Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 18:03

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Spálené výškače
PříspěvekNapsal: 10 bře 2015 16:39 

Kraj: SR - Trnavský
Zdravím,nedávno som si kúpil do dielne delenú kombináciu Sony TA V925 EE a TA V925 NE,čo je vlastne digitálny suond procesor s koncovým stupňom o výkone cca 2 x 65 do impedancie 6 až 16 Ohm.Zhruba po 2o min nastavovania zvuku a následnej reprodukcie z Jamo Classic 8 mi indikácia ľavého kanálu zbehla dole,začal hrať slabo a skresloval.Po chvíli sa intenzita kanálu vrátila späť,ale to mi už nehral ľavý výškač a bolo cítiť spálenú cievku.Na druhý deň som zapojil ďaľšie/ 2-pásmo,staršie Telefunkeny/ bedne a situácia sa po cca polhodine zopakovala.Vzhľadom na to,že bastlím s reprobedňami,vymenil som výškače,skontroloval výhybky a opäť som to zapojil.Cca po hodine sa situácia zopakovala a pre istotu mi odišli obidva výškaťe.Vo všetkých troch prípadoch išlo o kalotové membrány na výškačoch,všetky bedne hrali predtým bez problémov na iných zosilovačoch/Transiwatt 140,Denon 255 UK a receiver Onkyo TX DS 676./Podľa mňa je chyba v koncovom stupni,ako,keby kmital na nejakých subsonických rekvenciách,ktoré preťažujú kmitačky výškača,ak je to tak,ako odstrániť závadu,plánujem to dať kamošovi na osciloskop.Poraďte,dakujem.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Spálené výškače
PříspěvekNapsal: 10 bře 2015 16:48 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Odpovedal si si sám...hodiť to na osciloskop, komplexnú záťaž a potom sa uvidí, čo z toho lezie.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 bře 2015 16:59 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Kmitá, kmitá, ale na hypersonických, nie na subsonických :-).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 bře 2015 17:41 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
To chce trpělivost a vytrvalost. Já bych nejprve pro jistotu zkusil spálit několik dalších výškáčů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 bře 2015 19:26 

laminat píše:
Kmitá, kmitá, ale na hypersonických, nie na subsonických :-).

No,samo,že som mal na mysli nad hranicou počuteľnosti.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 bře 2015 19:33 

ransom píše:
To chce trpělivost a vytrvalost. Já bych nejprve pro jistotu zkusil spálit několik dalších výškáčů.

No ako vtip to nebolo až také hrozné.Po prvom spálenom výškači som to považoval za náhodu,po druhom mi to bolo jasné a tretiu sadu som dal zámerne 8 ohmové /Videotony/,tých škoda nebola,tie vydržali najdlhšie a porúčali sa až po vypnutí zostavz,zistil som to až na druhýdeň.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 bře 2015 19:54 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Však jsem taky srandoval.
Na podobné pokusy není od věci ochránit výškáče sériovou žárovkou. Pokud žhne, na divné chování zesilovače to upozorní. Indikátory vybuzení nemusejí na nadzvukové kmitočty reagovat. Nejjistější je osciloskop aspoň do 5MHz, na něm jsou kmity vidět okamžitě. Hledání příčiny už je ale věcí zkušeností a právě té trpělivosti.
Já radši na zkoušení neznámého zesilovače používám nejprve bezcenné staré repráky se zařazeným sériovým odporem 27R/15W.
Univerzální rada preventivně vyměnit všechny elektrolytické kondenzátory může ale taky vůbec nemusí pomoci.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 bře 2015 20:35 

ransom píše:
Však jsem taky srandoval.
Na podobné pokusy není od věci ochránit výškáče sériovou žárovkou. Pokud žhne, na divné chování zesilovače to upozorní. Indikátory vybuzení nemusejí na nadzvukové kmitočty reagovat. Nejjistější je osciloskop aspoň do 5MHz, na něm jsou kmity vidět okamžitě. Hledání příčiny už je ale věcí zkušeností a právě té trpělivosti.
Já radši na zkoušení neznámého zesilovače používám nejprve bezcenné staré repráky se zařazeným sériovým odporem 27R/15W.
Univerzální rada preventivně vyměnit všechny elektrolytické kondenzátory může ale taky vůbec nemusí pomoci.

Ok,díky za rady,uvidím,čo ukáže osciloskop.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 bře 2015 20:59 

Kraj: ČR - Pardubický
Věta - Zhruba po 2o min nastavovania zvuku a následnej reprodukcie z Jamo Classic 8 mi indikácia ľavého kanálu zbehla dole,začal hrať slabo a skresloval - takhle se může projevovat labutí píseň zesíku před exitem.
U koncových tranzistorů bez jištění zmizí basy, zvuk jde do výšek a pak je mlžno a ticho.
Zde před definitivním koncem může reagovat pojistka (?tepelná?), která po oddechu nahodí zesík opět do provozu.
Stálo by za to lehce omrknout výkoňák na chladiči. A s osciloskopem vyčkat do konce na náhradní jmenovité zátěži.
Doufejme v lepší a levnější důvod. Třeba kondenzátory zdroje či tamní studeňák, zvětší se vnitřní odpor zdroje a už se to vazbí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 dub 2015 22:44 

rudolf04 píše:
Věta - Zhruba po 2o min nastavovania zvuku a následnej reprodukcie z Jamo Classic 8 mi indikácia ľavého kanálu zbehla dole,začal hrať slabo a skresloval - takhle se může projevovat labutí píseň zesíku před exitem.
U koncových tranzistorů bez jištění zmizí basy, zvuk jde do výšek a pak je mlžno a ticho.
Zde před definitivním koncem může reagovat pojistka (?tepelná?), která po oddechu nahodí zesík opět do provozu.
Stálo by za to lehce omrknout výkoňák na chladiči. A s osciloskopem vyčkat do konce na náhradní jmenovité zátěži.
Doufejme v lepší a levnější důvod. Třeba kondenzátory zdroje či tamní studeňák, zvětší se vnitřní odpor zdroje a už se to vazbí.

Ďakujem za fundovanú radu,momentálne som problém odložil,ale mám v pláne sa k tomu čoskoro vrátiť a všetky podnety použijem.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]