouchání, pak bude čas bavit se o tom, jak se to dělá správně. Ten středobas prý zas taková katastrofa není, jen ta výška je k tomu absolutně nevhodná a výhybkou to celé pohřbíš úplně.

Hoď sem nebo někam na web fotky, ze kterých bude jasně vidět, jak to máš pospojované a jak jsou osazené desky. Plus dokumentaci od těch stavebnic.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2014 17:54 

Chladič nebyl s ničím spojený.

Mno že to je špatné to jsem věděl ale že až tak moc špatné, to jsem nečekal :)

ohledně těch fotek zapojení, mám to už vše rozebrané tak nafotím jen ty osazené desky
....... měl jsem to zapojene stejně jak jsem to nakreslil na tomto schematku http://hobby.webovka.eu/images/pokus1.jpg

dokumentace ke koncákům: http://www.stavebnice.postreh.com/select.php?link=PT006

jinak osazení je taky na http://hobby.webovka.eu

EDIT:

nějaké ty fotky plošňáků a osazení http://hobby.webovka.eu/fotky.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2014 19:31 
Moderátor

Vyloučil jsem tedy některé zásadní věci, co by se daly poznat okamžitě, momentálně jsme asi s vyptáváním u konce.
Jak jsem řekl, repráky se katastrofy nejspíš neúčastnily, to je jiný samostatný problém.
Na odkazy se časem kouknu, jestli mě něco netrkne na pohled. Třeba se ozve ještě někdo. Takováhle diagnóza se blbě dělá na dálku...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2014 19:37 

Jo to věřím že se to blbě určuje, každopádně díky za ochotu. snad se ještě někdo přidá :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2014 21:45 

Kraj: ČR - Pardubický
Pořádně překontroluj zdroj .A změř ho bez připojení koncáku . Podle fotek by to chtělo pořádně očistit a lépe přepájet . ;) a zkontoluj jestli si někde nepřehodil polarity kondenzátoru .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2014 22:13 

Zdroj pájený pro jistotu dvakrát (ja vim vzhledově to nevypadá nic moc), všechny spoje kontrolovány, žádný studený spoj není, špinavé to je jen od kalafuny možná trošku fixu na krajích, po zapojení naměřeno okolo +-41V, osciloskop nemám abych zkontroloval vyhlazení. polarita těch dvou kondiku je správná i podle obr.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2014 23:35 
Moderátor

Prošel jsem si všechny tvoje odkazy. Na fotkách nevidím žádnou viditelnou chybu v osazení desek. Té konstrukci bych vytknul špatné propojení zemí - je ve více bodech spojená signálová zem se silovou. Je to hodně problematické místo, bohužel se tahle zásadní chyba opakuje u spousty konstrukcí a stavebnic, co si hrají na profesionální. Ale čekal bych jako následek spíš pronikání brumu do signálu, zákmity, pazvuky, ale ne že by to bouchlo hned po zapnutí.

Pokud byly šváby na chladiči, neměly důvod se přehřát klidovým proudem (nesmí se zapínat bez chladiče). Chladič je spojený s minus pólem zdroje a viděl jsem jednou velice pěkný výbuch tohohle integráče, když se na chvilku spojil chladič se zemí (musí být od země izolovaný). Zbývají dvě možnosti:
Mizerná čínská kopie toho TDA, nebo špatně zapojená kabeláž mezi deskami.

Pokud to budeš osazovat novýma švábama, sežeň si nejdřív nějaký laboratorní zdroj s proudovým omezením a koncáky jednotlivě odzkoušej na něm. Naběhnout a pracovat by měly spolehlivě při +/- 20V. Zkontrolovat nejdřív odběry v obou větvích a ss offset na výstupu. Pak má smysl je zkusit se signálem a malou zátěží (reprák přes odpor 100R). Na vstupu by měl být potenciometr, za prvé pro regulaci budícího signálu, za druhé pro vyzkoušení "ticha" při stažení na nulu, za třetí aby se do otevřeného vstupu neindukovalo z luftu všecko, co je kolem.
Co jsem koukal na tvoje povídání, tak ses opravdu pokoušel připojovat repráky přímo k výstupu korekčního předzesilovače? Ten přeci na nic takového není určený...

Zkoušel jsi to bez předzesilovače nebo i s ním? Tady totiž hrozí další zásadní chyby při propojování.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 dub 2014 22:07 

Zdravím,
Laboratorní zdroj nejspíš nikde neseženu,.... teoreticky bych mohl mít k dispozici tento zdroj http://www.volta.estranky.cz/clanky/zdroje_-stabilizatory_-usmernovace/stabilizovany_zdroj.html ale nemá symetrický výstup takže mi bude asi k ničemu.
nebo doma mám malé trafo 2x16V~ 1A tak bych to nejdříve na tomhle zkusil zapojit.

Ohledně toho potenciometru na vstupu: narazil jsem na stránky pana Belzy se schématem fyziologického regulátoru hlasitosti http://www.belza.cz/audio/lpots.htm (obr.2)
(použil bych 47k log. stereo pot. http://www.ges.cz/cz/p4s-log-47k-GES05303174.html)
vyplatí se to nebo mám použít jen ten potenciometr?

Korekce jsem při zapojení nepoužil a ve finální konstrukci ani nepoužiju protože bych je asi nevyužil, bude mi stačit regulace hlasitosti. A ano zapojil jsem repro přímo na výstup korekčního zesilovače. :oops: :(

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 dub 2014 10:35 
Moderátor

Zapojení téhle fyziologie s poťákem bez odbočky jsem zkoušel, ale jsem z toho poněkud rozpačitý. Za prvé to má prapodivný průběh vstupní impedance v závislosti na poloze běžce, takže to musí být napojené z bufferu s malým výstupním odporem. Za druhé to sice chodí, ale jedině pokud je potenciometr nový. Jakmile trochu zestárne odporová vrstva, začne to dělat při malých hlasitostech psí kusy (přechodový odpor bežce se tady připočítává do děliče). Pokud to reguluje k nule, není schopné to udělat u konce dráhy rozumný souběh. Nechtěl bych to mít doma ani bych to nikomu nedělal. Pokud fyziologii potřebuješ (čili jestli někdy posloucháš na menší než velkou hlasitost), jsou mnohem vhodnější zapojení s odbočkami nebo ideálně s mnohapolohovými přepínači a nebo (s výhradami) přepínač s definovaným útlumem a korekcí (dřív se označoval Intim nebo i Mute), nebo prostě použít při menší hlasitosti dobře odladěný tónový korektor (ale je to pokaždé nastavování navíc).
Laboratorní zdroj se dá nahradit zase jen laboratorním zdrojem. Pokud není symetrický, použijí se dva nesymetrické.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 dub 2014 19:51 

Dobrá tedy, jelikož tomu zas tak moc nerozumim, použiju tedy jen ten potenciometr.
Jen bych se chtěl zeptat jaka hodnota bude správná, protože jsem se dočetl všelicos, někde píšou 10 až 22k někde zas 50k nebo i 100k.
A ještě jsem se chtěl zeptat jak je to s kvalitou potenciometru vzhledem k ceně, vyplatí se investovat? resp. jak na tom jsou potenciometry z GESu http://www.ges.cz/cz/p4s-log-47k-GES05303174.html oproti GME http://www.gme.cz/pc1622gk050-p113-981 nebo třeba Hadexu kde jsou ještě levnější http://www.hadex.cz/u840-potenciometr-tp286---10kg/

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 dub 2014 21:48 
Moderátor

TP286 není tandemový ale dvojitý (dvě souosé hřídele), souběh nebude nic moc. Použitelný souběh měly v téhle řadě jen tandemy TP289 (TP283 nikoli). Jsou ale rozměrově velké a vyžadují pravidelnou údržbu.
Zbylé dva těžko říct. Třeba se ozve někdo, kdo je měl v ruce. Na ten laciný z Hadexu bych si moc nevsadil.

Menší odpor potenciometru = větší zátěž pro předchozí stupeň, teoreticky menší šum a menší náchylnost na rušení z luftu, větší vliv přechodového odporu běžce, menší vliv vstupního odporu následného zesilovače na průběh útlumu.
Kompromisně by mělo vyhovět 20k až 50k.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]