Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 14:20

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jantar 438A - příjem dnešních frekvencí VKV.
PříspěvekNapsal: 27 črc 2014 11:39 

Kraj: ČR - Liberecký
Ahoj,
našel jsem tento radiopřijimač v celkem slusnem stavu. Jen jeden knoflík na hlasitost chybí. Nevím zda to už má nějakou historickou hodnotu ale kazdopádně je to nádhernej kousek kterej by stál za to si ho nechat. Moc se mě líbí. Je vsak otázka, zda by bylo možné snad nějakou úpravou ? Zařídit příjem FM ale na dnešních frekvencích. VKV tam končí někde na 75MHz.

Jediné mne napadlo přiřadit radiopřijimač a radio použít jen jako zesilovač (modul rádia by se schoval dovnitř) , nebo zda to nechat origo jen jako raritu ?

Díky moc :)

http://www.gme.cz/konvertor-vkv-ccir-oirt-flajzar-kf323-p760-632 šlo by použít toto ?

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Jantar 438A - příjem dnešních frekvencí VKV.
PříspěvekNapsal: 27 črc 2014 11:50 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Šlo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 črc 2014 12:06 

laminat píše:
Šlo.

Skvěle. A teď jsem se dočetl. Pokud seženu správnou anténu, lze prej chytat na KV a pod rádia celosvětová. Je to možné ? Že někde na těchto frekvencích vysílaj.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 črc 2014 12:19 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
U přijímačů s mizernou selektivitou nebo zkreslenou sinusovkou směšovacího oscilátoru (což byla většina tuzemských) se většinou dají naladit silnější blízké stanice v pásmu CCIR i v pásmu OIRT na "fantomových" frekvencích, tedy o dvojnásobek nebo i trojnásobek mezifrekvenční frekvence níž. Mezifrekvence FM je 10,7MHz, takže stanici najdeš na základní frekvenci minus 2x10,7, případně 3x10,7. Blbne pak většinou stereodekodér, což ale tady nevadí.
Fungovalo to tak samozřejmě i naopak - podmínkou je ta mizerná FM část rádia. Tou byly československé přijímače až do začátku 80. let proslulé. Díky tomu se na nich dal chytat třeba i zvuk analogových televizních kanálů prvního TV pásma. Kdysi jsem tak nahrával Hitšarádu na magneťák připojený k maminčině flaškovému rádiu NORA, protože naše stará televize neměla nahrávací výstup a měl jsem (po několika neúspěšných expedicích do jejího gramofonu) zakázáno do televize šťourat.

Mnohem efektnější by bylo vestavět nový FM vstupní díl a jeho ladění mechanicky spřáhnout s původním laděním. To už je ale docela odborná záležitost. Musel by mít vlastní napájení, musel by se vyřadit původní vstupní díl, znovu sladit mezifrekvence atd. Mělo by to pak každopádně podstatně lepší citlivost. Selektivitu ne, ta je dána mezifrekvencí.

Na ladění KV nepotřebuješ sehnat anténu, ta se dělá co nejvýš vytaženým kusem drátu a uzemněním. KV se šíří různě podle denní doby, vzdálené stanice nejlíp v době těsně po západu slunce. V tu dobu je příjem možný díky změnám v ionosféře a dostane se k tobě několikanásobný odraz od ní a od zemského povrchu. Chytal jsem takhle třeba dálnovýchodní nebo jihoamerické stanice, okno pro příjem je vždy ale jenom třeba půl hodiny, pak to utichne. Na KV příjem je ale lepší mít nějaký solidnější přijímač. Tzv. Worldreceivery mají pásmo KV rozdělené třeba až do deseti dílčích pásem a mají navíc jemné dolaďování. Na stupnici běžného přijímače je téměř nemožné těsně nahuštěné KV stanice mezi sebou stabilně odladit. Zvuk na KV je mizerný, jako z vysílačky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 črc 2014 14:04 

Já bych Ransomovu odpověď trochu upřesnil - nejedná se o "fantomové", ale o tzv. "zrcadlové" kmitočty. Mezifrekvence je 10.7MHz, oscilátor ve vstupním dílu kmitá zpravidla o tento kmitočet výš než je přijímaný. Rozdílem mezi ním a přijímaným kmitočtem vzniká právě tento mezifrekvenční kmitočet. Vtip je v tom, že tento mezifrekvenční kmitočet vznikne samozřejmě i se signálem který je nad kmitočtem oscilátoru. To znamená, že rádio s FM OIRT přeladitelné zpravidla v rozsahu 65 - 74 MHz je schopné slyšet stanice i z části CCIR pásma mezi začátkem na 87.5 až po zhruba 95,4MHz.
Problémy jsou dva - především tento kmitočet je vstupním obvodem VKV dílu utlumený, protože je naladěný o 21.4MHz níž. A to tím víc, čím je dané rádio kvalitnější - což u Tesly Bratislava nehrozilo. Silné signály z CCIR tím vstupem nějak prolezou. Žádná hitparáda to ale vesměs nebude, pokud má rádio také AFC, ani to nebude fungovat protože místo automatického doladění bude automaticky rozlaďovat.
Zmíněný konvertor můžu jen doporučit, mám jeden kus postavený - nikoli ze stavebnice ale podle daného zapojení. S ním hraje staré OIRT rádio výborně. Zkoušel jsem ho na opraveném Stereodirigentovi, se kterým dokonce i skutečně hrál stereo. Pásmo bylo plné stanic, na "zrcadla" jen asi tři nejsilnější stanice se šumem. K přiloženému krystalu 27MHz případně ještě zkus dokoupit krystaly 22MHz a 32 nebo 36MHz, jejich přepnutím se dostaneš přes celé CCIR pásmo.
I když se to dnes nedělá, vřele doporučuji si postavit pro VKV alespoň jednoduchý skládaný dipól. A na sv - kv zmíněnou drátovou anténu. Ale tohle rádio pro KV příjem nebude žádný zázrak.
Z hudebních stanic můžeš zkusit třeba o víkendech přes den KBC radio na 6195 kHz, hrají tam staré rokenroly, prý v podstatě stejně jako kdysi Luxembourg. Na 49mb vlastně nic jiného přes den nehraje. Místo Svobodné Evropy a Hlasu Ameriky zase můžeš poslouchat české relace čínského rozhlasu pro zahraničí. Kolem 6200kHz bývají o víkendech piráti. Stejně tak i kolem 3900kHz a nad středními vlnami mezi 1600 - 1700 kHz. To už ale na tomto rádiu nechytíš.
Pro starší generaci hrají na středních vlnách ČRo2/+ na 639, 954 a 1332kHz, soukromé stanice Country rádio na 1062kHz a R. Dechovka na 1233kHz. Od podzimu by měl ještě přibýt Impuls AM na 981kHz. Na dlouhé vlně ještě tak nějak dodělává Radiožurnál. Při troše snahy se dá chytit také třeba britské Absolute radio tuším na 1215kHz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 črc 2014 14:29 
Moderátor

Díky za upřesnění a doplnění. Popravdě, rádio jsem naposledy aktivně poslouchal koncem 80. let.
Na to, že s konvertorem nedostaneš celé CCIR pásmo do OIRT jsem myslel, ale pak jsem to zapomněl zmínit.

Jo, kdyby si někdo chtěl hrát, leží mi na dílně několik dederonských Proxim. Z toho jedna má vestavěnou druhou vstupní jednotku FM, na pásmo CCIR. Já z toho jinak vyrabuju trafa, potenciometry a germaniové koncáky a skončí to ve sběrňáku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 črc 2014 15:58 

Nejdřív musím opravit jednu nechtěnou mystifikaci - KBC radio vysílá na 6095kHz. Vysílá v sobotu a neděli tuším od devíti ráno do pěti večer a hraje i na Selenu a vestavěný teleskop.
Vstupní díly z Proximy byly hodně povedené, měly trojitý vzduchový kondenzátor. Originál byly na CCIR kde se v NDR vysílalo, ale tuším že jen do 104 MHz. Pro export do RVHP byly upravené na OIRT pásmo, ale stačí jen zmenšit paralelní kondenzátory a jsou zpět v CCIR.
Samozřejmě by šlo takový vstupní díl namontovat do daného rádia, ale bude problém s mechanickou montáží a napájením. Navíc dané rádio začíná dnes mít i historickou cenu a jestli je v originálním stavu, byla by škoda ho rozhrabat. Nejjednodušší by asi bylo pořídit nějaký tuner s CCIR pásmem (v bazarech a na burzách za pár stovek), jeho linkový výstup zapojit do gramovstupu Jantaru a hotovo. Není to technicky moc elegantní, ale hrát to bude a je to blbuvzdorné.
Na starém OIRT pásmu je možné se pokusit o poslech nejbližších bezdrátových obecních rozhlasů BMIS.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 črc 2014 17:04 

Právě se do něj přímo vrtat nechci. Zřejmě seženu nějakej tuner a připojím ho jen jako zesilovač. Připlácnu to zezadu aby to nebylo na očích. Možná koupit u vietnamcu ty cinský rádiječka, vyrabovat to a napojit třeba na adaptér přímo do zásuvky. Stejně by to bylo jen na stálo na jednom mistě. A nikam se to nenosilo. Jediné co sem si vsiml ze chybí ten knoflik ale byl bych rad aby to jinak bylo origo . Aby to nebylo predelávané. Uvidim zitra to snad dovezu z chaty už.

Jinak abych byl upřímnej, pokud někdo něco nabízí já nejsem proti a domu už sem takhle přitahl hromadu věcí a nakonec sem za to byl i rád. Naposled zářivku Marlboro z trafiky. Snad uloženková a perfektně se hodí na noc k osvětlení manipulačních pristorů u kulny a slepic. 18W . Takže stejně jako ta rádia či staré počítače rád převezmu do svého opatrovnictví :) Jelikož jsem 17tník musel bych to dopravit po motocyklu, což by ale problém byt nemusel :P

Ty stanice na jinejch frekvencích bych si možná hlavně spíš ze zajímavosti vyzkousel. Ale bydlím blizko polska tak by se možná dalo něco slusneho naladit a poslouchat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 srp 2014 20:56 

Re: Ransom
Až se budeš chtít zbavit nějaké "vyrabované" Proximy, tak bych si ji odvezl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 srp 2014 21:45 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Kdysi jsem kolegovi Proximu přelaďoval a sám jsem byl příjemně překvapen jak to po sladění šlapalo. Proxima se dá v inzerci sehnat velmi levně, až si někdy myslím, že je docela nedoceněná.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 srp 2014 14:13 

Přeladění by neměl být problém, protože v NDR se používala "západní" norma CCIR a pro ni byla vstupní jednotka postavená. Úprava pro OIRT pásmo je tuším vlastně jen v přidaných kondenzátorech paralelně k sekcím ladicího kondenzátoru, které stačí odstranit a ještě je nutné zmenšit kondenzátor u oscilátoru k varikapu AFC asi na třetinu.
Mám takové tušení že v Amatérském rádiu byla kdysi ještě popsaná úprava, kde se ze strany spojů přidaly propojky mezi zemnicími plochami a tím se zvýšila citlivost. Leckomu by dnes mohlo vadit že taková jednotka neumí předvolby, ale na druhou stranu stále platí že nejlepší je vzduchový ladičák, horší je fóliový ladicí kondenzátor, potom dlouho nic a až nakonec nějaké varikapy.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]