Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 15:25

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 139 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: NZC300 a jeho další osud - siamská dvojčata
PříspěvekNapsal: 21 led 2012 15:48 

Kraj: ČR - Liberecký
Máš pravdu. Udělám to tak, je to logický. Díky za polopatické vysvětlení, protože já jsem analfabet v tomhle směru.
Kolegův gramec mě mrzí, on to koupil prý někdy v osmdesátém devátém, a tehdy mu nikdo to, že by potřeboval taky předzesilovač nevysvětlil. Prý mu to nehrálo a to si koupil k tomu ještě ARS9207, který jsem od vyhození ke kontejneru zachránil na poslední chvíli.
Nakonec svoji audiofilskou potřebu vyřešil sestavou od vietnamců, která kupodivu nějak funguje doteď.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2012 16:55 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Pane jo, ten gramofon tehdy stál skoro dvě výplaty... No, nakupujte u odborníků.
Moje žena mě zase občas schválně vytáčí vyprávěním, jak kdysi hodila do kontejneru dvě kompletní a funkční sestavy Tesla 710 včetně gramofonů. Prostě už nebyly potřeba, tak co s nimi. Sice to nebyl nijaký zázrak, ale je to škoda.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2012 18:36 

Ještě sem dám foto.
Příloha:
DSCF0346.JPG

Na snímku zcela vpravo jsou vidět částečně "kleště" z plastu které jsou zde vidět v polote vypnuto. Pokud je vypnuto, jsou jimi totiž spojeny plechové packy, které vodivě spojí oba kanály, levý i pravý s přístrojovou zemí i se zemí levého a pravého kanálu. Když spustím raménko, tedy zapnu přístroj vše se rozpojí, tedy rozpojí se země obou kanálů od živého pravého i levého. to chápu, jinak by to nešlo.
Když to tedy odseparuji , tedy nechám přístrojovou zem, země obou kanálů i oba živé zvlášť, bude možné zrušit toto mechanickoelektrické zařízení a vyvést to na cinche z přenosky přímo? Nevím totiž k čemu to tam je, ani proč se při vypnutí přístroje vlastně vše de facto "vyzkratuje", spojí...
Jaký je účel tohoto řešení?

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2012 19:38 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
No kolega se moh za těch dvacet let zeptat, co s tím a ne to dvacet let silážovat a pak vyhodit :-)?
Ty kleště v pohodě odpoj. To je na eliminaci rušivých zvuku při zapínání, vypínání a nasazování přenosky. Ale vnáší to tam akorát zbytečné přechodové odpory.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2012 19:39 
Moderátor

Nejenže možné, ale nutné. Ta věc zkratuje přenosku při vypnutém pohonu. Musely by tam ty spínače být dva a každý by zkratoval jeden kanál k jeho zemi. Jediné, co se takhle stane - že i když gramofon nepoběží, uslyšíš z reproduktorů zvuky snímané přenoskou. Může to být protivné při čištění jehly nebo při poklepu. Ale to není neštěstí. Při troše šikovnosti se to dá nahradit třeba dvěma zlacenými kontakty z nějakého kvalitního relé.
Ta konstrukce a zapojení jsou podřízené tomu, co jsem psal prve, totiž že i když by šel signál z přenosky ven, šel by kablíkem s DIN konektorem a ne CINCH konektory.

Jinak sorry, já úplně zapomněl, že tam ta zkratovačka většinou byla, jinak bych to napsal hned v prvním příspěvku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2012 19:52 

Kolega je trochu jinej, ale on je jinak jinej, než ti jiní.
Díky za info, jdu to zlikvidovat. Je nutný, aby kabel k cinch konektorům byl stíněný, opletený, nebo se to dá vést i "dvoulinkou"?
Protože to budu muset v pondělí koupit, v domácích zásobách není. I když, kouknu se.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2012 20:23 
Moderátor

To myslíš uvnitř nebo mimo gramofon? V obou případech stíněným. Ale zatímco v gramofonu by se ti do nestíněných propojů prostě jen nachytal brum, mimo něj by ti to už vykoplo repráky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2012 20:37 

Rozumím. Stejně musím něco koupit, takže v pondělí tam skáknu. Zatím nevím, jestli z gramce vyvedu kabely na pevno, nebo tam udělám klasické cinche, samice. Ale výhody druhýho řešení jsou jasný. Ještě původní model měl síťový vypínač, který vlastně odpojil obě žíly naráz, nulák i fázi. Tak i to.
Až mi kolega na den zapůjčí přenosku, ověřím si funkčnost, pustím se do toho.
Díky moc za info.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2012 20:55 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
U gramofonu bych klidně udělal kabely napevno, tedy bez panelových konektorů. Udělej kablík dostatečně dlouhý a nebudeš muset ani v budoucnu řešit problémy s nastavováním kabelu (pokud budeš měnit umístění gramofonu a zesilovače). Navíc ušetříš peníze i za cinche.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2012 21:06 

Dobře, jenom jsem teď vypáral kus izolace noname cinch - stíněného kabelu. Celé opletení je zašlé, pokryté měděnkou, asi agresivní, nebo nekvalitní PVC. A to, co jsem stáhnul v tom gramofonu, je i po těch letech - 1988 - jako nové. Takže jsem uvažoval v tom smyslu, že takový kabel se dá eventuelně vyměnit.
Kvalita je pryč, koupil jsem reprokabel v Bauhausu, jenom do obýváku, ke kinu, je to dva a půl mm, a po roce je pod izolací zelený jak brčál. Naproti tomu mám kabel z OBI, a mám ho léta, deset let určitě, sice taky bez jakékoli značky, a ten je krásný, jako nový.
Před chvilkou jsem prohrabal své poklady, cinche jsem odpájel ze starého pošného spoje televize, co byla u kontíku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 led 2012 17:15 

Čím víc to pročítám na netu, tím víc se mi vnucuje ztřeštěný nápad postavit si to sám. Inspirace je dost, a něco je fakt povedený.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 led 2012 19:27 
Řádný člen

Kraj:
Myslíš komplet celý gramofon?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 led 2012 21:36 

No. Byl jsem tady: http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph ... ight=gramo
Asi by to nakonec nebylo až tak nepřekonatelný. Jsou to cvoci, ale v tom nejlepším smyslu. Největší problém - pochopitelně talíř. Ale nechci desetikilový kus, a potom ramínko, všude se píše, že musí být lehké, a to je ten problém. Chtěl jsem to udělat z brzdové trubičky, která se dá nádherně naohýbat, to se mi fakticky líbí, to prolomení ten tvar neúplného "S", myslel jsem si že hmotnost není důležitá, ale vyvážení daleko víc, jenže ramínko musí být lehoučké kvůli vedení přenosky v drážce. I když tomu by mohl možná pomoci antiskating. Pokud by se to totiž povedlo seřídit tak, že jehla by v drážce neuhýbala a tlak na přenosku by činil maximálně ty doporučené dva gramy, pak by hmotnost raménka neměla mít vliv - co si o tom myslíte? Jenom maluju, rád se nechám poučit.
http://www.majerovi.com/richard/gramec/gramec.htm
Není to krása?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2012 18:09 

...a tak to vypadá, že jsem našel novou motivaci. Gramofon. Jinak jsem prohrabal svoje a manželčino dědictví, protože gramofon byl za komunistů snad v každé domácnosti, těch desek máme ke třem stovkám. Samozřejmě tam je všechno, od sraček typu Modern Talking z jugoslávské prodejny někde v Praze, přes folkové věci jako Wabi Daněk, kvalitnější pop - třeba Alphaville, pak povinný Olympic, přes Stromboli, konče metalem - Venom, Torr aj.
Když jsem to viděl, zděsil jsem se, kolik to potřebuje péče, hlavně nové obálky, ty vnitřní, a především vyprat. Ale mám do toho chuť, a hlavně jsem šťastný, že to tenkrát neskončilo všechno na Aukru, jak jsem chtěl.
A teď řeším DIY pračku vinylů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2012 19:06 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Citace:
A teď řeším DIY pračku vinylů.

Tady je zajímavý web:
http://www.soundfountain.com/amb/rc1.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2012 20:04 

Díky za tip. Musím si to v klidu projít, a pak následně nechat uležet, a utřídit. Aktuálně probírám se ženou chlupy na kartáče.
Otříhání naší čuby - jezevčice - neprošlo. :twisted: No, jsou mrazy... :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2012 21:13 
Řádný člen

Kraj:
Ostříhej ženu ;) Když to bude v těch správných partiích tak se na tebe třeba ani zlobit nebude :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2012 21:57 

To budu muset posoudit jemnost materiálu. Asi zítra, mám pátej škopek. :?: :idea:
Pračka - nebudu se pouštět do nějakých krkolomných konstrukcí, vidím to na dvě slepené misky pod květináč, respektive jejich poloviny, takže zítra jdu koupit jednu, která bude stačit. Do toho dám "lázeň", věřím na to, že se to musí nejdřív odmočit, protože ten humáč musí nejdřív povolit.
Takže nejdřív budu muset zajistit, aby se deska v tom roztoku pomalu točila, tj. dejme tomu deset minut? Taky záleží na složení tý lázně... A pak to vidím na kartáčky, který bych tam nějak zasunul. a to bych měl čištění, pak oplach destilovanou vodou, nebo rovnou tohle všechno dělat destilkou, protože voda z kohoutku je tvrdá, jsou tam minerály, hlavně železo a vápenaté věci pak vznikají. Vždyť se koukněte na hlavici sprchy! Fuj. Desku, abych to nemusel sušit, což je citlivé na prach, a zabírá to místo, a časově to není ideální, upnu do aku vrtačky, odstředivá síla to vyčistí.
Budu muset udělat košilky, čili obálky vnitřní na to. Ale začíná mě to bavit. Jů. :o

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 led 2012 00:49 
Řádný člen

Kraj:
Spíš mě napadá jestli by nebylo záhodno po odmočení hezky ještě pěkně za mokra "přehrát" klidně i beze zvuku aby jehla "vyryla" nečistopty ven z drážek a pak zniova čistící proces, teúprve potom sušení.

Ten nápad s vrtačkou se mi nelíbí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 led 2012 01:31 

No, ale vynásob si počet desek, +- tři sta, to je fakt hodně.
Jak jsem to někde četl, pak aku vrtačka, s "adapterem", to jest šroubkem M6 a velkoplošnými podložkami by mohla to sušení hodně zkrátit. Tam nejsou nijak velký otáčky.
Proč se Ti to nelíbí?
Tu pračku budu konstruovat pro ulehčení veškeré manipulace, a s tím úzce související úsporu místa při sušení. A taky, koneckonců abych předešel zmáčení a možnému olupování středové etikety.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 139 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]