Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 16:24

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 79 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: předzesilovač pro přenosku NC430
PříspěvekNapsal: 17 čer 2011 10:09 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Zdarec.
Dostal jsem se k přenosce NC430... bohužel můj rec. Onkyo 7.1 TX/SR 602 nemá phono vstup, takže řeším vhodný předzesilovač..
Bude stačit něco takového: http://www.gme.cz/cz/f-e-ps1-mgsx-p760-422.html
Nebo mám postavit radši nějaký tranzistorový?
Rád bych ho potom umístil do gramofonu(samozřejmě nějak na venek nerušivě).. bude to možné napájet zdrojem gramofonu?
Samotná jehla už možná nebude v pořádku.. čím vhodným bych ji mohl nahradit?

Dík Svíťa.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: předzesilovač pro přenosku NC430
PříspěvekNapsal: 17 čer 2011 13:23 

Kraj: ČR - Olomoucký
Pokud nemáš přímo po ruce prodejnu GM tak ho kup u jeho výrobce www.ezk.cz (prodejna Olomouc, nebo pošta). Má tam na výběr z mnoha typů i provedení. Pokud uvnitř gramofonu najdeš vhodné napájecí napětí, tak po odrušení jej můžeš bez problémů použít.

Pronájem a prodej ozvučovací techniky.
Ozvučování a technické zajišťování akcí, DJ's.
Návrhy ozvučovacích systémů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 čer 2011 18:40 

Ano, prodejna GMe je za rohem..:-)
Šlo mi spíš o to, jestli je vhodná tahle integrovaná varianta..?
Jak odrušit? Do nějaké kovové krabičky?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 čer 2011 23:20 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Pokud ti jde jen o to, aby to nějak hrálo, pak ti takovýto předzesilovač postačí. Jestli to myslíš s poslechem vážně, je lepší zainvestovat do nějaké promakanější konstrukce. Sám jsem si kdysi stavěl kompromisní Actidamp MKII. Přišel mě na součástkách asi na pětikilo a byl opravdu o třídu lepší než tohle.
Každopádně bys měl nejlepší předzesilovač (jakýkoli) dát do malé celokovové krabičky - je to nutné kvůli odstínění. Postačí nějaká univerzální, která se dá koupit za padesátku. Z vlastní zkušenosti bych radil napájet nějakým externím adaptérem. Ze stejného důvodu - napájecí zdroj je zároveň spolehlivým zdrojem rušení.
Jinak bez určité zkušenosti (třeba jak správně pospojovat zemnicí body) budeš mít s různými brumy a rušením docela problémy...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 čer 2011 07:45 

Myslíš něco takovýho: http://sjostromaudio.com/dudek_files/ad4.pdf
No, to by byla výzva..:-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 čer 2011 19:16 
Moderátor

To je z řady Actidamp nejvyšší typ. Komplikovaný a drahý už jen na součástkách. Samozřejmě špičkový, ale otázka, jestli bys ho s tímhle gramofonem využil. Míří vyloženě do high-endu...
MKII je podstatně jednodušší, ale má korekce ve dvou stupních, z toho v jednom stupni pasívní a má zpětnovazební servo s aktivním tlumením vstupu, díky čemuž má podstatně lepší zvuk než operační zesilovač s RIAA korekcí ve zpětné vazbě - jak se to většinou dělá.
Někde ještě mám zahrabané schéma jednoduchého a velice dobrého předzesilovače tranzistorového s pasivními korekcemi, mám to začít hledat?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 čer 2011 20:03 

Jo, to bys byl hodnej.;-) Nechci stavět nějakou velkou šílenost, ale zas, aby to za něco stálo.
Dík.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 čer 2011 21:42 
Moderátor

Psal jsem ti tady z fóra mail, nějak to blblo, tak nevím, kolikrát ti dojde.
Jo, ještě ke tvé první otázce: Jestli máš gramofon NC430, tak ten žádný zdroj nemá.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 črc 2011 09:50 

Kraj: ČR - Zlínský
Mohu Ti dodat sestavený a oživený Actidamp Mk.II, postavený z nejkvalitnějších součástek, co se tu dají koupit. Vestavěný je ve stříbřitě eloxované krabičce Hammond a jeho cena je i s externím napájecím adaptérem 2.200,-Kč. Je postaven na zcela přepracované desce ala Mk.IV a jako vstupní obvody jsou použity vynikající OPA134.
Obrázek ze stavby /ještě nejsou osazeny IO/: http://sweb.cz/servisdok/actidamp2_01.jpg
Krabička Hammond vypadá takto, jen je kratší /na obrázku je hotový pootevřený Mk.IV./: http://sweb.cz/servisdok/Acti_05.jpg
Upravená verze je samozřejmě jednodesková, plně symetrická, má na sobě stabilizátory i násobiče kapacit jako Mk.IV a přepínání vstupních kapacit DIP spínači rovněž jako Mk.IV.
Předzesilovač hraje prakticky k nerozeznání od mnohem dražšího Actidampu Mk.IV, při poslechovém srovnávání /poslouchal jsem já a první houslista zlínské filharmonie s absolutním sluchem/ jsem já nezaregistroval žádný rozdíl, kamarádovi muzikantovi se zdálo, že Mk.II je zvukově "teplejší".
S původní verzí Mk.II jsou trochu potíže, protože je na dvou deskách, nemá zdroj ani násobiče a při zapojování snadno vznikají zemní smyčky. Navíc jsou původní desky Mk.II dělány na starý materiál s axiálními vývody, které se už v patřičné kvalitě nedají sehnat a celkově se stará verze Mk.II blbě instaluje.
Pokud se rozhodneš si ode mne moderní Mk.II koupit, zdarma k němu dostaneš redukční kabel pětikolík-cinche ze speciálního nízkokapacitního kabelu, nebo prostě kabel cinch-cinch ze stejného nízkokapacitního materiálu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 01:19 

Kraj: SR - Trenčianský
Ahoj, taktiež mám doma HC43 z otcových študentských čias, a chcel by som na ňom spraviť pár úprav-dúfam, že prospešných. Nechcel som zbytočne zakladať nové téma, tak len nadvezujem, snáď nebude vadiť.
-Vinylu som začal venovať ani nie pred polrokom, takže to nemám ešte všetko zďaleka nejak v oku a som rád, že si to viem pustiť :lol:
-Gramec je vo veľmi dobrom stave. Prakticky hral prvý krát v mojom živote keď som ho vytiahol zo skrine, takže nehral minimálne 20 rokov ak nie aj viac (počítam dĺžkou môjho života :) )
Predzosilňovač je robený štýlom "co dúm dal"- najlepšia by bola asi fotka-môžem spraviť ak by bolo potrebné. Všetky časti sú veľmi zachovalé a po úprave nižšie spomenutej to hrá o dosť lepšie, avšak chcel by som z toho vymačkať čo najlepší signál, ktorý mi 430tka môže poskytnúť-ale zas nie za vesmírne ceny. Zrejme by bolo treba komplet nový predzosilňovač, možno ihlu s hlavou (ak to správne nazývam)

1.Ako prvý problém som mal strašne veľký brum-myslel som si, že je to starým 5 kolíkovým konektorom a následnou redukciou na cinche (mimochodom pôvodne z gramcu "vyúsťovali" dva káble, každý zakončený 5 kolíkom-jeden na phono (myslím, že iba mono) a z druhého išiel stereo zosilený). Nakoniec som ako kameň úrazu našiel v kábli a nie v konektore, tak som ho z plošáku odletoval, kúpil nový (žilkovaný medený) a zakončil rovno dvoma cinchami-a brum išiel podstatne dole.
2. Netuším, aká je stavebnica predzosilňovača, neviem či sa mi oplatí sem dávať fotku, či by to niekto vedel identifikovať vizuálne-ak to má vôbec význam, lebo ho chcem vymeniť za lepší. To je aj moja prvá otázka. Ako som spomenul, chcem z toho dostať čo najviac za rozumnú cenu (ak si to už samé neodporuje)
3. neviem ako zistím v akom stave je ihla a podobné veci + ako s údržbou-ako som spomenul, ešte len začínam. Odohrala za toho polroka už pár desiatok platní a všetko je v pohode. Nemám ani pocit, že by bola nejak vyťahaná gumička (ak sa takýto jav vôbec vyskytuje). Proste po funkčnej stránke tomu podľa mňa vôbec nič nieje.
4. čo všetko mi radíte vymeniť, v akých krokoch postupovať,načo dávať bacha, aká by bola cenová relácia toho všetkého?

kľudne sa pýtajte, zd*bávajte ma ak píšem kraviny, čím viac sa toho dočítam,tým viac budem vedieť :) Za odpovede a rady vopred díky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 08:28 

No, abys byl celkově v obraze, co takový gramofon potřebuje, stáhni si moc dobře zpracovanou Rowingovu příručku http://www.thorensaudio.cz/fotky868/fotos/_s_19gramofon_a_jeho_nastaveni_rowing.pdf, kde máš popsané používané geometrie, nastavení, a leccos z ní pochopíš. Správné nastavení geometrie dělá víc, než si laik myslí.
Nevím, kolik desek ten stroj celkem přehrál, ale asi by bylo vhodné vyměnit přenosku. Stačilo by samozřejmě vyměnit jen chvějku [jehla], jenže do té přenosky už chvějku neseženeš, a taktéž dnes jsou lepší. Na běžný poslech bohatě postačí Orthofon OMB5E, nebo Audiotechnika AT91. Ty jsou ověřené a dobré. S řemínkem spěchat nemusíš, pokud nedělá problémy, seženeš ho kdykoliv.
Co se týče předzesilovače, záleží, co od toho očekáváš, případně jaké máš uši. Pokud jsi "netopýr", pak bych šel asi do toho výše zmiňovaného Aktidampu Mk2. Jinak ti vyhoví i běžná stavebnice s OZ s RIAA korekcema ve zpětné vazbě. Pokud už nějakou máš, postav ji a uvidíš. Lepší a dražší můžeš udělat kdykoliv.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 11:36 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Hlavně je potřeba si uvědomit, že NC 430 je sice vzhledově velmi hezký ale jinak nic moc gramofon.
Veškeré investice nad nějaký velmi jednoduchý předzesilovač budou násobně přtekračovat hodnotu gramofonu, tak je potřeba zvážit, zda nejít do lepšího gramofonu, z CZ produkce přicházejí do úvahy NC 440, NC 450, NC 452, pokud se člověk naprosto vzdá komfortu, tak NC 500.
Jinak se ale dají koupit za pár peněz vynikající Dualy, které mají výhodu v tom, že vzhledem k tomu, že se jich vyráběly milióny, tak je na ně celkem dost náhradních dílů, jak NOS, tak novoprodukce i secondhand.
Z těch dvou přenosek, doporučených lukostřelcem, rozhodně spíše OM 5, protože AT 91 má kuželový hrot.
Ta OM 5 se pak dá upgradovat na OM 10 nebo OM 20 (které se už nevyrábějí, ale hroty jsou k sehnání), protože to je stejné tělo, jen jiný hrot.
Pokud Audio Technicu, tak AT 95 E.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 13:03 

V prvom rade díky za návod, určite mu budem venovať pozornosť.
-Čo sa týka prednosky, tak určite by ju bolo rozumné aspoň zohnať do rezervy alebo aj rovno porovnať, či je tá stará ešte schopná. Teraz je tam nejaká s nálepkou cca 1x1cm hi-fi ale netuším čo je to za model.
- na internete som našiel http://www.elektrolukis.estranky.cz/cla ... mk.ii.html neviem či mám pravdu, ale tieto dve stavebnice mi prídu omnoho jednoduchšie ako tie jednokusové, čo som našiel z obrázkov na internete (alebo ktorá je aj tu v predchádzajúcich príspevkoch)
- kde nájdem vhodnú "běžná stavebnice s OZ s RIAA korekcema ve zpětné vazbě." ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 13:20 

Kraj: ČR - Liberecký
Já bych to s tou NC430 neviděl tak černě. Ano špička od Tesly to není, ale jinak se mi zdá docela slušný. Má 1/2 palcový headshell, nastavitelné vyvážení a antiskating. Vím že porovnávám neporovnatelné ale vemte si ty nové šunty co prodávaj v elektru např. od Hjůndaje (čti hnůjdaj). Vyvážení to nemá, celé raménko je dost pochybné a talíř s podivnýho plastu. Do tohohle soustruhu bych nedovolil dát ani ty Modern Talking lisovaný v jugošce tu mám jen jako recesi.

A přesto věřím že se najde někdo kdo má doma kupu desek a třeba i solidnější Teslu na půdě, si tohle koupí napříkad že k tesle už nemá zesilovač. Opravdu tomu věřim.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 14:25 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Mám mimo jiných gramofonů tutéž Teslu, sice pod názvem Lenco L435, ale je to totéž. Pořídil jsem si jej po té, co se mi samovolně zbortily talíře i subtalíře u NC450 a MC600Q. Nyní již mám klidné spaní bez obav o nesehnatelné talíře, jelikož plechový talíř u této řady přežije navěky a kvalita v přednesu proti řadě gramofonů s těžkým talířem je prakticky nerozeznatelná.
Jinak externí předzesilovač tovární od Tesly bývá semtam v inzerci, ale dnes se za něj často požadují velmi přemrštěné ceny. Lepší je třeba sehnat modul korekčního předzesilovače z vadného Condora, anebo sestrojit některou ze stavebnic, které nabízí několik firem. Chce to jen, jak již bylo psáno, dobře stínit v plechové krabičce a doplnit zcela jednoduchým zdrojem. Pokud neusiluješ o nějaký high-end tak je to zcela vyhovující řešení.

Naposledy upravil elyt dne 24 zář 2013 10:27, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 14:32 
Řádný člen

kemo87: Tak snad tady nebudem srovnávat normální gramofon s nějakou plastovou napodobeninou od hyundaie...ale pravda je taková, že NC430 skutečně není nevímco a jakýkoliv drahý doplňky k němu jsou vyhazování peněz. Kdo bere gramofon alespoň trochu vážně, tak startovací model je Tesla NC500...i když při cenách, za které se dnes prodává se skutečně dají koupit i některé DUAL-y, což jsou rozhodně lepší grama.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 14:45 

Kraj: ČR - Liberecký
No proto jsem říkal že porovnávám neporovnatelné. I když stačí občas mrknout na diskuze někde jinde a kupce si to bohužel našlo. Furt si mi ale NC430 zdá lepší než třeba šáska HC16 na kterých taky dost lidí frčí. Samozřejmě nic se nemá přehánět takže jako maximum bych pro ní viděl AT95E + nějaký jednoduchý předzesilovač (případně klidně i ten actidamp, pak se to dá použít i u lepšího grama).
Ta 430 se mi zdá trochu jako moje NC470. Oba dna nejsou kdo ví jaké stroje, ale....Na začátek si myslim že v poho protože: desky to neničí (při správném nastavení), je to jednoduché a na pochopení principu a zaučení naprosto dostačující. Pro sbírku starých ohoblovaných desek z mládí možná i plně dostačujicí pro většinu lidí. Kdo to myslí opravdu vážně tak se stejně postupně posune jinam, ale to už je dost individuální a každej si vyzkouší těch strojů asi víc na tý cestě.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 16:01 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Gramochasis HC 16, HC30 a jejich klony bych pro vážnější poslouchání již nebral. Přece jenom jde o dosti primitivní a levné provedení. Jako minimum bych skutečně bral aspoň zde již jmenované modely NC 420, NC430, NC470 a jejich odvozeniny.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 16:05 

Kraj:
Na gramofonech Tesla mi vadí šum. NC 500 jsem neslyšel, ale NC4xx snad u všech, deklarovných cca 37dB? je málo. Pokud někdo příjde s tím, že ve své době top, tak papa...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 17:36 
Moderátor

Tak 430ka opravdu za velké investice nestojí. Je pěkná jako dobový doplněk, je to kus pěkného a pěkně opracovaného kovového materiálu. Pohon je ale hlučný a s tím se nic nenadělá.

Brum z kabeláže je protivný a způsobují ho nevhodně propojené země.

Na obrázku máš přibližný nákres optimálního připojení přenosky.
Když se na to podíváš: Živé konce obou kanálů jsou vedeny ke vstupům zesilovače. To je dodrženo vždy. Zemněné konce by měly být vedeny samostatným vodičem k zemi předzesilovače A PO CESTĚ SE S NIČÍM JINÝM NESMĚJÍ SPOJOVAT. Tyhle čtyři vodiče musejí být stíněné - a stínění (čárkovaně) by se nemělo zároveň použít jako propojovací vodič. Je tedy připojené pouze na jednom konci ke kostře zesilovače nebo gramofonu, ale ne na obou koncích.
Kostry obou přístrojů jsou spojeny na stejný potenciál samostatným nestíněným vodičem. Ten by měl být vedený těsně se signálovým, ale vně stínění. Na zesilovačích je pro něj připravená šroubová svorka.
V praxi to bývá většinou jinak: Pokud jsou použité kabely s konektory CINCH, stínění slouží zároveň jako signálová zem. Vodič pro spojení koster je samostatný. Není to ideální, nicméně funguje to.
Pokud je ale použitý konektor DIN, stínění slouží jako signálová zem a ještě navíc propojuje kostry. Vstup pro gramofon je velmi citlivý a navíc silně zesiluje basy. Sebemenší brum je tedy hodně slyšet.
Pomůže buďto přepojení, nebo přiblížení předzesilovače co nejblíž k přenosce. Tedy použití kratičkého kabelu, nebo vestavba předzesilovače přímo do gramofonu.

Kemo promine, že jsem použil obrázek a většinu textu z naší korespondence...

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 79 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]