Poslední návštěva: Právě je 13 kvě 2026 21:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Přepínač výstupu zesilovače
PříspěvekNapsal: 23 úno 2012 22:26 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Zdarec.
Jelikož mám reprobeden doma povíce a chtěl bych občas mezi nimi přepínat a porovnávat zvuk, uvažoval jsem nad jednoduchým přepínačem... jen zavest do krabičky výstup zesilovače, tam několik páčkových přepínačů a svorky na přišroubování reproduktorů.. Dá se to udělat takhle jednoduše nebo tam jsou nějaká úskalí?
Mám receiver Onkyo 7.1 TX/SR 602.. ale zatím se mi nepodařilo přepínat mezi výstupy, jestli je to tam možné, je tam jen nějaká vzdálená zóna, která má případně i vlastní vstup, ale nevím jestli je to klasická funkce A B výstupu... možná jsem to jen dostatečně nestudoval... Tak kdyby s tím měl někdo zkušenosti..
Dík Svíťa.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Přepínač výstupu zesilovače
PříspěvekNapsal: 23 úno 2012 23:08 

Kraj: ČR - Zlínský
Svíťo, není to zas tak jednoduché.
Je potřeba zajistit, aby nebylo možné zapnout např. dva nebo dokonce tři páry beden naráz, to by zesilovač dle mého soudu nemusel přežít i při malé hlasitosti - nezapomeňte prosím všichni, že největší tepelné, proudové a napěťové zatížení dvojčinného koncového stupně jakéhokoli druhu je zhruba při 63% výstupního napětí, ti šikovnější si to např. u 100W zesilovače dopočítají na výkon sami.
Takže ve stručnosti: je třeba samozřejmě použít sadu kvalitních pozlacených šroubovacích svorek /např. velmi dobré jsou dvojsvorky Monacor ST-922G/, libovolné spínače a jako výkonový přepínací členy robustní relé s dvěma přepínacími 10A kontakty, /vždy dvě relé paralelně/, přičemž jeden kontakt z každého relátka bude spínat + do reprosoustav a některý druhý kontakt paralelní dvojice relátek bude použit pro blokování sepnutí ostatních výstupů. Jistěže bych tu mohl schéma nakreslit z hlavy, ale takto byste se hovno naučili, takže za domácí úkol :-) máte vymyslet zapojení takového přepínače s jedním stereovstupem a např. čtyřmi stereovýstupy.
Věřím, že se tu najde spousta chytrých hlav, které příslušné zapojení zmáknou za čtvrt hodiny i s kreslením.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2012 06:42 

Ahoj, dík za reakci..
Nakreslit to schéma by pro mě nebyl problém..
Ale nešlo mi až tak o bezpečnost zapojení... o přístroj se starám jen já a mě se nestane, že bych zapnul víc beden zároveň.. Zapojení s relátky má jistě něco do sebe, ale je to pro moje využití zbytečně složité... šlo mi spíš o to, jestli když to zapojím přímo do vypínačů neuškodím zvuku....?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2012 11:17 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Jen se přimotám, že ty konektory ST-922G umím zajistit, cena je stanovena na 148Kč s DPH.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2012 16:32 
Řádný člen

Kraj:
Jo tyhle občas používám, jsou celkem OK.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2012 19:54 

Kraj: ČR - Zlínský
Ty relátka jsem tam nenavrhnul jen tak z plezíru - je obecně známo, že kontakty relé mají daleko menší přechodový odpor, než např. nějaké kolébkové či páčkové spínače. Větší přechodový odpor znamená radikální zhoršení DF + to riziko, které jsem už uváděl ve svém prvním příspěvku.
Ze stejného důvodu jsem navrhl svorky Monacor, o kterých vím, že jsou skutečně pozlacené, /nechával jsem je testovat u známého zlatníka/ a ne nějakou lacinou čínskou bižuterii, která není pozlacená, ale požlucená.
Dost dobře mi není jasný, proč se na to všechno ptáš, když už jsi stejně předem rozhodnutý si to udělat po svém a jinak...asi oba dva zbytečně ztrácíme čas. Já Ti navrhl systém přepínání, který se běžně používá při seriózním testování beden, popř. zesilovačů, nic víc, nic míň.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2013 20:37 

Ahoj.
Tak až teď se dostávám k realizaci mého předešlého záměru...
Jen pár technických dotazů...
Provedení a typ ochran(současné zapnutí více beden) si ještě zvážím...
Jde mi o to, jaký použít třeba relátka...
Stačí něco tohoto typu?http://www.gme.cz/rele-s-dc-civkou/releh500sd05-p634-748/
Taky jsem se díval na pár technických parametrů relátek a přepínačů a většinou měly relátka odpor kontaktů kolem 50mOhmů a u nějakýho obyčejnýho vypínače jsem viděl 2mOhmy, tak nevím, jestli se těmito údaji vůbec řídit(každý výrobce si může vymyslet co chce).. nebo prostě jen vycházet z toho, že kontakty rele mají obecně nižší přechodový odpor.
Možná pro někoho úsměvné, ale mám tu plnou pr* relátek z felicie.. z hlediska elektrických vlastností,bylo by možné použít je?
Dík.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]