Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 04:47

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6308 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 316  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Co vás dnes potěšilo?
PříspěvekNapsal: 25 úno 2014 12:20 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Tak mňa dnes niečo takisto "potešilo" aj potešilo. V jednom PC som vymenil CPU Celeron 2,53 GHz 256k za Pentium 4 3,20 GHz 1M. Zrýchlenie systému značné. Po asi hodine TRÉÉSK! a zo zdroja sa vyvalil dym. Pritom PC bolo v tom čase už vypnuté, len zapojené v sieti. Poddimenzovaný šmejdový kondenzátor v 400 W zdroji Mercury sa aj tak pochlapil :evil: . Chudák Freddie sa musí v hrobe obracať, aj keď to nebolo jeho skutočné meno. Čo je pozitívne, že na moje veľké prekvapenie všetky komponenty PC prežili a s novým zdrojom všetko ďalej funguje. Otázka je, dokedy. Je to totiž "pre zmenu" Eurocase... Tak rozmýšľam, či si vôbec mám ísť vyvetrať sveter od dymu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 úno 2014 12:48 

Mňa dnes potešilo, že som objavil krásne rádio Tesla Avanti na Bazoši. Stojí len 5 euro :D No nekúp to. Je to na v. slovensku takže si počkám kým ho dopravia... Prikladám foto. Je pravda že na VKV alias Velmi Krátke Vlny hralo nič moc? :?

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 úno 2014 16:03 
Řádný člen

Kraj:
Eurocase to je z deště pod okap...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 úno 2014 16:29 
Řádný člen

No, to je. Ale vysvetli v školstve (ne)kompetentným, aby sa nekupovali len a len tie najlacnejšie šmejdy. Teda ak sa niekedy vôbec niečo zmysluplné môže kúpiť... To je to verejné obs(ta)rávanie. Bol som rád, že aspoň to Eurocase som tam mohol vraziť.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 úno 2014 17:22 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Před týdnem jsem si objednal přímo z Anglie 2DVD své oblíbené kapely. Platil jsem zrovna při objednání kartou. Týden jsem se těšil a dnes mi přišla platba vrácená, bez jediného slova vysvětlení. Takže se nejspíš opět stanu nelegálním stahovačem...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 úno 2014 19:27 
Moderátor

Tak toto je opravdu radost: Chtěl jsem si udělat krabičku s konektorama a děličem pro primitivní práci se softwarovým osciloskopem ke zvukovce, a zrovna se na Aukru vyskytlo toto. Hotový přístroj bez práce, docela pěkně udělaný a konstrukčně vypiplaný do detailů (třeba kapacitními trimry kompenzované děliče, i když to chodí jen někam do 20kHz). Dostal jsem k tomu i krasopisně ručně psanou a kreslenou dokumentaci.
Fotky zde
Stránka s aukcí zde

Popis od autora:
Prodám audio analyzátor amatérské výroby, inspirovaný adaptérem "SoundScope" pro zvukovou kartu PC, popsaným v časopisu Praktická elektronika A12/2003. Používal jsem jej jako levnou alternativu funkčního generátoru a digitálního osciloskopu, k rychlé a pohodlné analýze nf zařízení, vykreslení a nastavování kmitočtových charakteristik, měření harmonického a intermodulačního zkreslení ekvalizérů, předzesilovačů, kytarových apartur, nf částí elektronkových radiopřijímačů apod. pomocí dostupného programu Visual Analyser. Prodávám z důvodu současného nevyužití přístroje. Součástí prodeje je i náčrtek popisků předního panelu a jednoúčelový napájecí adaptér.

Analyzátor:
- vstupní dělič 1:100, 1:10, 1:1
- vstupní zesilovač 5:1
- oddělovací zesilovač
- 2x BNC
- 2x RCA (Cinch)

Generátor:
- výstupní oddělovací zesilovač 1:1, 10:1
- 2x BNC
- 2x RCA (Cinch)

Vnitřní kalibrační generátor pro kalibraci programu:
- F = 1 kHz; U = 1 V (špička-špička), trojúhelníkový průběh

Připojení k PC pomocí zvukové karty; propojení analyzátoru s kartou - 4x RCA (Cinch)
Jako ovládací software doporučuji volně dostupný Visual Analyser apod.

Napájení přiloženým adapérem (nebo jakýmkoliv stabilizovaným zdrojem 7 až 15 V/100 mA)

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 úno 2014 20:12 

Kraj: ČR - Olomoucký
Plánuji něco podobného vyrobit přímo s USB. Bude v tom PCM2906C od TexasInstruments. Vzorky už mám doma. Mám už to odzkoušené na nepájivku a běhá to uplně v pohodě. 2 in a 2 out kanály uplně postačí. Momentálně to stojí na tom, že nemám čas na návrh a zadání výroby DPS do číny. Tipuju to na konec května.

PS: Datasheet toho PCM http://www.ti.com/product/pcm2906c

Pronájem a prodej ozvučovací techniky.
Ozvučování a technické zajišťování akcí, DJ's.
Návrhy ozvučovacích systémů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 úno 2014 20:33 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Simtě, DPS ti v pohodě navrhne a vyrobí venouš, psal přece, že má cuprextit i chlorid, takže nevidí žádný problém :mrgreen: .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 úno 2014 20:48 
Moderátor

Pěkné, ale to ukazuješ jenom A/D a D/A převodník. Co by mě ovšem zajímalo - bude tenhle převodník umět třeba opravdu obdélníkový výstupní signál? Protože běžné zvukovky ho nesvedou, respektive je tak zubatý, že se nedá na nic použít. Viz obrázek - s tímhle bych asi zakmitávání nehledal. Totéž pila nebo lichoběžník. Jediné, co z nich leze slušné, je sinus a trojúhelník.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2014 15:52 

Je to zvukovka jako každá jiná, jen je do USB, takže se nemusíš bát, že si zprasíš vstup na integrované zvukovce třeba u notebooku. Když použiješ DC-DC měnič a opto USB driver, tak se nemusíš bát už ničeho. Maximálně zařve kodek za pár kaček, nebo v rámci samplu zadáčo. Pokud na vstup přidáš ještě sigma-delta optočlen, tak je vstup neprůstřelnej. (HCPL7820 např)

Co se týče toho obdelníku, tak záleží o jaké frekvenci bude. Primárně je to stavěný jako audio, tudíž to hodně padá cca od 22kHz. Maximální Fs je 48kHz, takže to bude na vysokejch frekvencích kompromisní. Přiznám se, že jsem do tohodle ještě nezkoušel pouštět obdélníky. Napravím.

Co jsem ale včera měřil byl DSP od analogu (ADAU1701) a při vzorkovačce 192kHz to šlo na -3dB někde za těmi 23kHz, dole cca od 0,5Hz. Pokud by se použil jinej než integrovanej AD a DA, tak by se dalo dosáhnout i lepších výsledků. Obdélník 1kHz tím ADAU1701 prolezl krásnej. Konstatní latence 100us při 192kHz a taktování počítání jádra 4x256b. Kdyby se chtěly použít přesné FIR o dlouhé impulsce, tak je možnost taktování ještě 2x512 a 1x1024, kdy je delay cca 1ms.

To zkamitávání bych ale nepřičítal samotnému AD/DA převodu. Pokud spektrem obdélníku překročíš rozsah zvukovky, tak je rozkmitanej po celé délce, má sklopený náběžný a sestupný hrany a postupně přechází v samostatnou sinusovku. Tohle zakmitávání bych přičítal RC filtrům na výstupu DAC, popřípadě RLC na vstupu ADC. Pokud by se filtry řešily aktivně (což se dělá, ale málo), dalo by se zakmitávání omezit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2014 17:46 
Moderátor

A právě proto se ptám. Když jsem tu klikatici viděl prvně, hledal jsem chybu. Pak jsem někde na netu našel zmínku, že zvukovky prostě modelování obdélníků nezvládají. Vyzkoušel jsem několik zvukovek a všude je to plus minus stejné. Zajímavé je, že u stejné zvukovky dostanu dost rozdílné pitvornosti v závislosti na tom, čím se signál generuje softwarově. To na obrázku má základní harmonickou jen 440Hz (!), čiže opravdu nic extra. A je tam už na první pohled vidět, že ani hrany nejsou kolmé. Ono jde v podstatě o prd, na obdélník můžu využít analogový nebo TTL generátor, ale stejně by mě zajímalo, jak ti to bude chodit.
Jak budeš řešit zbytek?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2014 19:02 

Obdélník je problémovej svým spektrem. A i z některejch generátorů je zázrak dostat pěknej tvar. Generovat ho zvukovkou je prekérka kvůli omezení z obou stran spektra. Obdelník o malé frekvenci bude mít vyšší náběžnou, než sestupnou hranu vlivem neschopnosti generovat DC složku, popřípadě velmi nízkou frekvenci, takže z toho bude takovej lichoběžník. Při vysoké frekvenci zas budou sklopený náběžný a sestupný hrany. Důležitý je najít kompromis. Zítra budu v labině. Pokud nezapomenu, tak změřím generovanej signál tím DSP a počítačem. Na PCM asi už nebudu mít čas.

Zobrazování bude pomocí nějakyho dostupnyho softwaru. Ať už http://www.zeitnitz.de/Christian/scope_en nebo http://www.sillanumsoft.org/, popřípadě samotné LabView, matlab.

Generování signálu buďto z PC, nebo pomocí DSP. ADAU1701 umí generovat všechny možné průběhy, včetně bílýho šumu. Jen je to bez externího řízení přes I2C lehce omezený na ovládání přes GPIO a 4 aux ADC, ale to by se nějak vyřešilo do kompromisu. A ano...dost jsem si ten malej zázrak oblíbil :D.

Celá tahle idea s USB "zvukovkou" vznikla jako myšlenka USB bazmeku na měření s ARTA. Mám odzkoušené i nějaké ClassD zesilovače na 5V. 3W do 8R by na TS měly stačit ne? Nicméně jak šel čas, tak z toho vzniklo komplexnější zařízení pro usnadnění takového toho domácího měření a aby se člověk nebál o svůj PC. Momentálně je to zastíněno mou bakalářkou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2014 19:33 
Moderátor

V podstatě jasný.
Abys rozuměl, já ještě vyrostl na analogové měřící technice a po dvacetileté přestávce pořád ještě zjišťuju, co je nového. Samozřejmě bych při tom svém (občasném až docela vzácném) pidlání vystačil s obyčejným oscilátorem, čítačem, milivoltmetrem a jednokanálovým osciloskopem až až. Byla doba, kdy mi úplně stačila DU10 a doma dělaný zdroj. Ale prostě mě to baví, i když to vlastně nepotřebuju.
Oba odkazované programy znám. Jenom nevím, proč mi VisualAnalyzer odmítá generovat bílý šum (všechno ostatní v pohodě).

Hele, teď jsem teprve pořádně koukal na stránky toho Taliána, co dělal VisualAnalyzer. On tam má odkaz na publikovanou konstrukci, kde má komplet převodník plus vstupní/výstupní obvody. Obdélník tam má na výstupu prostě přetvarovanej hradlama... Jednoduché, funkční!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2014 00:46 

Taky na to koukám. Dlouho jsem tápal, co tam má za obvod. Po stáhnutí PDF a prolustrování textu z toho vylezla starší verze USB kodeku od TI PCM2902. Pravděpodobně srovnatelný s tím PCM2906. To řešení obdélníku má pěkně vyřešený. Jednoduchý a přesto účelný. Akorát nemá takovou volnost s amplitudou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2014 09:35 
Moderátor

No, to nemá. Ale na druhou stranu - u obdélníku je zajímavý v první řadě tvar. Není problém dát na výstup dělič nebo potenciometr a měřit amplitudu zpětnou vazbou. S frekvencí a střídou si můžeš i nadále vyhrát po libosti.
Je to tak jednoduché řešení, že se divím, že mě to nenapadlo samotného...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2014 19:19 

Tak obrázky z labiny.
Ať to tady Lukášovi nezapírám, tak všechny obrázky jsou tu:
http://1drv.ms/1fwnMO6

Postřehy jsou takové, že už jenom zobrazit obdélník na PC přes obyčejný mikrofonní vstup je trochu utopie. Při 1kHz jdou silně vidět jednotlivé harmonické.

Co se týče DSP, tak jsou rozdíly mezi signálem, co přes DSP prochází, který je lehce zkreslený. Naopak generovaný obdelníkový signál je z DSP velmi pěkný. Nicméně i průchozí obdélník není vyloženě marný.

Zkoušel jsem ještě generovat signál v MATLABu a posílat zvukovkou ven. V tomhle případě to požadované signály spíš jen připomínalo.

PCM2906C jsem ještě neměřil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2014 20:28 
Moderátor

Pěkné obrázky. Jen závistivě domýšlím, z čehopak ti asi vylezly. Já měl naposledy ke slušné měřící technice přístup, když jsem dělal na měrovém středisku v energetickém výzkumáku v Běchovicích. Což už je pětadvacet roků.
V podstatě to potvrzuje mou představu: Pokud nechci pořizovat drahé profi zařízení, pak VisualAnalyzer dobře poslouží s běžnou zvukovkou k jednoduché a rychlé zautomatizované kontrole přenosu propustí a korekcí, k přesnému určení zisku/útlumu, hledání limitace, prostě k práci s harmonickým signálem pod horní hranicí akustického pásma. Na vše ostatní poslouží stará dobrá analogová technika. Z generátoru funkcí, pokud se k tvarování používá hradlo nebo rychlý OZ přebíhající do limitace, leze obdélník jak podle pravítka až do desítek kHz a kterýkoli starý běžný osciloskop nemá problém pracovat do stovek kHz. Nehledě na to, že to doma nadělá parádu.

Já zatím neřeším nějaká nebezpečí zavlečeného napětí a podobně - s ohledem na předpokládané použití. Mám na to starou externí 24bit/96kHz zvukovku, což podle mého na běžné pidlení stačí až až. Ale zajímá mě, až budeš mít celou koncepci hotovou, jak to bude vypadat.

Zatím díky moc za postřehy. Píšeš, že to tu nechceš zaplácat, nicméně vlákno se jmenuje "co vás dnes potěšilo" a já jsem vpravdě potěšen.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2014 21:49 

Dneska jsem udělal radost dcerce nebo spíš sobě.
Nějak ji chytlo střílení tak jsem koupil na zaučení Slávii 631LUX s optikou.
Zatím jenom nahrubo seřízeno protože už začalo být tma.
Nástřel na 13 merů. Jak se to doladí tak to bude OK

Jak se jí začnou zapalovat lejtka tak pořídím jinej kalibr :lol: :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2014 22:28 

Bylo to měřeno na tomhle mazlikovi (začínám si vážit studia na VUT :D ):
http://www.gwinstek.com/en/product/prod ... =7&id=1298

Na můj vkus by ty osciloskopy mohly mít větší displaye s větším rozlišením. Nebo aspoň to větší rozlišení. Zas takovej problém to v dnešní době není.
Měl jsem po ruce ještě OWON PDS6062T, který má krásně velký display, ale rozlišení furt o ničem. Nicméně z toho se mi nepodařilo dostat printscreen.

Co mě ale dneska potěšilo je, že jsem po lehkém 5ti minutovém zapečení PCM (omylem jsem uzemnil jeden blokovací výstup vnitřního zdroje-PCM hřálo jako prase, ale přežilo) opravil vrabčí hnízdo na nepájivém poli a USB zvukovka opět funguje. A hraje velmi pěkně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2014 23:08 
Moderátor

Kalvoj:
Skoro škoda na to dělat tišťák, ne?

Člověče, copak rozlišení. Když jsme ve výzkumáku potřebovali zachytit jeden impuls vlny 1,2/50us z VVN rázového generátoru, to se připojil dělič k osciloskopu, na stínítko se nasadil tubus, na tubus se našrouboval foťák na kinofilm s mezikroužkama, otevřela se závěrka, třikrát se zahoukalo sirénou, všichni zalezli do klece, udělalo se PRSK a šel se film vyvolat. Půlhodina napětí, jestli tam náhodou šišatec bude. Když nebyl, pohnulo se s triggerem, znovu se třikrát zahoukalo... A napodesáté se třeba zjistilo (když byl pořád jen obrázek prázdného stínítka), že přeskok nešel na jiskřiště, ale deset metrů vedle do plotu.
Ale zase to mělo výhodu, že se dala udělat třeba metrová zvětšenina.

Coffin:
Holky milujou velký bouchačky. Kup jí šestirannou brokovnici. Moje žena z ní byla úplně hin. Když na pět metrů rozmydlila na třísky prkenný stojan na terče, úplně zářila a hejkala blahem.

Naposledy upravil ransom dne 28 úno 2014 23:26, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6308 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 316  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]