Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 16:03

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: SONY MHC 7900 Problém se zesilovačem
PříspěvekNapsal: 12 úno 2012 23:06 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Středočeský
val.l píše:
V basáku píčo není, nějakej nesmysl tam ale je. Celý ty bedny (popř. systém jako celek) mi přijde pouze 15 let stará demonstrace toho, že "Sony na to má!" V tý době to bylo asi po poklesu kvality výroby spojejeným s přesunem bouchání do Číny v módě. Další příklad, co mě napadá, byla Sharpácká věž, ke který byly ohromný sloupy s 15" basákem.

napis made in japan ti nevadí :)?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 úno 2012 00:45 

Kraj: ČR - Pardubický
Ne, ani trochu. A to ze dvou důvodů: 1) že to bylo kompletovaný v Japonsku neznamená, že to nebylo fakticky vyrobeno v Číně. 2) asi si nepochopil mojí větu - Sony v době, kdy tohle bylo vyrobený, už čelilo nějakou dobu čelilo kritice za pokles kvality, tak udělali věž, která všem dávala najevo, že i když je od Sony, tak ho má stejně tááákhle velkýho (zpřístupnit pár High-End prvků širší veřejnosti = schopnost stále vyrábět super kvalitní věci). Ale je to jen můj názor a ruku do ohně bych za něj nedal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 úno 2012 00:46 
Zabanovaný

:roll:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 úno 2012 22:19 

Kraj: ČR - Zlínský
Kluci, jediný dvě závady může elektrostat mít a to ty, že je buď "přilepený"-zkratované elektrody, popřípadě ztráta vn předpětí a tím i citlivosti, v podstatě stejné závady, jako u kondenzátorových mikrofonů-páč elektrostatický reproduktor není nic jiného, pouze obrácený princip, přeměna elektrické energie na akustickou, kdežto u mikrofonů je to obráceně.
Jinak Vám můžu říct, že elektrostatické reproduktory různých velikostí a tvarů vyráběla ve velkém kdysi velmi renomovaná firma Quad a také dodnes existující Koss - Kossáci vyráběli elektrostatická sluchátka, správněji řečeno sluchátka s elektrostatickými měniči. Možná těch firem bylo víc, ale všechno to spadá do období konce 60. a průběhu 70.let minulého století. Zvláště pak si na to potrpěli Američané, kdy např. Quad vyráběl širokopásmový měnič ve tvaru obrazu s kmitočtovým rozsahem cca od 150Hz do 30kHz, zbytek obstarával klasický elektrodynamický měnič, dneska bychom řekli subwoofer. Hodně se toho dá dohledat ve všech ročnících dnes už neexistujícího časopisu Hudba a Zvuk. Všechny elektrostaty, speciálně Quad byly naprosto neuvěřitelně drahé, proto silně pochybuju o tom, že by v těch bednách byly elektrostaty. To už bych tipoval nejspíše na ty pieza a to s předpětím kvůli vyšší charakteristické citlivosti, možná proto je tam to napájení ze sítě. Několikrát jsem na podobný systém už narazil, ale nebylo to od Sony.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2012 00:09 
Řádný člen

Kraj:
Na freeservicemanuals.info tvrdí že ten servisní manuál mají a teoreticky by ho měli zdarma poslat naskenovaný na vyžádání s dodací dobou 3-5 dnů nebo kolik to tam píšou. Tady je kontaktní formulář kam jim o něj můžeš napsat. Doufám že se pak podělíš. Po nahlédnutí bude myslím jasné jak je to tam řešené

http://freeservicemanuals.info/en/contact/

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2012 03:14 
Zabanovaný

proč by nemohl být elektrostat ve věži sony, když byl třeba i v radiopřijímači tesla :D a sám pan Werich mu dělal reklamu :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2012 21:09 
Řádný člen

Kraj:
Protože v době kdy je tam dávala Tesla je osazovala jen do těch nejluxusnějších přijímačů, navíc pouze a jen elektronkových takže bylo odkud nekomplikovaně brát VN předpětí a nakonec bylo to v době kdy opravdové výškáče (byť papírové) byly zcela v plenkách.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2012 11:14 

No, nemyslím, že by papírové výškáče byly v plenkách - přesně v té době už se vyráběly ARV081 a dávno běžela výroba typu ARV231, které byly myslím v Hymnusu, ARV081 byly osazované v Athosu, Lotosu a Ametystu, kromě toho se poměrně úspěšně používaly jako výškáče reproduktory ARO367 a ARO389, ve spoustě RP je po bocích za mřížkami osazeno po dvou ARO211, což je poměrně mizerný reproduktor i přesto, že je to AlNiCo. Teď už si přesně nepamatuju, kdo to měřil, ale suprovně zachovalá ARO211 měla char. citlivost pouhopouhých 87dB /přepočítáno na impedanci 5 ohmů/.

Mám Filharmonii s elektrostaty ARZ201, škoda je, že ty elektrostaty nejsou symetrické, protože tyto asymetrické mají poměrně velké zkreslení, které je bohužel skoro až slyšitelné. Dá se tomu trochu pomoci odporovým děličem a snížením polarizačního napětí.
Poslední série Hymnusů údajně měla jeden elektrostat taky /informace z druhé ruky, ing. Hájek/.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2012 12:05 
Řádný člen

Kraj:
To co píšeš je pravda ale ty papíráky mi to spíše jen potvrzuje. Ve většině běžných rádií té doby, případně i v samostatných reprobednách se stále ještě místo výškáčů používaly malé širokáče (ARO211, později ARO389). Ne že by toto řešení vykazovalo špatné výsledky, naopak se domnívám že s danými reproduktorovými kombinacemi, způsobem dělení a celkového použití to dopadlo určitě lépe než při použití ARV23x/26x, což jsou popravdě opravdu nepovedené reproduktory a jejich hodnota je v podstatě jen historická či jako originální náhradní díl. Neznám přesné datumy uvedení na trh, ale předpokládám že někdy tou dobou se pracovalo i na elektrostatickém ARZ201 protože Tesla hledala cestu jak z toho ven. S příchodem a větším rozšířením polovodičové techniky a reproduktorů typu ARV081 se vše změnilo. Pokračovat dál s elektrostaty by přineslo víc problémů než užitku a ARV081 už byl daleko použitelnější reproduktor. Při správném použití lze od něj očekávat dokonce i nějaké výsledky, ale nechá si i celkem dost líbit (samozřejmě se zhoršenými výsledky) takže bylo možné ho použít kompromisně dokonce i ve dvoupásmových soustavách. Nižší citlivost v té době už též tolik nevadila. Vývoj se tedy zcela logicky ubíral dále touto cestou.
Ale to je vše jen můj názor - domněnka. Bez znalosti přesných (především časových) dat můžeme jen spekulovat.

Zajímalo by mě srovnávací měření a poslech ARZ201 x ARZ202. ARZ201 mám, ARZ202 bohužel ne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2012 21:47 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Pro Sinclaira: Elektrostaty dodnes vyrábí třeba fa Martin Logan, většinou ovšem jako hybridy, kdy se o basy stará klasický elektrodynamický měnič. Bedny mají úžasný zvuk a úžasnou cenu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2012 00:06 
Řádný člen

Kraj:
Jj slyšel jsem ty loogany několik různých modelů. hrálo to pěkně jemně, technicky bych tomu asi mnoho vytknout nemohl, ale když bych hodnotil subjektivně tak mě to nechytlo. Na mě moc jemný zvuk co neměl jaksi šťávu. Ne že bych pohrdnul, určitě to bylo zajímavé setkání ale uměl bych si vybrat jinak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 23:17 

ARZ201 i ARZ202 hrají naprosto stejně, i když ARZ202 má vypouklou část s membránou.

Elektrostaty byly odjakživa drahé, ať to byly symetrické či asymetrické. Na montáž tohoto typu reproduktorů totiž nelze stvořit žádnou montážní linku, vše je montováno a testováno ručně.
Symetrické typy s uhlíkovou membránou jsou absolutně nejdražší, je tam totiž použita speciální PET fólie s napařovaným uhlíkovým kompozitem.
Poměrně slušně hrající elektrostat lze bez větších potíží vyrobit i doma, jako membrána se dá použít dekorační pokovená zlatá nebo stříbrná fólie, která ale samozřejmě musí být vodivá. Takto jsem opravil několik desítek ARZ201 i ARZ202, trochu problém byl opatřit příslušnou fólii, ale nakonec se zadařilo.
Zkoušel jsem potom za pomoci této fólie a podstatně větší mřížky vyrobit větší typ /cca 200x100mm/ a to už bylo sakra jiné kafe, hrálo to jak z praku, i když to byl asymetrický typ.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]