Poslední návštěva: Právě je 13 kvě 2026 21:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tesla gramofony a zesilovače
PříspěvekNapsal: 28 bře 2013 21:57 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Zdravím a pozdravuji,

nějakou shodou náhod se ke mě dostaly následující stroje:
NC 440
NC 470
AZS 217
AZS 222
a jedny bedny ARS 824.

Po zapnutí je vše funkční, ale čas je neúprosný a pár nedostatků by se asi našlo. Vzhledem k tomu, že jsem elektrotechnikou nepolíbený a nemám na to čas ani prostor, chtěl bych se zeptat, zda nevíte o nějakém schopném servisu v Praze, kam bych se nemusel bát dát věci na generálku? Líbí se mi, zbavovat se jich nechci, spíš bych je rád využil v moderním interiéru jako funkční retro prvek. Poradíte prosím?
Díky...

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Tesla gramofony a zesilovače
PříspěvekNapsal: 29 bře 2013 01:28 
Řádný člen

Kraj:
Obávám se že žádný běžný komerční servis těmto starým strojům nedokáže věnovat péči jakou potřebují. Jsou lidé kteří to umí moc pěkně a někteří z nich dokonce komerčně, ale je jich málo a o nikom z Prahy nevím. Pokud na to však nespěcháš a pokud ti nevadí že nejsem žádný komerční servis mohu ti pomoci. Mám teď rozdělané jiné věci které musím nejdřív dotáhnout, ale jestli na to nespěcháš tak ti pak můžu zgenerálkovat bedny a zesilovače. Gramofony nedělám. Možná by ses na gramcích mohl domluvit s Laminátem odtud, ale to nevím, to by ses musel zeptat jeho.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 bře 2013 07:37 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Já si na gramcích sám nedělám, posílám je do Litovle panu Zatloukalovi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 bře 2013 09:36 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Díky moc za odpovědi.

Thales: Určitě to nespěchá, prosím, můžeš mi aspoň přibližně napsat, kdy bych se mohl zkusit připomenout?

laminat: O tom už jsem něco četl, jak je to s dopravou? Používáš Českou poštu? A přežijou to ty gramofony?

Díky...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 bře 2013 12:46 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Ne, já jezdím hrozně moc po celé republice i zahraničí. Tak když jedu třeba z Jeseníků do Šalingradu, tak se tam stavím. Jinak jsem už ale i posílal nějaké prodané gramofony poštou, ono se to musí pořádně zabalit (demontovaný talíř, zafixované rameno, vyplněné dutiny polystyrénovými lupínky nebo zmuchlanými novinami), to celé obalit polystyrénem a pak ještě bublinkovou fólií a pak to pošťáci nerozbijou, ani kdyby chtěli. Ovšem jen materiálové náklady na vznik takového balíku odhaduji na min. 200,- CZK.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 bře 2013 15:43 

Kraj: SR - Prešovský
skúsil by som p. Hájka a jeho Retro-radio servis http://radioservis.oldradio.cz/

podľa fotodokumentácie renovácií svoju prácu odvádza veľmi precízne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 bře 2013 16:51 
Řádný člen

Kraj:
Mohl bych na to kouknout nejdříve v druhé polovině následujícího měsíce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2013 13:28 

Kraj: ČR - Zlínský
Prakticky každý větší komerční servis Tě se všemi produkty pošle pryč s tím, že na to nemají ani jeden ND. Jako servisák už jsem viděl ledacos, různě naprasené Hitana, Yagea, Jamicony a podobný šrot místo originálních kondenzátorů-jednak to vypadá jak pěst na oko, jednak podobné značky po pár letech prudce zvedají svodový proud přičemž kapacita jde dolů. Řešením jsou Nippony, nebo Vishay, příp. BC Capacitors od Farnella, ovšem v axiálním provedení tam také není zrovna největší výběr. Radiální kondy nejsou problém, u Nipponů je výběr dost velký, stačí akorát trochu citu pro mechaniku, protože staré kondenzátory jsou vesměs 2x-3x větší, než dnešní moderní Nippony. Konkrétně co se týče AZS217, tak šikovně a hezky udělanou objímkou tam v pohodě vejdou dva TE925 4G7/63V paralelně, nové mají po naformování na 50V kapacitu až 6G a to pro takový zesilovač bohatě stačí. Výstupní elektrolyty podle mých zkušeností není třeba měnit, bývají ve velmi dobré kondici, snad je to tím, že jsou trvale dostatečně polarizované a prochází jimi střídavý proud, který vznik svodového proudu značně omezuje. Zato v předzesilovači je to děs a hrůza, nicméně všecky příslušné axiály jdou koupit u Denkla a po pečlivém naformování plným dovoleným napětím /klidně i celý den/ jsou v pohodě, Isostaty přestanou prskat, akorát jsem Thalete zvědav, jak si poradíš u AZS217 s přebuditelností lineárních vstupů, které v původní úpravě předzesilovače snesou maximálně 1,3V. Pokud se k takovému vstupu připojí CD player, ve kterém je disk vypálený v PC na tzv. digitální nulu, tak přehrávač dává přesně dva volty. Jaký z toho pak leze zvuk, si určitě umíš představit.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]