|
AVR, tedy pro nezasvěcené AudioVideo Receiver prakticky jakékoli značky /s drobnými a drahými výjimkami/ je vždycky obrovský soubor kompromisů, který nikdy nedává optimální výsledky. Stačí si představit, že do takového přístroje je nutno vtěsnat nejméně pět koncových zesilovačů, kompletní digitální AV processing, FM tuner zpravidla s RDS, poměrně složitou napájecí část a atraktivní kastli s displejem, který ukazuje všechno možné, jen ne to, co potřebuju a to vše se musí spolu s marží výrobce, cenou za dopravu a nemalou marží prodejce vtěsnat do částky dejme tomu 10.000,-Kč. Výsledkem jsou potom přístroje nevalných kvalit, kde je všechno dimenzováno tak-tak, mnohdy i dosti poddimenzováno, např. koncové zesilovače jsou zapojené nejjednodušeji, jak jen to jde a jsou zcela bez ochran, z digitální do analogové části pronikají zbytky rušení, protože výrobce šetřil na dobré filtraci a odrušení, málo citlivý a nepříliš selektivní FM část a tak bych mohl pokračovat, prošlo mi toho rukama už dost na to, abych si mohl dovolit napsat takovýto příspěvek. Co si např. myslet o přístroji jinak docela zvučné značky, kde je uváděn výstupní RMS výkon zesilovačů 7x115W a vzadu na štítku je uveden celkový příkon 450W...Ano, já vím, že prakticky nikdy nejsou všechny kanály buzeny na plný výkon, ale měření tohoto konkrétního přístroje ukázala, že už při buzení obou předních a subwooferového kanálu padal výstupní RMS výkon z deklarovaných 115W na necelých 60W a po 15 normou předepsaných minutách plného výkonu se z poddimenzovaného chladiče doslova kouřilo, takže bylo nutno buzení vypnout. Tepelné jištění konců přístroj samozřejmě neměl a jak jsem později zjistil, neměl ani ochrany proti výskytu ss napětí na výstupech, přestože výstupní relé pro zpožděné připojení reproduktorů přístroj obsahoval. Musel, protože když jsem relé zaaretoval v sepnuté poloze, tak konce při zapnutí dávaly do reprosoustav dost slušné rány. No prostě, jak už jsem napsal, jeden velký kompromis a to až do cenové hladiny do 15.000,-Kč. Nad tuto hranici se už vyskytují slušnější a poctivější přístroje. Takovou výjimkou je například u relativně drahých, ale velmi kvalitních AV receiverů NAD, kde je například možné dvojstiskem příslušných tlačítek na displeji zobrazit aktuální teplotu chladičů přístroje, průměrné nf vstupní napětí a využitelnou rezervu nf přebuditelnosti a i aktuální úroveň zpracovávaného videosignálu - kteréžto funkce jsem u žádného jiného přístroje nikdy neviděl a patrně ani neuvidím. Jsou to sice téměř všechno tzv. servisní funkce, ale máte-li servisní manuál, vše je tam podrobně a srozumitelně popsáno. Mohu tedy poradit, vybírejte mezi přístroji renomovaných značek a v cenové kategorii nad cca 15.000,- až 20.000,-Kč. Neprohloupíte.
|