Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:32

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Živnost
PříspěvekNapsal: 10 led 2011 15:24 
Řádný člen

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Pánové tak mě napadla jedna věc co se tu ještě neřešila (tuším) a myslím, že by nás bylo víc kdo by chtěl i poradit.
Vzhelem tomu že jsem hrával na živnost pod kolegou a ne sám, tak by mě dnes zajimalo co je třeba vše zajistit na příležitostné hraní a zvučení. ;)

Díky za rady a cenné zkušenosti, postřehy od vás všech.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Živnost
PříspěvekNapsal: 10 led 2011 17:40 

Kraj: ČR - Středočeský
Dojdi si na živnostňák a nech si vydat ŽL na "Provozování kulturních, kulturně - vzdělávacích a zábavních zařízení, pořádání kulturních produkcí, zábav, výstav, veletrhů, přehlídek, prodejních a obdobných akcí" (číslo 73), jedná o volnou živnost.
Jestli se nemýlím, tak budeš potřebovat výpis z trestního rejstříku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 led 2011 18:51 

Živnostenský list nemusí být vždy nejlepší volbou, jde o to, jestli současně pracuješ a jak budeš pak příjmy danit. Pokud je to sporadická činnost, bude lepší smlouva o dílo, která je daněna už při výplatě (tuším 15%), ty se pak už o nic starat nemusíš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 led 2011 20:16 

Na volnou živnost snad nepotřebuješ vůbec nic, krom nějakých peněz (cca 1500) jako poplatek za nahlášení. Loni jsem to zjišťoval, ale už si toho moc nepamatuju:).

Stáhni si hromadu materiálů ze živn. zákona, a věnuj tomu tak 3 dny:). Pokud nebudeš něčemu rozumět, napiš klidně těm co to psaly. Já jsem se ptal (po mailu) na některé věci a kupodivu mě i odpovělděli a docela obsáhle ;)

Živnostenskej zákon je pěkná snůška keců a hovadin, člověk se v tom jen tak nevyzná, hromada podstatnejch informací chybí.

Mě z toho vyšlo jen to, že stačí na živn. úřadě ohlásit živnost(volnou), zaplatit poplatek a můžeš si dělat, co chceš-je to otázka pár minut. Nikdo ti nic nezakazuje ani nenařizuje, ani jinak neprudí. Musíš ale dodržovat hromadu věcí okolo, na který tě už nikdo neupozorní. Do doby, než příjde nějaká vynucená kontrola, o některých věcech ani nevíš:).

Jak to všechno správně danit, abys neplatil, co nemusíš, je kapitola sama pro sebe :lol:

Vůbec bych se nestyděl, zaplatit si konzultaci u nějakýho právníka.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 led 2011 20:42 

Za nahlášení se dává 1000Kč, a dostaneš potvrzenej živnostenskej list. Není na tom žádná věda. Na živnostňáku ti daj malej fascikl dokumentů jak se máš jako živnostník chovat, a že se máš ještě nahlásit na pojišťovně, finančáku a OSSZ, a něco z toho dokonce udělaj za tebe... Tři dny študování jsou docela zbytečný pokud se nebojíš a konáš co ti kdo řekne. Postupy fyzického podnikání pak najdeš na jakpodnikat.cz, a účetní, kterou si stejně musíš sehnat za tebe udělá celý zbytek. Ty pak jen budeš udržovat pořádek ve svých dokumentech (vydané a přijaté faktury, skladové zásoby), a to je celé.
Kontroly se neprováděj v místě podnikání, ale jen se dokládaj na úřadech. Pokud by mělo dojít k fyzické kontrole, musí být proč, většinou se na to volaj i cajti, aby ouředníci nepřekračovali své pravomoce, a pokud tam nejsou vysloveně machinace, a tvoje firma vydělává a platí daně, nikdo si tě opravdu nevšimne.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 led 2011 21:18 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Hlavně nezapomínat na NEZNALOST ZÁKONA NEOMLOUVÁ. Pokud budeš mít ŽL, tak je docela problém se dostat k informacem, které jsou pro nás pochopitelné. Nicméně i já jsem raději teď domluvil schůzku s daňovým poradcem, protože podnikám první rok a chci mít daňové přiznání v pořádku. Ono mít 270 vydaných faktur a 200 faktur přijatých je už docela slušný sousto pro mě :-D. Přesto jsem ve ztrátě.

Důležité je se rozhodnout, zda budeš platit daně paušálně (v roce 2010 byly pro volnou živnost 60 %), či vést daňovou evidenci. Dále zda jsi plátce/neplátce DPH. Někdy tě k tomu situace sama donutí.
Jinak k placení ouřadům. První rok neplatíš zálohy na zdravotní a sociální poj. Další rok už se ti vypočítají na základě daň. přiznání. Já podnikám spolu při zaměstnání, a mé příjmy z ŽL jsou považovány za příjmy vedlejší, pokud bych si vydělal více než je zákonem stanovené minimum (Rozhodná částka je proměnlivá a v roce 2011 činí 59 374 Kč), tak musím ještě doplatit zdravotní i soc. pojištění.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 led 2011 21:38 

Kraj: ČR - Olomoucký
Nevíte někdo, jak je to s placením zdravotního a soc. pojištění při studiu VŠ? Jestli jsou tam nějaké úlevy, popř jaké. Tohle pochopit fakt stojí nervy a je lepší se zeptat lidí co v tom jedou, než sám hledat týdny informace.

Pronájem a prodej ozvučovací techniky.
Ozvučování a technické zajišťování akcí, DJ's.
Návrhy ozvučovacích systémů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2011 00:23 

Kraj: ČR - Plzeňský
Pokud ty akce budou sporadické, není nutný živnostenský list. Ten třeba není vůbec nutný na muziku (to je volná živnost, to jen přiznáš jako příjem v dani). A do určitých příjmů - nevím jestli 4000Kč asi nebylo vůbec nutné se přihlašovat k dani. Nevím, jestli je zvučení volná živnost jako muzika, ale pokud jo, tak si živnosťák nedělej. V ten moment máš takovýho běhání navíc a k ničemu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2011 12:00 

Přesně tak, pokud je pár akcí do roka, na který je potřeba vystavit "nějakej papír", je daleko jednodušší to řešit dohodou o provedení práce než ŽL. Je tam teda mimo jiný taky podmínka maxima 100 hodin u jednoho zaměstnavatele.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2011 13:01 

Pojištění neplatíš, pokud to máš při studiu jako vedlejší činnost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2011 21:55 
Řádný člen

Kraj: ČR - Zlínský
Docela se mi ted zvětšuje poptávka po mojem zvuku na akce

Moje situace: momentálně mi končí status studenta a bud pujdu na pracák a nebo dostanu rovnou smlouvu o pracovním poměru v jedné firmě.

Jak to teda udělat aby to bylo podle zákona OK?
Dočetl jsem se tady o té Dohodě o provedení práce.
Tu když sepíšu s pořadatelem tak to bude OK? Musí se z tohohle platit daň z příjmu?
Dodávám zvuk na akce "nelegální" (znáte to, akce pro cca 100-200 mladých lidí (hlavně DNB komunita v poslední době) v nějaké větší hospodě, kulturáku či někde venku), ale i se nastkytne třeba akce legální se vším všudy (vyjímka)
Nebo si musím založit živnost? V mojim případě když budu snad zaměstnán tak jako vedlejší činnost u které jak jsem se dočet, že se první rok nic neplatí a druhý se to nějak vypočítá. (jak a podle čeho?)

Jde mi hlavně o to, ať nemusím platit sociální a zdravotní pojištění každý měsíc za živnost.
A nebo to řešit stylem, že kdyby přišla nějaká kontrola tak "hraji zadarmo, nic za to nechci, jsou to známí"?

Za případné rady děkuji

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2011 22:05 

Ne, normálně to dělej na dohodu o provedení práce dokud to jde, nebo pak jako OSVČ jako vedlejší činnost. První rok neplatíš nic, a další roky se vypočítávají podle výdělku z předešlého roku. U Socky je rozhodovací hranice pro platbu 0Kč asi 56000Kč, u zdravotky nevím - v Pondělí tam s tím letím, tak písnu. Je to kruté. Myslím, že je opravdu výhodné zůstávat přizemi tak dlouho, dokud fatálně nepřekračuješ rozhodnou částku pro "vyšší level" podnikání. Já jsem na sebe navalil hned skoro všechno, a mám pocit, že musím udělat banku jen na to, abych udržel na nohách třeba i nečinnou firmu. Hnus!

Teď jsem byl také upozorněn na platbu silniční daně. Pokud je potřeba aparát na akci vozit, je potřeba mít svědky, že jste byli vezeni, nebo prostě platit silniční daň, i kdyby se s autem nejezdilo. Myslím že to bylo přes 3000. Já jim to sviním opepřím. Zákazníky si budu erc vybírat ty, co bydlí 200km daleko, a budu za nimi jezdit každý den :-) (DPH z pohonných hmot).

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 srp 2011 19:06 
Řádný člen

Kraj:
Jo jo,... Takhle prosím funguje Česká reprublika, není čemu se divit - co si zvolíme za voly, tak to pak bude vypadat.
Já měl živnost 2 roky na elektro a hudbu (krom dalších 20 volných živností, které jsem stejně nedělal).
Když si vezmu, že měsíčně musím zaplati 4tis skoro státu za nic, jednou ročně daně, náklady na provoz auta, čistá mzda pro mne, nějaké odvody do rodiny :-) a něco na spořící účet, logicky musím vydělat alespoň 30tis hrubého, což není sranda, pokud člověk začíná, nemá známe a okamžité zakázky.

Po dvou letech a zvyšujících se dluzích jsem se na to vykašlal a teď rok splácím po částech dlužné pojistné :-D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2011 11:09 

Kraj: SR - Trenčianský
A ked by to niekto robi na zivnost, (a je to volna zivnost, ak to uz u nas v SR nezmenili, myslim ze mi ktosi vravel alebo som cital kdesi ze to u nas uz zmenili)
Nepotrebuje k tomu neaky paragraf z tej elektro vyhlasky (myslim ze u vas 50 a u nas 74),
a neaku kontrolu kablov a techniky?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2011 11:15 

TomasK : u nás je to

http://www.tisr.sk/sk/overovanie-bezpecnosti-technickych-zariadeni/odborne-informacie/vyhlaska-718/2002-z.z./

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2011 11:40 

Dakujem za info............
A v tom paragraf 20 odsek 1 a 2, musi mi potom ten co vykonava poucenie dat aj daaky doklad?
Alebo teoret. staci, ked podpisem bezbecnostnemu technikovi prezencku na skoleni, alebo staci ked mam k zariadeniu (napr. dimmerpack alebo ovladaci pul, mix a zosik, odlozeny manual vraj musia bit v Sk. jaziku...)
?
Dakujem.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]