Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 11:33

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2575 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 129  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Co Vás dnes naštvalo?
PříspěvekNapsal: 02 říj 2016 14:52 
Řádný člen

Kraj: ČR - hl. m. Praha
TheLastUnicorn píše:
Takže píšem to znovu a tentokrát naposledy: Linux nie je použiteľný pre každého a tým pádom to nie je plnohodnotný systém. A donekonečna ho budú obhajovať len IT-čkári a ľudia, ktorých baví sa hrabať v operačnom systéme. Ľudia, ktorí potrebujú alebo dokonca musia používať špecifický software (či už to bude strojný inžinier, programátor, zvukár, grafik apod.) sa na nejaký Linux vyserú, pretože im je platný ako mŕtvemu zimník.

Majo, Tatko Tom ani nikdo jinej to nepsal jen Tobě - to je prostě obecná diskuse pro všechny. V této fázi to byla čistě jen akademická debata, co a jak komu vyhovuje. Psalo se o linuxových aplikacích, o Woknech, o Firefoxu a alternativních prohlížečích ... to je debata, která NIKAM NESMĚŘUJE - proto ji není třeba ani vyhodnocovat ... o nic nejde.

Když v nějakém systému někdo potřebuje specifický SW, který v jiném systému není, používá existující . To jsi napsal správně, o tom žádná.
Ale platí to obecně. Ve spoustě zařízení (switche, routery, NAS servery a stovky dalších systémů) je ve firmware nějaký OS (většinou ne windowsovský) a lidi nepátrají, jaký. Používají to.
Zrovna nedávno jsem považoval za velkou výhodu to, že v mém QNAP NAS (domácí úložiště filmů, muziky a fotek) běží Linux a upravil jsem si chování snadno podle potřeby. Kdyby tam byl uzavřený SW, mohl bych jen kopnout do zdi a bejt nasranej jak kýbl ... Takže jak říká klasik: "Vše je relativní".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2016 15:11 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Víš, Petře, když já jsem měl ten pocit, že tady vsichni zastávali ten cca. stejnej postoj, že každý používá to, co se mu hodí, zatímco Ty jako jedinej jsi tvrdil, že Widle jsou zlo an sich a je potřeba všecko vylejt.
Přitom mám takový neodbytný pocit, že kdybych zahrabal někde v historii (možná ještě na starých Starých strojích), tak to bylo naopak - že jsi byl Woknař z přesvědčení.
Mně je například lautr jedno, na čem funguji, hlavně ať se to nemění - stačí, že teď musím přemejšlet, co po Blackberry - jestli zlo Ohryzek nebo zlo Humanoid.
Mám třeba doma několik starých notebooků, kterým by přechod pod Linux ulevil. Jenže kdo tam rozchodí manželce specializované archivářské programy a odborné slovníky, nemluvě o tom, že manželka OpenOffice a Libre Office odmítá pro neúplnou kompatibilitu s MS Office.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2016 15:30 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Já jsem taky vyjmenoval řadu programů, kterých se nevzdám. Jenomže Linuxáci je neznají a tak tvrdí, že jsem to já, kdo "dělá jenom s tím co zná" a že "plnohodnotná náhrada je za všecko".

Tady jsem ale řešil zprovoznění pokoutního odloženého vraku čistě na přehrávání muziky.
Dobře, Mint 18 je PRVNÍ distribuce, která na Asusu Eee 1015BX chodí. Zkoušel jsem už dávno kdeco a vždycky to skončilo na nějakém chybějícím ovladači. Ještě u verze 16 nechodila wifi a nefungoval pořádně touchpad, kurzor lítal jak splašenej a náhodně otevíral všecko přes co přejel.
Stálo mě to zase několik dnů pokusů a tápání. Několikrát mi zmizel korektně nainstalovaný GRUB když jsem počítač několikrát po sobě vypnul. PŘÍSAHÁM že jsem s tím nic jinýho nedělal. Prostě pětkrát po sobě normálně nabootoval a po šesté už ne. Spuštěná LIVE distribuce pak nenašla žádný nainstalovaný systém.
Jasná výhoda: Systém je znatelně míň náročný než původní W7 Starter, což je u tak slabého krámu podstatné.
Že linuxové hudební přehrávače stojí za prd jeden jak druhý, na tom si trvám. Na Foobar nebo Media Monkey nemá žádný ani náhodou. Nemá, a nehodlám o tom polemizovat s někým, kdo doporučuje na muziku Kodi.
Pro nenáročné přehrávání s řadou omezení jsem nakonec zůstal u Audacious. Na to abych si pustil muziku když zrovna něco dělám, to jakž takž vyhoví. Všecko ale nepřehraje (nefunguje SACD plugin, o přehrání obrazů PureAudio Blu-ray se streamy LPCM 384kHz/32bit ani nemluvě), chybí jakákoli kontrola nad cestou streamu do převodníku, propracované ovládání z kontextového menu... Je to všecko strašlivě primitivní. Na komfortní poslech v dobré náladě si prostě přinesu main noťas s widlema. To přežiju.
Nedovedu si ale představit, že bych Linux kopnul na notebook třeba bráchovi a v klidu odjel svých 120km domů.

Firefox se mi nakonec přeci jen podařilo rozhejbat. Bylo nutné ho komplet odinstalovat a nainstalovat poslední verzi načisto, ne jako aktualizaci. Na dvou notebookách, takže to asi nebude úplně náhoda. I tak je ale s každou novou verzí čím dál tím težkopádnější a náročnější, což je zejména na slabších mašinkách festovně znát. Docela se mi ale ulevilo, že se (zatím) nemusím zříct několika vychytávek, které u jiných prohlížečů pokud vím neexistují (třeba Text Area Cache). Jen se bojím, že si brzo budu muset pořídit nějaký osmijádro se 32GB RAM a ultrarychlým SSD, abych se aspoň mohl podívat na Repromanii.

Naposledy upravil ransom dne 02 říj 2016 15:41, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2016 15:38 
Řádný člen

laminat píše:
Víš, Petře, když já jsem měl ten pocit, že tady vsichni zastávali ten cca. stejnej postoj, že každý používá to, co se mu hodí, zatímco Ty jako jedinej jsi tvrdil, že Widle jsou zlo an sich a je potřeba všecko vylejt.
Přitom mám takový neodbytný pocit, že kdybych zahrabal někde v historii (možná ještě na starých Starých strojích), tak to bylo naopak - že jsi byl Woknař z přesvědčení.
Mně je například lautr jedno, na čem funguji, hlavně ať se to nemění - stačí, že teď musím přemejšlet, co po Blackberry - jestli zlo Ohryzek nebo zlo Humanoid.
Mám třeba doma několik starých notebooků, kterým by přechod pod Linux ulevil. Jenže kdo tam rozchodí manželce specializované archivářské programy a odborné slovníky, nemluvě o tom, že manželka OpenOffice a Libre Office odmítá pro neúplnou kompatibilitu s MS Office.

To je nedorozumění - uvedu na pravou míru:
Já musím používat a ovládat všechno - už z principu mé práce. Ale během té práce vidím ledacos. Někam bych strčil L a jinam W. Bohužel jsem u MS zažil všechny existující OS - od DOS 6.22 doposud (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_M ... ng_systems). A taky jsem si díky tomu uvědomil, kam to tlačí a často hlava nehlava. Viz totální propadáky jako Windows ME, Windows Vista ... A jsem tudíž pro selekci systému v závislosti na potřebách uživatele. Třeba mi strašně vadilo, když se ve školách v rámci předmětu informatika učilo JEN o MS produktech, místo toho učit děti pochopit principy.

Proto nemám rád paušalizaci, protože jde jen a jen o prachy dodavatelů. Tudíž, pokud z mých příspěvků vyplynulo, že Wokna odsuzuji jednoznačně, asi jsem to nenapsal dobře a vznikl tento mylný dojem.

LibreOfiice - chápu, jen úvaha - dotaz: pokud manželka používá nějaké funkce (neexistující v LO) např. skriptování v Excelu (Visual Basic), je to jasné. Ale pokud jde "jen" o drobnosti, jako občas nepatrně jinak vypadající tabulku apod., to se dá zvládnout. A ušetřené peníze za SW věnovat na něco smysluplného. Ale je to každého věc a peníze.

Ve školství třeba jsem se za Linux bil a těší mne, že škola, se kterou spolupracuji teď, má super ředitele, který toto uznává a nevyhazuje peníze za nesmyslné SW licence. Takže nám všechno šlape jako hodiny. Ano, taky jsme museli dodělat jeden maličký W servřík s W7 Pro, poněvadž si škola musela povinně koupit program na psaní na stroji, který stojí za h.... a neexistuje verze pod L. Smůla. Ale nejde o život.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2016 15:46 
Moderátor

Akusta píše:
Widle na Linux nemají šanci.
(28. 9.2016)
Akusta píše:
Tudíž, pokud z mých příspěvků vyplynulo, že Wokna odsuzuji jednoznačně, asi jsem to nenapsal dobře a vznikl tento mylný dojem.
(2. 10.2016)

Asi ten mylný dojem vzniknul takhle?

Naposledy upravil ransom dne 02 říj 2016 15:52, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2016 15:52 
Řádný člen

ransom píše:
Několikrát mi zmizel korektně nainstalovaný GRUB když jsem počítač několikrát po sobě vypnul. PŘÍSAHÁM že jsem s tím nic jinýho nedělal. Prostě pětkrát po sobě normálně nabootoval a po šesté už ne. Spuštěná LIVE distribuce pak nenašla žádný nainstalovaný systém.

Občas je s GRUBem problém. Ale pokud jde o dualboot Wokna + "nějaký Linux", fakt se mi osvědčilo to popsané řešení, nainstalovat GRUB do Linux partition a NENECHAT ho přepsat hlavní MBR disku. Nechť pak startuje loader Windows, který je prográmkem BCD) upraven dle potřeby.
Má to jednu obrovskou výhodu. Když chceš smazat ten Linux, prostě jen zrušíš ty partitions, kde leží. Tečka. A Wokna startujou normálně.

K Tvému poslednímu příspěvku:
Šlo o jiný úhel pohledu. Pokud je řeč o spolehlivosti, neděravosti atd., je prokázáno, že Linux je stabilní. Samozřejmě, je jasné, že neběží všechno na všem. To je ten druhý pohled.

Ukaž mi, které Windowsy jsou schopny běžet 5 let bez výpadku. Školní Mandriva 2010 běží dodnes. To byl ten první úhel pohledu ... stačí ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2016 16:03 
Moderátor

Šéfovi běží v kanceláři ty zkurvený Visty osm roků bez zásahu (pořizoval počítač tak nějak hned jak Visty vyšly a pak už se mu to nechtělo měnit). Mojí manželce běhaj sedmičky na notebooku od zakoupení v roce 2010 bez nejmenšího zaškobrtnutí a bez jakékoli údržby. Na starém služebním notebooku jsem měl XPčka skoro šest roků, vlastně jsem je přeinstalovával před těmi šesti lety jenom kvůli výměně HDD za větší. Na mých notebookách jsem si ovšem vždycky dokázal různými experimenty odpravit systém třeba za měsíc (většinou při hledání a zkoušení software).
Tchánovi běhaj na noťasu mnou instalovaný XPčka šest let, tchýni pak osmičky tři roky.
Mmch, někde jsem četl, že VISTA je zkratka: Virus-Intruder-Spyware-Trojan-Adware.

Nee, neměl jsem to nainstalovaný spolu s Win. Byl tam jen Linux na holým disku. Jednou jsem nechal instalátor ať si disk rozdělí sám, podruhý jsem to dělal ručně s průvodcem integrovaným přímo v boot mediu, potřetí jsem připravoval disk předem. GRUB prostě po restartu z počítače zmizel.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2016 16:12 
Řádný člen

ransom píše:
Nee, neměl jsem to nainstalovaný spolu s Win. Byl tam jen Linux na holým disku. Jednou jsem nechal instalátor ať si disk rozdělí sám, podruhý jsem to dělal ručně s průvodcem integrovaným přímo v boot mediu, potřetí jsem připravoval disk předem. GRUB prostě po restartu z počítače zmizel.

To je zvláštní - MINT je odvozenina Debianu. Nevím, jak moc osekaná ... (zatím jsem s ním neměl tu čest). Já vždycky abych měl jistotu, že na disku není starý loader, používám Ranish partition manager na vyčištění před instalací. Jednou se mi stalo, že jsem dostal disk (měl být nový, ale asi ho měl někdo na zápůjčku či co ...), kde jsem při problémech zjistil, že tam už někdo něco testoval (jestli u výrobce, nevím). Po smazání tou utilitkou výše vše OK.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2016 16:19 
Moderátor

Mi to je taky divný. Na desktopovým Linuxu mě sralo vždycky kdeco (hlavně neexistující ovladače), ale určitě nikdy nic takovýhohle.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2016 16:47 
Řádný člen

Akusta: Manželce vadí hlavně to, že u nich se pracuje většinou kolektivně a když dostane od kolegy k další práci dokument ve Wordu, ještě s vloženými obrázky, odkazy, tabulkami z Excelu a podobně, tak tomu Libre Office rozmrdá formáty k nepoznání. A já jsem si kdysi na už zmiňovaný Aušus Ééé taky nejprve instaloval OpenOffice, protože se mi nechtělo platit další Office licenci na pomocný stroj a vím, že mě tam nasralo jednak to, že když už se to snažilo vypadat přesně jak Wokna, tak najednou nějaká položka menu byla zcela nesmyslně úplně jinde a taky třeba to, že když jsem si např. zformátoval buňku, tak v Excelu jsem mohl ten formát kopírovat F4 donekonečna, zatímco v OpenCalcu jen jednou a pak ten formát zapomněl.
Takže jsem rychle zapomněl na úspory a otevřenou šťávu a kupoval MaloMěkkou Kancelář v krabici.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2016 16:57 
Řádný člen

laminat:
Ono už je to teď asi jedno, ale jak je to dávno ? On se LO docela zlepšil. Možná by bylo zajímavé nějaký takový historický dokument z té doby zkusit otevřít dnešním LO ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2016 17:27 
Moderátor

Mně se teď stala úplně jiná věc. Nenasralo mě to (spíš pobavilo a manželka se vyloženě tlemila), ale nadával jsem u toho sprostě a dost nahlas.
Jsou to tři týdny, co se nám zase svlíknul rak. Tak jsem šel vyčistit už docela zasviněný akvárium - on po svlečení potřebuje nějakou dobu klid a původní vodu.
Vždycky ho chytám do ruky a Kraken jen tak máchá všema deseti nohama. Ale byl dnes nějakej čipernější a obratnější, a než jsem ho stihnul mrsknout do škopku, procvaknul mi prst. Nic hroznýho, prošlo to jen pod kůží, ale má hajzl klepeta ostrý jak dvě dlátka a ukrutnou páru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2016 18:28 
Řádný člen

Ty manželčiny pokusy s LibreOffice jsou docela čerstvé.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2016 19:04 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Petře, já nic nepaušalizuju, právě naopak. Moc dobře vím, kde je Linux daleko vhodnější. A ani jsem si Widle nebo Microsoft nikdy nezastával. Ale lidem jako já prostě nic jinýho nezbývá, než ty Widle mít.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2016 19:12 
Moderátor

Laminat: Je to opravdu tak. Já používám Libre rád, protože nepotřebuju nic extra. MSO si kupovat nebudu a když už šlohnout, tak něco pro mě užitečnějšího.
Když něco píšu, stejně mi jde jenom o text - ukládám to zásadně jako sprostý RTF, což otevře úplně každej. A taky to spolehlivě prochází paranoidně nastavenýma firemníma filtrama (býval třeba problém poslat něco mailem zvenčí tchánovi na krajský úřad). Když tam přeci jenom jebnu nějakej obrázek (v návodu), stejně to exportuju jako PDF. V tabulkách mám leda nějaký seznamy materiálu a jednoduchoučký vzorce. Ale běda jak mi někdo pošle něco v DOCX nebo nedejbože v XLSX - kolegové z jiných firem jedou samozřejmě ve funglovým Office a používají mraky šablon na každou píčovinu. Takže vím, že ani nejnovější Libre s MS Office zas tak moc kompatibilní není a nejspíš nikdy nebude.
Je to samozřejmě v tomhle případě trochu o kultuře a zdravém rozumu při používání - proč posílat objednávku nebo zadání v té nejkomplikovanější podobě, když by na to stačil i poznámkový blok? Chcou třeba, abych jim vytisknul pět set popisů na kabely (máme tiskárnu na plastový popisovací program). Stačilo by to napsat do jednoduchý tabulky ve starým XLS, ze kterýho to umí ten sázecí program od tiskárny na tři kliknutí korektně vysápnout. Ale to ne, přijde mi to barevně formátovaný, na několika stranách a někdy v šabloně na něco úplně jinýho, ideálně v XLSX a já abych z toho vyzobával ty popisy div že ne buňku po buňce.
Právě tak soptím, když mi mailujou nějakou důležitou zprávu o třech slovech, v barevný firemní HTML šabloně s mrakama obrázků, hlaviček, objektů - ale zato bez předmětu, aby se mi to v poště co nejhůř hledalo.
Tím samozřejmě nezpochybňuju, že někdo všecky ty dalekosáhlé funkce Office doopravdy potřebuje a používá. Ale právě protože ne každej má potřebu imrvére kupovat a instalovat nejnovější vydání Office, a protože starší, nebo tyhlety - s odpuštěním - opensource programy si s tím často jaksi nevědí rady, mohli by se uživatelé MSO chovat mimo svou firemní sféru trochu ohleduplněji.

Když se ještě vrátím k Akustovi: Už několikrát jsem ti ochotně potvrdil, že se servery, NASY, multimediální elektronika a kdejaká síťová krabička bez Linuxu opravdu neobejdou. V tomhle směru je Linux nezastupitelný. Ale my se bavíme o desktopu. Takže taková argumentace je docela mimo. (Na čem Unicorn ladil ty Tvoje vymazlený TM-380? No na Widlích! Takže Widle jsou nejlepší!)

Jo, tento: Foobar ve Wine je k prdu. Přijde totiž o úplnou integraci, což je jedna z jeho zásadních zbraní. Foobnix je zhovadilost a nechápu, jak si jeho autor dovoluje něco takovýho k Foobaru přirovnávat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2016 19:56 
Řádný člen

TLU, Ransom:
jo, kluci, souhlas. Tom to popsal přesně (až na ty zbytečné kecy o TM-380). Jenom, pokud vím, LibreOffice otevírá .xlsx i docx, takže asi šlo o nějaké zbytečné šablony, či co .... :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2016 20:11 
Řádný člen

Kraj: SR - Košický
ransom, ktoru distribuciu mint-u si nakoniec nainstaloval na tu 1015? Dcera (8r.) dostala 1015p od manzelkinej kolegyne na online hranie, xbmc, pisanie a podobne.... A mam pocit pri precitani tvojich prispevkov, ze ta kolegyna ma nema rada...
Doteraz som riesil 100% vytazenie cpu, neustaly chod hdd pri necinnosti systemu a uz ma to naozaj nebavi, mam teraz ine starosti s domom.
Chcem na nom bezpecny internet bez AV (co linux asi splni), OO, xbmc, pripojit sietovu MG5250 a myslim ze staci
Diky za usmernenie.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2016 20:31 
Řádný člen

To nejsou žádné zbytečné šablony, to je kolektivní práce na nějakém sborníku nebo knize a ty věci se pak dávají do tisku, takže musí mít přesně definovaný formát, odkazový aparát, prolinkované číslování kapitol, odstavců...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2016 22:08 
Řádný člen

laminat píše:
To nejsou žádné zbytečné šablony, to je kolektivní práce na nějakém sborníku nebo knize a ty věci se pak dávají do tisku, takže musí mít přesně definovaný formát, odkazový aparát, prolinkované číslování kapitol, odstavců...

To bylo na Toma ... jak psal, že mu poslali ty tabulky na kabely v .xlsx s "nějakými šablonami" ..

BTW: protože mi na hlavním stroji jede test a nemůžu do něj, píšu z pracovní mašiny s Debianem, otevřeno ve Firefoxu ESR 45.4.0 a teď jsem pro vyzkoušení v LibreOffice (Verze: 4.3.3.2) otevřel v MS Office vytvořený soubor .xlsx :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2016 22:34 
Moderátor

No tak jsi to otevřel. A co jako?
Já jsem ale psal, že XLSX nenaimportuju do sázecího programu tiskárny na lajblíky. Ne že nemám jak to otevřít.
Ani jsem nepsal, že mám problém otevřít formáty DOCX a XLSX, ale že Libre neotevře korektně všechno formátování, šablony a makra z MS Office. Je to kousek nahoře k přečtení.
Setkal jsem se s tím vícekrát a musel jsem i žádat, ať mi to pošlou v jiným formátu.

Kvůli DOCX a XLSX jsem právě přesedlával na Libre - jinak jsem donedávna v pohodě vystačil s pohodlným, přehledným a nenáročným Office 2003.
Tím komentováním že lidi bezhlavě používají Office jsem samozřejmě nemyslel lidi v Office smysluplně pracující (jako paní Laminatovou).

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2575 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 129  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]