Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 21:23

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zajímavost z Hifiklubu Brno
PříspěvekNapsal: 14 úno 2025 21:07 
Řádný člen

Kraj: ČR - Jihomoravský
https://www.sbazar.cz/www.HifiKlubBrno. ... ce-a-repro

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Zajímavost z Hifiklubu Brno
PříspěvekNapsal: 14 úno 2025 22:09 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Ten člověk je úplně mimo. Nebo lže.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2025 10:18 

Kraj: ČR - Vysočina
A piše jak bez zakladky :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2025 11:14 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
HifiKlubBrno je známá firma...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2025 01:52 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Pohledove to vypada moc hezky, technicky bych byl rad, kdybych mohl nekdy ohodnotit..btw. znate nekdo dobre vlakno ohledne gramofonu a techniky?nemyslim omacku ala hifi voice, ale opravdu neco, jak se vyznat v gramofonech?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2025 10:25 
Moderátor

Ten gramofon je ŠUNT. Plastovej dekl někdo vyzdobil samolepící tapetou (zřejmě aby zakryl škrábance). Závaží na talíři je oblíbená rekvizita (tady by rychle zničilo ložisko hřídele). Ohnutej akrylát taky. Čistící ramínko taky. Ty ozdoby ale nejsou součástí nabídky. Je to podobné, jako když na B-101 prodejce nasadí hliníkový špulky, aby vypadal na obrázku nóbl. Ten ohnutej kousek plexiskla dostaneš od něj výměnou za originální kryt (kterej obratem prodá hejlovi za litr).
Má to obyčejný ramínko BEZ ANTISKATINGU, takže očividně lže ("hezky vyrovnaný tovární antiskate"). Z téhož titulu je přítlak pod 2,5g nesmysl. Pokud tam je poddajná chvějka (nikde nelze vyčíst typ), rychle ji absence antiskatingu zničí. Pokud je tam tužší chvějka, přítlak musí být větší. Náhradní chvějku už nikdy nikdo nesežene.
Má to jako všecky jednoduchý Tesly brutálně hlučnej pohon, což je eufemisticky popsáno jako "Malý prostup motůrku do signálové cesty je v této kategorii normální (konstrukční aspekt, nikoliv opotřebení z nadměrného užívání)".
Elektronika je ten nejjednodušší šmejd, co Tesla dokázala vypotit. Kecy o připojení Bluetooth přijímače jsou vyloženě zavádějící (můžeš ho připojit k jakýmukoli přístroji s volným vstupem).
Ano, těm úplně nejlevnějším čínským gramofonům to konkurovat může. Ale ty dostaneš za tři litry, a jsou v nich už repráky, Bluetooth, a desku dovedou nahrát do MP3.

Stránky o gramofonech, co by se zabývaly uceleným seriózním výkladem, mě nějak nenapadají. Prodejci to často ohýbají tak, aby jim to dělalo reklamu. Fóra se hned zavšiví esoterikou nebo hádkami. Staré tuzemské publikace jsou dobré, jen v nich je málo o světové produkci, A samozřejmě jsou v některých ohledech zastaralé (ne ve všem). Na webu je dost stránek o správném nastavení, ale chybí přehled o celkové konstrukci, srovnání různých koncepcí pohonu, talíře, ramínka - bez balastu okolo.

Takový ty základy třeba dáme dokupy tady...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2025 12:44 
Řádný člen

Mrkni sem či tam nie sú blbiny - ja som iba konzument a poslucháč:
https://www.graled.cz/files/gramo/gramo ... taveni.pdf

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2025 14:16 

Kraj: ČR - Ústecký
NZC300 - doma mi leží první generace (vyženil jsem ;) ). Pochybuji, že krom jiného designu, bude tato druhá (poslední) varianta jiná. Obyčejné gramo, jednoduchý zasilovač, potenciometry, které začnou za chvíli chrastit. Ale když se k tomu udělá "pěkná omáčka", kupec se asi najde.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2025 17:27 

Kraj: ČR - Olomoucký
tatko Tom píše:
Mrkni sem či tam nie sú blbiny - ja som iba konzument a poslucháč:
https://www.graled.cz/files/gramo/gramo ... taveni.pdf

Zrovna tohle je velmi seriózní a stručný základní popis funkce gramofonu.

Jinak frajer z hifiklububrno ty gramofony mrví samolepkou, či černým plexi s nápisem Audiophile Concept, logem ukradeném firmě Dual...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2025 21:12 

Kraj: ČR - Vysočina
Se mě vybavilo, jak jsem si přinesl z hifiklubu gramec, šasí, jak měl ramínko udělané z kuprextitu, ale byla tam snad nějak celkem slušná přenoska, šurka. Dekl takové kouřové tlusté plexi, gum. nohy, klepal se jak drahej pes. :lol:
A první deska co jsem na tom spustil byla back in black ac/dc. Uplně nová, nechtěl jsem ji drápat na našich krystalce.
Zesik tranzivat, bedny taky hifi klub, takové ty větší třípasma mám je dodnes....oči mě lezli z důlku jak to tenkrát kvalitně hrálo. :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2025 21:40 
Řádný člen

Bohužel, takových prodejců je dost. Nejhorší je, že jsou často dosti agresivní. Cokoli negativního se na nich napíše, hned to berou jako pomluvu, poškozování dobrého jména a vyhrožují žalobou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2025 12:59 
Moderátor

Už mlčim. Nic jsem neřek.
Stejnej gramofon zrovna kuchám. Pro neteř. Nic kupovat nechce, tohle je zachráněný před sběrným dvorem, pořídil jsem jen přenosku. Bude to nějak fungovat, na její hoblování těch asi pěti desek po babičce to bude stačit. Kdyby ji to začalo bavit, pořídíme něco lepšího.
Klidně to s patřičnou dávkou studu přiznám. Ale jakživo by mě nenapadlo ten krám vychvalovat.
Tohle píše HiFiklub o výběru gramofonů. Nejde on tak nějak sám proti sobě?

Vestik: TG120?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2025 13:53 
Řádný člen

Bohužel názory mnoha prodejců (čest výjimkám) na věci se mění v závislosti na tom, čeho se potřebují zrovna zbavit a něco na tom trhnout. Vždycky si přitom spomenu na seriál Monte Karlo se Čtvrtníčkem, co běžel tuším na streamu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2025 14:36 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Problém je v tom, že většina kvalifikovaných recenzentů je navázána na nějakou značku (dovozce, servis a podobně) a tu pak protežují.
Za sebe můžu jako laik s dlouholetými zkušenostmi říci:
1) Prakticky všechny gramofony od Tesly byly křápy, často za to Tesla ani nemohla, bylo to dáno disponibilitou součástek a technologií ale často to bylo zesílen i šílenou technologickou nekázní Tesly.
Nejlepší byl NC 440 prvního provedení a pak paradoxně ty úplně primitivní gumičkofony typu NC 500. Gramofony trpěly zvýšeným hlukem jednak kvůli použití nevhodného hrubě krokujícího motoru, jednak kvůli mizerným ložiskům, špatnému zapojení mutingu i vyvedení drátků od vložky po výstup gramofonu.
2) Za co můžu já osobně dát ruku do ohně, jsou gramofony od toho původního Dualu v St. Georgen a Thorens z druhé (švýcarské) strany hranice v Černém lese. Určitě jsou dobří třeba i Japonci ale s těmi nemám skoro žádné osobní zkušenosti.
3) Prakticky nezáleží na koncepci pohonu, pokud je to udělané poctivě (i hluk pohonu s mezikolem se schová za hluk drážky, pokud to je Dual, Thoresn , Perpetuum Ebner, Garrard a podobně). Osobně inklinuji nejvíce ke gumičkofonům s odpruženým šasi. K "mezikoláku" budete mít problém sehnat náhradní mezikolo, k direct-drivům zase s opravou pohonu, pokud se něco porouchá v elektronice.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]