Hoj, Bobys, absolútne nič proti ani nič osobného. Ale vážne si myslíš, že niektorý skúsený servisák, ktorý má skúsenosti s týmto riadne zložitým strojom /vela ich teda nieje/, Ti tu vysype všetko svoje knowhow a bude Ťa viesť za ručičku tak dlho, až zistíš, že to, že ten stroj mlčí, moože mať najmenej desať až dvanásť príčin?
Skús trocha rozmýšlať sám a začni tým, prečo konce šlahnú do reprákov, aj keď tento stroj má celkom dokonalú js ochranu a opozdené pripojenie záťaže pomocou relátka. Skús popremýšlať nad tým, prečo relé zopne okamžite po zapnutí mašiny. Jedno po druhom a nakoniec možno nájdeš aj to, čo aj ja kolkokrát hladám dlhé hodiny.
Ale bez presného digitálneho meriaceho prístroja + prúdového ohmmetra, perfektnej odsávačky spolu s perfektnou letovačkou a sledovača signálu /ktorý sa dá lahko vyrobiť aj z televízneho zvukového modulu Z, toho najstaršieho, len s MBA810DAS, ktorých nájdeš na každom zbernom dvore v ČBTV kopy/ Ti nedoporučujem ani skúšať hladať chybu v obvodu ochrán.
820A je príšerná ludra, ktorá aj ma už niekolko pekne potrápila.
Ad sledovač signálu: je treba len z toho modulu vyhádzať všetko, čo je tam na kokot, MBAčku zapojiť podľa katalógu s tým, že je treba jej razantne zvýšiť zisk jedným odporom /v origináli tuším 56ohm, zmenšiť/, druhý odpor zavesiť na neinvertujúci vstup MBAčky /stačí 220kOhm/ a vstup oddeliť axiálnym zvitkovým kondenzátorom cca 4n7-10n/400V, vstavaným do kovovej trubičky s izolovaným meriacim hrotom, tienenie vstupu pripojiť aj na trubičku, aj vyviesť tenkým káblikom dľžky cca 30-40cm, zakončeným krokodýlom. Taký sledovač je dobrý napríklad k tomu, aby si zistil, kde signál ešte je kde už nie. Sám takú primitívnu pomoocku používam, len doplnenú o trafko 10V/0,5A, pár kondíkov a zenerku na 15V, aby MBAčku neprerazilo a zdroj bol aspoň trocha zaťažený, lebo tieto malé transformátorky majú dosť vysoké napetie naprázdno. Kovový tienený "merací hrot" som kedysi vyrobil z verzatilky, ktorej som len prevrtal koniec/tam kde je hrotítko/ a do verzatilky upol 1,5mm2 inštalačný vodič, namiesto povodnej izolácie som použil o dosť slabšiu bužírku, tienený káblik je MK 1x0,35, ktorý má husté tienenie a živú žilu, ktorá už čosi vydrží.
Majte ma za blázna, že tu popisujem takú kokotinu, no pre servisáka je to nesmierne užitočná vec, ktorá sa naviac dá zlepiť len z toho, čo si pritiahnete zo zberného dvora. Malú plastovú skrinku bývaleho rozhlasu po droote s reproduktorom ARE589 či ARE567, u novších ARE5804, z dajakej starej ČBTV zvukový modul Z s MBAčkou /keď budete mať kliku, narazíte aj na modul Z s echt germániovými tranzistormi GD608-618/, z nejakého Colora, ktorý mal aspoň osemkanálovú dialku /myslím celý rad Color 4xx, niektoré mali aj 16, ale možno sa pletiem, do TV sa neseriem/ potiahnete dosku s relátkom a standby trafkom, ktoré je tak akorát na krmenie MBAčky, elektrolyty tam tiež dajaké budú, sieťovú šnúru o dĺžke až 8m odšmiknete z dajakého vysávaču a až na pár drobností máte matroš pokope. A teraz už to len zbastliť dokopy, nezabudnúť na vstup MBAčky zaradiť potenciometer hlasitosti-citlivosti najmenej 500kOhm, lepšie 1MOhm, ktorý sa v zbernom dvore tiež v dajakom krámu nájde.
Ja viem, že v nektorých mestách prístup do zberáku nieje až taký jednoduchý, tak potom nezostáva nič iné, ako to, čo fungovalo už za Al Capona a ja konkrétne to takto robím. Jednoducho obsluhu podplatím /úmerne tomu, čo si chcem odniesť a tiež si to odnesiem/, na pajcku lebo kilo /samozrejme v korunách/ stále obsluha slyší a nechá ma vykuchať či odniesť, čo chcem. Raz som mu vysvetlil, k čomu to mám, na čo to potrebujem a od toho času len chápavo kýve hlavou, raz za pár návštev dostane kilo a všetci sú spokojní