Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 18:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: T820A bucanie v jednom kanali
PříspěvekNapsal: 08 úno 2012 17:25 

Ahojte dostal sa mi do ruky tento stroj a mam tam problem ze pri prepnuti do hociktoreho vstupu a radia okrem UNIV mi buci v lavom kanali.Vstup UNIV ide ako jediny normalne /nieje to taky brum ako ked vytiahnete zo zosilovaca signalovy kabel/A ide viac z laveho kanala a hraje aj ten kanal slabsie - ten brum je taky akoby sietovy.Pri prepnuti na mono je zvuk rovnaky v oboch kanaloch a nebuci,s toho usudzujem ze nieje problem v korekciach,preto som vymenil preistotu vsetky elity na oboch moduloch korekci.Vymenil som aj elyty v zdroji na korekcie 2 kond 1m0.Napajanie koncov je tiez v poriadku,po odpojeni signalu konce nebucia.Preto vas prosim o pomoc v ktorej casti tej 820 este moze byt problem?

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: T820A bucanie v jednom kanali
PříspěvekNapsal: 20 úno 2012 17:51 

Kraj: ČR - Zlínský
To vypadá na závadu v tom elektronickém přepínači vstupů. Sežeň si schéma, nebo ještě lépe servisní manuál, tam by měly být popsány napěťové poměry v příslušném obvodu.
Je fakt, že já jsem u 820A závadu v tomto obvodu nikdy neřešil, ale u tohoto křápu není nic nemožné. Stačí přepěťová špička, nebo potenciálový rozdíl a razdva to odpráskne příslušný vstup. Ten brum by tomu tak zhruba odpovídal...
Nechci Tě nijak podceňovat, ale tohle asi sám nespravíš...hele, u 820A se už vyskytly i takový závady, se kterými jsem měl i já a několik starších mazáků problém a to jsme měli v Eltosu kompletní servisní dokumentaci včetně všech dodatků z Bratislavy, tak jak se v průběhu výroby přijímač upravoval. K těm dodatkům se normální smrtelník vůbec nedostal, to dostávaly jenom autorizované servisy Tesly Eltos, v prodeji to nikdy nebylo, v prodeji byl pouze holý servisní manuál a to jenom pár stovek kusů, to zmizelo z regálu stejně rychle, jako servisáky k sestavě 710A. Vždycky nejrychleji zmizely servisáky od přístrojů, které se hodně sraly, nebo které byly něčím zajímavé a ze kterých šlo něco vykopírovat...Já si takhle postavil kopii efektového procesoru pro světla AGO350, naprogramované-vypálené paměti PROM 74188 a 74S287 šly objednat jako normální náhradní díl z Vráblí, dodnes mi ten aparát běží i přesto, že jsou tam místo "malých" triaků KT207/600 patnáctiampérové KT728/800 vybrané na co nejnižší spínací proud.
Kolega zas kopíroval malé kytarové kombo AZK153 nebo tak nějak, akorát tam nedal dvě 8" ARO6608, které se pravda na kytaru moc nehodí, ale dal tam nějakého desetipalcového Celestiona, který i přesto, že byl osmiohmový a kombo mělo jen 15W/4ohm, dokázal hrát naprosto neskutečně. Myslím, že se ta kopie tady mezi těmi mladými muzikanty potuluje dodnes, někde jsem to zahlédl, protože je to asi jediné malé kombo se štítkem TESLA :-)Koncový zesilovač je v tom poměrně robustní a stabilní, takže se to zřejmě ještě nikomu nepodařilo odstřelit :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 úno 2012 13:22 

Tak zahada bola vyriesena sposoboval ju vyschnuty elit na pozici C26 a potom asi o tyzden mi nejak ubudalo basov z jedneho kanala a tam preskusal moju bdelost zas preistotu vyschnuty C25.Je to ta T820 co ma konce s LM 3886./som majitelom dvoch 820tiek/Inac je zaujimave ze povodna tranzistorova 820A ma akokeby basovejsi prejav a ta druha s LM 3886 ma zas krasne ciste vysky,trochu menej basov a hlavne skoro vobec nesumi,oproti tej tranzistorovej 820A.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2012 23:00 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Vysoká úrověň šumu nemá nic společného s koncovým stupněm. Problém byl v integrovaných obvodech A273 a A274 v tónových korekcích a regulaci hlasitosti. Podrobně je to popsané v recenzi v Amatérském rádiu z konce 80. let, kde recenzent (naprosto oprávněně) T820A rozcupoval.
Ty integráče z NDR nejsou žádná špička, spíš nepovedená kopie už tehdy beztak zastaralých západních originálů, navíc konstruktéři pro mne nepochopitelně namontovali nejdřív regulaci hlasitosti a až za ně tónové korekce, takže při ubírání hlasitosti zůstává šum konstantní. Sám jsem se kdysi kvůli tomu vrtal v zesilovači Z710, kde jsem elektronické regulaci hlasitosti nastavil plný zisk, a mezi korekce a konec přišel klasický dvojitý potenciometr. Bylo po šumu, jedinou nevýhodou tak bylo i zlikvidování fyziologie.
LM3886 mi tam nějak nesedí, je silně nepravděpodobné že by v Tesle za totáče použili součástku z kapitalistické ciziny. Navíc si nejsem ani jistý, jestli tyhle integráče už byly v půlce osmdesátých let k dispozici - tipuji že ne. Možná půjde o nějakou dobře zvládnutou domácí přestavbu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 úno 2012 09:22 

Tie LM som tam dával ja lebo som tu jednu 820tku zohnal bez koncov.Mal som doma tie LMka tak som ich tam dal,nemal som prostriedky na výrobu pôvodných DPS koncov.A divné
mi to bolo preto lebo v oboch rádiách sú moduly s dvoma A274D a okrem tých koncov sú rovnaké

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]