Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 17:04

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Technics SU-V4X
PříspěvekNapsal: 16 črc 2012 12:44 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Dobrý den,
po krátké době mi u zesilovače Technics SU-V4X přestává hrát jeden kanál a pouze škvrčí. Nemá s tímto problémem už někdo zkušenost? Zajímalo by mě, jestli to dělá koncový stupeň nebo něco jiného.

Děkuji

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Technics SU-V4X
PříspěvekNapsal: 18 črc 2012 08:37 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Zdravim,no mám ten samý problém akorát že s pioneerem ale koncový stupeň to asi dělat nebude spíše studený spoj nebo špatný kontakt.Záleží jak to škvrčí hrajeto a škvrčí?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 črc 2012 07:14 

Kraj: ČR - Zlínský
SU-V4X je v základu dobrý zesilovač, ale má dvě konstrukční chyby, které se člověku bez praxe pravděpodobně nepodaří najít. Opravoval jsem jich už asi přes deset, většinou koupených za pár šupů na Aukru s touto závadou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2012 21:49 

Kraj: ČR - Karlovarský
Zdravím. Hraju na SU-V4X zakoupený tehdy s tunerem ST-G5 v Tuzexu, tedy skoro 30 let. Krom popisovaného nešvaru jsem párkrát musel vyměnit žárovku pod new class A. Ale to není až tak podstatné. Zesilovač se mi odpočátku přehříval a o černou „briketu“ koncového stupně se i docela obával. Tranzistory co jsou poblíž opatřil malými Al chladiči a snížil síťové napájecí napětí na cca 205V pomocí předřazené indukčnosti do okruhu primáru transformátoru. Problém s teplem definitivně zmizel. A přestaly z toho být (v klidu) kamna.

Ke škvrkání a jak bylo popisováno. I ten můj po čase „škvrkal“ v jednom kanále. Nikde tu není napsáno jak to kdo odstranil, tak přispěju svým poznatkem. Vzal jsem si tehdy velmi tenký jemný pilníček , otevřel relé co spíná repráky ( černá krabička zaletovaná ) a „pecky“ na kontaktech opatrně „srazil“ pilníčkem. Trochu jsem zatlačil na kotvu, aby pilníček šel trochu ztuha mezi kontakty. Vrátil relé nazpět a od té doby, jsem se zesilovačem neměl žádný problém. A že se relátko už notně nacvakalo. Schéma ze servisu bylo velkým pomocníkem … relé šlo vcelku dobře otevřít bez demolice krytu. Napište, prosím, jak se vám zadařilo / nezadařilo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 zář 2012 12:35 

Kraj: ČR - Zlínský
To, co popisuje Milan KV je jedna z méně častých závad, které se vyskytují jen u nejstarších a hodně často používaných kusů.
Jak jsem uvedl už nahoře, tento typ zesilovače bohužel má dvě konstrukční chyby /jejichž popis si ale s dovolením nechám pro sebe, opravdu se omlouvám, ale jejich nalezení mne stálo hodně času, kleteb a nervů/, které je třeba odstranit, aby zesilovač dalších nejméně patnáct let spolehlivě chodil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2013 21:20 

Kraj: SR - Trenčianský
Zdravím, na SU-V4X mi začali na pravom kanále (bez rozdielu či sú repro zapojené na Main alebo Remote) chrčať výšky. Viete mi takto nejak na surovo povedať čo bude asi najpravdepodobnejšou vadou? Resp. ho mám na pláne rozobrať a skontrolovať, či nemá nejaký studený spoj (na ktoré časti plošáku sa mám prioritne zamerať, čo iné ešte skontrolovať a pod.)

Vopred vďaka za odpovede

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2013 19:09 

Tak som ho rozobral, žiadny studený spoj som nenašiel. Akurát ma zaujali kondenzátory označené C705 a C706. Jeden z nich sa mi zdal na pripájkovanom konci až podozrivo moc čierny. Vyhorený kondík síce vyzerá ináč, ale asi zrejme "vytiekol" ak som použil správny výraz. Prikladám aj fotku. Jeho parametre sú 2.3V a 3.3F viz. foto.
Našlo mi na nete: http://sk.farnell.com/panasonic/eechw0d ... edProducts a jeho náhradu: http://sk.farnell.com/panasonic/eechz0e ... dp/1673325 ktorý je však už 2.5V (nevadí to?)

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2013 20:56 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Jo, evidentně vyteklej. Vyměnit- OBA dva. Na větší napětí samozřejmě nevadí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2013 18:51 
Řádný člen

Kraj:
To však s popsaným problémem nemá souvislost jelikož se jedná o kondenzátory tzv. zálohovací. Nijak se tedy neúčastní přenosu signálu. Vyměnit se však musí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 led 2014 22:03 

Tak som kondenzátory vymenil za http://www.epcs.sk/sk/54488/panasonic-e ... s-10541488. Problém však pretrvával a dokonca sa aj zhoršil. Po pár sekundách začal reproduktor na danom kanály vydávať zvuk ako keď sa ladili staré rádia z druhej svetovej vojny, potom už len chrčal a teraz nehrá vôbec. Napadá Vás kde môže byť chyba? :|

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 led 2014 23:33 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Mohl by jsi to nějak pofotit? ze stran součástek a spojů (pokud se tam dá dostat). Možná je někde i nějaký studeňák ? Též to zkoukni. A není to třeba i špatným zdrojem signálu ? Potenciometry nešumí?

PROTON AA-1150 | PROTON 1100 preamp
Projekce: BenQ TH670 + Optoma DS-9092PWC

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2014 15:07 

všetky plošáky som kontroloval už asi 4 krát. Nenašiel som žiadny stuďák. Ešte cca pred rokom boli na jednej dióde a tranzistore, potom blblo relé (to čo sa rieši na začiatku témy, prosto preskakovalo a nedopínalo). Avšak mám pocit, že úplne prvý príspevok je presne ten istý prípad čo mám ja a príspevok pod ním je len niečo podobné (čo je spôsobené ale relátkom). Poťáky nešuštia ani nešušťali, ale pre istotu som ich ako som ho za pár šupov kúpil premazal diavou. Čo si predstavuješ pod zlým zdrojom signálu? Káble mám 100% dobré, zdroj je teraz NTB doma CD prehrávač. Konektory sú aj na kábloch aj v NTB taktiež v poriadku. Na internete som našiel pár anglických článkov o nejakých odporoch a ICčkach tak ak sa niečo dozviem ozvem sa.

EDIT: súčasný stav zosíku: zapnem, bliká pomaly Safety Operation, klepne relé, SO svieti, po pár sekundách opäť klepne relé, Auto-computer drive zasvieti na polsekundy, potom klepne relé znova a v tom už bliká SO rýchlo a auto-computer drive nesvieti vôbec.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2014 22:51 

-Tak som predsa len spravil ešte jednu vizuálnu kontrolu tento krát s baterkou s veľkou svietivosťou aby som lepšie videl. Na plošáku je jemná vrstva prachu ešte z čias ako som ho kúpil. (Musím si zohnať stlačený vzduch v spreji).

-Našiel som čierne pole okolo tranzistorov Q503 a Q504 potom jemné aj okolo Q501.
-Našiel som príspevok v angličtine od človeka, ktorý vravel, že je opravár. Tvrdí, že 90% problémov na V4X/V2X sú práve Q501-Q504 (z datasheedu 2SA1123/2SC2631, Pre Drive/Current Stabilizer). Na týchto zosíkoch sa prehrievajú až moc, čo spôsobuje problémy so známym blikaním (či už pomalým alebo rýchlim) pri kontrolkách safety operation/ auto computer drive a problémami okolo nimi spojenými. V najhoršom prípade môžu odpáliť IC502 (SVI2004A) čo je ten najväčší/veľký výkonový zosilňovač. Náhrady za Q501 a Q 504 sú 2SA1124 a 2SC2632.
Dočítal som sa aj, že ak zapojíte nesprávne repro odchádzajú aj odpory R521/522 ale moje sú v poriadku a vždy si dávam pozor koľko ohmové repráky zapájam (prepínač impedancie vzadu).
Vraj vedia odísť aj niektoré odpory v okolí Q501-Q504 a samotného SVIčka (R515, R516, R519, R520, R539, R540) ale tie moje sú v poriadku (vyhorené sú oproti pôvodnej svetlo modrej "krásne hnedé"). Odísť môžu vraj aj C527/528-keramické kondenzátory, moje sú taktiež v poriadku.

-Čo nato vy odborníci vravíte? Našiel som kde je pes zakopaný? Akú mám šancu, že môj SVI2004A je ešte v poriadku? Ľavý kanál hrá bez problémov (iba pár sekúnd potom klepne relé a už blikajú kontrolky). Hral aj pravý ale ako som spomínal v správe vyššie odišli výšky a potom postupne celý kanál (s tým zvukom "ladenia starého rádia z druhej svetovej vojny").

Datasheet SU-V4X: http://elektrotanya.com/technics_su-v4x ... nload.html
Datasheet 2SC2632: http://www.classiccmp.org/rtellason/tra ... sc2632.pdf
Datasheet 2SC2631: http://www.classiccmp.org/rtellason/tra ... sc2631.pdf
Datasheet 2SA1124: http://www.classiccmp.org/rtellason/tra ... sa1124.pdf
Datasheet 2SA1123: http://www.classiccmp.org/rtellason/tra ... sa1123.pdf
Fotka: http://imageshack.com/a/img39/5470/wpr2.jpg

BTW: tie C705/706 slúžili k zapamätaniu si, ktorý kanál bol naposledy použitý. Ich nefunkčnosť by znamenala, že po vypnutí/zapnutí prístroja by bol vždy zvolený vstup "Tuner". (takže 15€ v podstate v čudu, ale aspoň mám srdce na mieste)

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]