Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 18:03

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Prerobenie slabého zosilňovača na predzosilňovač
PříspěvekNapsal: 01 črc 2012 17:40 

Kraj: SR - Žilinský
Čaute, chcem sa spýtať či sa dá nejako zvýšiť impedancia výstupu zosilňovača, tak ako to majú predzosilňovače, pretože keď tento zosilňovač napojím na silnejší (keď nieje mix) ide ten silnejší hneď do clipu, aj pri nízkej hlasitosti..

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Prerobenie slabého zosilňovača na predzosilňovač
PříspěvekNapsal: 01 črc 2012 18:32 
Řádný člen

Kraj:
Možná by ses měl nějak rozepsat. Ty máš nějaký obyčejný spotřební domácí zes a z něho by si rád budil nějaký velký PA zes nebo jak? Napiš co přesně máš za typy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 črc 2012 20:48 

http://www.alza.sk/teac-x-3-d112014.htm je to z týchto plasťákov, ak bude treba zistím aj označenie integráča, je to 8 vývodový šváb

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 črc 2012 01:03 
Řádný člen

Kraj:
No to ses teda rozepsal :roll: Proč to chceš vůbec dělat?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 črc 2012 17:43 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Hele, v podstatě to jde, ale je to smysluplný asi jako kdybys měl doma koloběžku a chtěl z ní udělat choppera tím, že bys na ní namontil 1250ccm motor. Základ by byl pořád jen mizerná koloběžka. Asi tak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 črc 2012 09:15 

takže aj som správne pochopil, trebalo by to od základu prerobiť, no tak to nemá cenu..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 črc 2012 15:15 
Řádný člen

Kraj:
Ano a ne. Proto jsem chtěl abys to upřesnil. Kdybys třeba chtěl využít jen korekčák z toho nebo tak tak by to nějakým bastlem šlo i když by to nebylo optimální, ale když ty ani nejsi schopen napsat proč to chceš dělat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 črc 2012 07:59 

Kraj: ČR - Zlínský
Nevidím žádný důvod, proč by to aspoň nouzově nešlo. Pokud mají ty PC reproduktory výkon 2x1,1W, tak do osmiohmové zátěže /nejčastější v PC reproduktorech/ odevzdá na výstupu napětí přibližně 3V efektivních. Pokud mají ty PC reproduktory alespoň trochu rozumné zkreslení /nesmí být buzeny nadoraz, to je snad jasné/, tak signál pro výkonnější zesilovač by šel odebírat přímo z reproduktorů přes odporový dělič 2:1, který srazí výstupní napětí cca 3V asi na polovinu a to už je pro každý linkový vstup výkonového zesilovače poměrně únosná hodnota. Podmínkou je, aby přídavný výkonový zesilovač měl, jak už sem uvedl, citlivost svého linkového vstupu v rozmezí 1-1,5V ef. Je jasné, že to není žádné hifi, ale pokud někdo potřebuje z linkového výstupu laptopu budit PC reproduktory jako odposlechy a monitory toho, co z kompu leze ven, tak v provizorních podmínkách není jiného řešení. No a pokud zesilovač PC reproduktorů nemá nějaké ošklivé zkreslení, tak by se to dalo i snést.

Já jsem byl pred několika lety postaven před podobný úkol, ale já jsem to tehdy řešil rozbočkou linkového výstupu zvukové karty, jedna odbočka vedla přímo do PC reproduktorů,druhá odbočka šla do /pro tento konkrétní účel vyrobeného za jedno odpoledne/ transformátorového stereofonního DI boxu a do 8kW aparatury, protože já zcela zásadně, pokud je to jenom trochu možné, /někdy dokonce nezbytně nutné/ počítače od výkonové aparatury galvanicky odděluji pasivním DI boxem s "vajíčky" 3AN670.07 a zásadně všechno vedu symetrickými nezemněnými linkami. Symetrická linka, pokud je nezemněná, nebo maximálně na straně vstupu, je maximálně odolná proti všemu, už jsem dokonce vedl modulaci +6dB po nezemněném a nestíněném telefonním kabelu, Telecomáci mi vyhradili jeden pár, zdroj modulace mixpult A&H, opatřený na jednom výstupu symetrizačním translátorem, pak 6km kabelu, někdy i v souběhu s vedením nn, na konci opět tentýž translátor a 6kW rozhlasová ústředna AUA5613-fungovalo to naprosto dokonale, absolutně bez brumu, díky nezemněné symetrické, dokonale vyvážené a galvanicky oddělené lince, byť to byl sprostý telefonní kabel z roku razdva, s papírovou izolací žil a průměrem smaltovaného drátu v papírové izolaci asi 0,6mm. Já sám jsem z téhle akce měl bobky, protože vím, co staré telefonní kabely dokážou. Ale pravděpodobně díky dokonalé symetrizaci a tím, že to bylo vedeno po 200 ohmech sice došlo k určité ztrátě úrovně, která se ale pohodlně vyrovnala na ústředně AUA5613 díky geniální konstrukci Ing.Komaromyho a jeho týmu ve firmě TES-AUDIO Vráble. To jsem ale zbytečně odbočil, omlouvám se.

Resumé : Takže ne že to nejde, jde to, i když to není žádné hifi. Pro přesnější rady bych potřeboval znát značku a typ toho výkonového zesilovače. Myslím, že ten stereofonní DI box /vstupy jsou buď 3,5 jack stereo nebo izolované cinche, výstupy jsou XLR samci /XLR NEUTRIK/, je tam i groundlift a na vstupech vypínatelné útlumové články 6dB, kdyby byl signál opravdu příliš silný.
Někde v dílně tento stereofonní pasivní DI box bezpečně mám, ovšem musel bych do spodních vrstev materiálu ve skříních, protože jsem ho použil naposledy už hodně dávno.

Co Ty na to, kolego Thalete?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 črc 2012 01:32 
Řádný člen

Kraj:
Já se v zásadě nebráním použití vstupní části nějakého zesilovače jako ovládací části zesilovače jiného, pokud to v dané situaci bude dávat smysl (například takové nouzové použití). Za určitých okolností bych se se zavřeným okem nebál použít ani tu výkonovou část jako budič pro ta linková trafka jak tu bylo vhodně napsáno. Čeho se ale zásadně bojím je že ten zesilovač bude nějaký strašlivý šrot a ve šrot zesilovačích je největší kurvítko zvuku právě koncový stupeň. Jestli tam bude něco na úrovni LM386 nebo TDA2822 tak je to ale fakt jen na kravál. Všechno to jsou ale pouhé spekulace do doby, dokud nám tazatel nedodá více informací. Do toho se mu ale evidentně nechce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 črc 2012 17:45 

Kraj: ČR - Zlínský
No když nechce, tak nechce, koneckonců náš problém to není, my jen měli snahu poradit. Pakliže ale tazatel záměrně tají typy použitých zařízení, tak to se potom těžko radí a nejlépe je - v takové situaci - tazatele poslat do tmavé, hluboké řiti i s jeho dotazy.
Sorry, ale páčit z někoho údaje nebo typy jen proto, abych mu mohl pomoct, to ne.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]