Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 17:39

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5476 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268 ... 274  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Zvrhlosti a další zajímavosti z oboru
PříspěvekNapsal: 13 srp 2023 21:51 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Já netvrdím, že to tak je správně. Jenom že to tak prostě lidi z blbosti dělali. Kdybyste viděli moje pubertální výtvory...
Vystřelený elyt u střeďáku jsem nedávno objevil v nějakých Beovoxech. To není tuzemská specialita. Repráku to neuškodí, to jen elyt není zvědavý na provoz bez DC polarizace a tak se na to prostě vysere. (Zvlášť když je na 15V.)

No, takovouhle věc zachráním ze sběrného dvora. Ale kupovat bych ji nekupoval. Kdyby aspoň ty ARE byly šedé. Takhle je to úplně bezcenné. Kdysi kdosi z toho měl radost...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 srp 2023 20:06 

Kraj: ČR - Plzeňský
Hezky jsi to napsal. Je mi jasné, že jsi netvrdil, že je to tak správně. Jo škoda, že nejsou ARE bílé, nebo rovnou komplet osazení v bílé... To by byla jiná. Tak mě napadá. ARE/ARO x6x se jako "sněhulky" nedělaly ani jeden typ, nebo někdo něco také viděl?

A ještě mne napadá technická otázka k těm elitům: Proč se tak často vyskytují takto + na + sériově zapojené, když jim to evidentně nepomůže? A proč to chronicky šetřivá tesla tak dělala, když jeden na dvojnásobné napětí by vyšel levněji. Napadá mě, že to na rozdíl od polarizačního obvadu, pomáhá jen trošku, asi díky Vloss na samotných koďanech, tak dojde alespoň k částečné polarizaci...?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 srp 2023 20:57 
Moderátor

Bílá říkáš té světle šedé z nejstarších sérií?
V té se ARE i ARO s feritem vyskytují běžně. Ve svých hromádkách najdu nebo už jsem rozdal ARE367, 466, 467, 567, 568, 667, ARO367, 567, 666, 667. A jako oko v hlavě chovám i pár ARV161. Vše ve světle šedé.

Nepamatuju si už, jaký byl cenový rozdíl mezi dvěma elektrolytickými kondy a levnějším svitkem, třebas i hovňákem. Velký podle mého ne.
Elyty používala kromě amatérů hlavně Tesla Litovel a Elektronika Praha. Ono se nějak asi nepočítalo s tím, že by ty soustavy někdo používal tak dlouho. A dnes naopak víme, že to je první co se má kontrolovat. Tak jde o prd. Polarizační obvod by se nedal snadno sesmrkat v luftě mezi pájecími očky basáku a výšky. Janda se jistil tak, že používal elyty na vyšší napětí a kupodivu většina drží dodnes. Jemu by se to na tišťáku sestavilo snadno, ale nepotřeboval to.

To pólování proti sobě má napodobit rozložení elektrod u bipoláru. Ale ono to nemůže fungovat navěky. Zkus si dva takhle zapojené kondy nabíjet střídavě v obou směrech DC napětím a sleduj co se na nich děje.
Blbé dva odpůrky a jedna dioda (nebo dvě diody a jeden odpůrek) by tomu velice pomohly. No ale dnes na to srát. Máme na výběr od nejlevnějších bipolárů po exkluzivni svitky, jen si vybrat. K dispozici je i moje šrotiště...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 srp 2023 17:43 

ransom píše: "Blbé dva odpůrky a jedna dioda (nebo dvě diody a jeden odpůrek)"
Takže obojí se dá? Já myslel, že to jde jedině 2 diody a 1 odpor...

Asi jsem se kolem těch barev vyjádřil poněkud nepochopitelně. Ano nejstarším říkám bíle, protože mi prostě přijdou spíš bílé než světle šedé. A pak jsou tu ještě opravdu šedé (před zelenými) takže to bysme tu pak měli světle šedé a tmavě šedé... Tak mi přijde snažší říkat těm světlým bílé, když se s ničím opravdu bílým zaměnit stejně nemohou... To dává smysl ne? O feritových bílých/světle šedých samozřejmě vím, těch mám také dost, a také bohužel jen jedno takové ARV161. Jenže sněhulkami jsem myslel ty s bílým filcem. Jestli ty někdo neviděl s feritem? V těch El. Praha byly snad na 450v ne? Jsem kdysy řešil v rs 238 a ty jsi mi posílal nějaké teslácké bipoláry. Znovu díky. Do dneška jsem je vyměnil jen v jedné bedně :roll:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 srp 2023 18:44 
Moderátor

V prvním případě, pokud jsou oba rezistory shodné, jsou elyty polarizované polovinou vrcholové hodnoty AC napětí. Ve druhém případě vrcholovou hodnotou. Rezistor v obou případech vyhoví ve stovkách Ω až jednotkách kΩ.

Příloha:
Polarizace.png

No, s takhle jemnými detaily dávné historie, to se budeš muset obrátit nejlíp na Ciploxe.

Takovéhle ARO687 jsi už viděl?

Příloha:
ARO687.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 srp 2023 19:59 

Díky, že jsi si dal tu práci to sem vložit a vysvětlit. Věřím, že tu nejsem jediný, kdo tyhle dva obvody ještě vedle sebe neviděl... Ikdyž, jak jsi psal výše, je otázka, kdo by ještě dnes byl natolik nadšený nebo hloupý, aby to použil. Já třeba ano;) Omlouvám se za stále další otázky, možná jsem se na to dokonce kdysi už ptal. Ale člověka napadne otázka, když už jsme se k tomu tématu dostali: Jak je to s hodnotou toho/těch odporů. Je správná moje teorie, že nižší hodnota povede k lepší polarizaci ale zároveň k vyššímu zkreslení a naopak? A také: Které z výše uvedených zapojení je vhodnější, pomineme-li ušetřenou diodu, jeví se mi nějak intuitivně lépe to zapojení se dvěma diodami... Konec otravných otázek.

Tak v takové krásné zelené jsem je samozřejmě ještě neviděl. Saba vintage klangfilm má holt greencone. Zato my máme greenbasket :lol: Osobně bych samozřejmě řekl, že je to nějaká předělávka, a to podle více znaků. Snad nejsou zelení i zepředu...

Ciploxovi bych ale opravdu mohl napsat. Přijde mi to zvláštní, že ty s bílým filcem, ať už se jedná o arv081, aro389, aro589, are 589, nebo are689, jiné asi s bílým filcem neznám, nebo si nevybavím, se s ním vyskytují, ale s feritem nic. Ledaže by se ferit v době bílého filcu ještě vůbec u tesly nepoužíval, což je asi nejpravděpodobnější vysvětlení. Jenže pak zase existuje toto, a to je ferit, ne? (Sorry, za tu kvalitu, ale původní obrázek byl moc velký, tak jen miniatura. I tak je to první obrázek, co se mi sem kdy povedlo vložit...)
Příloha:
images.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 srp 2023 20:06 

A když už jsem začal s vkládáním... Když nechcete lhát, vyberete si ten atraktivnější parametr, a vylžete si jen 1dB navíc, označení s devítkou na konci také k nepochopení... Je to z nějaké asijské stránky...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 srp 2023 20:31 
Moderátor

Kolem těch hodnot součástí by se dalo donekonečna jalově teoretizovat. Ale kvalitní elyty se během velmi krátké chvíle nabijí a naformují. Potom už prakticky přestanou nabírat náboj, nabíjecí proud vymizí a zbyde jen svodový proud. O zkreslení vůbec nemůže být řeč ani v jednom případě, pokud bude hodnota odporu větší aspoň o řád než maximální impedance repráku (mimo rezonanci). Větší zkreslení zanese ten elyt samotný (i když největší zkreslení mají elyty v obvodech s vysokou impedancí, jako vazební a podobně).

Ano, je to feritový magnet. Stejný byl i na některých elipsách z téhle doby. Měly tyhle magnety mnohem vzhlednější pólové nástavce než pozdější typy, a byly i lépe a přesněji lepené. Nevím proč to pak začali flákat.

Obrázek je před vložením potřeba převzorkovat v jakémkoli editoru pod 800x800 pixelů. Jsou na to i online služby. Na telefonu taky není problém.

Ty zelené jsou moje práce. Vyndal jsem nehezké ale funkční systémy ze dvou ARO666 s otlučenými a orezlými koši. Vzal jsem dva koše s magnety z doničených šedých ARO689 a když už jsem je stříkal plničem, tak mě napadlo, že mám na polici nevyužitý zelený sprej...
Má je teď někdo v 1PF06708. Už ani nevím kdo. Možná na Slovensku.

ARE6609 bylo provedení s vysokotónovým kuželem stejným jako u ARZ6608. Citlivost sedí, Tesla ji pokaždé uváděla jinak. Vyrobilo se jich velice málo. Zmíněný je i tady, ale bez obrázku. Čtyřohmová verze byl 6605.

A ten tvůj odkaz bude nejspíš z Japonska. Japonci jsou do repráků od Tesly totální magoři.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 srp 2023 11:46 
Moderátor

Profesionálně vinuté tlumivky z továrních reprobeden (Diora Polaris 200).

Příloha:
IMG_20230820_114135604-1.jpg

Příloha:
IMG_20230820_114252213.jpg

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 srp 2023 17:43 

Kraj: ČR - Jihomoravský
ruční práce, speciální provedení pro snížení parazitní kapacity - by mohlo být v marketingové brožuře. Když to sochám doma ve vrtačce, vypadá to leckdy podobně. A mám dojem, že na funkci to nemá žádný podstatný vliv :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 srp 2023 17:57 
Moderátor

O tom žádná. Umím i ošklivější. Jen bych to necpal do továrních beden.
Jako trofej na pokusy ale dobrý. 2,2mH tlustým drátem.

Nechce z těch beden někdo otlučený kisny? Jinak je rozšlapu a vyhodím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 srp 2023 19:36 

možná jo, ale rozměry? materiál?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 srp 2023 22:04 

Nemám nic nového, jen jsem chtěl Ransomovi poděkovat za odpovědi na moje otázky...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 zář 2023 06:01 
Řádný člen

Kraj: ČR - Liberecký
Amatér16 píše:
Nemám nic nového, jen jsem chtěl Ransomovi poděkovat za odpovědi na moje otázky...

Pomerne zajimava volba vlakna na podekovani :-D :-D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 zář 2023 08:39 

Kraj: SR - Trenčianský
Prečo? Tiež si myslím, že ďakovať Ransomovi je zaujímavé a zvrhlé :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 zář 2023 11:56 
Moderátor

Neděkovat. Bude nafoukanej.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 zář 2023 20:40 
Moderátor

Totem 80?

https://aukro.cz/exclusivni-high-end-re ... 7044903619

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2023 09:14 
Řádný člen

Kraj: ČR - Liberecký
Sebevedomi je dulezite.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2023 09:25 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Nekoupil bych si to už jen pro ty kecy kolem toho...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 zář 2023 16:55 
Řádný člen

Hlavně že nedochází k dekompresi!

No co toto:elektro.bazos.cz/inzerat/174151352/reprokabel-diy-2-pary-z-legendarniho-siloveho-kabelu-csss.php

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5476 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268 ... 274  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]