Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 16:03

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Schopný zesilovač
PříspěvekNapsal: 02 dub 2011 21:19 

Kraj: ČR - Liberecký
Dobrý den, sem velký fanoušek reprosoustav. Objednal sem si Subwoofer Kenwood KFC - W3013 s výkonem 400W RMS a maximálním 1200W, k tomu mám dva středové reproduktory. Problém je že nemám dost financí ke koupi profi zesilovače a proto píšu sem. Jsem docela zdatný elektronik a nějaké pájení a oživování pro mě nebude problém, studuju i tento obor ale v zesilovačích nejsem ještě moc zběhlý.

Chtěl bych vás požádat o radu/y, potřeboval bych chéma na kvalitní zesilovač , určitě výkonný alespon 250W , myslím si že by mohl stačit s tímto výkonem. Jsem schopný do toho investovat max. 1000,- Kč, chci jen aby to bylo pro subwoofer a dvě repro , čili 2.1, nějaké ochrany a regulace basů by mi taky bodlo ale na to je nejspíš předzesilovač.

Výkon reproduktorů je:
Subwoofer : 400W RMS - 1200W Peak
2x Satelit : 100W RMS - 250W Peak

Všem děkuju za rady , poučte mě , opravte mě , budu jedině rád , chtěl bych se v tom více zorientovat.
Díky

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Schopný zesilovač
PříspěvekNapsal: 03 dub 2011 23:19 
Řádný člen

Kraj: ČR - Středočeský
Za tu částku nepořídíš ani adekvátní trafo pro požadovanej výkon. Přidej nulu a vynásob dvěma.

http://forum.audioweb.cz/viewtopic.php?id=8751 pro představu, jak by mělo vypadat 250W pro subwoofer :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 dub 2011 08:09 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Můžeš sáhnout třeba po modulech od Aldaxu, ale stejně cenově litr je fakt mimo, za to nic nepořídíš.

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 dub 2011 08:43 

Jen na zacatek kde si hodlas poustet 250w?
A jen od boku si lasnu napsat ze ten tvuj basak utaha slusnej zesilovac s vykonem 50-75W.
Protoze,pokud ten basak bude mit realne 400w sinus a zesilovac realnych 250w sinus,vystrelis tim v obyvaku okna.

P.S. ty dnesni normy jsou fakt zoufale....vic pruhu vic adidas... :lol: :D

Pioneer SX-535
Kraus Minipack 50
Sony TA-F345R
Fisher CA-77
Fisher CR-77
Grundig Hifi Box 650
RS-238B(zatim rozdelane)
ARS-1014
zvetsena kopie RS-638
Videoton DC-2080

casem i neco vic....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 dub 2011 02:05 

Neuvěřitelný. Za litra ani kuře nehrabe. Leda bys našel nějakýho blbce, jako jsem já, kterej ti udělá něco za hubičku. Nedávno jsem dělal výhybky. Od návrhu (velmi hrubého) až po realizaci. Řekl jsem si za práci 1000 jen proto, že jsem to bral jako sebevzdělávací kurz:). I tak jsem byl na konci naštvanej, jakej že jsem to kus vola. Bylo to totiž práce za několik tisíc. Ale jak jsme se s dotyčným prve dohodli, tak jsem splnil, byť jsem tratil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 dub 2011 20:28 

Kraj: ČR - Olomoucký
LS-90 říká ti něco výkonová rezerva? Ano. Dá se to krmit i 5W zesíkem, ale jak to taky bude hrát. Doma se většinou soustavy šimraj pár wattama, ale jakmile trochu přidáš volume, tak ti špičky signálu můžou vyskakovat pěkně vysoko. U basů nejraději volím obrovskou výkonovou rezervu. Trafo nemusí být na trvalý výkon 250W stavěné, ale filtrace ve zdroji ti i při 150VA trafu které je napěťově adekvátní požadovanému špičkovému výkonu a poslouchání na rozumné úrovni udrží chvilkově požadovanou tvrdost. Proto je podle mě povrchní zabývat se trafem o dvojnásobném výkonu, než je výkon zesilovače, důležitější je hledět si také napájecího napětí. Tenhle přístup najdete snad v každém výrobku komerční elektroniky pod 20-30k.

Samozřejmě, že pokud předpokládám, že budu tavit zesilovač na krev (což se doma opravdu nedá), tak volím uplně jiný postup.

Zajímalo by mne také, kdo z vás dimenzuje trafo na třídu AB (200% výkonu zesilovače) a počítá s účinností trafa :). Hmm?

Pronájem a prodej ozvučovací techniky.
Ozvučování a technické zajišťování akcí, DJ's.
Návrhy ozvučovacích systémů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 dub 2011 20:57 

kalvoj píše:
LS-90 říká ti něco výkonová rezerva? Ano. Dá se to krmit i 5W zesíkem, ale jak to taky bude hrát. Doma se většinou soustavy šimraj pár wattama, ale jakmile trochu přidáš volume, tak ti špičky signálu můžou vyskakovat pěkně vysoko. U basů nejraději volím obrovskou výkonovou rezervu. Trafo nemusí být na trvalý výkon 250W stavěné, ale filtrace ve zdroji ti i při 150VA trafu které je napěťově adekvátní požadovanému špičkovému výkonu a poslouchání na rozumné úrovni udrží chvilkově požadovanou tvrdost. Proto je podle mě povrchní zabývat se trafem o dvojnásobném výkonu, než je výkon zesilovače, důležitější je hledět si také napájecího napětí. Tenhle přístup najdete snad v každém výrobku komerční elektroniky pod 20-30k.

Samozřejmě, že pokud předpokládám, že budu tavit zesilovač na krev (což se doma opravdu nedá), tak volím uplně jiný postup.

Zajímalo by mne také, kdo z vás dimenzuje trafo na třídu AB (200% výkonu zesilovače) a počítá s účinností trafa :). Hmm?

Ten basak kenwood je urcen pro autaky.....tomu odpovida cena(cca 1000Kc) a asi i zvukova kvalita.
Pro domaci hifi je podle mne spatny.
A dale nic jsem nepsal o trafu..atd. Mozna si nejdrive precti co jsem napsal!! Dekuji.
Vetsina starsich zesilovacu mela trafa naddimenzovana o cca 1 nasobek vykonu koncovych stupnu. Jasne,ze ucinost trafa neni 100%.

Pioneer SX-535
Kraus Minipack 50
Sony TA-F345R
Fisher CA-77
Fisher CR-77
Grundig Hifi Box 650
RS-238B(zatim rozdelane)
ARS-1014
zvetsena kopie RS-638
Videoton DC-2080

casem i neco vic....

Offline Profil E-mail