Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 16:24

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: homemade zesilovač
PříspěvekNapsal: 14 srp 2013 11:42 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Stereo zesilovač s MDA4290V a TDA2030 vytažen z TESLA televizí. Při napájení 26V má výkon 15W a já ho napájím 34V. Má kvalitní zvuk.

Foto:
http://uloz.to/xSg8vSt7/homemade-zesilovac-rar

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: homemade zesilovač
PříspěvekNapsal: 14 srp 2013 11:58 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Prodáváš? Pokud ano, přesunu to do bazaru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 srp 2013 12:00 

Kraj: ČR - Liberecký
Odborník nejsem, školy nemám....ale nedá mi jedna věc. Není to nebezpečný mít to v kartonové krabici?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 srp 2013 12:12 

To sice jo, ale v zásuvce to je jen když to používám. Zesilovač se ani moc nezahřívá díky ventilátoru z PC.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 srp 2013 12:14 

Kraj: ČR - Liberecký
By si to zasloužilo nějakou pěknou krabičku :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 srp 2013 12:19 

Zasloužilo, ale už se mi to nechce zase odpájet, rozebrat a zas skládat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 srp 2013 13:40 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Já sem nepochopil pointu tohoto topicu. To jen ukazuješ?

PROTON AA-1150 | PROTON 1100 preamp
Projekce: BenQ TH670 + Optoma DS-9092PWC

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 srp 2013 13:54 

Jen ukazuju :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 srp 2013 14:51 
Řádný člen

Kraj:
Ale fuj. Je mi jasné, že až prohlásím že je to nechutný bastl, tak se tu najde řada lidí, kteří prohlásí že každý nějak začínal, že student nemá peněz na rozhazování atd. Nikdo ale nechce aby to bylo superkrásné v nové profi skříni. I naprosto totální bastl, do kterého nevrazíš ani korunu se dá udělat nějak kulturně z toho co dům dal.

Kukaj:
http://svetelektro.com/modules.php?name ... b9053048ba

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 srp 2013 16:46 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Mám těch modulů taky ještě po šuplatech několik. Byly kdysi ve výprodeji Tipy nebo Hadexu (už nevím) za pětikorunu, tak jsem jich lopatu nabral. Hraje to jak z prdele (A2030 z NDR) a pokusit se naráz regulovat dva MDA4290V jednoduchými potenciometry aby to mělo jakýsi souběh, to je taky pro silné nervy :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 srp 2013 16:51 

Mě hrajou dobře i regulace je bezproblémová.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 srp 2013 19:51 
Moderátor

Hrajou dobře - v porovnání s čím?
(Prosím tě, neber to jako snižování, ono to k PC, do dílny nebo tak nějak stačí. Ale dobré zesilovače to v žádném případě nejsou.)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 srp 2013 10:52 

Třeba v porovnání s Genius SW-HF5.1 5000 co mám doma hraje můj zesilovač ohodně lépe než to domácí kino a taky zvládne o hodně větší hlasitost, basy a hraje úplně čistě.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 srp 2013 11:23 
Řádný člen

Kraj:
A to si zkoušel na stejných bednách?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 srp 2013 11:45 

Jo, ty bedny co jsou u domácího kina jsem připojil na můj zesák a hrály lépe. Jinak k zesilovači mám připojené na obě strany tohle: http://uloz.to/xSJ25XPD/schema-png

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 srp 2013 14:52 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Co to jako má bejt? A kde jsi přišel k hodnotám těch součástek?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 srp 2013 14:56 

Prostě jsem vzal, co jsem našel doma a funguje to bezproblému. Basy hrají z ARO 667 a výšky z ARE 5808.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 srp 2013 03:19 

Kraj: ČR - Zlínský
Kluci, já nevím, co furt máte proti řadě TDA2030-2040-2050. Pokud to nejsou vyložené čínské pajclé šmejdy, hraje to příjemně a těch 14V/us, co jsem já naměřil konkrétně na NDRáckých A2030 taky není špatných, kvazikomplementáry jsou to všechno včetně vychvalované LM1875, která sice je o fous rychlejší, ale jinak co do zvuku dost málo rozeznatelná od např. originální SGS-ATES TDA2050. Pravda je taková, že kdyby ty IO byly fakt tak špatné, rozhodně by je Pavel Dudek nepoužil v zesilovačích DPA410, kde bezproblémově makají v můstku a ty zesy mají dost pěkný zvuk, já sám jsem je měl v prvním autě na středovýšky spolu s dvěma DPA235 na basy a hrálo to jak víno - než to zjistili místní chmatáci a do šroubku včetně rádia, zesilovačů i reproduktorů mi auto vybílili.
Totéž se týká MDA4290V - je to podle mě nejlepší elektronický tónový regulátor, který se kdy na tomto území vyskytl. Pokud se napájí plným dovoleným napětím, tedy stabilizátorem 7818 /některé snesou i 24V, ale stačí nějaká špička a už je to nevratné.../, tak to má i slušnou odolnost vstupu proti přebuzení /přebuditelnost/, kdy IO místo jmenovitých 300mV rms v pohodě snáší i 2V rms - jediné, co by snad mohlo vadit, je relativně nízká vstupní impedance, která činí pouhé 3kOhm - já jsem sice naměřil asi 5,5kOhm, ale to v dnešní době, kdy jsou signály z přístrojů vyvedeny z relativně výkonných OZ a případně ještě přes velký elyt, není na závadu. Mám v dílně osazenou destičku pro dvě MDA4290V i s potenciometry na desce /už ani nevím, kdo mi ji poslal, myslím ale Otas z AW/, hodně podrobně jsem to proměřil, zkoušel poměnit některé hodnoty pasivních součástek a zjistil jsem, že čím menší hodnoty potenciometrů pro řízení se použijí, tím lepší to má souběh. Nakonec jsem použil potenciometry 5k/N, vybrané asi z deseti na stejnou hodnotu dráhy a výsledkem je souběh stereofonního modulu lepší, než 0,5dB, což pokládám za výbornou hodnotu - kdyby se na výstup dal ještě vhodný regulátor balance, který to také částečně srovná, byl by souběh kolem 0,2dB, o čemž už není třeba se bavit. IO byly z jedné série, nové, tedy nedemontované z TVP, celé korekce se chovají výborně a hlavně jako ostatní typy elektronických regulátorů NEŠUMÍ. Takže začátečníkům nelze jinak, než doporučit - MDA4290V se v různých doprodejových eshopech jako je Denkl a spol prodávají za cenu kolem 5Kč a je tam téměř 100% jistota, že budou z jedné série, případně o to lze při objednávce požádat.
Byl jsem jedenkrát dokonce tak drzý, že jsem v jedné AZS217, kde byl zničený potenciometr balance, který se někdo snažil "vyčistit" sprejem WD40, nahradil celou korekční část zmíněnými regulátory-prostě jsem část se vstupním předzesilovačem v místě přechodu do korekcí uřízl, nechal ji napájenou 24V z instalované zenerky a ze zenerky jsem si vzal 24V pro monolitický regulátor 7818, vybraný na 17,5V a tím jsem napájel zmíněnou novou korekční část. Bylo s tím sice trochu otravné mechanické práce /udělat upevňovací hrazdu s příslušnými roztečemi a výškou nových potenciometrů, protože v původním provedení jsou upevněny na plošáku. Tříodbočkový potenciometr hlasitosti jsem tam nechal-i při relativně malém Rvst korekčního modulu se tvářil jakože se nic neděje, elektronickou regulaci jsem nepoužil a nastavil naplno, doplnil jednoduchou balanci a při zkoušení jsem byl příjemně překvapen výsledkem. Bylo sice nutno nastavit citlivost koncových stupňů vstupními trimry naplno a ještě v obvodech konců v každém jedním odporem přidat asi 3dB zisku, absolutně bez problémů. Majitel si to pochvaluje, že to má lepší zvuk, než původní korekce /řekl jsem mu o této úpravě celou pravdu/ a ani to nebylo moc drahé.
Ještě dotaz, otázka či prosba: potenciometry balance v AZS215-218 mívají často hodně špatný souběh, případně je jedna dráha v řiti. Jde o potenciometr TP283 25k/G+25k/E , Denkl je sice inzeruje, že je má skladem, fyzicky asi ale ne, protože jsem je z něj ještě nevyrazil a to je píšu do každé objednávky, když od něj něco beru. Řešení by bylo nakoupit pytel poťáků TP280 25k/G
a pouze přehazovat dráhy /u TP283 to jde, protože tam jedna dráha je umístěna "v protisměru" a dáte-li tam logaritmickou, stává se z ní automaticky exponenciální/, ale je s tím otrava, hlavně s úpravou hřídelí, výběr na shodný odpor drah a souběh apod./, takže bych s díky uvítal tip na nějakého doprodejce, který tyhle poťáky má. Případně bych koupil i celé vstupní desky /i bez potu hlasitosti, kde tyhle potenciometry balance jsou/. Díky za trpělivost při pročítání mých otravně dlouhých příspěvků a i předem díky za tipy, kde TP283 25k/G+25k/E sehnat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 srp 2013 09:44 
Moderátor

Sinclair:
Připomínky vcelku beru, ale TDA2030/A2030 jsou navzdory udávaným i naměřeným parametrům stejně zvukově nic moc. Prachsprosté stereo 2x15W s jedním LM1876 prostě hraje na ucho líp, aniž by bylo rozměrnější, složitější nebo dražší. Tím ty TDA neodsuzuju, jenom je odkazuju do nenáročných aplikací.

MDA4290 není špatný sám o sobě. Jako korektor dobrý. Ale ve dvou kanálech s ním neuděláš rozumný souběh hlasitosti, hlavně při malých hlasitostech. Ledaže bys měl nějaký fígl, který neznám a pak by mě to zajímalo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 srp 2013 10:06 
Řádný člen

Kraj:
Mě se teda MDAčka moc nelíbily. Šumí to, mrví to zvuk a jsou mnohem náchylnější na chování potenciometrů než originály, které mají v doprodeji v Tipě. Ty jsou o něco menší zlo jelikož méně šumí, méně slyšitelně zkreslují a i s těmi poťáky je to jednodušší. Ale stejně bych to nechtěl.

TDA2030 jsem zkoušel od několika různých výrobců. Už si nepamatuju jestli tam byly nějaké rozdíly ve zvuku, ale vyhodnotil jsem to tak že nemá cenu to řešit když si lze připlatit nemnoho navíc a pořídit LM1875. Dokonce je lze koupit v GMku a přežily veškeré týrání. Opakovaně tam mají pořád ty samé. Nebrat v GESu - ty šly okamžitě do háje. Pak tu mám jeden vzorek údajně z bratislavské pobočky GM (neověřená informace) a ten sice žije, chodí, ale slyšitelně hraje jinak - pajc.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]