Poslední návštěva: Právě je 13 kvě 2026 21:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: repas zesilovače TW 40?
PříspěvekNapsal: 15 zář 2012 14:15 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
zdravím.

Tak jsem se pustil do postupného rapasování mého modifikovaného TW (nevím označení) ale vím že má výkon cca 30VA, ale zastavil jsem se u tranzistorů na jedné straně jsou osazené KD 606, KD 616 a KU 612 kdežto na druhé straně je KD 606, KU 612 a KD 617. má je cenu měnit všechny nebo jen nefunkční? kdyžtak bych chtěl po vás vědět nějaké ekvivalenty, lepší náhrady, nabídky atd. ale to bychom mohli pořešit v bazaru. Jinak hovňáky a keramické kondy jsem povyměňoval za kondy zn. Iskra (takové ty červené kvádříky), některé elyty musím ještě sehnat ale sehnal bych z hadexu "staré" modré TESLÁCKÉ. Poťáky chrastí, je to jen "estetická" vada, nebo je to něco závažnějšího? Dále jsem narazil na součástku s označením TC 210 s hodnotou 100/B prý to jsou 100R odpory to jest pravda, nebo také vyměnit? a dále jsou tam takové asi těžko popsatelné kondy, mají celoplastové pouzdro byly žluté, oranžové, zelené a nevím jaké ještě, já je mám zelené, ty mám asi taky vyměnit, že? Asi by to chtělo foto? jinak díky za všechny návrhy rady atd. :-)

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: repas zesilovače TW 40?
PříspěvekNapsal: 15 zář 2012 19:38 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Vendo, jen pro ujasnění: Ono to nehraje, nebo proč chceš měnit tranzistory?
Ty barevné plastové elektrolyty byly snad nejhorší součásti, co kdy Tesla vyplodila. Všecky je lépe preventivně vyměnit.
Zkratku TC měly kondenzátory. Odpory byly značené TR. Pokud to je opravdu TC210, budou to kondenzátory 100pF.
Praskající potenciometry prostříkni sprejem na kontakty a několikrát za mokra otoč. Nejlíp nejdřív čistícím a pak konzervačním (první se odpaří beze zbytku, po druhém zbyde olejíček)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 zář 2012 20:43 
Řádný člen

Kraj: ČR - Jihomoravský
Tak , tak , jak říká ransom , nevím jestli jsi měl na mysl i kondíky na výstupu , ale ty bych vyměnil v každém případě , vysichají a zvuk jde ke dnu , jinak že máš rozdílné tranzistory na konci stupně , to je jediný rozdíl v tom že 617 má vyšší závěrné napětí neš 616 , to na nic nemá vliv , kdybys je přehazoval , tak bys mohl rozhodit původní stabilitu a nastavení konce , ono nevím kdo ho tam dal nebo proč , ale snad jsou aspoň trochu do páru s tím 606 a pokud to hraje bez zkreslení , tak bych se toho raději ani nechytal .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 zář 2012 21:44 
Moderátor

Ještě jedna věc: Pokud někde byly keramické kondenzátory, pak to má i jakýsi dobrý důvod a svitkové se místo nich nehodí. Takže bacha na to. Mohlo by se ti to pak i rozkmitat.
Nahrazuj elyty za elyty, svitky za svitky a keramiku nebo slídu zase za keramiku. Ale keramické kondy by nějak mimořádně stárnout neměly. Má smysl vyměňovat elyty preventivně a svitky jen pokud jsou nekvalitní (hnědé MP, čili hovňáky). Jinak zbytečně mrháš prací i materiálem a můžeš i uškodit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 zář 2012 22:19 

aha paráda děkuji za cenné rady. Ty keramické kondy byly v části kde se zesilovaly výšky či co...
Citace:
Tak , tak , jak říká ransom , nevím jestli jsi měl na mysl i kondíky na výstupu , ale ty bych vyměnil v každém případě , vysichají a zvuk jde ke dnu
vzpomínám si že poslední chvilky před odstavením celkem zakmitával (pohupovaly se reproduktory do "beatů") a tedy výměna vyřeší tento problém, že ano. jinak co by profíci doporučili za značku elytů? a potom jedna strana mi přestala hrát, protože jsem to zatížil dvěma ohmy :mrgreen: takže po čase se mi začaly pálit pojistky, a na druhé straně se mi spálily pojistky jen jedou a potom to zase fičelo. A opravdu je tam TC 100/B. takže tak zatim.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2012 06:53 
Moderátor

Vendo. To co popisuješ, není zakmitávání. Zakmitávání jsou ostré špičky na hranách signálu, které jsou slyšet jako zkreslení a jsou vidět na osciloskopu.
Houpání membrán by znamenalo SS napětí na výstupu, což u kapacitní vazby zrovna moc nehrozí. Tohle znamená, že nedrží střed napětí na výstupu před výstupními kondenzátory. Jestli houpaly, když jsi ho přetěžoval, máš odpověď. Jinak to může způsobit přebuzení nebo nestíhající zdroj.

Pokud ta keramika byla jen v korekčním obvodu, je spíš lepší ji vyměnit za svitek. Keramika ale musí být tam, kde blokuje napájení nebo kde je malá kapacita (max. stovky pF) v blokování vstupu proti VF signálu, ve zpětnovazební kompenzaci a podobně.

Pokud ve spáleném konci nenajdeš všechny vadné součásti a vyměníš jenom ty viditelně spálené, po zapnutí ti to shoří znova.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2012 11:54 

ony se ty reproduktory houpaly i když to bylo zatíženo čtyřmi ohmmy. nno a tedy, bych to udělal tak že bych to dal do kupy a potom bych to pujčil třeba Sincliarovi, ten je celkem blízko, a stím bych se domluvil. třeba

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2012 12:49 
Moderátor

Jsi si jistý, že by nebylo lépe dát mu to zrovna? Aby pak třeba nemusel předělávat (a komentovat) nějaký Tvůj zásah.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2012 14:40 

možná by bylo, ALE chtěl bych to udělat sám a potom bych mu třeba "asistoval" a řekl by mi co jo a co ne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2012 17:20 

Kraj: ČR - Zlínský
Zdravím,
Venouši, pár otázek, nic osobního :

1. Jsi si stoprocentně jist /když to mermomocně chceš dělat sám/ že víš, jak přesně např. funguje koncový stupeň typu TW a na jaké parametry je třeba vybírat koncové a i budicí tranzistory, aby zesilovač dával max. dosažitelný výkon, symetricky limitoval apod. ???
Vyměnit tranzistory zvládne kdekdo, ale seriózně změřit a vybrat už jenom někdo.

2. U mnohých doprodejců vyskytují PŘEZNAČENÉ NPN tranzistory, označené jako KD607, ale ve skutečnosti jsou to absolutně nevhodné KU605-607, které byly neprodejné. Tak středoškoláci-brigádníci za 30Kč/hod acetonem umyli původní značení a zvlášť na tento účel vyrobenou malou Trodatkou natiskli nový označení. Zesilovače s tím potom kmitají, nedrží klidový proud a v těch výkonnějších odejdou. Jsi si jistý, že to dokážeš poznat, co máš v ruce? Mám jich tady takových několik, co mi je poslali zklamaní kupující. Ohnisko této nákazy je na Ostravsku a Opavsku.

3. Jsi si opravdu jistý, že to chceš dělat sám, když nepoznáš kvalitní polystyrenový kondenzátor od odporu a nevíš, čím je způsobeno "houpání" basáků ?

4. Pokud bydlíš blízko mě, proč už to tady dávno není? Ano, asistovat mi klidně můžeš, ale neměl bys asi počítat s tím, že Ti vysypu všechno knowhow :lol: :lol:

5. Veškerý origoš-matroš mám v dostatečném množství skladem, nerad totiž vidím, jak někdo v TW40 nahrazuje teslácké axiální elyty za všelijaké noname. Ano, teslácké "růžové" axiální elyty TE980-TE988 v TWčkách vysychaly, páč je uvnitř horko. Po nahrazení "modrými" axiály řady TF je na dalších 25 let pokoj...kde například vezmeš nové potenciometry? ES Ostrava je sice pořád ještě vyrábí, ale dolní limit objednávky je 10 kusů. Navíc škrábání není způsobeno potenciometry samými, ale něčím zcela jiným. Máš na to koule? :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2012 23:36 

Kraj: ČR - Plzeňský
:-)

Naposledy upravil gom556 dne 21 pro 2012 07:18, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 zář 2012 07:31 

Použiju citaci z jedné písničky bratří Ebenů : "já na tom dělám, já na tom makám, a ono ne a ne a ne" "Na vrata už buší, já do toho čumim a ono furt ne a ne a ne" - no úplně tak doslova to pane Pavlík není, já své práci rozumím a dělám ji poctivě, jako ti staří machři, od kterých jsem se učil a mám se v padesáti i co učit od těch "mladejch soplů" :-) Budu se snažit to vyřešit co nejdřív, slibuju.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 zář 2012 07:40 

Venouši VELMI doporučuju se v tom nehrabat, protože i "obyčejný" TW40 lze dokurvit tak, že i kvalifikovaný servisák na tom pak stráví o několik hodin navíc. Pošli to sem, repas TW40 není drahý, netrvá to dlouho, akorát TW40 je tak trochu specifický stroj a u něj musíš bezpečně vědět "která páčka", jinak to rozesereš fakt ještě víc. Machrů na zesilovače v tomto státečku není mnoho, Pavel Dudek, RNDr.Sýkora, Danhard, možná já a ještě několik málo dalších, ale to je tak všecko.
Zedník má opravovat zeď a elektronik má opravovat elektroniku - naopak to dopadne vždy blbě.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 zář 2012 09:27 

Naposledy upravil gom556 dne 21 pro 2012 07:18, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 zář 2012 22:58 

tak dobrá, jak jsem pochopil tak udělám to takhle, kondy vyměním všechny
(krom keramik, svitkáčů atd) a aniž bych to zapojoval do sítě řeknu ti že už jsem hotov a stavil bych se. jinak odešlo to proto protože jsem se v době ,kdy jsem tomu nerozuměl, nechoval nejlíp. no a ty poťáky, vadilo by to kdyby tam byly nadále? a kolik by stálo seřízení, a další věci ke správnému chodu potřebné?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 zář 2012 20:33 

Ne, tímto stylem já nepracuju. Nesnáším totiž odstraňování dalších závad po někom, kdo věci tak úplně nerozumí - jinak řečeno buď to dělám celé já a za výsledek ručím, anebo nic.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 zář 2012 20:40 
Moderátor

Sinclaire, Ty musíš mít pro Venouše nějakou obzvláštní slabost.
Co Tě sleduju, každého jiného bys už dávno vyfakoval :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 zář 2012 05:38 

To bude nejspíš tím, že díky rakovině mám dosti pravděpodobně na tomto světě pouze už jen velmi omezený čas, pokud se doktorům s tím nepodaří něco udělat. Nu a proto se snažím s lidmi vycházet po dobrém - čistě prospěchářsky, aby na mě nikdo nevzpomínal ve zlém /ale to někteří určitě budou/. To je všechno, nic za tím není - není ale vyloučeno, že pokud mě nějaký soplák vytočí, že něco peprnějšího nenapíšu :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 zář 2012 09:00 

Kraj: ČR - Pardubický
Sinclaire jedinej kdo muze s tvoji rakovinou neco udelat jsi ty sam,doktori jsou bezmocni...prvni krok si uz udelal tim ze si zmenil svoje vystupovani...to o tom prospecharstvi je jen kec....drzim ti palce a preju hodne sil...:-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 zář 2012 10:08 

Naposledy upravil gom556 dne 21 pro 2012 07:19, celkově upraveno 2

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]