Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 16:19

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: oprava věže Yamaha cc5
PříspěvekNapsal: 31 črc 2015 13:53 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
už několik let vlastním po máti tento stroj avšak až teď když mám pár peněz mě začínají nedostatky víc a víc vadit
1. projeté "autoreverz" hlavy
2. 1 asi vadný solenoid jedné tape mechaniky
3. CD

1. hlavy jsem zkoušel hledat ale našel jsem jen tuto parodii http://www.hadex.cz/img/zbozi/m665.jpg nic jiného se mi najít nepovedlo ani nevím pod jakým názvem takové "otáčecí" hlavy hledat.

2. solenoid, upadl jeden vývod a jako naschvál co vychází zespoda cívky, opatrně jsem zkusil připájet tenký drátek a zaaretovat jemným vtavením do kostřičky cívky, ale pochopitelně to asi chytlo mezizávitový zkrat, mechanika funguje asi půl minuty po zapnutí decku (za tu dobu musím stihnout vložit kazetu a zapnout) pak ani ťuk.

3. CD, klasika. Před pár dny jsem se tomu trochu věnoval, už sice svižně načítá, bez otálení přehrává ale disk musí být dobře vypálený a bezchybný, ještě bych mohl zesílit jas na čočce, to kdyžtak pak.

fakt by mi hodně pomohlo kdyby mi ty hlavy někdo buď "ze šuplíku" prodal nebo nejlépe origo odněkud, nevím, hlavně ať to není nějaké bláto co za rok bude sjeté jako toto za 25 let provozu.
Solenoid bych mohl vytáhnout z jedné věže co tu mám navíc ale nevím jak je to s parametry atd. abych to neznhojil ještě více. pokud dobře chápu tak kolmost hlav se nastavuje testovací páskou kde je nahraná nějaká vysoká frekvence a pomocí osciloskopu se nastaví nejvyšší úroveň

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: oprava věže Yamaha cc5
PříspěvekNapsal: 01 srp 2015 14:22 

žádné nápady???

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 srp 2015 14:31 

Ale jo, jen je nepíšu, protože by se Ti nelíbily.
Asi bys zas vyletěl jak čertík z krabičky v domění, že z Tebe chcem udělat zase blbce nebo provokovat. No není tomu tak. Rád čtu a dlouhodobě pozoruju Tvé příspěvky, a mám z toho takový dobrý pocit, jako bys na sobě ohledně elektroniky dělal, akorát se semtam hrabeš v něčem, co by u mě letělo rovnou do kontiše. Proto k tomu bohužel nemám moc co - tím, že to nedělám, to ani není v mé kompetenci cokoli radit. Tak jen popřeju štěstí.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 srp 2015 21:54 

jo, nemám náladu číst zbytečně RÝPAVÉ komentáře.
já se snažím věci opravovat... pokud ale mě "nemáte rádi" tak tu nemusím chodit, a je to vyřešeno ne? :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 srp 2015 23:27 

Jednou pochopíš, že odchodem se to řešit nedá z mnoha důvodů. Já s Tebou problém nemám, ale i tak je potřeba v životě dělat s lidma, který nemáš rád. Tomu se nedá vyhnout, jak si představuješ, odchodem. Spíš jsem Tě přišel povzbudit, když už přicházím s prázdnou náručí. No asi se mi to moc nepovedlo.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 srp 2015 08:13 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
venouš píše:
1. hlavy jsem zkoušel hledat ale našel jsem jen tuto parodii http://www.hadex.cz/img/zbozi/m665.jpg nic jiného se mi najít nepovedlo ani nevím pod jakým názvem takové "otáčecí" hlavy hledat.

2. solenoid, upadl jeden vývod a jako naschvál co vychází zespoda cívky, opatrně jsem zkusil připájet tenký drátek a zaaretovat jemným vtavením do kostřičky cívky, ale pochopitelně to asi chytlo mezizávitový zkrat, mechanika funguje asi půl minuty po zapnutí decku (za tu dobu musím stihnout vložit kazetu a zapnout) pak ani ťuk.

3. CD, klasika. Před pár dny jsem se tomu trochu věnoval, už sice svižně načítá, bez otálení přehrává ale disk musí být dobře vypálený a bezchybný, ještě bych mohl zesílit jas na čočce, to kdyžtak pak.

Vendo, tady se pokoušíš fušovat do práce zkušeného a dobře vybaveného servisáka. Navíc u věci, která není příliš nadějná...

1) Hlava se musí měnit jen za úplně stejnou - jak mechanicky, tak elektricky. Před výměnou musí být v perfektním stavu celá mechanika - řemínky, obložení, spojky, ložiska, geometrie páskové dráhy, přítlačná kladka. Po výměně hlavy se musí provést kompletní nastavení. To jest snímací a záznamové úrovně, předmagnetizace a případně doladění korekcí snímacího zesilovače. Pokud si neseženeš ze servisu Yamahy originál hlavu a nepodnikneš úplně všechny popsané kroky, je to jedno a dej si tam v podstatě co chceš. Pouhá vyjetá drážka v hlavě pokud je rovnoměrná a nedeformuje pásek ale nemusí ničemu vadit.
2) Solenoid je nejspíš ovládaný ss napětím. Podstatný je tedy jeho odpor a přibližný počet závitů. Můžeš ho třeba odvinout a navinout znovu zpátky - na začátku udělat nový vývod. pár závitů bude chybět, to nevadí.
3) CD pochází z doby, kdy vypalovací CD neexistovala a vůbec se s jejich použitím nepočítalo. Pokud je to přesto čte, je to bonus navíc. Co vůbec myslíš tím bezchybným diskem? To je přeci samozřejmost, že disk musí být bezchybný. Nebo co jako od toho přehrávače chceš? Audiopřehrávač má korekci chyb vzniklých prachem nebo poškrábáním, ale ne špatným vypálením. Jakou rychlostí disky pálíš? Protože audio CD by se nemělo dělat větší rychlostí než 16x, raději ještě míň.
Přidáním na laseru zkracuješ jeho životnost.

venouš píše:
pokud dobře chápu tak kolmost hlav se nastavuje testovací páskou kde je nahraná nějaká vysoká frekvence a pomocí osciloskopu se nastaví nejvyšší úroveň

Na nalezení nejvyšší úrovně bys nepotřeboval osciloskop. Používá se půlstopý pásek, jehož záznam se snímá oběma systémy hlavy a dvoukanálový osciloskop. Oba výstupy (levý a pravý) magnetofonu se připojí na oba vstupy (A+B) osciloskopu a hlava se šteluje tak, aby signály byly přesně ve fázi. Protože nejde jen o jejich úroveň ale hlavně o vzájemný fázový (a tudíž i časový) posun.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 srp 2015 21:32 

Petr Berka píše:
Jednou pochopíš, že odchodem se to řešit nedá z mnoha důvodů. Já s Tebou problém nemám, ale i tak je potřeba v životě dělat s lidma, který nemáš rád. Tomu se nedá vyhnout, jak si představuješ, odchodem. Spíš jsem Tě přišel povzbudit, když už přicházím s prázdnou náručí. No asi se mi to moc nepovedlo.

ne, v pohodě zas mě vytočil jeden zákazník v kauflandu (pracuju tam) a no, jsem chytlavý, to ale tady nechci řešit (takové prkotiny).

Ransome, děkuji za vyčerpávající odpověď, už chápu, takže s mgf je stejné jako s motory při půlení (taktéž se mění vše to jeví známky opotřebení i to co se opotřebuje za chvíli) bohužel na rovnoměrně vybroušenou drážku jsem zatím nikde nenarazil a i v mém případě při zkoumání pod světlem, sledování odlesků světla od povrchu hlavy vypovídá o tom že drážka rovnoměrná není. No a kolmost jsem si tedy došteloval tak jak to bývá mým zvykem, podle ucha a stejně den co den ladím pořád protože to vypadá že všechny kazety co byly nahrané na jiných strojích byly nahrané s jinou kolmostí. Pořád mě ovšem zajímá a vypadá to že ty otáčecí reverz hlavy jsou mezi lidmi tak nesnášené že ani nevím pod jakými slovy je hledat (zkoušel jsem psát otočné hlavy, reverz hlava...) nikde po tom ani vidu ani slechu. a vliv na kvalitu to má zásadní, deck A s opotřebovanou hlavou hraje podstatně hůře když zapnu dolby než deck B kde hlava je opotřebovaná podstatně méně.

S těmi pálenými CD mě to napadlo. Na druhou stranu mi např. vypálené CD Cranberies na nejnižší možnou rychlost věž před půl rokem bez seřízení nějak přehrála, mělo to taky problém s asi pěti prvními skladbami. Tím bezchybným CD jsem myslel to, že ten můj pioneer přečetl CD poškrábané dokonce s na třech místech odlouplou tou aktivní vrstvou (nebo jak se tomu říká) a hrál bez zaseknutí.

už ale teď vidím že sám to všechno opravovat nebudu, ještě bych to dodrbal víc jak to je...
poptám se teda v jednom servisu, snad mi pomohou. I tak, dík za pomoc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 srp 2015 10:47 

Kraj: ČR - Liberecký
Seřídit reverzní deck není prdel. Ale normální taky ne. Vždycky jsem to dělal tak, že jsem vybral cca deset kazet a uchometricky nastavil průměr. Jsou značné rozdíly mezi tím co mám doma, všechny jsou nahrané na špičkových komponentech té doby, ani jedna nehraje ovšem stejně. Nehraje stejně ani to, co je od hudebních vydavatelství, což by měly být teoreticky zkalibrované stroje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 srp 2015 12:01 

to je ono, a tak si říkám, na co bych měl naprosto přesné kolmé hlavy když všechny kazety jsou nahrané jinak? tak mám na věži položený šroubovák a kroutím a kroutím dneska se půjdu poptat do servisu, tak snad dobře pořídím, zná někdo Avos?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 srp 2015 13:42 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Právě pro tohle nemám rád kazetový magnetofony. Ta mechanika je nestabilní a je problém dosáhnout opakovaně přesnýho dosednutí pásku na hlavy. Nestabilní je už samotný vozík s hlavama, navíc je ten pásek pŕitlačován velmi pofidérním filcem. Jakýkoli průměrný kotoučák (i blbá B115 od tesly) je úplně jiná liga.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 srp 2015 14:12 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Přesně tak. Taky to někdo - už is nepamatuji, zda to byl Luxman, Nakamichi, Alpine nebo který z těchhle výrobců úplně top kazeťáků - řešil tak, že vytahoval pásek z kazety ven a vedl ho úplně extra páskovou dráhou. V německém "Audiu" bývaly testy kazet a tam bylo vidět, jak obrovský vliv má ten filcovej polštářek - paradoxně, co pamatuji, úplně nejhůř dopadla BASF Reference Maxima TPII s nějakým hypersofistikovaným pérkem pod tím filcem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 srp 2015 14:16 

Tak to se jdu podívat na některý kazety s těmi filcy. Nenapadlo mě, že by tohle mohlo mít zásadní vliv.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 srp 2015 20:32 

jo, taky jsem o tom filcu už uvažoval přece když už kazeta není nejnovější tak se do filcu musí vybrousit drážka. Zase si říkám že kazety prošly tak dlouhým vývojem (20 let? :lol: ) že pokud ten filc dostatečně dobře klouže tak proč ne? já třeba toto využil u moji B730 s opět sjetou hlavou abych z toho dostal alespoň nějaké výšky. spíš jsem ještě (nebo už) hluchý a podle mého názoru to hraje poslouchatelně. Toto ale do jisté míry řeší dva capstany za sebou :?:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 srp 2015 21:47 

Čím by se tam vybrousila drážka? Pohybem pásku? Ne...

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]