laminat píše:
Víš, Petře, když já jsem měl ten pocit, že tady vsichni zastávali ten cca. stejnej postoj, že každý používá to, co se mu hodí, zatímco Ty jako jedinej jsi tvrdil, že Widle jsou zlo an sich a je potřeba všecko vylejt.
Přitom mám takový neodbytný pocit, že kdybych zahrabal někde v historii (možná ještě na starých Starých strojích), tak to bylo naopak - že jsi byl Woknař z přesvědčení.
Mně je například lautr jedno, na čem funguji, hlavně ať se to nemění - stačí, že teď musím přemejšlet, co po Blackberry - jestli zlo Ohryzek nebo zlo Humanoid.
Mám třeba doma několik starých notebooků, kterým by přechod pod Linux ulevil. Jenže kdo tam rozchodí manželce specializované archivářské programy a odborné slovníky, nemluvě o tom, že manželka OpenOffice a Libre Office odmítá pro neúplnou kompatibilitu s MS Office.
To je nedorozumění - uvedu na pravou míru:
Já musím používat a ovládat všechno - už z principu mé práce. Ale během té práce vidím ledacos. Někam bych strčil L a jinam W. Bohužel jsem u MS zažil všechny existující OS - od DOS 6.22 doposud (
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_M ... ng_systems). A taky jsem si díky tomu uvědomil, kam to tlačí a často hlava nehlava. Viz totální propadáky jako Windows ME, Windows Vista ... A jsem tudíž pro selekci systému v závislosti na potřebách uživatele. Třeba mi strašně vadilo, když se ve školách v rámci předmětu informatika učilo JEN o MS produktech, místo toho učit děti pochopit principy.
Proto nemám rád paušalizaci, protože jde jen a jen o prachy dodavatelů. Tudíž, pokud z mých příspěvků vyplynulo, že Wokna odsuzuji jednoznačně, asi jsem to nenapsal dobře a vznikl tento mylný dojem.
LibreOfiice - chápu, jen úvaha - dotaz: pokud manželka používá nějaké funkce (neexistující v LO) např. skriptování v Excelu (Visual Basic), je to jasné. Ale pokud jde "jen" o drobnosti, jako občas nepatrně jinak vypadající tabulku apod., to se dá zvládnout. A ušetřené peníze za SW věnovat na něco smysluplného. Ale je to každého věc a peníze.
Ve školství třeba jsem se za Linux bil a těší mne, že škola, se kterou spolupracuji teď, má super ředitele, který toto uznává a nevyhazuje peníze za nesmyslné SW licence. Takže nám všechno šlape jako hodiny. Ano, taky jsme museli dodělat jeden maličký W servřík s W7 Pro, poněvadž si škola musela povinně koupit program na psaní na stroji, který stojí za h.... a neexistuje verze pod L. Smůla. Ale nejde o život.