Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 18:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Yamaha HTR 6130 VS Tesla K103 Delta
PříspěvekNapsal: 12 úno 2013 10:41 

Kraj: ČR - Pardubický
Ahoj,

zkousel jsem porovnavat muj receiver Yamaha HTR 6130 s mym sbirkovym kouskem Tesla K103 Delta a s hruzou jsem zjistil, ze muj subjektivni pocit z reprodukovane hudby (vstupni signal ze zabudovanych tuneru - tesla s napetovou syntezou, yamaha s frekvencni) je znatelne lepsi u te Tesly.

Vzhledem k tomu ze neposloucham na "plne pecky" a volume mam spise na nizsich hlasitostech, kvuli fyziologii jsem si na tesle mirne pridal korekce a zapnul funkci "intim" (ze by obdoba loudness? pri zapnuti teto funkce mi pripada zvuk prijemnejsi :-), no a hralo to celkem fajnove.
Kdyz jsem chtel dosahnout podobneho zvuku na zminene yamaze, tak at jsem delal co chtel, nebylo to stale "ono" (at jsem steloval korekce jak chtel, kontroloval nastaveni repro, zkousel ruzne "enhancery" ktere spis vedly ke zhorseni celkoveho vjemu, ruzne rezimy... proste asi vsechno co jde nastavit)
Nechapu to - Tesla ma prachsproste konce s A2030, korekce dle schematu take neobsahuji nejake zvlastni obvody a presto to hraje lip....

Na foru jsem cetl ze modely HTR od yamahy nejsou prilis vyvedene, ale v cem maji problem? Koncak s horsimi parametry, spatny predzesilovac, spatne nastavene korekce, nebo co by mohlo byt pricinou? Predpokladam ze upravu zvuku zpracovava nejaky signalovy IC a mozna dodatecna uprava je asi nerealna... Proc vlastne na vetsine soucasnych receiverech nenajdu klasickou funkci fyziologicke regulace hlasitosti (loudness), skryva se za jinymi nazvy?

Kdybyste meli nekdo dobry tip na receiver ze soucasne produkce, s dobrym zvukovym projevem (vim ze to je hodne subjektivni parametr, pod kterym si kazdy predstavi neco jineho, ale myslim ze uzivatele tohoto webu maji mnohem vytribenejsi vkus nez ja :-) pokud mozno s funkci loudness v pro me realne cenove kategorii (t.j. do cca 7000Kc), byl bych vam velice vdecny.
Dik.
MP

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Yamaha HTR 6130 VS Tesla K103 Delta
PříspěvekNapsal: 12 úno 2013 12:08 

asi ti v tvém problému nepomohu, tak alespoň popis mého zážitku . . .
Před léty jsem měl doma gramorádio 1039A Dominant,
ale nijak zvlášť jsem s ním tenkrát spokojen nebyl . . .
prostě to hrálo blbě ! A po nějaké době jsem to dal pryč(1990), protože se objevila spousta jiných zařízení . . .
Loni na podzim jsem dostal "na vyhození" Dominanta, který měl ale vadné oba konce.
Nedalo mi to a řekl jsem si, že než to vyhodím, zkusím to opravit . . . "2030-tky" jsem měl v šuplíku.
Když jsem to udělal a připojil k mojim dnešním bedýnkám, málem jsem se "posral" jak to hrálo !
Porovnával jsem to se starším Panasonicem SA-AK44, ale moc ke srovnání to nebylo . . .
Prostě ten dominant to vyhrál na celé čáře !
Takže, přesto, že měl jít do SD, tak u mě zůstal a ještě dlouho bude hrát . . .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2013 12:30 

Kraj: ČR - Zlínský
Po roce 89 byli lidi opilí možnostmi si volně dovézt jakékoli naleštěné a blikající zahraniční aparáty a na Teslu se v lepším případě plivalo, v horším šla do sběru. Dnes lidi zjišťují, že spousta tesláckých výrobků hraje subjektivně o mnoho lépe, než daleko dražší zahraniční zařízení třeba i od renomované firmy. Snášejí je znovu z půdy, pokud je nevyhodili, nechají zrepasovat a zjišťují, že to hraje opravdu daleko lépe, než srovnatelné, v Asii vyrobené zařízení. Jako příklad bych mohl uvést třeba CD přehrávače Technics vs. přehrávače Tesla-Philips, kdy Tesla-Philips zvukem i schopnostmi opravit datové chyby na disku Technicsy totálně deklasovala. Obecně byla evropská zařízení /Grundig, Philips, BangOlufsen a spousta dalších/ kvalitativně daleko lepší, než asijské zařízení stejné cenové a kvalitativní třídy.
Nejspíš to bude tím, že teslácká zařízení, vyrobená před rokem 1989 se prostě nedostala vůbec na trh, pokud neprošla EZÚ a nesplňovala parametry pro danou cenovou a kvalitativní třídu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2013 12:43 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Receivery Yamaha série HTR jsou úplně stejné, jako receivery série RX-V, akorát jsou určeny do setů. Problém je spíše v tom, že dneska jakýkoliv receiver pro domácí kino v ceně pod dvacet tisíc hraje mizerně a maskuje to jen prostorovými efekty. Chceš-li něco nového od Yamahy, kup si stereo receiver nebo zesilovač.
Sinclair: Příčinou popularity japonských výrobků byla kromě designu taky řádově vyšší spolehlivost proti Evropě, přičemž ta byla stále o třídu lepší, než Tesla. A dalším problémem Tesly byl dnes naprosto nepředstavitelný rozptyl ve výrobě. To si dneska nedovolí ani Čína.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2013 12:59 

laminat píše:
A dalším problémem Tesly byl dnes naprosto nepředstavitelný rozptyl ve výrobě. To si dneska nedovolí ani Čína.

to máš stoprocentní pravdu, žádný rozptyl parametrů teď v Číně nemají . . .
naprosto všechny šikmooké krámy chcípají měsíc po záruce !!!
Všechny!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2013 13:43 

ja si myslim ze Tesly mely zejmena problem s mechanickou casti - hlavne kazetove mechaniky. Po el. strance si myslim ze to nebylo nijak spatne.

na aukru jsem se dival a zaujala me yamaha RX-496RDS, ma regulovatelne loudness, koreckce ma podle meho take lepe nastavitelne (50/20k) nez muj soucasny model (ktery ma zvyrazneni basu kolem f 100Hz a vysek 20kHz), jen me mrzi ze nema vystup na aktivni sub...
neco takoveho by mohlo byt OK?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2013 13:55 
Řádný člen

Ano, RX-496 RDS je solidní.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2013 13:58 
Řádný člen

ok1hga: Že by mé čínské lenovo T61p mělo šestiletou záruku, když po šesti letech ještě nechcíplo?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2013 14:44 

laminat píše:
Že by mé čínské lenovo T61p mělo šestiletou záruku, když po šesti letech ještě nechcíplo?

no, tady vydíš že mají rozptyl taky !
A nemyslím si, že měla Tesla záruku 15 let, když jsem barevnou televizi "4419A Color 419"
vyhazoval v roce 2005 po 19 letech provozu . . .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2013 14:52 

panove, zaruka vs spolehlivost - pokud budeme posuzovat kus od kusu a ne vetsi serii, tak se asi k nicemu nedostaneme, i z tech nejspolehlivejsich vyrobku muzeme narazit na problemovy kus a opacne - z nespolehlive serie vyrobku se nam do rukou muze dostat kousek ktery neco vydrzi... tak to nejak vidim...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2013 11:31 

tak jsem dal oba pristroje na aukro a koupim si yamahu RX496, vystup na subwoofer bych poresil stavebnici aktivni vyhybky:
http://www.gme.cz/stavebnice-pro-zpraco ... -p760-580/

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2013 16:24 

Kraj: ČR - Královéhradecký
K103 Delta je asi skutečně unikát. V reálu jsem ho nikdy neviděl, pouze v testu z AR někdy v devadesátém roce. Potom pravděpodobně výroba spotřební elektroniky v Tesle Pardubice skončila.
Pár let poté se elektronické moduly z Delty vyprodávaly v jednom ze zásilkových obchodů se součástkami. A tak jsem nakoupil sadu desek - tuner, napěťovou syntézu, digitální stupnici, dodělal zdroj, poskládal do zmenšené "Almes" skříně a tuner byl na světě.
Co mě šokovalo - ta digitální stupnice nemá pořádnou časovou základnu, asi chtěli ušetřit krystal. Je tam obyčejná 555 na poměrně nízkém kmitočtu, časem se ukázalo jako nutnost vytáhnout korekční potenciometr na panel a občas doladit souhlas stupnice se skutečností.
Jinak ale spokojenost, tuner samotný je citlivý a dobře funguje i pro dálkový příjem. Časem dostal i přepínání MF filtrů standard/150/110 kHz, analogový indikátor vyladění a S-metr. Používám ho dodnes.
Pro srovnání - předtím jsem měl T710 z Tesly Bratislava, a to je hrozná - ehm průjem. Hezky vypadá, spousta blikátek a ledek, dokud bylo západní pásmo prázdné, chytal jsem na něm i Evropu2 přímo z Prahy. Ale jak se CCIR pásmo zahustilo, začal být nepoužitelný. Nešlo jen chybějící o digitální stupnici, problém byl i v nestabilitě naladěného kmitočtu ve spojení s dojebaným AFC, které snad fungovalo i když bylo vypnuté.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2013 16:38 

Len tak trochu trepeš. T710 mala štvorstupňový vstup, vstupný dvojbázový MOSFET KF 910 a tiež bol použitý aj ako zmiešavač. Mf zosilňovač bol robený s dederónskym švábom A... a mal dva keramické filtre a stereo dekodér z A290. Pokiaľ bola vstupná jednotka čo len trochu zladená (a už to nebýval taký problém ako v minulosti) tuner bol citlivosťou a selektivitou porovnateľný so zahraničnými tunermi. Dizajn a komfort obsluhy samozrejme výrazne zaostávali. V tejto súvislosti si spomínam na T632 (tuner a zosilňovač z produkcie Tesly Pardubice komplet v bambusovom prevedení so skvelým šustivým zvukom). Pokiaľ nadviazali výrobcovia Tesly K103 na tradície T632, bohviečo to zrejme nebolo ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2013 17:40 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Citlivost bych u T710 nerozporoval, ta byla dobrá, možná i výborná. Problém byl v ladění. Dokud se vysílalo ve starém OIRT pásmu kde bylo pár stanic a na CCIR bylo několik stanic ze zahraničí, eventuelně začátkem devadesátých let prvních pár soukromých stanic, tak T710 celkem uspokojivě fungoval. Ale jak CCIR pásmo zhoustlo, tuner začal být nepoužitelný. Naladím stanici předvolbou, přepnu na jinou, vrátím se zpět, hraje tam něco jiného. Musím vypnout AFC, počkat pár vteřin až skutečně vypne, doladit, zapnout AFC a - doufat že to neskočí zase na jinou stanici. Ani ruční ladění knoflíkem není vůbec ideální, vypadá to jako kdyby AFC i po vypnutí částečně fungovalo, stanice "lepí" a přeskakují. Tuner jsem kdysi nechal otci, ani on už ho dnes nepoužívá. Nejde to. Samozřejmě, můžeme rozporovat nesmyslný stav FM pásma u nás, kdy jsou desítky silných vysílačů, dokrývačů a překrývačů 300 kHz od sebe a s tím konstruktéři tehdy nepočítali. Ale jiná rádia s tím takový problém nemají.
Další problém který teslácké tunery a receivery trápí je teplotní a časová nestabilita. To se netýká jen zmíněné T710 a případně takových zmetků jako byl Progresson, kde je to umocněné putováním ladicího napětí. Stejný problém měl i tuner v pardubické věži SM580, kterou jsem kvůli tomu prodal. Protože když tady začal vysílat Beat na 107.5 a později místní na 107.6, musel jsem rádio každou půlhodinu doladit. A to je laděný kondenzátorem, i když fóliovým.
Pro srovnání - v tu dobu se mi dostal do ruky stařičký receiver Telefunken Hymnus z konce 70. let. Technicky naprostá klasika, VKV laděné varikapy, předvolby s potenciometry a memostatem. Přesto sedí na kmitočtu jak zadnice na hrnci. AFC u něj ani není potřeba, co jsem tam jednou do předvoleb naladil, to tam je a asi zůstane navěky. Takhle si představuju rádio. Bez problémů za mírně zlepšených podmínek chytám 130 km vzdálené Rádio 1 z Prahy na 91.9. Na 91.6 je jeden silný vysílač z Pardubic, na 91.8 poláci, na 92.1 Impuls. Pravda, jsou v něm užší 150 kHz filtry, bez nich už si ani kvalitní rádio se vzdálenějšími stanicemi neporadí.
Tuner z Delty je sice proti Telefunkenu pokud jde o stabilitu o třídu horší, taky se občas musí doladit, ale dá se s tím žít. Citlivost, selektivitu i odolnost má stejně dobrou.
A pokud jde o integráče z NDR - zpravidla to byly ne moc povedené kopie zastaralých a výběhových "západních" typů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2013 20:24 

Tie problémy s tým AFC sú samozrejme spôsobené predpotopnými zapojeniami, ktoré sa na riadenia AFC používalo. Aj v 710-ke je koncipované podobne ako v predchádzajúcich tuneroch. Stabilita ladenia zodpovedala súčiastkovej základni ktorá bol k dispozícii - išlo o napäťové stabilizátory. Predtým to bývali MAA 550, neskôr MAA723, ale nič dobré to nebolo. V spojení s mizernými potenciometrami vedeli užívateľovi pripraviť hromady horúcich chvíľ. Tá selektivita sa dala vylepšiť - vyhodiť československé keramické filtre a nahradiť ich zahraničnými, so zaručenými parametrami. Tá úprava stála bagateľ a výsledok po výmene bol výrazne lepší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2013 22:00 
Řádný člen

godz: Treba si uvedomiť, že T 632 A vznikol narýchlo ako reakcia na to, že bratislavská Tesla sa ešte stála vyžívala v produkcii svojho celofłaškového topmodelu Stereodirigent/Prelúdium Stereo a ST 100/SP 201 stále len słubovala.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2013 01:35 

http://www.radiojournal.cz/schemata/ts6 ... navod.html
zajímavý přijímač . . .
a zajímavě zapojené konce, je to vlastne kvazi-klasika, ale asi to muselo dost hořet . . .

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]