Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 17:57

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: HKTS200
PříspěvekNapsal: 28 zář 2011 15:05 

Kraj: ČR - Liberecký
Dobry den,
koupil jsem si domácí kino s receiverem od firmy Harman/Kardon řady HTKS. Jsem mlady clovek a posloucham prevazne tanecni hudbu (hlavne zalozenou na basech: House, electro dnb) Jde o to, ze misto jednoho subwooferu mam v domacim kinu 2, prednes je stale presny, nezkresleny, mohutny ale bohuzel neuplny. Pred koupi jsem si nevsiml, ze sw hraje od 45Hz a tak polovinu pisnicky vetsinou vubec nehraje. Chtel jsem vyndat vyhybku protoze na receiveru si delici frekvenci nastavim sam, ale ma aktivni. Vyfotil jsem vnitronsti sw a prosim o radu jak se zbavit teto vady.
Dekuji Petr

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: HKTS200
PříspěvekNapsal: 28 zář 2011 15:46 

Papírový frekvenční rozsah ještě nemusí nutně znamenat, že na této frekvenci pracuje subsonický/hornopropustní filtr. Problém může být dost jinde. Třeba celkově ve výkonu nebo vlastnostech reproduktoru. Odstraněním horní propusti se razantně snižuje zatižitelnost reproduktoru kvůli výchylce. Pozor na to.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 zář 2011 16:01 
Řádný člen

Kraj:
Především u takového zásahu by měl člověk vědět velmi dobře co dělá. Není sice jistě technický problém napíchnout se na vstup vestavěného zesilovače a používat filtr pouze v receiveru. Problém je v tom že součástí toho původního filtru bude asi i subsonický filtr, který omezuje frekvence které už by sub hrát neměl. Třeba proto že jsou dost pod laděním bassreflexu. To by těm repro nedělalo dobře kdybys tohle zanedbal. Součástí vstupního modulu může být i nějaká ekvalizace. Každopádně určitě takovou věc nedělat bezhlavě ale až po důkladném prozkoumání.

Zkontroluj si ale pro jistotu ještě jednou nastavení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 zář 2011 17:09 

Kraj: ČR - Liberecký
Ano subsonicky filtr tu jiste je a "papirove" presne na 45hz podle generatoru utina signal a nic se nedeje. Vim, ze by se to nemelo, ale na svoji zodpovednost chci prepojit signal az za predzesilovac jen nevim ktere to jsou, proto se obracim na Vas

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 zář 2011 17:48 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Středočeský
,,Pred koupi jsem si nevsiml, ze sw hraje od 45Hz a tak polovinu pisnicky vetsinou vubec nehraje,,

mám takový pocit, že v subwooferu problém nebude, vlastním reciver harman kardon avr 140, aktivní subwoofer nejmenované značky, který má také psaný rozsah od 45hz, ale že by nehrál, to se mi neděje : ))
zkus si pohrát s nastavením.takhle na dálku se špatně radí...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 zář 2011 23:41 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
I když to nevypadá, tak i u elektroniky se většina věcí na basech odehrává někde kolem 100HZ. Jestli subsonický filtr odřízne všecko pod 45Hz, poznal bys to snad na varhanách, nebo u dobře nahraného filmu, ale ne tak,že by ti sub při muzice nehrál vůbec... V první řadě bych připojil nějaký indikátor vybuzení do výstupu receiveru pro sub. Stačí zvukovka a nějaký prográmek na nahrávání. Jestli z něho signál leze, hledat problém v kabeláži.
Ještě jedna věc: Jestli používáš velké bedny na předku a máš proto nastavený nízký dělící kmitočet mezi satelity a subem (dejme tomu 60Hz), pak toho pro něj opravdu moc nezbude. Potom ale bude lepší ho vyměnit za jiný, protože vyřazením subsonického filtru by sis koledoval o likvidaci reproduktoru.

Ještě mě napadá: Ty máš subwoofery DVA? Dva stejné, stejně nafázované, stojící ve stejné vzdálenosti od místa poslechu, nejlépe oba těsně u sebe? Protože jestli na kteroukoli z těch otázek odpovíš NE, může to být zdroj problémů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 zář 2011 01:26 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Středočeský
s tou fází mě to taky napadlo..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 zář 2011 08:21 

Kraj: ČR - Zlínský
V každém případě je potřeba vzít generátor a nf milivoltmetr, což jsou přístroje, pracující povětšinou od nějakých 10Hz. Je bezpodmínečně potřeba ještě před nějakým zásahem změřit kmitočtový rozsah výstupu pro subwoofer a pakliže se ukáže, že je to skutečně ostře ořízlé někde u 40Hz, tak pro to výrobce zřejmě měl velmi dobrý důvod. Může to být nedostatečný objem subwooferové bedny /většinou jsou to bandpassy/, nekvalitní basový reproduktor nebo blbě navržená ozvučnice. A nebo prostě a jednoduše je to říznuté proto, aby to tolik nechlastalo ze zdroje, který by musel být dimenzován nejméně jednou tolik, což znamená větší trafo, větší kondenzátory a jinak koncipovaný koncový stupeň. Ojebává se dneska všechno a všude, takže u takové prudké spotřebky, jako je toto, bych se tomu vůbec nedivil.
Ovšem pozor-řešením není vpálit tam větší trafo, větší kondenzátory apod. Tak, jak to je, je to všechno víceméně sladěné a udělat tam takový zásah v podstatě znamená o ten basový koncák přijít. Pakliže je tam na basech např. TDA7296, tak tam už se dají dělat čáry, to se vezme TDA7293, uštípne se noha 5 a 11 a zapájí místo původního. Pak je možné zvednout napětí klidně o o 20V na větev, ale jak jsem psal už na začátku, nejprve je třeba měřit. Ani zedník nebo stolař nedělá nic od oka...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2011 20:51 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Co máš k tomu za přední reproduktory? Čím víc o tom přemýšlím, tak ten sub je docela mrňavej. Má odhadem nějakých 15 litrů uzavřených...

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]